Международна дейност на БНФМ

on Posted in Международна дейност. Посещения: 9214

БНФМ поддържа делови и приятелски контакти с организации и съмишленици от Великобритания, Испания, Русия, Чехия, САЩ, Турция, Гърция, Украйна, Италия.

През 2012 г. БНФМ получи покана от Генералния секретар на Съвета по металдетектинг г-н Тревър Остин да участва в редовното заседание на Управителния съвет на Националния съвет за металдетектинг в Англия и Уелс. След двудневни разговори бе подписано съвместно Споразумение за сътрудничество. В споразумението се изразява увереност, че отговорните нации трябва да насърчават своите граждани за изследователска дейност и да допринасят за осъзнаване на миналото си. Историческото познание трябва да бъде придобивано етично, тълкувано отговорно и справедливо споделяно. Българската национална федерация по металдетектинг и Националният съвет за металдетектинг в Англия поддържат наблюдение, обмяна на информация, консултации, съвместни разработки и предложения относно: етичните задължения, методите на оценка на намерените културни ценности за целите на възнаграждението, дейностите по възнаграждението и други системи за стимулиране, решенията на съдилищата и трибуналите, независимо дали са от местен произход или произтичат от Европейския Съюз. Двете национални организации си сътрудничат за своевременно коригиране на заблудите, отнасящи се до тяхната дейност и неприемливото поведение в областта на обществени и частни археологически проучвания.

На 20 април 2013 г., в Аулата на Университета в Уелва, Испания, БНФМ бе наградена от испанското списание D&M magazine за „Най-добра федерация по металдетектинг за 2012 г.”. Престижното списание дава ежегодни награди за особен принос в областите археология, нумизматика, история, научни изследвания и организации в Европейския съюз. Международното признание се присъжда за работата, постиженията и усилията на организацията за  популяризиране на металдетектинга, защита на законните права и интереси на членовете и отстояване на правото да практикуват свободно любимото си хоби.

През 2013 г. БНФМ подписа споразумение за сътрудничество с Испанската федерация по металдетектинг Federación Española de Detección Deportiva – FEDD. БНФМ пое ангажимент да информира своя партньор за законодателните инициативи, полицейските преследвания, съдебните процеси и всичко случващо се в България с хобито металдетектинг; да организира съвместни мероприятия и дейности, които ще повишат ефективността и информационния поток, влияещ на организациите. Това сътрудничество е една от стъпките за създаване на Европейска организация по металдетектинг.

На 23 май 2013 г. БНФМ беше организатор на международна кръгла маса на тема „Културно наследство, колекционерство и металдетектинг в България – ключови проблеми и законодателни аспекти” . Срещата бе знакова и първа по рода си. Участваха представители на български и чуждестранни организации, юристи, експерти в музейното дело и търговията с културни ценности, колекционери и граждани, практикуващи металдетектинг. Бяха представени и порочни примери от практиката, както и предложения за законодателни промени.

Модератор на кръглата маса беше доц. д-р Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в гр. Русе. В дискусията се включиха проф. Норман Палмър – адвокат в Лондонската кантора “Линкълнс” специализирана във вземания, свързани с търговски, лични и културни ценности и командир на Ордена на Британската империя (CBE) за заслуги към изкуството и правото ; Тревор Остин – генерален секретар на Английския национален съвет по металдетектинг; Байрон Тош – заместник-председател на Английския национален съвет по металдетектинг; Винсент О’Браян – търговски директор за Европа на “Майнлаб металдетекторс”; Сергей Белов, вицепрезидент и Алексей Рыбаков, програмист и конструктор на „АКА” металдетектори – Русия; Стюърд Ауербах – президент и Дейвид Спенсър – главен инженер и изпитател на “Келико Металдетекторс” САЩ; Йоанис Каратанасис – президент на “УърлДДетекторс” Гърция; Ивайло Струмин, управител на магазин “УърлДДетекторс”; инж. Стефан Стефанов,президент на „Микрон” металдетектори; Петър Неделев, председател на Пловдивското нумизматично дружество „Филипопол”; Павел Цветанков – наследник на откривателите на Панагюрското съкровище; адвокат Георги Георгиев; Боян Минков – колекционер и други представители на български сдружения. За първи път в публичното пространство се заговори за учредяването на Европейски съвет по металдетектинг, като инициатор на идеята е председателят на БНФМ Илия Илиев.

 На 17 април 2016 г. в Бирмингам се учреди Европейски съвет по металдетектинг. Българска национална федерация по металдетектинг бе сред учредителите на новата европейска организация и представител за България. Всички членове на БНФМ могат да се гордеят с факта, че вече са членове и на Европейския съвет по металдетектинг. Държавите-учредители са: Великобритания, Ирландия, България, Полша, Испания и Франция. Новосъздадената европейска организация е плод на няколкогодишен труд и усилия на ръководството на БНФМ, като с гордост можем да кажем, че идеята за създаването е на БНФМ, като бе предложена на Международната кръгла маса през 2013 г. в България. Тогава председателят на Английския съвет по металдетектинг Тревор Остин прие предизвикателството и убеди своите колеги, че наистина хобито се нуждае от международно обединяване на усилията за справяне с проблемите в различните държави. Целта на организацията е да се работи в посока уеднаквяване на законодателството в отделните европейски страни, като пример ще бъде английския модел за полезно сътрудничество между детектористи и музеи, както и английския закон за съкровищата.

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898