cat писа:
Преувеличени са историите за лагерите в България . На съпругата ми дядо и е бил в Белене и доста неща ми е разказвал повечето лагерници са били криминално проявени , лично той е попаднал там за побой над кмета на селото .
Зависи коя година и къде е лежал твоя дядо.В първите години са живеели в землянки(Белене).Голям глад, болести, бой и смърт.Сетне нещата омекват малко по малко.През 1986 година вече имаше достатъчно храна.Най добре бяха бригадирите ,те не работят само надзирават другите затворници и ги карат да бачкат.Покрай тях има няколко човека ,които са му приятели, тях ги слагат на по лека работа.Зависи какъв режим са те осъдили, ако е общ, имаш право на лавка 20 лв. и един колет на месец, забравих до колко килограма беше..Ако работиш в кухнята си е далавера или склададжия, библиотекар, художник лекаря и той е от затворниците.Вечер заключват помещението и който му се ходи по нужда има кофа.През деня през почивните дни отключват за няколко часа и можеш да ходиш на гости при приятели..Черпите се с кафе и чай, който иска си пуши.Кафето може да се прави много силно и да се надрусаш, Други вземат хапчета от доктора кодеин, кодтерпин и като изпият няколко блистера сетне ходят оцъклени и се хилят. Който иска пише писма или чете.Запознаваш се с хора от бизнеса,изучават се и се усъвършенстват професиите.Повишава се квалификацията и се разглеждат и оценяват перспективите за съвместна работа.Набляга се на правната култура, законите и членовете с алинеите се научават така че само като чуеш номера на члена и знаеш човека за какво е осъден.Има арест ако сгафиш нещо.Там е кофти, стоиш самичък в една килия, пикаеш в кофата и изкукуригваш полека.Да си сам е много лошо, по добре да си с някой убиец заедно, пак се разбирате и по приятно минава времето.То има много убийци вътре, поне по няколко в помещение.Най интересното е че никой не се смята за виновен в нищо, ама абсолютно никой.Всички са несправедливо осъдени.Питам някой.-Ти що уби жена си бе, какво ти направи толкова, че и отряза главата?-А той.-Ами тя що ми вика .....-(Нещо му казала, но съм забравил какво)Чак сега разбрах че това е присъщо за психиката на всеки човек,- да се смята винаги за прав.То иначе никой не може да живее ако смята че е виновен. Та си мисля, че и тия в парламента сто на сто се смятат за прави, ама въобще не им минава и през ум какви са големи престъпници.