Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации. Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.
За членство в БНФМ - натиснете тук За регистрация във форума - натиснете тук
Мястото е сянка с добра влажност почвата е средно минерализирана.От другата седмица леко леко ще го стягаме че август еи сега ще доиде.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: FLORE, Radislav, Djenko, mahmut
П.п. Уредите трябва да ги настройват майсторите им (производители), защото после на 100% ще има изказвания, че "не му разбирате и не сте успели да ги настройте правилно".
А да бе.Ти кат си купиш уред,производителя ли идва да ти го настройва в гората?
От мен имате тесоро вакеро и маска 4
Разбира се, че ако хващаш даден апарат за първи път и нямаш опит вероятността да го настроиш адекватно клони към нулевите стойности.
Предполагам, че си карал мотор...ела да те кача на един чист крос, (двутактов над 350 кубика) и да видим дали тръните няма да са твои...
Та в този ред на мисли отново пиша- при възможност детектора да го настрои човек, който разбира и е работил с апарата, а да го даде на този, който ще го тества на полигона.
В противен случай тестовете няма да са обективни.
Освен, ако не мислите, че с всички апарати сте на "ти".
Това хоро с полигоните вече го играх...помня каква каша стана.
Въпреки всичко подкрепям идеята !
П.п Към настоящият момент, с колега сме направили полигон за лични нужди. В една редица сме закопали капачки от буркан, като първата е на 45см, следващите са на 50, 60,70,80 и 90см. Има 5ст от бай Тошовите на 25см/30/35/40/45см. Има и джоб с две пвц тръби вкопани на 90см навътре в земята (а не както беше на Севлиевската среща на 15-20см в ръба на изкопа) на 60 и 70см дълбочина.Има и петно от монети на 60см, и други работи.
За съжаление нямам възможност да тествам много апарати , но това, което съм видял/чул е ...смях в залата.
Като цяло-всички апарати са на едно ниво. Същественни разлики има вече във вида на почвите- дали са леки към орудени и работа на машинката в замърсено...
Така, че Ви пожелавам успех с полигона, но бъдете обективни и честни в тестовете.
Това с настройките не важи,щото едва ли от майнлаб,гарет,фишер и тнт, ще обърнат внимание да пратят експерти по фини настройки.На командера му имам доверие и смятам че ще изцеди максимума на всяка машина.А който има претенции,нека да иде , да обясни каква е маята за настройките и да седи и гледа от страни.Аз не знам на някой търсач да са му пращали даскал за настройките.Повечето сме се учели от принципа проба-грешка.
Изчистете го добре, че ние с два апарата десет квадрата един ден го чистихме и накрая се оказа, че една чобанска пара не сме я чули...Голям смях беше.
Ами виждаш ли ?Точно за това го правим полигона ,да се види как се изпускат сигнали ако не си с правилния детектор. Пак да поясня само за полигона ,ще се тестват единствено и само VLF детектори.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...
Следните потребители изказаха благодарности: yaponetsa, asparuh, mitko, bobo, FLORE, mahmut
Засега е в таина до изграждането ,но пък аз ще разчитам на теб за Детеч детектор .наи дълбокия VLF апарат
Следните потребители изказаха благодарности: FLORE, mahmut
Моето мнение е че трябва да има едни и същи цели,на дълбочина през 3-5 см,за да се види максимума на дадена машина.За съжаление такъв полигон би изисквал поне 20-30 заровени сигнали на различна дълбочина и различни размери.Което е доста трудно, но не и невъзможно за изпълнение.
Сега като се замисля,май ше има спорове и за диаметъра на търсещите сонди,така че ще е хубаво и това да се уточни - някакъв компромисен вариант.Примерно нещо от сорта на 25-28 см диаметър.
Японец,разликата в антените ще се отбележи естествено Макар че за Деуса ще ги има и трите. Оценката ще е комплексна не на конкретна ситуация.Полсата ще е наи важна там сигналите ще са заровени от мен и само аз ще знам каде са .Съответно там ще тестват други колеги,или които изяви желание,било производител било търсач.Дълбоките сигнали ще ги заровя с свредел като мястото после ще бъде трамбовано и замаскирано. Тес дни ще взема 10 кила баи тошови пари, освен пари в гърне и без гърне какво да слагам ?
Следните потребители изказаха благодарности: FLORE
Ще помоля някои от англиско говорящите колеги да прати едно писмо до Фишер Гарет Хп и ги уведоми за бъдещата кампания.Да се знае че не е кампания срещу фирмите.Ако имат желание да се свържат с Федерацията евентуално за пращане на някои спец.
Последна промяна: 08 Юли 2016 23:19 от comander.
Следните потребители изказаха благодарности: bobo, FLORE, Djenko, mahmut
Член на БНФМ, Производител на детектори MIKRON и REX, представител на АКА за България
Получени благодарности 1979
Radislav писа:
...Това хоро с полигоните вече го играх...помня каква каша стана.
Въпреки всичко подкрепям идеята !
Колкото повече полигони и тестове, толкова повече се изясняват нещата...
Пъзела се нарежда стъпка по стъпка
======================================================================================================== За минерализацията, почвите и грунд баланса:
Като се каже минерализация, или орудено (от РУДА, а не както масово неграмотно се пише "уродено" / като от Уроди ),
повечето хора разбират трудна или "тежка" почва на която има затруднения с балансирането на детекторите или въобще със засичането на метал.
Много малко хора обаче, (по мои наблюдения) са наясно, че "минерализацията" на почвата бива от различно естество.
Обикновено, ако трудно си балансират детектора, или пък цветния сигнал в почата се "ожелезява", казват тук е орудено и това е.
На какво се дължат тия проблеми с почвите. От една страна съдържанието на железни окиси (тъй наречената ферооксидна минерализация) предизвиква промяна в идентификацията на металите в земята.
Но проблемите с балансирането и спокойната работа на детктора могат да се дължат не само на железните окиси в почвата.
Наличието на сол, предизвиква колебания в амплитудата на сигнала, което води затруднено балансиране и до фалшиви сигнали. В резултат се налага да се намалява чувствителността за да се избегнат нежеланите сигнали от почвата.
Когато в една почва има само съдържание на железни окиси (без значение какква концентрация), в повечето случаи балансирането на детектора не е особен проблем дори при високи нива на чувствителността.
В тоя случай обаче се проявява т.нар. ефект на ожелезяване на цветния сигнал в дълбочина. Като от каква дълбочина ще започне да обръща цветно-черно зависи от степента на минерализация, т.е. от съдържанието на железни окиси.
Има и почви (както повечето в бургаския регион), на които дори на повърхността цветен сигнал бива засечен като черен. Много често в практиката се получава така, че някой минава над един сигнал, чува го като черен и подминава.
А друг след него с други настройки или с друг детектор чува сигнала като цветен и го прибира. Затова се изтърват сигнали и затова много места дълго време все пускат по нещо. Колко хора могат да потвърдят, че като са сменили детектора с друг и са минавали по вече претърсени места са намирали още цветни сигнали, които преди това са били пропуснати ?
Неслучайно много производителни напоследък започнаха да добавят разширени настройки на секторите за железните сигнали. Обикновено цифровите детектори имат възможност да се настройва определен сектор от отрицателните сигнали да звучат като цветни. Това е точно с цел корегиране на грешката която се получава в земята в дълбочина. Защото във въздуха е едно, но в земята картината е съвсем друга. Някои аналогови също имат такива настройки.
В NRG150, например тази функция изпълява "IRON DISC". Колкото по висока е минерализацията, толкова по намален трябва да е тоя потенциометър. На леки почви (ако няма ожелезяване дори в дълбочина) може да бъде и съвсем надясно, на максимум.
Когато човек е за пръв път на непознато място и не знае каква е почвата, най добре е да се направи бърза проба.
Аз лично правя следното: изкопавам дупка с дълбочина обикновено на колкото се засича средно голяма монета. В стената на дупката забивам монетата и минавам над повърхността на земята там където е монетата. Ако сигнала е цвят добре, но ако има ожелезяване започвам да намалявам "IRON DISC" докато сигнала от монетата стане цветен. Но не повече, защото ако се намали прекалено и железата ще започнат да се засичат като цветни.
Тази тънкост неведнъж ми е помагала да намирам цветни сигнали на уж "тотално убити места".
Другия случай на проблеми с балансирането и стабилната работа на определен терен е съдържанието на соли в почвата. Солта влияе много повече на амплитудата на сигнала отколкото на фазата, т.е. на идентификацията.
Оказва се че при опит за балансиране има множество нежелани сигнали (при ръчно балансиране и нагоре и надолу) и трябва да се намали чувствителността, за да се избегнат тези сигнали. Което съответно води до намаляване на дълбочината.
Много пъти на такива места съм чувал "Тук е орудено и затова трудно се работи". Но в същото време може да няма и грам ферооксиди. Много хора не разбират какво точно се случва и защо имат затруднения на терена.
Обикновено всичко се поставя под общ знаменател - минерализация. Правило ми е впечатление че солени почви има не само край морето, а и на много места във вътрешността на страната.
Какво се получава в такива случаи и как пада дълбочината е показано например тук:
Най тежък е случая обаче когато в почвата има наличие и на железни окиси и на соли, както край Бургас. Тогава сигнала се променя и по амплитуда и по фаза. Ако наблюдаваме графика на сигналите, фероксидите предизвикват изместване на вектора на сигнала по Х, а солите по Y. При наличие и на двете се получава примерно нещо такова:
С други думи иди разбери какъв точно засича детектора...
Не е трудно да си представим и звуковото изражение на подобни сигнали
Във въздуха много детектори могат да бъдат демонстрирани с невероятни възможности, но толкова по-добър и ефективен е един детектор, колкото по-добре се справя с посочените проблеми.
Нямах намерение да пиша "научна статия" но се впуснах в размисли и така се получи... Сигурно съм пропуснал още много важни неща, така, че който има какво, нека да допълва, например за разните горещи скали, вулканични камъни и т.н.
relik strikera няма да ми изложи аз съм убеден в това правил съм различни тестове с майлаба и релик стрикера релика чува сигналите майлаба мълчи и някои монети ги дава желязо в чиста почва и за това искам да го пробваме с тебе
relik strikera няма да ми изложи аз съм убеден в това правил съм различни тестове с майлаба и релик стрикера релика чува сигналите майлаба мълчи и някои монети ги дава желязо в чиста почва и за това искам да го пробваме с тебе
Ще пробваме нали за това е полигона ,не е въпроса дали ще те изложи .Тестовите ще са за сверяване на часовника ,затова и ще се снима всичко. Маилаба с оргеналната антена ли ги прави тес чалъми?
Последна промяна: 09 Юли 2016 09:26 от comander.