vvurbanov писа:
Аз си пиша за плитките монети и не ми дреме дали ще ми цъфнат куките, щото съм в темата.Според мен е интересно това дето съм написал.То не е задължително всички да го харесват, може би след време и те ще пораснат и ще го разберат.Както и да е, ето нещо за сериозни хора.Монетите се намират в културния пласт.Той може да бъде съставен от няколко слоя, като понякога има хиатус.Слоевете на места може да са разбъркани заради строителни работи извършени в античноста и средновековието.Извън културния слой в дивата пръст няма антики.Като изключим находките нарочно заровени там. На някои места по склоновете редовно се намират след дъжд монети, други пък се затрупват.Такова място беше могилата до с. Войвода, след дъжд редовно ходех там да търся на око монети.Долу под крепоста "Динея" в изораните ниви след дъжд също се намираха без металотърсач късно римски монети, понякога по 30-35 броя.Стоят в изораното на стълбчета, като гъбки.При риголването също се изваждат отгоре по ранни антики, но може да се забият и по дълбоко.До с Вировско тъкмо събирам една находка от сребърни антониани ударени и разпилени от тракторите и намирам един антониан който пак е находков но си личи веднага че не е от тази находка.Всички монети от една находка имат един нюанс на окисите, а този се различаваше от тях.Като разширих тегелите започнаха да излизат монети от втора разпиляна от тракторите находка пак на антониани от същия период.Гърнето не е било дълбоко,дупека с 30-на монети излезе на плитко но риголвача като го ударил , строшил го и другите 800 монети се посипали чак долу в браздата.Три нощи бих табани на двете находки и се бях скапал, то денем е по лесно да се копае, но не е възпитано.На прохода "Вратцата" пък от една дупка в скалата излизаха след дъжд републики и някакъв козар намираше от тях.Там скалата е на тераси и сипеи.Та в долната част на сипея монетите се бяха затрупали на 40-50см. ,колкото се качвах по склона бяха по на плитко.До самата скала като скубя тревата и излизаха денари.Нагоре по скалата имаше прагчета и на тях направо се виждаха от тия монети.На къртичини понякога се намират готови изкопани от къртицата монети.Така на едно кале покрай Дунава на къртичина намерих няколко сребърни гроша на Иван Александър с Константин Асен.Почнах да копая надолу като се надявах да са плитко другите.Не зная до колко дълбоко има право да копае един къртик , но аз се зарових до гърдите в земята и все излизаха пари.Накрая се отказах, щото да не се събори подкопаната пръст отгоре ми, пък и те все едни и същи, няма тръпка.Понякога дъждът изравя монети от находката ,повлича ги по склона и животните ги разпиляват допълнително, като минават по пътечките.Едни хубави републики така се бяха разпилели като ветрило в долната част на 20-30 м.ширина, колкото се качвах по склона ветрилото се събираше, докато взеха да излизат само от една дупка.
FLORE, Djenko и Fastext, старая се постовете ми да са в темата.Копая само в дълбочина на дупката с темата, но понякога разширявам и удрям по някой табан в страни щото и там често излизат.
п.п.И на мен ми беше дал апарата сигнал в корените на един дъб.Копах доста покрай един голям корен, но сигнала все в дупката.Тогава отсякох корена и го метнах надолу по склона, разширих и удълбочих дупката и сигнала се загуби.Та ходих долу, намерих корена и монетата един дихалк на Одесос беше в него.Точно там корена се беше разделил на две и се пресукал като хванал парата и я скрил така че не се вижда.
Върбанов ти си жива енциклопедия, чест и почитания от мен. Чета и постовете ти от други форуми с интерес. Поздрави от Тополовград..