За закона, Федерацията, форума и търсачите...

on Posted in Новини и събития. Посещения: 3644

Мнението е лично, не ангажирам никого, но се надявам да предизвикам дискусия.

ЗА ЗАКОНА: Остарял е с двайсет години. 90 процента от териториите, които в закона наричат "археологичски обект", са претърсени в повърхностния им слой отдавна от търсачи. Предишният закон, който обслужваше същите лобита, които обслужва и сега, позволяваше това да се случва безнаказано. Новият закон удря пряко редовия търсач, от който вече няма какво да се вземе, и отново дава възможност на същото лоби и сателитите му да ограбят още веднъж България.

При стария закон схемата е ясна на всички: Търсача намира, дилъра купува на около една трета от аукционната цена на антиките, в зависимост от качеството, продава зад граница, съответно плаща на някой отгоре, защото каналите тръгват оттам, а от време на време хващат нещо по границите по сигнал, обявяват една космическа стойност на задържаните антики, което няма нищо общо с истинската такава, затварят очине на обществото, и ...всички доволни.

Говори се за иманярство в страната, като медиите слагат всичко що държи лопата под общ знаменател и го заклеймява. Обществото - в неведение, парите, където трябва, а антиките и историята на България - зад граница, щото кому е нужна нация със самочувствие.

Какво прави новия закон? Казва на българското общество, че заклеймява със закон иманярството, което изобщо вече няма смисъл, но дава археологическите обекти на концесия!

Какво ще се случи?! Аз съм концесионер, примерно, давам ститици хиляди български левове, за да заградя, охраня и предпазя археологическия обект от набези, плащам заплати на алхеолози, техника и обслужващ персонал, за да разработвам обекта, пари за инфраструктура и още един куп... за данъци и други, като открия нещо качествено държавата казва: мое е, пък аз ще чакам да си върна всички инвестиции от евентуално посещение на чужди туристи, които идват да пиянстват в България. Дали ще се случи така, или просто хората, които вече знаят за какво става въпрос ще вземат крепостите и археологическите резервати на концесия, ще изсмучат съвсем законно и останалото в дълбочина там, заедно с корумпирани археолози, а държавата в лицето на нейните редови граждани отново ще духа супата.

Тук е мястото на ФЕДЕРАЦИЯТА - да обясни това на обществото със всички необходими средства и да се бори срещу това.
От друга страна - всичките тия т. н. "археологичски обекти", които са хиляди в България, и които представляват в най-общия случай малки, никому неинтересни селища от различните епохи, са вече частни ниви или гори. В тях кой знае каква археология няма. И ми се иска тук да ми отговори един археолог или един държавник: кога държавата и археолозите ще тръгнат да правят целенасочени археологически разкопки по тия места, или цялото археологичско войнство ще хване металотърсачите и ще тръгне за някоя затрита монетка по нивите и поляните? Тия места трябваше да бъдат достъпни за търсачите, но закона трябваше да бъде друг.


Какъв да е закона? Първо да се даде право на музеите да продават. За какво са му на един все още неограбен музей стотици бройки от една монетарна емисия, които стоят в хранилищата?! Нека да има право да направи търг и да продаде част от ненужните ценности, но да има право и да купува. В България има достатъчно заможни хора, които биха си купили, дали от патриотизъм, дали заради инвестиция, няма значение. Нека да има забранени места - резервати и могили, и други, където държавата и музеите имат интерес от целенасочени археологически проучвания. Който ходи там - в затвора.

Искрено съжалявам като чуя за спасителни археологически разкопки. Това означава, че някой е вандалствал, а археолозите се опитват да спасят и малкото останало там. Начупени керамични съдове, разрушени гробници ... това са нещата, които нашите деца няма да могат да видят.


Ако музеите и българските колекционери имат право законно да купуват и продават, всичко ще е наред. Търсачите ще упражняват хобито си, ако музея не иска да купи с предимство, това ще направи колекционер, дилърите ще бъдат връзката между търсачите и колекционерите, частните колекции ще бъдат достъпни, ще има изложения на частни колекции, от което музеите пак ще печелят, държавата ще си взема данъците от сделките, а най много ще спечели България, защото ценностите и в голямята си част ще остават тук.


Това също е работа на ФЕДЕРАЦИЯТА - да обясни тия неща на хората.


За ФЕДЕРАЦИЯТА: Идеята е много добра. Но не очаквайте, че тази структура ще ви праща адвокат, като ви хванат в частната нива да правите табан. Според мен тази организация първо трябва да извади хобито ни на светло. Да обясни на обществото що е това търсач, и защо се разграничаваме от иманярите и вандалите. Да наеме юристи и да разнищи тоя порочен закон до последната запетая, това също да бъде обяснено на обществото. Радващо е, че съвременното българско общество дава заявки, че законите зависят И от общественото мнение и хората могат организирано да повлияят на законодателството. Не може в нормалните държави да продават металотърсачи и за деца, а ние тук да се крием като къртици! Не мислете, че членството ще ви гарантира неприкосновенност. Но това е начин да кажем - не сме престъпници и не ни възприевайте като такива, имаме права и си ги искаме. И, колкото повече членове във Федерацията - толкова повече сила за собствения ви глас.


За ФОРУМА: също е една прекрасна идея и необходимо място, за да общуваме помежду си. Не го превръщайте в място на неграмотни, страхуващи се от закона хора, които говорят със страх, недомлъвки и злоба. За съжаление, това са качества, които много българи все още имат, и за още по-голямо съжаление, те имат своята историческа предпоставка. Бъдете преди всичко Човеци, после Българи, а накрая и търсачи, които не се срамуват от заниманието си. Ако имаше нормален закон българската археология щеше много успешно да се възползва от нашите знания и опит. Време е да помислят за това. Мисля си, че в България има между 10 000 и 20 000 търсачи. Помислете каква сила има едно такова общество.

В заключение ще кажа: Живея в България, плащам данъци, имам син, търсач съм от 15 години. Категорично съм против унищожаването на археологичски знания и следи, и против техния износ зад граница. Не искам да се срамувам от хобито си. Нека държавниците да знаят това и да помислят по въпроса.

Автор: Джони

Дата: 10.03.2010

 

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898