БНФМ е учредител на Европейския съвет по металдетектинг

on Posted in Новини и събития. Посещения: 6219

1 IMG 1400
 На 17 април 2016 г. в Бирмингам се учреди Европейски съвет по металдетектинг.
Българска национална федерация по металдетектинг бе сред учредителите на новата европейска организация и представител за България.
 
Всички членове на БНФМ могат да се гордеят с факта, че вече са членове и на Европейския съвет по металдетектинг. Държавите-учредители са: Великобритания, Ирландия, България, Полша, Испания и Франция.
 
Новосъздадената европейска организация е плод на няколкогодишен труд и усилия на ръководството на БНФМ, като с гордост можем да кажем, че идеята за създаването е на БНФМ и бе предложена на Международната кръгла маса през 2013 г. в България. Тогава председателят на Английския съвет по металдетектинг Тревор Остин прие предизвикателството и убеди своите колеги, че наистина хобито се нуждае от международно обединяване на усилията за справяне с проблемите в различните държави.
 
Целта на организацията е да се работи в посока уеднаквяване на законодателството в отделните европейски страни, като пример ще бъде английския модел за полезно сътрудничество между детектористи и музеи, както и английския закон за съкровищата. Разбира се, пътят ще бъде труден и неравен, но ние сме убедени, че нашето хоби и хората, които го практикуват, заслужават признание от официалните институции. Обединявайки силите и възможностите на повече държави и упорито преследвайки целите, вярваме, че един ден в България ще има справедливи и ясни правила и българите ще разберат, че металдетектингът е едно изключително полезно средство за опазване на културното наследство на страната и ще бъде развенчан митът за "иманярството", насаждан от официални български институции, които демонизираха едно изключително полезно за обществото хоби. Вярваме, че и в България ще се създаде Закон за съкровищата по примера на английския, което ще допринесе всички ценни съкровища да остават тук - в българските музеи. Вярваме, че не е далеко денят, в който името на всеки български търсач може да стои под откритото от него съкровище във витрините на българските музеи. 
 
Относно срещата в Бирмингам - разбра се, че във всяка страна съществуват известни проблеми, но толкова безумия като в България няма никъде в Европа. Нашите европейски колеги трудно ни разбираха като се опитвахме да обясним българските закони, които всъщност са антибългарски. Трудно разбраха защо са приети такива закони, тъй като при тях в държавите може да има мафия, но мафията да има държава може само в България. 
 
Европейския съвет по металдетектинг прие Устав, почти идентичен с Устава на Английския съвет. За председател на Европейския съвет бе издигната кандидатурата на Игор Муравски от Полша, който от дълги години живее в Англия и има учреден полски клуб по металдетектинг. Достатъчно добре е запознат с практиката в Англия, като едновременно с това като поляк е наясно с проблемите и в другите държави. 
Следете сайта на БНФМ, форума, както и фейсбук-страницата, за да научавате актуалните новини. Надяваме се, че много скоро ще има такива, и то много положителни и благоприятни за България.
 
 

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898