Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Чий е Александър Македонски

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 12:42 #76290

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
  • Получени благодарности 12817
Терминът курганна идва от тюркската дума курган, с която се наричат един вид примитивни гробници, състоящи се от дървена или зидана подземна камера и оформена върху нея могила.

Гробницата на Филип, не може, да се нарече примитивна! Нито новооткритата гробница в Амфиполи!
Гробниците в Микена, които съм посещавал, също не могат да се нарекат примитивни!
Някой нещо те е излъгал, яко! Вероятно с цел, да ти дигне малко самочувствието :) Съжалил те е, така да се каже... :)
Гледай:

Последна промяна: 30 Ян 2019 12:47 от kaveiros.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: yaponetsa

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 12:43 #76291

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 17:57 #76293

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 6403
Ох майкоооо,как ми се оплетохтеееее! :lol: Не четете,ей! :lol: :lol: Фърлите едно око на Бешевлиев,после може и за могилите да хортуваме! :) ....
Бешевлиев бая неща пише за езика.Посочил си е и изворите човека...Ако имате друго тълкуване-ОК,ама така само байряци развявате...

За могилите-те са само маркер.Елините зарязват могилните погребения по някое време.Имали са ги до някое време.Това време обаче трудно ще го свържете с елините.По скоро с минойците!
Гръцкия език е индоевропейски.Дошъл е заедно с могилите.Езика е претърпял съществени изменения.Дотолкова,щото гръцкия е смятан за отделен клон на ИЕ езици.Това е следствие на взаимодействие с други езици....
Заедно с езика се променя и погребалната практика....Не са взаимосвързани двете,освен че са следствие на чуждо влияние...
Гърците по него време не правят могили-поне така мисля, а и никой не ми доказва друго.Още чакам!
Макетата обаче правят още !Траките и те...скитите и те!
Последна промяна: 30 Ян 2019 18:02 от bobo.

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 18:33 #76295

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
От кога, до кога не правят могили?
Тези които ти дадох, в Маратон са от 490 пх, след известната битка...
Дори и така, да е какво доказва това, което казваш? Имай в предвид, че Македония е била дълбока провинция, до Филип! Всичко търпи своето развитие, дори и днес...
Виж погребенията сега и преди 50 години... Дори има разлика в погребенията, на село и в града в настоящето! Трябва ли, да ти обяснявам подробности?
Бешелиев, сам се е уплел, той едва ли знае друг език освен български! Доказано е, че македонския език е гръцки, и в това няма никакво съмнение, какво значение има някакъв бешелиев? Както ти показах по-горе логиката му куца!
Последна промяна: 30 Ян 2019 18:36 от kaveiros.

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 19:27 #76297

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
kaveiros писа:
От кога, до кога не правят могили?
Тези които ти дадох, в Маратон са от 490 пх, след известната битка...
Дори и така, да е какво доказва това, което казваш? Имай в предвид, че Македония е била дълбока провинция, до Филип! Всичко търпи своето развитие, дори и днес...
Виж погребенията сега и преди 50 години... Дори има разлика в погребенията, на село и в града в настоящето! Трябва ли, да ти обяснявам подробности?
Бешелиев, сам се е уплел, той едва ли знае друг език освен български! Доказано е, че македонския език е гръцки, и в това няма никакво съмнение, какво значение има някакъв бешелиев? Както ти показах по-горе логиката му куца!
ГРЪЦКОТО ПОГРЕБАЛНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО:
„Откакто сиракузците сложиха край със закон на скъпите погребения, и приключиха даже с разходите по обичаите, изпълнявани в памет на мъртвия, законът даже им определи общата сметка на допустимите разходи за погребението.”(Диодор Сицилийски, Библиотека 11:38:2) Авторът говори за времето на сиракузкият тиранин Гелон, т.е. ранните години от съществуването на сиракузката държава от средата до края за шести век преди новата ера. Преди това всъщност по – скоро са оскъдни сведенията за гърци изобщо.
Изключително показателно е атинското законодателство, приписвано на Солон в Атина. Солон, живял в началото на 6-ти век преди новата ера, премахвайки драконтовите закони, буквално воюва с все още срещащият се все още погребален обичай в Гърция, включващ процесии и оплаквачки:
„Когато те(оплаквачките на погребална процесия) излизали, не можели да носят повече от три ката дрехи, и не можели да носят храна или напитка(за жертвоприношенията), струваща повече от един обол (около 1/6 от драхмата), нито кринолин, по дълъг от един кубит…” (Плутарх, Солон, 21:4) По – нататък авторът продължава: „Забранено е жертвоприношението на вол, нито погребението на мъртвия с повече от три ката дрехи, както и изобщо е забранено да се ходи на гроба от други, освен от собственото му семейство, с изключение на денят на погребението”(21:5). Като цяло на Солон се приписва тежка война срещу задгробната култура, като дори е изготвил едва ли не допустимо счетоводство за погребенията, приравняването им и намаляне на почестите по всякакви начини. По – нататък той забранява жени да влизат при мъртвия, да участват в процесията, ако са по – млади от 60 години или не са роднини… И прочие.
В De Legibus(2:64) римският оратор Цицерон използва едно понятие за атическата погребална практика, което остава в историята с названието „post aliquanto”. Авторът най общо казано атрибутира погребална практика на древна Атина „известно време след Солон”, според която са регламентирани дори максималните размери на гроба и монумента(стелата, паметника). Потвържение за подобен закон се среща в гробовете от периода, като има голям, спор кой точно е въвел законът, споменат от Цицерон. Най – общо казано, различните учени подкрепят различен законодател ,от самият Солон, през Пизистрат(следи за което се откриват и при Плутарх), Клистен и дори Темистокъл. Няма да навлизам в подробности кой и защо е бил, само ще обърна внимание на широкия спектър и голямата времева разпръснатост на следите от този закон, т.е. забраната на погребалните монументи и пищните погребения в Атина изобщо не е изолиран и отхвърлен акт. По скоро има „караница” в рамките на три века кой е най – успешният законодател против погребалните практики. Атина води очевидна война против богатите погребални практики, които счита за варварски и чужди и които й харчат парите, можещи да бъдат вложени в разкош, война или търговия.
Началото на тази практика се свързва с Питакус от Митилена – друг от седмината мъдреци. Животописът му, дело на Диоген Лаерции описва, как той забранил твърде скъпите погребения и да се отдават почести на гроба на непознат.
И това не остава изолирана практика - например на остров Кеос е намерена стела(Стела на Юлис), датирана от 5-ти век преди новата ера, но считана за упоменаваща по – стар закон, която третира погребалните практики. Тя упоменава подобни правила за гробовете.
„Това са законите по отношение на мъртвите: погребват мъртвите, както следва: в три бели облекла – долно, саван, и завивката, разрешават се и по-малко, на стойност не повече от 300 драхми. Мъртвият се носи на носилка, която не се покрива с дрехи. Носят се не повече от 3 подноса вино на гроба и не повече от един маслиново масло, и празните делви се връщат(!!! Контрол над амбалажа). Носете забулени трупа в мълчание по целия път до гроба. Разрешено е извършване на предварителна жертва според бащините обичаи. Носилката и завивката да бъдат върнати обратно в къщата(!!!).
……
Не носете злато на гроба…
Този закон е ратифициран от Съвета и хората.”
В Гортън, Аркадия, е открит фрагментарно запазен законов кодекс също от времето около 5-ти век преди новата ера. Един от моментите, които третира законът, е погребението, макар че нещата около него фигурират във вторични надписи, описващи например пътя на погребания, кой и как да го носи, и как да се направи пречистването и кой на кого дължи глоба, ако нещо не е както трябва.
Регулацията на Лабиядаи е от по – късно време и касае гръцката хегемония в района на светилището в Делфи. Ако и в по – раншно време да свързваме мястото с тракийски племена, и по принцип законът да е дело на видимо негрък по име, но човек с вероятно „духовен сан”, той носи очевидните черти на гръцката администрация за времето си:
„Това е уредбата на погребенията. Не може повече от 35 драхми да бъдат вземани от дома или влагани. Наметката трябва да е в светъл цвят. Който наруши това, дължи глоба 50 драхми. .. Нищо да не се слага в ковчега… Погребалната процесия трябва да е в мълчание… Нито на следващия, нито на десетия ден, нито на годишното отбелязване не трябва да има песни или вопли. Който наруши тези регулации…”
В този аспект едва ли има нужда да обясняваме погребалните закони на Спартанския законодател – Ликург. Длъжен съм да спомена, че макар за някои съвременни автори Ликург и Солон да са митични законодатели, както например Тезей, законите им и спазването им са били несъмнено факт в древните общества, и ако действително лицата не са съществували, то практиката може да се отнесе например към приписваното родоначалничество на Спарта от Херкулес или пък идеята, че богинята Атина основала посветения на нея град. Има или ги няма тези законодатели, законите им, прилагането им и вярата на древногръцкото общество в тях са несъмнен факт.
Спарта е име, което говори само по себе си. Във всеки случай нека погледнем в Животописа на Ликург от Плутарх(27.1-2).
„На второ място той забранил каквото и да е да се погребва с мъртвия, просто го покривали с лека роба и маслинови клонки, докато го изпращали. Да се пише името на мъртвия на гроба не било разрешено, освен ако не е паднал в битка, или жена, умряла в светилище.”
Е, ами… в това миниатюрно ретроспективно законодателство мисля, че включваме Сиракуза, Атина, Спарта, други градове от същинска Гърция, егейските острови… Какво още? Много закони не са стигнали до нас, но ми се струва, че имаме панелинистична традиция.
На практика много малко са нещата, които реално обединяват гръцката култура от Средиземноморието.
Струва ми се, виждате едно от тях.
Ако искат, гърците са свободни да се отрекат от т.нар. "седем мъдреци", Ликург и писаните си закони, за да се приближат малко до Тракия.
Как ги отъждествяваме с траките като „гръцка субкултура” изобщо? Липса на познания?
............................
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 19:53 #76299

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Това не съм го знаел. По принцип не ме е и интересувало..
Но това, което казваш нищо и не доказва, Гърция тогава не е имала единно законодателство, даже не е била цяла държава, Всеки град=държава е имал различно управлвние, държавно устройство, традиции, обичаи!, както ти е известно. Това което е важало в Атина, в никой случай не е важало в Македония или Тракия, които тогава са били дълбоки провинции! Комуникацията, м/у Атина и Македония е била малко по-лесна, отколкото например днес, да отидем до луната...
Ти просто даваш поредния пример, колко лесно цивилизацията може, да промени традициите..
Казаното от теб, не кореспондира с целта, която искаш да постигнеш!

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:04 #76300

• yaponetsa
  • yaponetsa's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ и модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 2166
Bobo стига с тия могили бе.Те нищо не доказват.Погребални могили има от Англия до Япония.Има и в Африка има и в Северна Америка. Кво излиза , че сичкото тракийско било?
en.wikipedia.org/wiki/Tumulus#Horn_of_Africa

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:30 #76304

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
За вас Македония, са просто едни дървени макета, които винаги са страняли от вас и нищо повече! За това не може и да вденете смисъла!
В Гърция е съвсем различно! Две и половина хилядолетия, Македония е била Гърция или Гърция е била Македония! Александър е този който обединява Гърция! В този смисъл, днешна Гърция е много повече Македония, отколкото Гърция преди Александър!
Ако погледнете, даже официалната гръцка носия, е македонска и това не е от вчера, вижте дори как са облечени гвардейците...
Традицията е много дълбоко залегнала, защото е хилядолетна и няма как някой бешелиев или който и да било малоумник, да промени нещо!
Последна промяна: 30 Ян 2019 20:31 от kaveiros.

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:32 #76305

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
yaponetsa писа:
Bobo стига с тия могили бе.Те нищо не доказват.Погребални могили има от Англия до Япония.Има и в Африка има и в Северна Америка. Кво излиза , че сичкото тракийско било?
en.wikipedia.org/wiki/Tumulus#Horn_of_Africa
Не,бе,Японец-просто гърците по това време просто са я заебали били тази практика...навярно по чисто практични причини.Не отричам гръцкия принос,но пък ме дразнят превъзнасянията на гърците... :)

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:34 #76306

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Защо трябва, да те дразнят нечии постижения? Това трябва, да ти дава стимул, а не да се опитваш, да ги омаловажаваш или отнемаш!
Истината е че днес целия свят е Гърция! Не е имало друга народност, която да е повлияла повече, на цивилизования свят! :)
Последна промяна: 30 Ян 2019 20:37 от kaveiros.

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:35 #76307

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
kaveiros писа:
Но това, което казваш нищо и не доказва, Гърция тогава не е имала единно законодателство, даже не е била цяла държава, Всеки град=държава е имал различно управлвние, държавно устройство, традиции, обичаи!, както ти е известно. Това което е важало в Атина, в никой случай не е важало в Македония или Тракия, които тогава са били дълбоки провинции! Комуникацията, м/у Атина и Македония е била малко по-лесна, отколкото например днес, да отидем до луната...
Ти просто даваш поредния пример, колко лесно цивилизацията може, да промени традициите..
Това го копнах,ма няма дам адреса,щот се фанеш за него :lol: :lol:
И аз сега ги научих тея работи...Потърсих,щото бях сигурен,че има нещо такова-чел бях....когато нямаше интернет,но само мъгляв спомен имах! :P Така,че-и аз съм на твойто дередже! :P
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:39 #76308

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
kaveiros писа:
Защо трябва, да те дразнят нечии постижения? Това трябва, да ти дава стимул, а не да се опитваш, да ги омаловажаваш или отнемаш!
Не,не ма разбра правилно...Не е завист-просто противоречи на логиката...Се едно да повярвам,че един човек може пребори сичко и сички....
Рамбо е литературен герой!...За Херко,знаем... :lol: :lol: :P

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:43 #76309

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
bobo писа:
kaveiros писа:
И аз сега ги научих тея работи...Потърсих,щото бях сигурен,че има нещо такова-чел бях....когато нямаше интернет,но само мъгляв спомен имах! :P Така,че-и аз съм на твойто дередже! :P
Но сам разбираш, че това нищо не доказва, напротив нали?
Вие там, като тричате кучета, до кога мислиш, че ще ги тричате? И като спрете, да тричате, ще си промените ли народността?
А другите, дето не тричат, те не са ли българи? Или вие, не сте българи? :)
Последна промяна: 30 Ян 2019 20:56 от kaveiros.

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:47 #76310

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
bobo писа:
kaveiros писа:
Не,не ма разбра правилно...Не е завист-просто противоречи на логиката...Се едно да повярвам,че един човек може пребори сичко и сички....
Рамбо е литературен герой!...За Херко,знаем... :lol: :lol: :P
Затова дай, да седнем и, да се позанимаем с логиката, ако искаш! :)
Кое те притеснява, в логиката?
Досега, до колкото помня, когато сме разглеждали нещата логично, винаги си спирал и не си продължавал, поради липса на логични отговори...

Чий е Александър Македонски 30 Ян 2019 20:56 #76311

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
kaveiros писа:
bobo писа:
kaveiros писа:
Но сам разбираш, че това нищо не доказва, напротив нали?
Вие там, като тричате кучета, до кога мислиш, че ще ги тричате? И като спрете, да тричате, ще си промените ли народността?
Да ти кажа,имам сериозни съмнения,че и тричането и нестинарството са наследство от старото гръцко население по тези земи...Което е необяснимо за мене и в известен смисъл ме обърква....
От друга страна-ако беше дочел Бешевлиев,щаше да видиш,че македонците когато идват римляните ,вече са изцяло гръкоговорящи и не помнят стария си език....Ся,нещо ми се върти,че някой някога ги беше изселил по наще земи?!? ;) :P :P
Последна промяна: 30 Ян 2019 20:56 от bobo.
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, FLORE, yaponetsa, admin, Ilia, hektor, dertlibey

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат