Желание за положителни законодателни промени и за насърчаване на отговорните практики за търсене събра стотици приятели на металдетектинга в България

on Posted in Новини и събития. Посещения: 2894

Своето категорично желание за положителни законодателни промени, както и за насърчаване на отговорните практики за търсене изразиха стотици търсачи, приятели на хобито, производители, търговци, журналисти  на ХІ-я Национален събор, организиран от Българската национална федерация по металдетектинг (БНФМ). Рекорден брой любители на хобито от България, Румъния,  Сърбия, Гърция, Русия, САЩ и др. взеха участие в най-големия форум на Балканите, който се проведе на 24-26 май т. г. край Ловеч, в с. Сливек. 
През тези 10 години от създаването си българската федерация се утвърди като институция, която неуморно, упорито и с много ентусиазъм работи, за защита интересите на любителите на хобито металдетектинг и спазването на законите на страната, подчерта председателят на сдружението Илия Илиев. Той информира присъстващите за дейностите по проекта по Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд, по който БНФМ работи. Илиев изтъкна още, че основната цел на Националната федерация е да допринесе за развитието на законодателството в България, регулиращо металдетектинга по начин, който дава възможност да се защити културното наследство без прекомерно ограничаване на хобито, както и информационна кампания и разясняване на действащите закони и разпоредби.
Дискусиите в тазгодишната среща бяха базирани върху позицията за отговорна дейност на металдетектинга като хоби. Председателят на федерацията връчи грамоти за отговорен металдетектинг и поздрави своите членове за това, че са добросъвестни търсачи, спазили Закона за културното наследство. Той призова отново всеки, открил случайно стари вещи, да уведоми най-близкия музей. Участниците в международната среща са убедени, че най-добрият начин за противопоставяне срещу натиска на законодателите и целенасочената дискриминация, е излизането с обща позиция за представяне на ползите от металдетектинга. 
В програмата бяха включени презентации и тестове на металдетектори, състезания, томболи и др. 
На събитието присъстваха водещи родни и чуждестранни производители и търговци на металдетектори, които демонстрираха своите продукти.  Най-очаквани от всички търсачи бяха състезанията и томболите, в които като награди бяха разиграни десет металдетектора - MINELAB EQUINOX 800 , MINELAB GO-FIND 11, MINELAB PRO-FIND 35, Detech RELIC STRIKER, Detech Chaser, Pirate ApoloniA Silver Max Pro, Relax Autoground, Nokta Anfibio Multi, XP Deus, Bounty Hunter TID,  пийнпойтери, антени, лопати, комплекти за промиване на злато, слушалки, раници, чанти, тениски, ръкавици, шапки и много други аксесоари, осигурени от компаниите Minelab, SofiaDetectors, Worlddetectors, iShop LTD, Detech, Relax Detectors, Pirate detectors, Mikron, АКА.
 
Автор: Светлана Петрова
Снимка: Васил Христов
 
 039009953

Tags: metal detecting, meeting, Bulgaria, metal detector,

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898