Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Регистрация на металдетектори

Регистрация на металдетектори 03 Дек 2013 21:47 #15849

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6691
Без да се обиждаш, но или ти хлопат дъските, или си много тъп. И в двата случая трябва да си платиш за адвокат :(
НЯМА НИКАКВА РЕГИСТРАЦИЯ helpemo helpemo helpemo helpemo helpemo helpemo
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Регистрация на металдетектори 03 Дек 2013 22:07 #15851

• bob22
  • bob22's Avatar
mitko писа:
Без да се обиждаш, но или ти хлопат дъските, или си много тъп. И в двата случая трябва да си платиш за адвокат :(
НЯМА НИКАКВА РЕГИСТРАЦИЯ helpemo helpemo helpemo helpemo helpemo helpemo
Не разбрах каква е машината , каква и е цената , дали си струва да се плаща на адвокати , съдебни такси и прочие , макар че ако питате мен аз бих платил независимо от цената , въпрос на принципи и гледна точка

Регистрация на металдетектори 20 Дек 2013 21:00 #16110

• xansi
  • xansi's Avatar
ся пък ме пратиха към министерство на културата(чалгата)да се явя да ми направят акт за административно нарушение :ohmy:

Регистрация на металдетектори 23 Дек 2013 19:37 #16181

• bulpan
  • bulpan's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 24
xansi писа:
ако отида и се самозапаля пред районнато в рила подлежа ли на някакви санкции???
Не... ! Пробвай ,щеси изгориш като Китаиска свещичка, че вече и Български няма. По-добре не го прави , и си деистваи както си правил до сега и ще оцелееш :laugh:

Регистрация на металдетектори 08 Окт 2014 15:47 #24161

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1260
Предстои ми закупуване на метал детектор,и искам да питам след покупката му трябва ли да подавам заявление за регистрация до министерството на културата с цел застраховка против бъдещи своеволия срещу мен дори и при отказ за регистрация? Тези данни адрес,документи и заявления които са публикувани в тази тема за регистрация още ли са валидни,понеже гледам че са от преди 2 години? И ако може да се обясни пак подробно какви документи трябва да се пратят? Благодаря...
Някой мърши трябва просто да се смажат! Някой истини трябва просто да се кажат,аз не съм добър, не съм велик, не съм безгрешен,но не съм боклук и неща да бъда...

Регистрация на металдетектори 08 Окт 2014 17:09 #24163

• Ilia
  • Ilia's Avatar
  • Офлайн
  • Председател на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 1054
Здравей, не е задължително, но аз винаги препоръчвам на колегите да си подадат заявление в Министерството на културата за регистрация на металдетектора.

Когато изпратихме преди няколко години първите заявления, от министерството не ни отговаряха, но след трите дела във Върховния административен съд изпращат отговор за отказ, тъй като не отговаряте на изискванията за регистрация и апарата няма да се ползва за теренни археологически проучвания.

Ако имате фактура или договор за покупко-продажба, приложете и копие от тях. Ако нямате такива, премахнете от текста на заявлението това изречение: "Металдетектора съм придобил чрез покупко-продажба, за което прилагам препис от фактура и гаранционна карта. / касова бележка, договор или друг документ, удостоверяващ произхода и придобиването на прибора./ "

Отговорът от министерството си преснимайте и си го носете в колата заедно с другите документи. Спестява евентуални главоболия.

Това е заявлението:

Прикачен файл:

Име на файл: registraci...ect2.doc
Размер: 35 KB
Следните потребители изказаха благодарности: Джони, Fastext, lyuben spasov

Регистрация на металдетектори 08 Окт 2014 17:30 #24164

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1260
Ilia писа:
Здравей, не е задължително, но аз винаги препоръчвам на колегите да си подадат заявление в Министерството на културата за регистрация на металдетектора.

Когато изпратихме преди няколко години първите заявления, от министерството не ни отговаряха, но след трите дела във Върховния административен съд изпращат отговор за отказ, тъй като не отговаряте на изискванията за регистрация и апарата няма да се ползва за теренни археологически проучвания.

Ако имате фактура или договор за покупко-продажба, приложете и копие от тях. Ако нямате такива, премахнете от текста на заявлението това изречение: "Металдетектора съм придобил чрез покупко-продажба, за което прилагам препис от фактура и гаранционна карта. / касова бележка, договор или друг документ, удостоверяващ произхода и придобиването на прибора./ "

Отговорът от министерството си преснимайте и си го носете в колата заедно с другите документи. Спестява евентуални главоболия.

