Новите варвари на Империята

on Posted in Новини и събития. Посещения: 2764

Те са престъпниците, те са виновните. На тях държавата дължи всичките си нещастия през последните години. Техните „престъпления“ са всеки ден в новините и попълват скучните страници на многотиражните вестници. За тях винаги има отделено време в прайм тайма на всички телевизии. За тях постоянно трябва да се говори защото са по „опасни“ от наркодилърите, които убиват нашите деца, за които всички полицаи знаят и всички ги познават и по лица и по имена, но никой не арестуват. По “опасни” са от убийците които се разхождат безнаказани по улиците на България, защото имат пари или връзки или просто защото са известни и продължават да убиват. По “опасни” са и от педофилите – полицаи, които блудстват с непълнолетни момичета и се изявяват като кинорежисьори от рода на Роман Полански. Дори са по–опасни и от тези които окрадоха милиардите левове от джоба на българите и оставиха милиони българи да живеят в мизерия и нищета. Ако някога сте се чудили кой е виновника за вашите нещастия, то според медиите това може да са и те.

Но кои са те, кои са тези толкова „опасни“ и тъмни балкански субекти с анураци и лопати, които се разхождат в полето и търсят нещо? Какви са те – престъпници или хора които мизерията ги кара да обикалят из нивите за да могат да изкарат някой лев, да нахранят децата си.

Те са злото, те са вашия кошмар и ги наричат – ИМАНЯРИ.

В началото на годината едни некомпетентни хора вкараха и гласуваха по доста криминален начин един закон за който казват че е „Закон за защита на културното наследство“. Но дали е така?! Но какво да се очаква от хора, които не знаят дали Златьо Бояджиев е художник или композитор, а и не е нужно май. Тяхната цел е да си пробутат поръчковия закон и да си вземат полагаемото. Иначе от неграмотни хора – неграмотни закони. Или както се казва „От кратуна – кратунки, от маймуна – маймунки“. Какво да очакваме от подобни люде – само проблеми може да очакваме, понеже такива „другари и другарки“ се докопват до високи постове в държавната йерархия като „газят трупове“ и като се докопат до кокала те „колят и бесят“. Дано само Другаря ЦАР не си поиска ордените и медалите че току виж НИМ олекнал с няколко милиона евро. Като капак на всичко успяха даже да вкарат в своя филм и народното събрание да им гласува недъгавия закон както се казва „в 12 без 5“.

Вместо държавните мъже да направят така че културните ценности на България да останат тук, те стимулират тяхното изнасяне зад граница и то на едро. Вместо да стегнат обръча около прекупвачите и търговците на антики, те взеха да се заяждат с обикновените търсачи, които на практика са най-ниското и най-беззащитното стъпало от веригата. Така е по лесно, защото всеки знае че срещу желязна вила не се рита. Вместо държавата да привлече подобни хора (търсачите) на своя страна и да затвори пътя на антиките към едрите прекупвачи, то тя (държавата) ги преследва и по този начин търговците стават все по-богати а търсачите все по-бедни.

Metaldetecting Hobby i01 Metaldetecting Hobby i04

Metaldetecting Hobby i03 Metaldetecting Hobby i02

 

 

 

 

Тук трябва да внеса едно уточнение.

Трябва да се направи ясна разлика между хората за които ходенето с металдетектор в полето е хоби – те са истинските търсачи. Обикновено те се интересуват от историята и са наясно с много неща (включително и с нормативната уредба) и знаят къде може и къде не може да търсят. Обикновено тези хора са интелигентни и са от различни области на науката и живота. Има и лекари и адвокати, а дори познавам и полицаи за които това е хоби.

Но има и едни други хора които носят разни описи и карти и търсят делви с жълтици и „велики иманета“. Точно тези хора са така наречените „ИМАНЯРИ“. Точно те разрушават паметници на културата заради тяхната необразованост и заблуда. Според мои наблюдения в някои случай става дума и за чисто „медицински“ случаи, но тук е ред на психиатрите да си кажат тежката дума.

Има и трета група хора, които са превърнали „иманярството“ във вид бизнес. Тук вече се работи на едро с наемане на работници, с багери и фадроми. Това вече е доста организирана работа и не може без участието на хора които да им правят „чадър“. Точно тази група са най-опасните защото тук се работи на конвейер, разрушават се паметници на културата и всичко се изнася навън. Но и тук държавата си прави оглушки и пак са виновни обикновените търсачи, защото са беззащитни.

