Министерство на културата :: Законът приема за престъпление използването на металотърсачи извън предвидения ред

on Posted in Новини и събития. Посещения: 2023

10.02.2010 :: Министерство на културата :: Законът приема за престъпление използването на металотърсачи извън предвидения ред

В Министерството на културата се получи писмо от Българската национална федерация по металдетектинг, с което председателят на Управителния й съвет Илия Илиев реагира против сигнала на министър Вежди Рашидов за противозаконност на сдружението.

Министерството на културата твърдо стои зад становището си, изложено в сигнала, тъй като извършването на дейност с металотърсачи изрично и точно уредена в Закона за културното наследство. Законът приема за престъпление използването на тези средства извън предвидения ред. В този смисъл е и отговорът на министър Рашидов до УС на федерацията.

През м. януари 2010 г. министърът на културата Вежди Рашидов сезира Прокуратурата на Република България за незаконосъобразността на регистрираното на 2 декември 2009 г. в Окръжния съд в гр. Ловеч Сдружение с нестопанска цел с предмет на дейност „металдетектинг”, т.е. – издирване на метални предмети с металотърсачи. Тази дейност е законово уредена в Закона за културното наследство и изисква разрешение и регистрация в Министерството на културата на всеки един металотърсач. Членовете на сдружението не са извършили такава регистрация в Министерство на културата.

Директна връзка към оригиналния адрес на становището в уеб сайта на Министерство на културата:
Законът приема за престъпление използването на металотърсачи извън предвидения ред

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898