Това е заявлението:

Прикачен файл:

Име на файл: registraci...ect2.doc
Размер: 35 KB
Благодаря за бързият отговор.Точно това ще направя..
Някой мърши трябва просто да се смажат! Някой истини трябва просто да се кажат,аз не съм добър, не съм велик, не съм безгрешен,но не съм боклук и неща да бъда...

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 08 Окт 2014 18:46 #24173

• zolak
  • zolak's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 233
Мен ме притесняват други въпроси за обсъждане....хич нямам и желание да се впускаме в разни риторики за изборите след , като на дневен ред е все още притежаването и не -регистрирането на апарати.Явно е ,че направеното досега с регистрациите -не работи!.Всичко друго за мен е една сладко забъркана попара,която не се знае кой ще я духа.Проблем са все още регистрациите.И не ми казвайте да съм си взимала адвокат и разни такива. Ако апарата ми струва 300лв. , защо да давам пари за защита в пъти повече, след като се тръби,че не трябва регистрация, а де юре-не е така. Вместо да се хабят сили за разни партии-да се беше работило за това.

quote="Georgi Georgiev" post=24157]"При повечето подобни дела или поне с тези които съм се запознал съда решава че подсъдимия е знаел че металдетектора му може да послужи за търсенето и намирането на културни ценности/ арх. обекти"
точно така е.....но въпреки това е хубаво да се иска регистрация на детектора....[/quote]

.........................................quote="Ilia" post=24163]Здравей, не е задължително, но аз винаги препоръчвам на колегите да си подадат заявление в Министерството на културата за регистрация на металдетектора.

www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...ang=bg&limitstart=75
Това,което не ме убива-ме прави по силна.
Когато вълчицата минава,кучките могат само да скимтят.
Последна промяна: 08 Окт 2014 18:48 от zolak.

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 08 Окт 2014 19:39 #24175

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
zolak аз пък си мисля и достигнах до заключението че( незвисимо че написах една камара коментари и постове по темата за регистрациите) не точно изясняването на законовото притежание на метелдетекторите трябва да бъде на дневен ред колкото и странно да звучи. Имаме решение на ВАС пък и няма как да ни одарят по най-съкровенното щото биха нарушили конвенции за свободен достъб до стоки, и услуги. Пък и много добре знаят че заиграят ли се с темата за свободното притежание на металдетектори такива протести ще им спретнем и жалби до Евросъюза че свят ще им се завие. Проблема не е в притежанието на металдетекторите а в липсата на конкретика на тяхното предназначение и използване когато говорим за хоби. Колкото и да ни ни се иска трябва както каза колегата ConceptionJunction да решим кой проблем е най-належащ и да се концетрираме да решим първо него, а не всички наведнъж или казано другояче да решаваме проблемите поетапно в зависимост от успеха на решаване на предишния проблем. Според мен точно липсата на конкретика в закона когато говорим за ползване на металдетектора за хоби е проблема. Трябва според мен да насочим усилията си и да се задоволим за известно време с това да ни се даде възможност да търсим, намираме и колекционираме предмети не по стари от 400/ 500 готини която възможност би ни се дала автоматично ако закона се промени така че въпросните предмети, монети да не биват считани за културни ценности при което пък ще имаме и въпросната конкретика на практикуването на нашето хоби. Знам че на никой отнас не би му харесало да се задоволява с подобен вариант но считам че един такъв е най реалистичен за момента защото зад него ще застанат като потърпевши не само търсачи а и целия Български народ защото всеки в къщи има вещ по стара от 100, 200 години.

послепис- ако не успея да присъствам на въпросното събрание много бих се надявал, и бих бил благодарен въпроса който засягам с този пост да бъде повдигнат по някакъв начин.
Последна промяна: 08 Окт 2014 19:46 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Radislav

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 08 Окт 2014 20:08 #24176

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6691
Въпросът с регистрацията въобще не стои на дневен ред. Той отдавна е решен от ВАС. Това , че някой постоянно не е разбрал проблема си е негов. Как да обясниш на тъпанара, че решенията на ВАС са задължителни. На мен лично ми писна да дъвчим едно и също. Който иска да му е по лесно, да си купи вазелин. За по- притеснителните пепоръчвам смяна на хобито.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, elmu007

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 08 Окт 2014 20:58 #24178

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1499
mitko писа:
Въпросът с регистрацията въобще не стои на дневен ред. Той отдавна е решен от ВАС. Това , че някой постоянно не е разбрал проблема си е негов. Как да обясниш на тъпанара, че решенията на ВАС са задължителни. На мен лично ми писна да дъвчим едно и също. Който иска да му е по лесно, да си купи вазелин. За по- притеснителните пепоръчвам смяна на хобито.
Въпросът с регистациите още стои на дневен ред. Обикновено тия, които казват "проблемът не е мой" първи тичат за помощ, когато проблема се окаже "техен" и изведнъж проблема става "всеобщ". Това го наблюдавам вече 4 години.
Съдът се сеща за решението на ВАС някъде на последна инстанция. Дотогава са ти окапали косите, други неща също....от нерви.....а металдетектора ти събира прах в полицията.

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 08 Окт 2014 21:19 #24183

• ConceptionJunction
  • ConceptionJunction's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 434
mitko писа:

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 277а.(7) Който противозаконно изготвя, държи или укрива предмети, материали, оръдия или компютърни програми, за които знае или предполага, че са предназначени или са послужили за търсене, съхранение, изменение или пренасяне на археологически обекти, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.

Професор Балкански, когато ти се повдигне обвинение за противозаконно държане у дома ти на металдетектор, който ( обърни внимание) е предназначен или може да послужи за търсене на археологически обекти, ще бъдеш наказан с лишаване от свобода до шест години, гот нали…. Дали няма да се сетиш тогава, че ако имаш отказ за регистрация от МК може да го представиш и да падне обвинението…защото са дошли у дома ти и не са намерили друго освен металдетектор.

Професор Балкански, стига си повтарял като развалена плоча: има решение на ВАС та има решение на ВАС, да има решение на ВАС, но е по съвсем друг казус, по друг закон , а не по обвинение по 277а ал. 7 от НК, за такова обвинение няма решение на ВАС, което да е в твоя полза.
Последна промяна: 08 Окт 2014 21:30 от ConceptionJunction.
Следните потребители изказаха благодарности: comander

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 09 Окт 2014 01:56 #24184

• elmu007
  • elmu007's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 930
ConceptionJunction писа:
mitko писа:

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 277а.(7) Който противозаконно изготвя, държи или укрива предмети, материали, оръдия или компютърни програми, за които знае или предполага, че са предназначени или са послужили за търсене, съхранение, изменение или пренасяне на археологически обекти, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.

Професор Балкански, когато ти се повдигне обвинение за противозаконно държане у дома ти на металдетектор, който ( обърни внимание) е предназначен или може да послужи за търсене на археологически обекти, ще бъдеш наказан с лишаване от свобода до шест години, гот нали…. Дали няма да се сетиш тогава, че ако имаш отказ за регистрация от МК може да го представиш и да падне обвинението…защото са дошли у дома ти и не са намерили друго освен металдетектор.

Професор Балкански, стига си повтарял като развалена плоча: има решение на ВАС та има решение на ВАС, да има решение на ВАС, но е по съвсем друг казус, по друг закон , а не по обвинение по 277а ал. 7 от НК, за такова обвинение няма решение на ВАС, което да е в твоя полза.

По този член от НК , не е ли достатъчно при евентуалните си показания да кажеш че - не знаеш и не предполагаш че са предназначени или са послужили за търсене на археологически обекти , тогава този текст от НК тъй като е много конкретен не те хваща в смисъла си ?
Какъв е механизма да се промени този абсурден текст от НК и можели да се атакува в Страсбург или пред Европейската комисия ?
Последна промяна: 09 Окт 2014 02:04 от elmu007.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Nesho

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 09 Окт 2014 06:08 #24185

• comander
  • comander's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4278
Незнанието никога не оневинява,казвам го от опит.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka, ConceptionJunction, Radislav

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 09 Окт 2014 06:15 #24186

• ConceptionJunction
  • ConceptionJunction's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 434
comander, абсолютно си прав, незнанието на закона не е презумпция за невинност, но може да опитаме да създадем практика да регистрираме лопатите си като специално техническо средство, тъй като и те влизат в легалното определение за техническо средство, тъй като с тях също се откриват недвижими и движими археологически културни ценности на сушата.
По този начин ще докажем абсурдността на чл.277а ал. 7 от НК. Защото всеки, който има лопата у дома си не е застрахован срещу обвинение по горния член от НК.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka, mitko, Nesho, elmu007, Fastext, Христов
Модератори: Slavitoooo, Ilia, skita6t, hektor, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898