Има и една друга група хора за които се говори малко и които са превърнали търсенето на антики в бизнес. Те може би са най-опасните, защото държавата им плаща заплата, оборудва ги с техника и се ползват с привилегии и защита – това е така наречената –Археологическа мафия. Не искам да кажа че всички археолози са такива, но има и такива между тях. Винаги има хора които за пари могат да „предадат четата“. Задавали ли сте си въпроса. Как така начинаещ търсач излиза на полето и намира нещо (няма значение дали е ценно или не), а хора които са на държавна издръжка и това им е професия намират само счупени гърнета. Не искам да дрънкам кокалите на един вече покоен археолог, но !!! ...хайде няма да го кажа. Нали и той казваше че има колекция, но я е направил за да я спаси от иманярите !!! Оставам с впечатлението че наяве излизат само нещата за които е имало доста свидетели и е било невъзможно да се покрият.

Както съм писал и на други места, държавата може да реши този проблем за нула време, стига да има желание, и по този начин може да има само полза. Точно държавата трябва да е наясно, че вече не е проблем, т.е. след като нямаме граници с Европейския съюз е много лесно да се изнесе например колекция от монети или някакви други антики, освен ако митничарите не действат по сигнал. Винаги може човек в джоба си да сложи освен обикновените монети и някоя „друга“ и да я изнесе извън пределите на България за часове. Така че преследването и забраните според мен не са решение на проблема. Държавата трябва да създаде условия това което се намери, човек да има интерес да го даде на държавата, а когато държавата не му помага той търси други начини. И тогава се появяват прекупвачите. Обикновено те имат солидна подкрепа и от полиция и от магистрати. Няма да забравя че и прокурора на Републиката показа преди време колекция от монети. Да не би да са му наследство от баба му от 4-ти век. Ами и той явно демонстрира как се нарушава закона, а камоли за обикновените хора. „Изгарят“ само прекупвачите които не са си платили където трябва – тук системата е същата като при наркотиците – ако шикалкавиш – отиваш на „скарата“.

Просто Държавата не иска да реши този проблем, а ако не знае как - ето едно просто решение: Господин Божидар Димитров все говореше че НИМ няма пари. Ако всеки търсач, за който това е хоби заплаща определена такса, а неофициално се говори че в България това са над 300 хиляди човека. Хайде да не са 300 хиляди, нека са 200 хиляди, ами това е сериозна сила. Не може да обявиш такава велика сила за престъпници. Та тези хора са повече от армията + полицията + агитката на Левски + Агитката на ЦСКА. Ако например се плаща годишна такса до 50 лева, то всеки би платил за да е сигурен че няма да има проблеми. Това са капитал от порядъка на 10 000 000 лева. Само че тези пари да са на разположение на Националния музей, а не Симеон Дянков да си запълва дупките на бюджета с тях. Влезнат ли в бюджета – тури му пепел. С тия пари спокойно могат да се заделят няколко специалисти и да се организират аукциони в различните по-големи градове. Например този месец във Враца, другия в Плевен, по следващия в Търново и т.н. по определен график. Който има нещо за даване да си направи сметка кога и как му е удобно. Достатъчно е НИМ да даде същите пари които дават прекупвачите (а те дават обикновено не повече от 10% от реалната цена), а някои хора биха дали намерените неща и за по-малка цена, но ще получат известна сигурност и спокойствие в лицето на НИМ. Аз лично ако имам нещо за даване бих предпочел музея именно заради сигурността, та дори и на по-ниска цена. Предимството за музея е че по този начин ще може да прибира ценните неща, а тези които не са интересни за музея да се продават на свободния пазар за антики. По този начин колекционерите вместо да правят далавери с копачите, ще си купуват неща легално чрез музея.

Естествено че тези неща трябва да стават при много ясни правила, но ясните правила не са сегашния недоносен ЗКН. Когато има ясни правила ще има и отговорност, а и който прегреши ще си носи последствията.

Като заключение искам да кажа че сегашните ми разсъждения са прекалена Утопия на фона на сегашното положение на нашата държава, но се надявам и това време да дойде, но дотогава братя ТЪРСАЧИ - Вие ще сте виновни за всичко, дори за абортите, птичия и свинския грип.


Автор: prishelsky
Дата: 18.10.2009

 

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898