СТАРТИРА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА В ПОДКРЕПА НА ИСКАНИЯТА ЗА НОВ ЗАКОН ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

on Posted in Новини и събития. Посещения: 2231

НА 15 АПРИЛ 2013 Г. СТАРТИРА ПОДПИСКАТА - НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА В ПОДКРЕПА НА ИСКАНИЯТА ЗА НОВ ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

с Инициативен комитет : Председател Мила Стоянова Миронова и членове : Валери Стоянов Стойчев, Петър Николов Неделев, Георги Стоянов Георгиев, Илия Константинов Илиев.

НАЦИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА СЕ СТАРТИРА ПО ЗАКОНА ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135636485

Всеки, който има желание официално да бъде упълномощен да събира подписи, нека да се обади на Илия Илиев тел. 0898 584502 и 0878 584513 или да пише на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , за да му бъдат изпратени всички необходими документи и бланки за подписката. Крайният срок за събиране на подписи и внасянето им в Народното събрание е 15 юли 2013 г.

ДА СИ ПОЖЕЛАЕМ УСПЕХ!

СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ОТ ВСИЧКИ, ЧЕ ИСКАМЕ НОВ ЗАКОН ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО!

ОБРЪЩЕНИЕ

Към всички граждани с отношение към културното наследство, любители и съмишленици на колекционерството и металдетектинга в България

Скъпи колеги, приятели и съмишленици

В нашата страна най-после започнаха процеси, които в най-ярка форма показват, че демокрацията и зачитането на гражданските права и свободи имат шанс.

Дойде мигът, в който можем да се присъединим към народа, излязъл по улиците на скъпата ни Родина и да покажем, че не желаем занапред да бъдат ограничавани и потъпквани правата ни на свободни граждани, на търсачи, колекционери и търговци на артефакти.

Тъй като и ние сме засегнати от полицейщината и потъпкването на правото ни свободно да практикуваме любимите си хобита, се чувстваме задължени да се присъединим към протестиращите.

Обстоятелството, че много от нас са обявени за престъпници, само защото притежават металдетектор или са колекционери, е сериозно ограничаване на гражданските ни права.

Ние не сме престъпници, за каквито ни смята полицията и прокуратурата.

Ние не сме иманяри, а истински родолюбци, желаещи да запазят археологическото и историческото наследство на България.

Ние искаме да работим съвместно с българските музеи и да предаваме случайно откритите паметници на културата на тях и в същото време най-после в България за заработят пазарните отношения и механизми в областта на културните ценности, художествените произведения и всички антикварни стоки.

Скъпи приятели, с това обръщение започваме събирането на подписка, за да създадем гражданско движение, което да се бори за признаване на правото ни свободно да практикуваме хобито или професията си и да помагаме за опазване на културното наследство на България. Да бъде признато правото на гражданите свободно да колекционират и съхраняват културни ценности и всякакви артефакти.

В тази връзка такова гражданско сдружение да бъде легитимен инициатор и участник при съставяне на нов закон за културното наследство.

Сега действащият Закон за културното наследство е напълно негоден и вреден за нашата държава. Той на практика унищожи колекционерството в България (декларирани и регистрирани са само ок. 150 колекции с предмети и ок. 50 колекции с монети).

Този закон и адаптирания спрямо него Наказателен Кодекс изкуствено превърнаха хиляди колекционери и любители на металдетектинга в престъпници. В резултат – стотици хиляди археологически, нумизматични и други находки бяха изнесени в чужбина или се укриха в земята. Така беше загубена безценна информация за историята на нашите земи в древността. А уж законът трябваше да се погрижи тези културни ценности да останат в България и да влязат в научен оборот.

България е единствената държава, сътворила закон, който не дава възможност на гражданите й да колекционират антични монети и предмети, като всъщност поощрява контрабандата и износа? В България има достатъчно отговорни и компетентни любители и колекционери, които биха ги придобили за колекциите си, ако им бъде дадена възможност, а не да попълват чужди колекции. Сега действащият Закон за културното наследство ги лишава от тази възможност, тъй като не е предвидена процедура за регистриране на нови колекции и реално деайстващ пазар на културни ценности.

Съвършено ясно е, че нуждата от нов закон за културното наследство, който да защити правата на гражданите, е крещяща и не търпи отлагане.

Скъпи колеги, приятели и съмишленици, нека покажем, че имаме воля и сила да променим наложеното ни статукво, нека покажем, че сме способни да защитим правата си!

Време е вече да се чуе и нашият глас!

Национална гражданска инициатива в подкрепа на нов Закон за културното наследство

Подкрепям инициативата да се създаде и приеме от Народното събрание нов Закон за културното наследство,

в който обезателно да залегнат следните предложения:

1. Участие на инициативния комитет на тази подписка в работната група при създаването на нови текстове за Закон за културното наследство.

2. Да се приемат нови законодателни норми, гарантиращи правото на гражданите да колекционират, притежават, купуват, продават и разменят помежду си предмети с културна стойност.

3. Да се приемат нови законодателни правила и норми, регламентиращи работещи пазарни механизми в областта на културните ценности, художествените произведения и антикварните стоки, в съответствие с Европейските изисквания за свободен пазар.

4. Всеки гражданин безпрепятствено да може да търси и намира метални предмети чрез металдетектори извън границите на защитените територии по смисъла българското законодателство.

5. Размерът на възнаграждението за лице, предало вещи на музеите, да бъде обвързан в процентно отношение с пазарната стойност на движимата културна ценност.

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898