Тези печки са известни още от стари времена. Днес се ползват от ловци, рибари, туристи, войници, бушкрафтъри. Носи се в джоба, държи се в ръце или вътре в спалния чувал в зимни условия или студено време. Бензиновите се пълнят с течност ZIPPO или медицински бензин, като почти няма никаква миризма и абсолютно никакви изгорели газове, става и с обикновен бензин, но понамирисва малко, пак обаче се получава пълно горене. Харчи много малко, около 20 милилитра, за 12 часа, държи се в специална торбичка, за да не пари.
При варианта с въглени се ползват специални въгленчета, които се закупуват като консуматив, но може да си направите и сами такива. Представлява метална кутийка, пълна с някаква минерална вата (предполагам каменна вата, която се продава в строителните магазини, за изолация), която не гори и издържа високи температури. Палят се въгленчетата, слагат се в кутийката с вата, затваря се и топли. Този вариант издава много слаба миризма на пушек, която принципно не е проблем.
Върши отлична работа, примерно около вас ако има постоянно мрънкаща жена, че и е студено, само трябва да и подадете една такава печка в ръцете и ...спира веднага да мрънка, за студа и почва веднага да мрънка, за нещо друго...
Чувал съм, за подобни, работещи с газ за запалки, но не съм виждал.
Не знам какво точно те интересува Слави?