Закона за културното наследство превърна търсачеството в деяние съизмеримо с обир на банка

on Posted in Новини и събития. Посещения: 750

Новият закон превърна колекционирането на антични предмети в опасно, равностойно на криминално занимание. Търсачеството - в деяние съизмеримо с обир на банка и умишлено убийство.

Това озлоби хората, които едва ли ще престанат да се занимават с тая страст и ще ги накара да измислят всевъзможни чалъми и способи да заобикалят закона.

В същото време погледнете световната практика - металотърсачите се продават като хоби инструменти и не са подложени на никакви забрани. В много страни дори се поощрява издирването на културно исторически ценности от частни лица и организации, предлагат големи възнаграждения при откриването на значими и стойностни неща. Отделно се работи силно по ограмотяването на частните търсачи, организират се археологически курсове, семинари и лекции на имена в археологията, с което повишават културата и стойностните им критерии.

Като резултат от тази политика, търсачите не са заинтересовани да укриват намерени антики или пък да ги продават и изнасят в чужбина. Нещо повече - силно присъства т.н гордост от това, че са допринесли за открития ценни за културното наследство на страната си...

На всички е извесно, че от търсачите антиките се изкупуват на безценица...не повече от 10% от реалната им стойност. Дилърите от средна ръка печелят още 20-25%, а най-голяма полза имат няколко десетки "износители". Ако закона регламентира твърди поне 20-25% - едва ли някой търсач, ще рискува да си навлече неприятности търсейки начин да спечели още някой и друг процент.

Слагайки ръка на стоката, която ще се декларира директно в държавни/частни музеи и аукциони от търсачите и последствие прилежно описана като произход, за държавата ще бъде много по-лесно да контролира движението на културно историческите ценности без за това да са и необходими хеликоптери и джипове...

И в същото време много българи ще имат препитание, работа, а защо не и кариера...

Но нашите политици отново доказват, че не са на мястото си и в решенията си се ръководят от лични и користни цели... или по-скоро показват безсилие. След като не могат да се справят с нещо, те просто го забраняват.

Държавата няма пари ще каже някой...Няма ли? И затова предпочитат вместо да откупуват откритията просто да ги...конфискуват!!!...чиста работа...не давам нищо - взимам всичко!!!

Нищо ново под слънцето, нищо ново...нагледали сме се на тая практика от много години вече....До кога ще продължава целия този хаос? Сигурно един само Господ Бог знае точният отговор на въпроса.

Автор: HARDI

Дата: 13.03.2010

 

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898