yon писа:
Колеги, каквито и дребни хватки и бумащина да прилагаме,ние сме ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С МЕТАЛДЕТЕКТОРИ,пред закона и властите.Единствения начин да променим това,според мен, е да покажем на законодателите и власттърсещите че не може 1/30 от българите да са престъпници.мисля че сме достатъчно да свалим всяка партия на власт, а камо ли един несправедлив закон да променим.В сегашната ситуация случаино намерените предмети предадени на музея,води до проблеми със закона.Пример-10 излета/10 предмета,50 излета/50 предмета и т.н.според вас потупване по рамото ли ще има или призовка.Сигурно има някакъв смисъл с тия хартййки,но по важното е Как,Къде,и Кога да ИМ покажем на тия отгоре,че трябва да се съобразят със 50000 избиратели с металдетектори/може и повече да сме/ ,да можем свободно и без проблеми да практикуваме хобито си,
Ами то, ние на всички избори си участваме в свалянето на правителства. И какво от това? Нали идват следващите и политиката по отношение ЗКН не се променя.
Моето мнение е, че това предложение е много разумно и донякъде обезпечава личната ни сигурност при евентуални проблеми. Предполагам, че е плод на вече дългата практика на адвокат Георгиев по дела, свързани с металдетектинга, притежаването на металотърсачи и "археологичен боклук", защото в повечето случаи е така.
След като, както казва тука един колега, ни съдят защото МОЖЕЛО еди какво си, и ние трябва да сме подготвени, пак по същата причина - защото МОЖЕ да ни се случи това или онова.
Имам само някви въпроси. Нали имаше някакъв срок, обявен за регистрация на техническите средства? Да не ни зачеластрят сега, че не сме спазили срока? Щото фактурата ми, примерно, ща е от преди години.
И второ, не си спомням как беше в закона, а и се оказва, че не можем да го четем както ни е удобно, та, достатъчно ли е да уведомим музея, че сме открили еди какво си? Да не почнат да ни тормозят, „че не сме ги предали нещата лично и в срок?
Могат ли, като си получат писмото в музея, да изчакат седемдневния срок и да ни пратят полиция, и да кажат, не е достатъчно, че сте уведомили с писмо, длъжни сте да ги предадете.
Иначе, и аз съм убедена, че такива документи могат да спасят много хора от несправедливи дела.
Послепис: Да, виждам, че ConceptionJunction вече е коментирал втория ми въпрос, докато съм писала и дава известен отговор, но все пак, дали това ще е достатъчно? Как е обяснен тоя текст от закона в Наредбата за случайните откриватели? И дали съдебната практика и тая на полиция и музеи няма за пореден път да се различава от текста в закона, както е в ситуацията с регистрациите на МД-тата?