Здравейте! Скоро на сайта ще качим списъка с археологическите паметници на културата в България - от национално и местно значение, които са публикувани през годините в Държавен вестник. Именно това са паметниците, защитени от закона и на които не трябва да търсим. Всички знаем, че има още археологически обекти, включени в т. нар. археологическа карта на България, която се намира в Националния археологически институт с музей към БАН. Но нас тази археологическа карта не ни интересува, тъй като не всички обекти в нея за преминали през процедурата за обявяване на паметник, което задължително включва публикуването му в Държавен вестник. През м. януари ходих до Националния институт за паметниците на културата в София. Там заварих един хаос, липса на читав архив и подредена документация. От тях исках по Закона за достъп до обществена информация да ми дадат инфо за всички паметници в България с местно значение. Естествено, не съм и очаквала, че ще ми ги дадат при положение, че все още нямат изградена читава база от данни и програмата, с която работят е Word. През всичките тези години служителите са извършвали незнайно каква работа и явно последна грижа им е било създаването на нормален архив на паметниците на културата. А може би нарочно не са искали да го създадат....как иначе ще дават разрешения за мега-строителството, което се извърши през последните години....разбирай разрешения, подплатени с финикийски знаци. Служителката разбира се, ми обеща, че ще ми праща всяка седмица по електронната поща списъци на паметниците....и това голо обещание беше до момента, докато не ми изтече срока за обжалване по Закона за достъп до общ. инф. Все още чакам от нея въпросните паметници. И понеже няма и да ги дочакам, започнах да издирвам списъците по Държавен вестник, като съм започнала от петдесетте години до днес. Преснимала съм ги на ксерокс и в момента ги подреждам по области. Ще ви помоля за търпение, тъй като за това ми трябва още малко време...