Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7

ТЕМА: Археология и металдетектинг

Археология и металдетектинг 13 Дек 2017 22:12 #62050

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 6403
Slavitoooo писа:
bobo писа:
Не,че не ме интересуват законите,но законите се променят.Вълнува ме повече "моралния" аспект.Как би било най правилно да бъде.Археолозите казват-ние трябва да извадим всичко,щото знаем как..Обаче,аз за мене си пресметнах,че дори и да се съберът всички археолози на България,ще са им нужни около 150 години ,за да разкопаят само обектите които аз знам...Което начинание ми се струва смешно и безсмислено.Оправданието,доколкото чувам е,че по добре да си останат за поколенията,от колкото друг да ги бара....Не знам чии поколения обаче визират,в контекста на демографията в района :)
Бобо имали нужда да спорим , като английският закон на практика Доказа ,че ползите от хората с металдетектори са многократно по - големи от тия на археолозите . Не знам вече колко години е този закон там но от както е в сила английските музей са препълнени с културни ценности донесени им точно от търсачи като нас .
Наистина- не съм запознат в детайли с английския закон.Но ми е ясно,че ако се стигне до някакво розвитие в тази насока,отговорността ни трябва да е на необходимото ниво...В смисъл-да се достигне до някаква приемлива за всички страни практика.Това ,което подметна по -горе Рублата ми се струва много смислено...
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Археология и металдетектинг 13 Дек 2017 22:15 #62052

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
bobo писа:
Slavitoooo писа:
bobo писа:
Не,че не ме интересуват законите,но законите се променят.Вълнува ме повече "моралния" аспект.Как би било най правилно да бъде.Археолозите казват-ние трябва да извадим всичко,щото знаем как..Обаче,аз за мене си пресметнах,че дори и да се съберът всички археолози на България,ще са им нужни около 150 години ,за да разкопаят само обектите които аз знам...Което начинание ми се струва смешно и безсмислено.Оправданието,доколкото чувам е,че по добре да си останат за поколенията,от колкото друг да ги бара....Не знам чии поколения обаче визират,в контекста на демографията в района :)
Бобо имали нужда да спорим , като английският закон на практика Доказа ,че ползите от хората с металдетектори са многократно по - големи от тия на археолозите . Не знам вече колко години е този закон там но от както е в сила английските музей са препълнени с културни ценности донесени им точно от търсачи като нас .
Наистина- не съм запознат в детайли с английския закон.Но ми е ясно,че ако се стигне до някакво розвитие в тази насока,отговорността ни трябва да е на необходимото ниво...В смисъл-да се достигне до някаква приемлива за всички страни практика.Това ,което подметна по -горе Рублата ми се струва много смислено...
Нещо такова мисля ,че е в Австрия , но не е много удачен вариант не е лошо да има такива претърсвания на разни територии по ръководството на Музей и Археолози но ако се набляга само на това скоро ще стане скучно .

Археология и металдетектинг 13 Дек 2017 22:25 #62054

• rublata
  • rublata's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 6056
даа,ама така по този начин ще могат да се претърсват и археологични обекти и там ще е по интересно от колкото по нивите,а и ако минем от там иманяра не ще да отиде там повече,а сега ние сме по нивите ,а иманярите в калетата,пък и групово е по интересно и може да се спасят доста ценни за археологията артефакти.....

Археология и металдетектинг 13 Дек 2017 22:31 #62057

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
rublata писа:
даа,ама така по този начин ще могат да се претърсват и археологични обекти и там ще е по интересно от колкото по нивите,а и ако минем от там иманяра не ще да отиде там повече,а сега ние сме по нивите ,а иманярите в калетата,пък и групово е по интересно и може да се спасят доста ценни за археологията артефакти.....
Не може да се претърсват археологични обекти , за такава работа трябват специални разрешителни и в такова претърсване могат да участват много малко търсачи , де се вика и сега членове на БНФМ работят с металдетектор законно заедно с археолози даже и заплата взимат от тях !
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka

Археология и металдетектинг 13 Дек 2017 22:45 #62061

• rublata
  • rublata's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
И да не забравя,закона да задължава на всеки търсач ,към каската да му бъде прикрепена по една ГО-ПРО камера, и картите памет да се предават на контролиращия полицай или археолог.... :P

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 08:44 #62066

• lefter
  • lefter's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1439
Според мен тез работи могат да се случат,само на ,,кръгла маса,, и то с участие на МК,дружества на колекционери и хората с металдетекторите тоест БНФМ.Но за да се случи това,е необходим тотален натиск над институциите по законов път,за да нема де да ходат.В момента Бургашкия клуб действа в таз насока,до месец чакаме резултат.
Иначе само с писане по форумите нищо нема да стане.Доката едно дяте не ревне,нема да сучи.Нова година нов късмет,и дела,а не думи!

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 10:10 #62068

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
  • Получени благодарности 12817
Става въпрос, че желанието, за решение липсва!
Иначе, детето никой не му пречи, да си реве на воля.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 11:10 #62069

• rublata
  • rublata's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Естествено че ще липсва желание за решение на закона,на кого му се разбутва рахатлъкка,а и ще се разбутат доста чужди интереси и за какво му е на някой да се бута у шамарите?

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 17:06 #62075

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
bobo писа:
Не,че не ме интересуват законите,но законите се променят.Вълнува ме повече "моралния" аспект.Как би било най правилно да бъде.Археолозите казват-ние трябва да извадим всичко,щото знаем как..Обаче,аз за мене си пресметнах,че дори и да се съберът всички археолози на България,ще са им нужни около 150 години ,за да разкопаят само обектите които аз знам...Което начинание ми се струва смешно и безсмислено.Оправданието,или по скоро приемливия вариант за тях е,доколкото чувам е,че по добре да си останат нещата за поколенията,от колкото друг да ги бара....Не знам чии поколения обаче визират,в контекста на демографията в района :)

Всеобщото схващане е че археолозите пазят а ние рушим аз и за тва исках да направим един филм(всъщтност той Слави предложи) със поредица от снимки за недвижимите културниценостти, за безхаберието на държавата и каква разруха остава след археолозите с цел да се види че тяхната разруха е не по малка.
Но и аз нищо не правя по въпроса със снимките Даже темите загубих къде са и как се казват Едната беше май разрушени арх. обекти от археолози на
щат а другата дори и забравих името. Много несериозна работа, а само акъли давам Щях да ходя да снимам във къкъв гьол се превърнала тракийската царска резиденция Кози Грамади тука до Старосел и така и не отидох. :blush: Ще се опитам да отида тая зима да я снимам заедно със още няколко рушащи се обекти. Все още смятам че идеята не е лоша , НО май трябва да ни е като план Б щото ще доведе до война със археолозите въпреки че то и сега сме във война със тях. План А трябва да е търсенето на съвместната работа и разбирателството но ако продължават пред нас да ни се мазнят
а зад гърба да ни плюят не е лошо да се включи и план Б във даден момент щото май както винаги който не разбира от добро разбира от лошо.
Последна промяна: 14 Дек 2017 17:07 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka, Radislav

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 17:26 #62076

• rublata
  • rublata's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
добре ги редиш ,ама кажете кой ревизира наличността в музеите,кой наказва и контролира дейноста на дииректорите на РИМ,изразходваните евро пари,кой,кой и има ли наказани за престъпно усвояване на средства и немарливост?
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 19:36 #62086

• cat
  • cat's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1881
Не плюйте всички археолози повечето от тях са изключително свестни хора и тяхното мнение е че ние монетаркаджиите не пречим понеже работим в повърхностния пласт в които така или иначе всичко е извадено от контекста и по скоро спасяваме това което е останало . А относно теренните проучвания искат ни археолозите които работят на терен обаче закона им връзва ръцете , да има възможност да ви наемат но детектора трябва да е регистриран за извършване на теренни проучвания в МК, а неофициално не се гледа с добро око на наемането на наши колеги и когато това стане всички гледат това да не се разчува . А на терена четирима археолози работят с един детектор а тези четирима спокойно могат да ръководят 40 търсачи .
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, bobo, Radislav, rublata

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 20:07 #62090

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
cat писа:
Не плюйте всички археолози повечето от тях са изключително свестни хора и тяхното мнение е че ние монетаркаджиите не пречим понеже работим в повърхностния пласт в които така или иначе всичко е извадено от контекста и по скоро спасяваме това което е останало . А относно теренните проучвания искат ни археолозите които работят на терен обаче закона им връзва ръцете , да има възможност да ви наемат но детектора трябва да е регистриран за извършване на теренни проучвания в МК, а неофициално не се гледа с добро око на наемането на наши колеги и когато това стане всички гледат това да не се разчува . А на терена четирима археолози работят с един детектор а тези четирима спокойно могат да ръководят 40 търсачи .

То същото може да се каже и за нас. Заради един мародер иманяр всички търсачи сме под общ знаменател . Разбира се че не всички археолози са
негативно настроени към нас но независимо колко са приятелски настроени всички до един когато са във техните среди се дистанцират от нас
и си гледат интереса. Аз и затова смятам че каузата да ги спечелим някой ден на наша страна със добро май е предварително обречена щото и
археолозите с по разчупено мислене и приятелски настроените когато са във техните среди и някой плюе и хвърля камъни по нас и те хвърлят
щото нямат избор. Във държавните среди (а и не само ) се издигат натегачите, а не тези които спорят с началниците и защитават чужди каузи.

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 20:26 #62092

• bobo
  • bobo's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 6403
Nesho писа:
cat писа:

То същото може да се каже и за нас. Заради един мародер иманяр всички търсачи сме под общ знаменател . Разбира се че не всички археолози са
негативно настроени към нас но независимо колко са приятелски настроени всички до един когато са във техните среди се дистанцират от нас
и си гледат интереса. Аз и затова смятам че каузата да ги спечелим някой ден на наша страна със добро май е предварително обречена щото и
археолозите с по разчупено мислене и приятелски настроените когато са във техните среди и някой плюе и хвърля камъни по нас и те хвърлят
щото нямат избор. Във държавните среди (а и не само ) се издигат натегачите, а не тези които спорят с началниците и защитават чужди каузи.
Археолозите не са археолози заради някаква кауза.Те са просто работници на заплата.Каузите се определят по от нагоре.От народа един вид,от всички нас.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka, kaveiros, Nesho, cat, lefter

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 20:30 #62095

• cat
  • cat's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1881
Нешо много по сложно е , всеки един археолог е държавен служител и като такъв трябва стриктно да спазва ЗКН колкото и да е глупав . В закона изрично има изискване техническите средства трябва да са регистрирани а твоя едва ли е , има възможност да бъде регистриран ама тогава може да бъде използван само за това и то след изрядно написано и удовлетворено искане за извършване на теренни проучвания одобрен план за такива абе куп бумащина аа забравих да напиша , има изискване да си дипломиран и действащ археолог

Археология и металдетектинг 14 Дек 2017 20:42 #62099

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
bobo писа:
Nesho писа:
cat писа:

Археолозите не са археолози заради някаква кауза.Те са просто работници на заплата.Каузите се определят по от нагоре.От народа един вид,от всички нас.
bobo Абсолютно вярно. Но преди да станат поредните държавни работници и чиновници натегачи са били хора които са се записали да учат археология история заради итереса който имат към тези материи. Аз дори си мисля че ни завиждат доста защото докато археолога чака шанса
да участва поне във една експедиция годишно ние експедициите си ги правим когато ние кеф :lol: :lol: :lol:
От опит знам че от човек който ти завижда хубаво недей чакай :lol: :lol: :lol: Как хора които са се напънали да учат ще са съгласни да се
даде равен шанс на неуките и необразовани търсачи да търсят и намират важни за историята неща пък и после
да се закичват със успехите си пред цяла България. От де на къде :lol: :lol: :lol:
Следните потребители изказаха благодарности: bobo, Radislav, rublata
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, FLORE, yaponetsa, admin, Ilia, hektor, dertlibey

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат