Регионален събор в Бургас на 6 - 9 септември 2012 г.

Posted in Новини и събития

От 6 до 9 септември 2012 година на територията на къмпинг "Крайморие" в квартал Крайморие гр. Бургас ще се проведе регионален събор по металдетектинг. Събитието се организира от Клуб по металдетектинг - Бургас и Българска национална федерация по металдетектинг. Организаторите канят всички почитатели на хобито от цялата страна.

Много състезания и награди на IV национален събор по металдетектинг

Posted in Новини и събития

Пет металдетектора, уикенд за двама в Несебър, икони, рекламни тениски, бутилка 25-годишна ракия и „тетрадрахми”, отсечени в „монетарницата” на Българска национална федерация по металдетектинг /БНФМ/, бяха раздадени след оспорвана надпревара за търсене на скрити метални цели, томболи и танцов маратон на Четвъртия национален събор по металдетектинг.

Събитието се проведе в с. Рибарица, община Тетевен, от 8 до 10 юни, под егидата на Българска национална федерация по металдетектинг. Последни модели на техниката бяха представени от български производители и вносители на металотърсачи. Над триста почитатели на хобито бяха приветствани от зам.-кмета на община Тетевен, Десислав Цветанов. Бурни аплодисменти получиха известните с гласовете си и в Европа, сестри Тоника и Ивелина Росенови от село Глогово, Ловешко, които изпълниха народни песни с автентични народни носии. За доброто настроение допринесоха и изпълнителите от фолклорна формация „Алтън Тетевен”.

ПРИКЛЮЧИ РЕВИЗИЯТА НА СДРУЖЕНИЕ БНФМ, ПРЕДПРИЕТА ОТ НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ПО ПРИХОДИТЕ

Posted in Новини и събития

Приключи разпоредената финансова проверка от Националната агенция по приходите на Сдружение БНФМ. Според получения ревизионен доклад, съставен въз основа на извършената ревизия БНФМ е организирала и водила счетоводно отчитане в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството, извършените операции са документирани със съответните първични счетоводни документи и не са констатирани никакви нарушения. При ревизията няма иззети документи и вещи на сдружението. Сдружението няма задължения към други лица.

Върховният административен съд постанови - металдетекторите за хоби не се регистрират

Posted in Новини и събития

На 22.03.2012 год. Върховният административен съд постанови решение по делото с което искахме отмяна на чл.30 от наредбата за регистрация на металдетектори / НАРЕДБА №Н-00-0001 от 14.02.2011 г. за извършване на теренни археологически проучвания/.

БНФМ ЗАПОЗНА ИНСТИТУЦИИТЕ СЪС СПОРАЗУМЕНИЕТО С АНГЛИЯ И С БЪДЕЩИТЕ СИ ПЛАНОВЕ

Posted in Новини и събития

Председателят на Българска национална федерация по металдетектинг Илия Илиев изпрати текста на споразумението между БНФМ и Националния съвет за металдетектинг на Англия и Уелс до всички институции в България, които имат отношение към културното наследство на страната ни или към нашето сдружение.

Това са: Президентът на България Росен Плевнелиев, Министър-председателят Бойко Борисов, Министрите на културата Вежди Рашидов и Георги Стоев, Министърът на финансите Симеон Дянков, Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, Главният прокурор на България Борис Велчев, Комисията по култура към Народното събрание, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Върховна касационна прокуратура - Николай Соларов, Политическа партия ГЕРБ, Омбудсмана на РБългария Константин Пенчев, Фондация "Тракия", Съюз на колекционерите в България, , Нумизматично дружество Филипопол - Пловдив, , г- н Бойко Ватев - ВМРО - НИЕ - Пловдив, Регионален исторически музей - Ловеч, Регионален исторически музей - Русе, Окръжна прокуратура - Ловеч, Община - Ловеч, ОДМВР - Ловеч.

Заедно с текста на споразумението бе изпратено и следното  придружително писмо:

Уважаеми....................... ,

На 7 март 2012 г. бе подписано споразумение за сътрудничество между Българска национална федерация по металдетектинг и Националния съвет за металдетектинг в Англия и Уелс.

В качеството си на председател на БНФМ съм упълномощен от Управителния съвет да запозная обществото и държавните институции с текста и целите на споразумението.

БНФМ смята, че има огромна нужда от диалог и промени в Закона за културното наследство. Нашето виждане е, че не трябва да оставаме затворени към новите прогресивни течения, какъвто е английският модел – сътрудничество между любителите на металдетектинга и археолозите.

Нашата организация е радетел и прокламатор на английския модел. Делегация на БНФМ участва на редовно заседание на Националния съвет за металдетектинг в Англия и Уелс на 18 и 19 февруари в Нортхемптън. Срещата се състоя по покана на Генералния секретар на Националния съвет, Тревър Остин, който е и член на Националния комитет за оценка на съкровищата.

На заседанието запознах присъстващите с българския закон за културното наследство и наредбите към него, с липсата на публична карта на недвижимите културни ценности – от национално и местно значение, липсата публичност за точните граници и обозначения на недвижимите паметници, абсурдната Наредба № Н-2 от 12 януари 2012 г. за определяне размера на възнаграждението на лицата, предали вещи по реда на чл. 93 от Закона за културното наследство или съобщили ценна информация за такива вещи. Тази наредба и липсата на легален пазар са най-големите предпоставки за извършване на нелегален трафик на културни ценности извън страната. Английските колеги изразиха недоумение от отказа на Министерството на културата за диалог с БНФМ. Те смятат това за голяма загуба за българската култура и го тълкуват като толериране на чуждестранни или частни интереси. Сътрудничеството между археолози и любители на металдетектинга е уникален начин за попълване на българските музеи с нови ценности.

Като конкретен резултат от проведената среща бе подписано споразумението за сътрудничество. БНФМ пое ангажимент да информира за законодателните инициативи, полицейските преследвания, съдебните процеси и всичко случващо се в България с хобито металдетектинг.

БНФМ ще търси справедливи промени с всички законови и демократични средства, а именно диалог с организации, имащи интереси в културното наследство, писане на петиции, мнения, жалби, завеждане на съдебни дела, както и становища до европейски комисари.

Отчитайки неефективния Закон за културното наследство, Българска национална федерация по металдетектинг има желание да проведе работна среща със специалисти от Министерството на културата и други държавни организации, имащи отношение към опазването на движимите и недвижимите културни ценности.

Целта на срещата е да обсъдим структурата и съдържанието на сега действащия закон и наредбите към него, както и възможностите или липсата на такива за тяхното прилагане.

Надяваме се, че подобна среща ще представлява интерес за Вас, и ще се превърне в първа стъпка към следващи полезни контакти, а защо не и в едно ново начало за съвместен проект между археолози и любители на хобито металдетектинг.

Дата:   .03.2012 г.

С уважение,

Илия Илиев

председател на БНФМ

Приложение:

Споразумение за сътрудничество

 

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898