БНФМ ЗАПОЗНА ИНСТИТУЦИИТЕ СЪС СПОРАЗУМЕНИЕТО С АНГЛИЯ И С БЪДЕЩИТЕ СИ ПЛАНОВЕ

on Posted in Новини и събития. Посещения: 1139

Председателят на Българска национална федерация по металдетектинг Илия Илиев изпрати текста на споразумението между БНФМ и Националния съвет за металдетектинг на Англия и Уелс до всички институции в България, които имат отношение към културното наследство на страната ни или към нашето сдружение.

Това са: Президентът на България Росен Плевнелиев, Министър-председателят Бойко Борисов, Министрите на културата Вежди Рашидов и Георги Стоев, Министърът на финансите Симеон Дянков, Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, Главният прокурор на България Борис Велчев, Комисията по култура към Народното събрание, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Върховна касационна прокуратура - Николай Соларов, Политическа партия ГЕРБ, Омбудсмана на РБългария Константин Пенчев, Фондация "Тракия", Съюз на колекционерите в България, , Нумизматично дружество Филипопол - Пловдив, , г- н Бойко Ватев - ВМРО - НИЕ - Пловдив, Регионален исторически музей - Ловеч, Регионален исторически музей - Русе, Окръжна прокуратура - Ловеч, Община - Ловеч, ОДМВР - Ловеч.

Заедно с текста на споразумението бе изпратено и следното  придружително писмо:

Уважаеми....................... ,

На 7 март 2012 г. бе подписано споразумение за сътрудничество между Българска национална федерация по металдетектинг и Националния съвет за металдетектинг в Англия и Уелс.

В качеството си на председател на БНФМ съм упълномощен от Управителния съвет да запозная обществото и държавните институции с текста и целите на споразумението.

БНФМ смята, че има огромна нужда от диалог и промени в Закона за културното наследство. Нашето виждане е, че не трябва да оставаме затворени към новите прогресивни течения, какъвто е английският модел – сътрудничество между любителите на металдетектинга и археолозите.

Нашата организация е радетел и прокламатор на английския модел. Делегация на БНФМ участва на редовно заседание на Националния съвет за металдетектинг в Англия и Уелс на 18 и 19 февруари в Нортхемптън. Срещата се състоя по покана на Генералния секретар на Националния съвет, Тревър Остин, който е и член на Националния комитет за оценка на съкровищата.

На заседанието запознах присъстващите с българския закон за културното наследство и наредбите към него, с липсата на публична карта на недвижимите културни ценности – от национално и местно значение, липсата публичност за точните граници и обозначения на недвижимите паметници, абсурдната Наредба № Н-2 от 12 януари 2012 г. за определяне размера на възнаграждението на лицата, предали вещи по реда на чл. 93 от Закона за културното наследство или съобщили ценна информация за такива вещи. Тази наредба и липсата на легален пазар са най-големите предпоставки за извършване на нелегален трафик на културни ценности извън страната. Английските колеги изразиха недоумение от отказа на Министерството на културата за диалог с БНФМ. Те смятат това за голяма загуба за българската култура и го тълкуват като толериране на чуждестранни или частни интереси. Сътрудничеството между археолози и любители на металдетектинга е уникален начин за попълване на българските музеи с нови ценности.

Като конкретен резултат от проведената среща бе подписано споразумението за сътрудничество. БНФМ пое ангажимент да информира за законодателните инициативи, полицейските преследвания, съдебните процеси и всичко случващо се в България с хобито металдетектинг.

БНФМ ще търси справедливи промени с всички законови и демократични средства, а именно диалог с организации, имащи интереси в културното наследство, писане на петиции, мнения, жалби, завеждане на съдебни дела, както и становища до европейски комисари.

Отчитайки неефективния Закон за културното наследство, Българска национална федерация по металдетектинг има желание да проведе работна среща със специалисти от Министерството на културата и други държавни организации, имащи отношение към опазването на движимите и недвижимите културни ценности.

Целта на срещата е да обсъдим структурата и съдържанието на сега действащия закон и наредбите към него, както и възможностите или липсата на такива за тяхното прилагане.

Надяваме се, че подобна среща ще представлява интерес за Вас, и ще се превърне в първа стъпка към следващи полезни контакти, а защо не и в едно ново начало за съвместен проект между археолози и любители на хобито металдетектинг.

Дата:   .03.2012 г.

С уважение,

Илия Илиев

председател на БНФМ

Приложение:

Споразумение за сътрудничество

 

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898