nedelja писа:
Като малък питах баба си :откъде са дошли българите? Откъдето са реките Амударя и Сърдаря-така казваше баба ми, така са й казали и на нея старите хора. Тогава(родена е 1919г) е нямало интернет, то ток е нямало.Така казваше и повдигаше рамене-нито знаеше къде е това, нито защо е така.Но го приемаше като легенда(истина) от седенките. Аз мисля, че сме автохтонно население. Местно- от дунавският и черноморският басейн .Разселили сме се по някаква причина и после пак сме се върнали. Това обяснява няколкото Българии създавани на различни места по света,както и тезата, че Аспарух е знаел къде идва и за каква земя се бори.
Интернет е нямал,но вероятно е ходила поне до трето отделение на училище,а тогава точно това са учили...Аз съм преровил къде що има достъпно по въпроса.Няма народен спомен за някакви преселения,но пък има спомен за римските завоевания по тези земи....
Нататък Дунава е най далечното място отдето идват българите...В Европа има няколко народа,които са преселници тук...Всички знаят от къде са дошли още от средновековието....
Ние,оттатък Дунава...Толкоз..Единственото подобно сведение е на Михал Сирийски,който говори за някакви хора дошли от земите,дето е споменавала баба ти,но те няма как да са българи,но не ми се пише сега.....писал съм за това...