Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Регистрация на металдетектори

Общо отчетно-изборно събрание 2014 г. 09 Окт 2014 07:39 #24188

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6691
Колега ConceptionJunction, понеже си много компетентен, да ти напомня, че металдетекторите или металотърсачите са ОРЪДИЯ . В този смисъл всички кирки, лопати и т.н. все подлежат на регистрация.. Що се отнася до чл.277а, в него има думата ''предполага’’, с което съдът може да изтъкне различни тълкования.
Дори да се изсереш пред съдията, той спокойно може да отсъди, че л......то не е твое. Върви доказвай.
А елму с въпроса си не показва незнание на закона. Ти знаеш ли колко са звездите в нашата галактика или колко са глактиките във вселената-НЕ. Това значи ли, че си за затвора.
А пък който иска, може и задника да си регистрира. Демокрация... helpemo
Изтървахме питомото, сега ще гоним дивото.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Последна промяна: 09 Окт 2014 07:43 от mitko.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: bati_jenko, Стоян, elmu007

Регистрация на металдетектори 09 Окт 2014 12:44 #24189

• elmu007
  • elmu007's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 930
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 277а.(7) Който противозаконно изготвя, държи или укрива предмети, материали, оръдия или компютърни програми, за които знае или предполага, че са предназначени или са послужили за търсене, съхранение, изменение или пренасяне на археологически обекти, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7.

Тъй като не съм специалист по право , питам за тълкованието на въпросния член по който ще осъдят някой евентуално на делото .
Този член е конкретен и се отнася за намерения , знание и предположение само на обвиняемия . Ако примерно обвиняемия напише в показанията си в полицията че знае или предполага че с детектора му могат да се търсят археологически обекти , смисъла на този член го хваща , той се отнася до него . Но ако напише че,( нито знае нито предполага) , не влиза в смисъла на този текст от НК и би трябвало никой адекватен съдия да не може да го осъди по този текст . Това са мои тълкования , добре ще е някой юрист да каже как е .
Последна промяна: 09 Окт 2014 12:45 от elmu007.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho

Регистрация на металдетектори 09 Окт 2014 14:00 #24191

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 277а.(7) Който противозаконно изготвя, държи или укрива предмети, материали, оръдия или компютърни програми, за които знае или предполага, че са предназначени или са послужили за търсене, съхранение, изменение или пренасяне на археологически обекти, се наказва с лишаване от свобода до шест години, като съдът може да наложи и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7

Щом според тези абсурдни текстове единственното предназначение и определение на металдетекторите е като специално техническо средство(оръдие) ползвано само и единственно за търсене на арх. обекти защо се продават свободно по магазините и интернет на случаен принцип. Защо изобщо е позволено на всеки да си закупи свободно това опасно оръдие и съответно да попада под ударите на закона след като на всички институции им е ясно че никой от тези обикновенни граждани закупуващи си свободно детектори по магазините не би отговорил и покрил изискванията за регистрация.

Колегата Върбанов е прав. Защо държавата не подърси сметка на дистрибуторите на големите марки като Гарет Фишер и Майлаб(пък и не само на тях) защо свободно си продават оръдията на хора които очевидно не биха могли да покрият изискванията за регистрация. Аз във момента на закопуване на детектора си ако не знам закона в детайли то те не го ли знаят след като се занимават дълги години с тази материя.

Не им търсят сметка щото такива жалби ще им тряснат големите марки в Стразбург че свят ще им се завие.
Последна промяна: 09 Окт 2014 14:36 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: Radislav

Регистрация на металдетектори 09 Окт 2014 19:43 #24195

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 948
Това с регистрацията на лопатите ми хареса. Възможно ли е да се подаде заявление и за тях. Ако е така аз бих пробвал, самоза да видя реакцията на МК.

Регистрация на металдетектори 09 Окт 2014 21:19 #24197

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
vaskonti писа:
Това с регистрацията на лопатите ми хареса. Възможно ли е да се подаде заявление и за тях. Ако е така аз бих пробвал, самоза да видя реакцията на МК.

"Специални технически средства" са геофизична апаратура и други технически средства, използвани при теренните археологически проучвания за откриване на недвижими и движими археологически културни ценности на сушата и под вода.

Идеята е хубава стига лопатата да може да попадне в тълкованието на техническите средства. Нека юристите да кажат.
Последна промяна: 09 Окт 2014 21:19 от Nesho.

Регистрация на металдетектори 10 Окт 2014 10:26 #24199

• gyulterius
  • gyulterius's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 115
Ами багетите , те в какъв раздел се поместват ? helpemo Да им пратя 2 медни пръчки да ми ги регистрират ...
Следните потребители изказаха благодарности: dmd_77, ConceptionJunction, Radislav

Регистрация на металдетектори 12 Окт 2014 08:42 #24224

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Колеги някой пращал ли е заявление за регистрация наскоро. Вкрайна сметка има ли глоба за неспазване на отредения от закона срок и ако има за каква сума става въпрос. :dry:
Последна промяна: 12 Окт 2014 08:53 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: Fastext

Регистрация на металдетектори 12 Окт 2014 14:05 #24229

• ConceptionJunction
  • ConceptionJunction's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 434
Nesho писа:
Колеги някой пращал ли е заявление за регистрация наскоро.

19 Авг 2014 12:53 - последното мнение на страницата-
ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ
www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...ng=bg&limitstart=120
Последна промяна: 12 Окт 2014 14:05 от ConceptionJunction.

Регистрация на металдетектори 12 Окт 2014 14:07 #24230

• romul
  • romul's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 21
да колега изпратих преди три дена и още чакам отговор .а ако ме глобят за не спазен срок значи трябва да ме регистрират . тогава няма да има проблем да платя глобата :)
Следните потребители изказаха благодарности: vvurbanov, Nesho

Регистрация на металдетектори 12 Окт 2014 16:13 #24233

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1260
romul писа:
да колега изпратих преди три дена и още чакам отговор .а ако ме глобят за не спазен срок значи трябва да ме регистрират . тогава няма да има проблем да платя глобата :)
колега дръж ни в течение какво става
Някой мърши трябва просто да се смажат! Някой истини трябва просто да се кажат,аз не съм добър, не съм велик, не съм безгрешен,но не съм боклук и неща да бъда...
Последна промяна: 12 Окт 2014 16:13 от Fastext.

Регистрация на металдетектори 12 Окт 2014 16:40 #24236

• djendaka
  • djendaka's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 6810
Аз не бях от първите които пратиха заявление за регистрация , но за сметка на това бах от първите получили отговор . Моята машина която исках да регистривам тогава беше един Explorer закупен от Англия 2 или 3 години преди това . Получих отговор може би 2 седмици след изпращане на заявлението и не бях глобен за това поради простата причина , че детектора ми който се използва за хоби не изисква регистрация , ако има желаещи мога и да го скенирам и да пусна тук самия отговор .
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, Fastext, miro1113

Регистрация на металдетектори 14 Окт 2014 11:33 #24246

• romul
  • romul's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
днес получих обратната разписка че писмото е прието. ами ще чакам отговора .това е засега
Следните потребители изказаха благодарности: Fastext

Регистрация на металдетектори 14 Окт 2014 14:31 #24247

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6691
Не мога да разбера, защо дърпате дявола за опашката. По закон НЕ се изисква регистрация, ама не та не. Тия от министерството, както им трябват пари, току решат да регистрират и за хоби. Кво им пречи да вземат по 100-200 лв.,като се натискате толкова много. После пак реване. Нещо сме постигнали, а пък някои си събуват гащите и се навеждат. Типично по български. Не разбрахте ли, че като решат да те осъдят, няма спасение. Само Страсбург. Вместо да вадите документи, внимавайте какво говорите при проверка. Там са издънките. Но затова трябва да знаете закона.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!

Регистрация на металдетектори 14 Окт 2014 15:28 #24248

• romul
  • romul's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Митко ти май живееш в друга държава. в България закони няма или всеки ги тълкува както си иска .ако ми изпратят някакъв отговор то ще има какво да покажа на другаря милиционер утре като ме спре на полето, а иначе върви обяснявай какъв е закона или какви са ти правата. и ако трябва ще дам 100-200лв щом ти взимат пари не може да си незаконен .никой никого насила не кара или задължава с нещо
Следните потребители изказаха благодарности: Fastext, ConceptionJunction

Регистрация на металдетектори 14 Окт 2014 15:30 #24249

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3213
mitko, аз разбирам искането за регистрацията по този начин:

1. В Закона за културното наследство в § 4. се казва що е то "СПЕЦИАЛНО ТЕХНИЧЕСКО СРЕДСТВО"
.
"Специални технически средства" са геофизична апаратура и други технически средства, използвани при теренните археологически проучвания за откриване на недвижими и движими археологически културни ценности на сушата и под вода.

2. Подавайки заявление за регистрация и получавайки ОТКАЗ, твоят МЕТАЛДЕТЕКТОР автоматично ОТПАДА от групата на СПЕЦИАЛНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА и си остава единствено ТЕХНИЧЕСКО СРЕДСТВО.

Пак искам да припомня, че искането за регистрацията започна поради налаганите глоби и след трите дела във Върховния административен съд, Министерството спря да налага глоби при положение, че заедно с металдетектора НЕ ПРИСЪСТВАТ ДВИЖИМИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРЕДМЕТИ.
Докато не се промени този закон и Наказателния кодекс, Прокуратурата и съдиите ВИНАГИ ще свързват намерени в теб металотърсач в комплект с движими културни ценности. За прокурора няма значение, че си ги намерил вчера и си щял да ги носиш утре в музея. Нито пък го интересува, че турските монети са от чеиза на баба ти.

Това е закона. Има ли някой още да не е разбрал, че на 14 октомври 2014 г. в 18.30 ч. живее в България???

Единственото решение е нов закон. Извинявам се, че ще намеся отново политиката, но ако има някой, който е гласувал за ГЕРБ, БСП, ДПС, Бюреков, Реформатори и сие, които са в парламента, нека отиде при този, за когото е гласувал и да го пита него за този закон. Да му обясни на него за какво безумие става въпрос и оттук нататък да му търси сметка за всяко действие или бездействие. Това е негово право.

Припомням още, че БНФМ за 5 години е написала три дузини писма и сигнали до всякакви възможни български институции. Направихме не един и два телевизионни репортажа, които от своя страна не винаги бяха коректни....но какво да очакваш - медиите са на хранилка и пишат каквото им се каже от онези, които са застрашени от евентуален нов европейски закон.
Въпреки страхотния прокурорски и милиционерски отпор, имаме представители в злополучната група на "културните милиционери" за промяна на закона към Министерството на културата.

Въпреки, че съм убедена, че истината и правото са на моя страна, аз от време на време се подсещам, че се намирам в БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО ПО ЗАКОН НЯМАМ ПРАВО ДА СЕЗИРАМ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗА ТОВА, ЧЕ ЕДИН ЗАКОН НАРУШАВА МОИТЕ КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА.

По същия начин всички знаем, че държавата е задължена да лекува ако не друго, то поне децата, но както сте забелязали - не го прави. Отчаяни родители се молят и събират пари от други хора за лечение на децата им, защото са разбрали, че за тях държава вече няма.
Последна промяна: 14 Окт 2014 15:31 от Mila.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, Fastext, miro1113, cat
Модератори: Slavitoooo, Ilia, skita6t, hektor, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898