Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 8

ТЕМА: Списък на паметници на културата в България

Списък на паметници на културата в България 05 Апр 2010 09:19 #17

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3212
Здравейте! Скоро на сайта ще качим списъка с археологическите паметници на културата в България - от национално и местно значение, които са публикувани през годините в Държавен вестник. Именно това са паметниците, защитени от закона и на които не трябва да търсим. Всички знаем, че има още археологически обекти, включени в т. нар. археологическа карта на България, която се намира в Националния археологически институт с музей към БАН. Но нас тази археологическа карта не ни интересува, тъй като не всички обекти в нея за преминали през процедурата за обявяване на паметник, което задължително включва публикуването му в Държавен вестник. През м. януари ходих до Националния институт за паметниците на културата в София. Там заварих един хаос, липса на читав архив и подредена документация. От тях исках по Закона за достъп до обществена информация да ми дадат инфо за всички паметници в България с местно значение. Естествено, не съм и очаквала, че ще ми ги дадат при положение, че все още нямат изградена читава база от данни и програмата, с която работят е Word. През всичките тези години служителите са извършвали незнайно каква работа и явно последна грижа им е било създаването на нормален архив на паметниците на културата. А може би нарочно не са искали да го създадат....как иначе ще дават разрешения за мега-строителството, което се извърши през последните години....разбирай разрешения, подплатени с финикийски знаци. Служителката разбира се, ми обеща, че ще ми праща всяка седмица по електронната поща списъци на паметниците....и това голо обещание беше до момента, докато не ми изтече срока за обжалване по Закона за достъп до общ. инф. Все още чакам от нея въпросните паметници. И понеже няма и да ги дочакам, започнах да издирвам списъците по Държавен вестник, като съм започнала от петдесетте години до днес. Преснимала съм ги на ксерокс и в момента ги подреждам по области. Ще ви помоля за търпение, тъй като за това ми трябва още малко време...
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Отона, didi7733

Отг:Списък на паметници на културата в България 05 Апр 2010 11:21 #18

• bati_jenko
  • bati_jenko's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 171
Отлична работа Мила ! :)

Отг:Списък на паметници на културата в България 05 Апр 2010 12:28 #19

• GEPITO-VT
  • GEPITO-VT's Avatar
Откога го чакам този списък... :)

Отг:Списък на паметници на културата в България 05 Апр 2010 13:08 #20

• bati_jenko
  • bati_jenko's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 171
Въпроса е: Дали проблема остава с полицията, при наличието на списъците за Арх. обекти ? Запитване до МВР за това. Все пак трябва да се знае, мнението им по въпроса.

Отг:Списък на паметници на културата в България 05 Апр 2010 13:18 #21

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Да, така е. Благодаря ти, винаги си давал точни предложения. Наистина трябва да излезем със запитване към МВР относно ползването на МД извън арх. обекти. Може би трябва да запитаме и Министерството на правосъдието и др. органи. Трябва да подготвим един набор от въпроси, на които да потърсим писмени отговори.
Следните потребители изказаха благодарности: didi7733

Отг:Списък на паметници на културата в България 07 Апр 2010 21:10 #117

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 941
браво за направеното до сега. дали е възможно да се запитат и какви документи е необходимо да носим със себеси за да не ни се конфискуват МД. и въобще налага ли се да ги конфискуват или го правят защото незнаят какво друго да сторат. аз лично нямам никакъв документ за сега и ще правя фиктивен договор за покупко продажба за да може да имам поне някакъв.

Отг:Списък на паметници на културата в България 11 Апр 2010 23:00 #160

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Ето с какво се занимават в Националния институт за паметниците на културата и защо нямат време и желание да обявят пред обществото недвижимите паметници на културата в България:
www.monitor.bg/article?id=239484
dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/06/883375_pr...na_bivshiia_shef_na/

Отг:Списък на паметници на културата в България 20 Апр 2010 00:03 #226

• sitalk
  • sitalk's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 492
Mila написа:
Ето с какво се занимават в Националния институт за паметниците на културата и защо нямат време и желание да обявят пред обществото недвижимите паметници на културата в България:
www.monitor.bg/article?id=239484
dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/06/883375_pr...na_bivshiia_shef_na/

Като чета побеснявам направо.Тези(наглите богаташи,дето строят) никой не ги гони или търси.За тях журналистите не пишат,че са престъпници.Ама за някой човечец с два костака в джоба ще се избият да пълнят вестниците,че е заловен иманяр,престъпник и т.н. :angry:

Отг:Списък на паметници на културата в България 25 Апр 2010 19:37 #301

• mitkovich
  • mitkovich's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 124
Поздравления Мила за това което правиш. Очаквам с нетърпание прословутата карта на паметниците на културата

Отг:Списък на паметници на културата в България 27 Апр 2010 22:28 #328

• Georgi Georgiev
  • Georgi Georgiev's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
  • Получени благодарности 152
Линк към страница на Министерство на културата където са публикувани "Списъци на недвижимите паметници на културата с национално значение" от всички области на Република България.
mc.government.bg/page.php?p=58&s=244&sp=246&t=0&z=0

Отг:Списък на паметници на културата в България 28 Апр 2010 00:29 #330

• Aemilivs
  • Aemilivs's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 109
Тези са само с национално значение.
До колкото знам паметниците на културата са разделени на 3 категорий.

Отг:Списък на паметници на културата в България 28 Апр 2010 10:05 #331

• Georgi Georgiev
  • Офлайн
Съгласно разпоредбата на чл. 50. ал.1 от Закона за културното наследство
Чл. 50. (1) Според културната и научната стойност и обществената значимост недвижимите културни ценности се включват в следните категории:
1. "световно значение" - вписаните в Списъка на световното наследство;
2. "национално значение" - археологическите резервати, както и други културни ценности с изключителна стойност за културата и историята на страната;
3. "местно значение" - свързаните с културата и историята на населени места, общини или области;
4. "ансамблово значение" - поддържащите пространствената характеристика и архитектурната типология на груповата ценност, към която принадлежат.
(2) Редът за определяне категорията на недвижимите културни ценности по ал. 1 се определя с наредба на Министерския съвет по предложение на министъра на културата.
(3) Статутът на археологическите резервати по ал. 1, т. 2 се определя със закон за всеки отделен резерват.

Както вече бях писал недвижимите паметници на културата от "местно значение"( по новия закон "недвижими културни ценности") са описани в регистри на всяка една община, т.е.за да се знае дали дадена местност представлява недвижима културна ценност от местно значение е необходимо по съответен ред да се поиска тази информация от общинската администрация.
И не на последно място е редно да се знае,че освен регистрите (списъците) на регистрираните и обнародвани недвижими културни ценности, съществува и т.н."Автоматизирана система на археологическата карта на България ", данните от която не се обнародват в която също има информация за недвижими културни ценности.

Отг:Списък на паметници на културата в България 28 Апр 2010 18:03 #333

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1499

Отг:Списък на паметници на културата в България 28 Апр 2010 18:51 #334

• Georgi Georgiev
  • Офлайн
И не само това.....Ето още материал по темата от различни медии:
.......Строителите на автомагистрала "Тракия" булдозери и фадроми отнасят нискоселищна могила и половината светилища от бронзовата епоха на 8-ия километър след Пловдив. По-нататък строителите вадят камъни от надгробни могили край Чирпан, а южно от Карнобат миналото лято разрушават две трети от тракийско селище от II-то хилядолетие преди новата ера.
Много са заличените от археологическата карта ценни обекти из цялата страна. При строеж на паркинги северозападно от Любимец, например, са сринати средновековно селище и некропол към него, а над града в района на Курткале е взривена стена на средновековна крепост.
Напълно разрушена при също такова пътно строителство е могилата Коджа Дермен до Шумен, епонимен паметник на къснохалколитна култура. Дори част от гробовете на Варненския халколитен некропол, прочут в целия свят с най-старото злато на планетата, не са подминати от унищожение при строителни и селскостопански работи.

Отг:Списък на паметници на културата в България 28 Апр 2010 19:37 #335

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1499
Да, и жалкото е, че дори и една единствена монета да открият у търсач, се счита за огромно престъпление, заклеймено с огромни заглавия и гръмки статии в пресата. А за гореспоменатите тежки престъпления, се говори като за една обикновена небрежност.
Мисля, че това също трябва да бъде част от работата ни във Федерацията. Не само да се защитаваме от лошо написания закон, но и да се съпротивляваме открито и усърдно срещу подобни престъпления.
И повече хора да научат за тях.
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 8
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат