Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 08:24 #20807

• стрела
  • стрела's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 258
нещо като ловна дружинка на излет,вместо пушки,мд инструктаж,никакъв алкохол по време на излета,след това се сяда на обща трапеза и се почва.То и без това мд маи ще ги реистрираме като пушки
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 08:34 #20808

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6685
Аз когато изнасям факти винаги цитирам членове от закони и алинеи. Никъде не мога да намеря къде пише , че имаме право да търсим извън арх. обекти. Помогнете ми, защото е важно за всички колеги, а пък много го споменават. Закон, наредба, член, алинея???? И защо Федерацията не поеме инициативата за предаване на музеите. Така не може да пострада никой.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 08:47 #20809

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
mitko писа:
Аз когато изнасям факти винаги цитирам членове от закони и алинеи. Никъде не мога да намеря къде пише , че имаме право да търсим извън арх. обекти. Помогнете ми, защото е важно за всички колеги, а пък много го споменават. Закон, наредба, член, алинея???? И защо Федерацията не поеме инициативата за предаване на музеите. Така не може да пострада никой.

Митко няма и да го намериш това наше право уредено със закон. За да го намериш първо трябва да имаме изпълнение на нашите искания в подписката която прочете Мая Манолова и по специално искането цитирам -Да се въведат ястни и точни граници за недвижимите културни ценности и техните охранителни зони които да бъдат публично оповестени пред гражданите.край на цитата

След като се изпълни това наше искане и имаме реална арх. карта на България трябва пък да бъде изпълнено искането ни заложено в точка 4 от подписката в която сме се подписали всички ние която гласи цитирам - Всеки гражданин безпрепятствено да може да търси и намира метални предмети чрез металдетектори извън границите на защитените територии по смисъла на българското законодателство. край на цитата и която точка Мая Манолова незнам защо не прочете на това заседание инициативния комитет. video.bgnes.com/view/43791 и чак тогава след като са изпълнени тези условия и наши искания би го намерил уредено със закон.
Последна промяна: 01 Юни 2014 21:45 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: vvurbanov, mitko

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 11:40 #20815

• yon
  • yon's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 73
Дали е по невнимание,или точка 4 е отпаднала,в прочита на Мая Манолова.Има ли информация по въпроса.На мен ли само ми се струва че вятъра духа в обратна посока.Аз лично ще си изтегля уведомлението,и ще го нося с мен,като документ на добра воля,но аз почти не намирам някакви културни ценности,но знае ли човек.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 12:02 #20816

• стрела
  • стрела's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 258
според мен карти на арх. обекти няма да бъде публикувана никога,защото първо няма актуална такава ,а всичко е на парче и второ ще кажат ние отваряме очите на иманярите и им казваме къде да копаят.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 12:02 #20817

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
yon писа:
Дали е по невнимание,или точка 4 е отпаднала,в прочита на Мая Манолова.Има ли информация по въпроса.На мен ли само ми се струва че вятъра духа в обратна посока.Аз лично ще си изтегля уведомлението,и ще го нося с мен,като документ на добра воля,но аз почти не намирам някакви културни ценности,но знае ли човек.

yon не е отпаднала. При изпълнението на едно от другите наши искания за арх. карта със точни граници то се подразбира. Незнам само докога закона и това дали ние сме в него или извън него все трябва да го подразбираме. А другата възможна причина е че за да не се нарушава етикета на заседанието са решили да не споменават такива опасни прокажени думи ката търсачи, свободно практикуване на металдетектинг и т. н то пак се подразбира. :laugh:
Последна промяна: 01 Юни 2014 12:04 от Nesho.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 12:52 #20818

• yon
  • yon's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 73
Щом ги е страх да да прочетат нещо дословно написано като искане, какво остава да се съобразят с него.Да допуснем че новите поправки в закона,ни натикат още повече в ъгъла,какво ще следва,нова подписка.Ще си изкажа пак мнението,че трябва да помогнем на сега творящите закона,да ни вземат насериозно,и точно сега е момента.Сега се пишат промените,управляващите отчаяно се нуждаят от гласове,и едно показване на сила, ще е само в наша полза.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 15:43 #20831

• ConceptionJunction
  • ConceptionJunction's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 434
mitko писа:

mitko,с изненада установявам, че един на пръв поглед интелигентен мъж на средна възраст, като теб не прави разлика между принципите на частно и публично право. В частното право е в сила принципа: „разрешено е всичко, което не е изрично забранено от закона”. Това е разписано много разбираемо в Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 г. във Франция - “Законът забранява само онези действия, които са вредни за обществото. Всичко, което не е забранено от закона, е позволено; никой не може да бъде наказан за това, което законът не забранява”.
Докато публичното право се основава на принципа „разрешено е само това, което е изрично предвидено в закона”. Това означава, че публичното право трябва да очертава изчерпателно и детайлно компетенциите на всеки отделен държавен и публичен орган осъществяващ властнически правомощия.

Съгласно КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - чл. 12. ал.1. Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси. И тук важи принципа: Всичко което не е забранено от закона е разрешено. Като доказателство на това мое твърдение ще посоча чл. 7. ал.1 от Устава на БНФМ - Издирване на метални предмети (пръстени, монети, украшения, фрагменти и др.) в паркове, увеселителни заведения, плажове и частни имоти със съгласието на собственика, като се спазват законите на страната. Ако издирването на метални предмети, като се спазват законите на страната нарушаваше ЗКН или който и да е било друг закон то ПЪРВО съда нямаше да регистрира БНФМ и ВТОРО – след направена проверка на устава на сдружението прокуратурата не намери доказателства за не законосъобразност и до днес БНФМ е законно действащо гражданско сдружение.

Накрая и то съвсем сериозно стигам до извода, че Устава на БНФМ следва спешно да се промени, като за членове на федерацията се приемат хора само след полагане на ИЗПИТ, като гаранция, че са прочели поне веднъж устава и си знаят задълженията и правата като членове на това сдружение – т.е къде е забранено да упражняват хобито и къде не !
Последна промяна: 01 Юни 2014 15:45 от ConceptionJunction.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, djendaka, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 16:25 #20832

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
ConceptionJunction писа:
mitko писа:

mitko,с изненада установявам, че един на пръв поглед интелигентен мъж на средна възраст, като теб не прави разлика между принципите на частно и публично право. В частното право е в сила принципа: „разрешено е всичко, което не е изрично забранено от закона”. Това е разписано много разбираемо в Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 г. във Франция - “Законът забранява само онези действия, които са вредни за обществото. Всичко, което не е забранено от закона, е позволено; никой не може да бъде наказан за това, което законът не забранява”.
Докато публичното право се основава на принципа „разрешено е само това, което е изрично предвидено в закона”. Това означава, че публичното право трябва да очертава изчерпателно и детайлно компетенциите на всеки отделен държавен и публичен орган осъществяващ властнически правомощия.

Съгласно КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ - чл. 12. ал.1. Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси. И тук важи принципа: Всичко което не е забранено от закона е разрешено. Като доказателство на това мое твърдение ще посоча чл. 7. ал.1 от Устава на БНФМ - Издирване на метални предмети (пръстени, монети, украшения, фрагменти и др.) в паркове, увеселителни заведения, плажове и частни имоти със съгласието на собственика, като се спазват законите на страната. Ако издирването на метални предмети, като се спазват законите на страната нарушаваше ЗКН или който и да е било друг закон то ПЪРВО съда нямаше да регистрира БНФМ и ВТОРО – след направена проверка на устава на сдружението прокуратурата не намери доказателства за не законосъобразност и до днес БНФМ е законно действащо гражданско сдружение.

Накрая и то съвсем сериозно стигам до извода, че Устава на БНФМ следва спешно да се промени, като за членове на федерацията се приемат хора само след полагане на ИЗПИТ, като гаранция, че са прочели поне веднъж устава и си знаят задълженията и правата като членове на това сдружение – т.е къде е забранено да упражняват хобито и къде не !

Ей ConceptionJunction ми то като те слуша човек всичко било ОК бе. Защо ни е археологическа карта на България или пък изпълнение на точка 4 от подписката след като в устава на федерацията ястно се урежда къде може да се ходи и къде не и защо изобщо ни беше да се занимаваме да организираме подписка след като устава също урежда какво можем да търсим и намираме това са пръстени, монети, украшения, фрагменти и др. Всичко е ОК и никой не ни забранява нищо и не ни ограничава в нищо а ние сме тръгнали да искаме промяна в закона и да организираме подписки .

Междудругото тук където живея и се опитвам да търкам няма нито увеселителни заведения нито паркове нито плажни ивици има държавен горски фонд осеян с калета и могили и частни ниви пълни с керамика и заобиколени също така с могили. Айде ела ми покажи ти като по запознат къде мога да търкам и къде немога за да мога да спазвам по добре устава а с него и закона .
Последна промяна: 01 Юни 2014 16:48 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 16:26 #20833

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
Не мога да разбера защо:
1. Не станеш член на Федерацията.
2. Не си купиш апарат и отидеш да го регистрираш.
3.И да ти донеса една чанта с археологична скрап и върви я уведомявай където искаш.
Сега ще кажеш: ама аз си имам съображения. Е, ами и аз ги имам.
Вземи прочети ЗКН мноооого внимателно, изпълни трите условия и аз ще се съглася.
Много е лесно с чужди ръце жарава да носиш.
И не всички членове са с вашето IQ и , ако някъде се получи издънка, кой ще поеме отговорността. Колко от колегите са платежоспособни.
И някои хора забравят, на коя територия живеят.
И подписа ли се на подписката- но това не толкова важно

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Последна промяна: 01 Юни 2014 16:28 от mitko.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 16:43 #20839

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
И за информация на колегите. В предните постове качих дефиниция на културна ценност съгласно ЗКН, а ето и още:
9. "Незаконно придобити културни ценности" са тези, които са придобити чрез:
а) проучвания и изкопни работи, извършени без съответно разрешение;

Като си тръгнал с лопата и апарат , как си ги намерил случайно.
И от годините зад мен, които не са малко, що имам чувството, че с тази тема изнасяме урок на ченгетата.
Сядам вече на масата, да медиатирам с шишето, докато изпадна в медитация... :blush:

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 01 Юни 2014 17:49 #20848

• Ilia
  • Ilia's Avatar
  • Офлайн
  • Председател на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 1007
Колеги,

във вторник - 3 юни нашия представител в работната група към МК адвокат Георгиев ще бъде във Велико Търново на дело. Делото започва в 9.30 ч. във Великотърновския окръжен съд.. Абсурдното обвинение кореспондира с темите, които обсъждаме, така че който иска да види на практика какво се случва, нека заповяда да присъства на самото дело.

След като приключи заседанието ще имаме среща с адвокат Георгиев, на която каня всички заинтересувани с въпроси към него и мен да вземат участие.

Телефонът ми е 0898584502.

Едно допълнение: Федерацията ще поеме пътните разходи на всеки, който е заинтересован да дойде на тази среща, но няма финансова възможност.
Последна промяна: 01 Юни 2014 18:09 от Ilia.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, skita6t, djendaka, FLORE

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 02 Юни 2014 17:41 #20906

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Илия, много ми се искаше да обсъдя някои неща с теб, но утре на обяд трябва да съм в Хасково. Опитах се да отложа пътуването, но не става, защото е свързано и с други хора. Но в сряда, когато се прибирам, мога да мина за едно кафе покрай Жоро, ако има време и желание.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 03 Юни 2014 22:05 #21025

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Уважаемо ръководство имам идея предложение . Тъй като предполагам че голяма част от търсачите съставляващи федерацията може и да не са много съгласни да са на отчет във Министерството на Културата преди да им бъде доказано чрез конкретни съдебни дела че отказа за регистрация от МК може да се приема в съда като смекчаващо вината обстоятелство . Дори и да бъркам в предположението си и всички членове на федерацията да са съгласни със предложената инициатива. Докато се натуткаме ще отнеме много време преди всеки един член на федерацията без изключение да реализира всички предложения в инициативата за да бъде в крайна сметка всеки един член на федерацията без изключение максимално потготвен и защитен затова предлагам . Защо федерацията не спести опасения и време и не ни защити вкупом всички като от положението в което е отправи официално запитване от името на всички нас към министерството на културата --Необходимо ли е нейните членове да регистрират металдетекторите си при положение че ги ползват само за хоби съгласно устава на федерацията и ако не защо. И официалния отговор да се прикрепи към членската карта.

послепис- Ако ръководството има информация че предстои отмяна на решението на върховния административен съд свързано с това и което гласи че за металдетектори ползвани за хоби регистрациая на се изисква със което да се върне задължителния регистрационен режим на металдетекторите независимо дали ще бъдат ползвани за хоби или не то тогава моля да не бъде взето предложението ми под внимание .
Последна промяна: 04 Юни 2014 00:16 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: bati_jenko, Радо ВТ, yon

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 04 Юни 2014 07:28 #21038

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14409
Nesho писа:
Уважаемо ръководство имам идея предложение . Тъй като предполагам че голяма част от търсачите съставляващи федерацията може и да не са много съгласни да са на отчет във Министерството на Културата преди да им бъде доказано чрез конкретни съдебни дела че отказа за регистрация от МК може да се приема в съда като смекчаващо вината обстоятелство . Дори и да бъркам в предположението си и всички членове на федерацията да са съгласни със предложената инициатива. Докато се натуткаме ще отнеме много време преди всеки един член на федерацията без изключение да реализира всички предложения в инициативата за да бъде в крайна сметка всеки един член на федерацията без изключение максимално потготвен и защитен затова предлагам . Защо федерацията не спести опасения и време и не ни защити вкупом всички като от положението в което е отправи официално запитване от името на всички нас към министерството на културата --Необходимо ли е нейните членове да регистрират металдетекторите си при положение че ги ползват само за хоби съгласно устава на федерацията и ако не защо. И официалния отговор да се прикрепи към членската карта.

послепис- Ако ръководството има информация че предстои отмяна на решението на върховния административен съд свързано с това и което гласи че за металдетектори ползвани за хоби регистрациая на се изисква със което да се върне задължителния регистрационен режим на металдетекторите независимо дали ще бъдат ползвани за хоби или не то тогава моля да не бъде взето предложението ми под внимание .
Нешо министерството многократно в отделни документи (напр.Писмото отговор до Мартин Смит) категорично заявява че за практикуване на металдетектинг като хоби регистрация не се изисква....така е и според решенията на ВАС (имаги на сайта на Федерацията).....но това не пречи (въпреки окончателното и влязло в законна сила решение на ВАС) на всеки прокурор ако реши да повдигне обвинение на незаконно държане на металдетектор !!!
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат