Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 12:14 #20516

• ConceptionJunction
  • ConceptionJunction's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 434
yon писа:
Според мен с такива уведомления,след месец,два ще практикуваме само вкъщи в градината,защото сами регистрираме археологични обекти.

Нямах никакво намерение да коментирам твърдението, че сами ще регистрираме археологични обекти с уведомлението по чл.93 ал. 1 от ЗКН, тъй като то няма законово основание, защото реда за регистрация на археологични обекти няма нищо общо и НЕ кореспондира с уведомлението по чл.93 ал. 1 от ЗКН.

В подкрепа на моето твърдение като доказателство ще посоча:
Чл. 160. ал.1 от ЗКН - За случайно открити или намерени движими археологически обекти, както и антропологични останки се прилагат съответно чл. 93 - 95.

При внимателен прочит на закона всеки може сам да установи, че в него никъде не е разписано, че с уведомление по чл.93 ал. 1 от ЗКН се регистрират археологически обекти и едно такова твърдение е меко казано манипулация и неистина, направена от човек който не е чел закона и цели да обърка четящите тази тема.

Уважаеми yon, моля да посочиш разпоредба от нормативен акт съгласно която с такива уведомления сами си регистрираме археологични обекти в подкрепа на твоето твърдение, както по горе аз направих за моето твърдение и ако го направиш аз съм готов да ти се извиня и да приема твоето твърдение.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 12:19 #20517

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
ConceptionJunction писа:
Уважаема Джони, цитираната от теб по горе наредба урежда условията и редът за определяне размера на възнаграждението на лицата, ВЕЧЕ предали вещи на музеите по реда на чл. 93 от Закона за културното наследство (ЗКН) или съобщили ценна информация за такива вещи , НО тя не определя реда по който се уведомяват и предават в музеите намерените вещи.
На практика първо се уведомява, след това се предава и чак след като се установи, че имаме културна ценност се прилага цитираната от теб наредба и съгласно разписаните в нея разпоредби се определя възнаграждението за онзи който е намерил веща или съобщил ценни сведения за такива вещи.
В случая говорим за различни процедури и смесването им обезсмисля обсъждането на процедурата.
Мисля, че не разбираш правилно опасенията и въпросите ми. Изобщо не съм си и помислила, че това предложение може да не е законово издържано. Убедена съм, че е в съответствие с всяка запетая от закона и разпоредбите.
Въпросите ми са свързани по-скоро с това, каква реакция биха предизвикали такива наши действия в музеите,полицията, прокуратурата, защото всички знаем, че те четат закона произволно и действията им обикновено нямат нищо общо с текстовете. И по-скоро са отправени към адвокат Георгиев и Илия, защото те са наясно със всички случаи от практиката, а в нашата ситуация се налага да мислим и за съвсем хипотетични неща,както стана ясно ОТ ПРАКТИКАТА в последните години.
Иначе съм убедена, че това е верния път.
Последна промяна: 29 Май 2014 12:43 от Джони.
Следните потребители изказаха благодарности: ConceptionJunction

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 13:43 #20522

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
  • Получени благодарности 12817
Да ви кажа, малко извън разискванията, лично се съмнявам, по този начин да се постигне масовост на мероприятието, а до колкото разбирам това е целта.
"..Членувам в клуб по стрелба с лък, всяка година, представител на клуба, регистрира лъковете ни в полицията.."
Възможно ли е молбата за регистрация на детекторите, да стане масово, от името на федерацията? Така дори да се вписва информация за собственика на детектора, се преодолява основен психологически момент.
При инициативата за уведомяване, може да се процедира по някакъв сходен начин..

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 14:05 #20524

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Пък и мисля, че е време, Федерацията, след обсъждане, да взима решения и да ги налага на своите членове, не само да препоръчва!

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 16:47 #20529

• miro1113
  • miro1113's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Просто човек
  • Получени благодарности 3864
kaverius , на сила хубост не става .
Ако човек изпусне $100 банкнота и злато за $10 , то за златото ще се наведе , с такъв хъс сякаш парите никога не са съществували !

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 17:33 #20533

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Говоря принципно Миро!
Ще, не ще, в даден момент, на Федерацията ще и се наложи да го направи, няма друг начин
Ако има ясно законодателство, ясни правила при които може да се практикува хобито ни, естествено е федерацията да изисква да се спазват законите! Само така може да има обществено признание.

....
Последна промяна: 29 Май 2014 17:58 от kaveiros.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 17:58 #20536

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Има доста организации в подобно на нашето положение. Вземете примерно сдружението на ловците с лък. Лова с лък до скоро в България, бе абсолютно забранен, в момента е полу-легален. Принципно, законово това е сдружение на чисти бракониери. Точно като нас си устройват събори, състезания, стрелят по 3Д мишени хората.. и всички си ходят на лов с лъковете ..незаконно. Само, че спазват такива правила, които и най големите ловци-педанти с пушки не спазват! По този начин, са получили признанието на голяма част от ловците с пушки.
....
Последна промяна: 29 Май 2014 18:00 от kaveiros.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 17:59 #20537

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
preskouuu писа:
Колега нали първо трябва да кажат разрешавам на членовете на федерацията да практикуват хобито си при дадени условия който трябва да се изпълняват от членовете и и от нея ,и тогава чак Федерацията да налага дадени правила на членовете си , сега дали си в нея или извън нея правелата са едни и същи за всички, и ударите на закона са еднакви за всички дали член на БНФМ или не всички пот сатъра сме в момента, кой може да те задължи в момента да правиш нещо никой,всичко е въпрос на добра воля
Нямам никакво намерение да ти противореча, така е както казваш!

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 18:00 #20538

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1189
Ако един търсач предаде известен брой антики ,това може да се тълкува че е правил археологически проучвания.Тъй като е намерил една културна ценност но не е спрял, а е продължил да търси и да открива още.За което нито той има право, нито металотърсача му е регистриран за археологически проучвания.Но най лошото е че на такива места винаги има керамика.Даже обекта да не е регистриран като недвижима археологическа ценност, според запазените културни останки(керамиката и други боклуци) може да се докаже че е такъв.Тук адв.Георгиев е посочил подобен пример. www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...1&Itemid=126&lang=bg От друго дело цитирано пак във форума става ясно че колкото и антики да предаде търсача, достатъчно е веднъж да сгреши и ще го осъдят. www.court-pz.info/2013_1/0070f512_68013013.htm Според мен за да няма неприятности човек може да предаде само една културна ценност.Като посочи за място на намирането и там където няма никаква керамика.Обаче ако много голям брой търсачи предадат макар и по една антика, може да се направят погрешни заключения, че често се намират такива работи и въобще металотърсачите за това се ползват.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Nesho, yon

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 19:27 #20550

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Това което искам да ви кажа, може би не е в точната тема.
В очите на другите ние сме сдружение от престъпници, намерили накаква вратичка да прекарат системата. Копаем могили, замимаваме се с трафик, крадем съкровищата на България, разрушаваме гробници, археологически паметници, па и насичкото отгоре ревем да ни разрешат, да го правим съвсем свободно пред всички и никой да не може да ни каже копче!... Вижте в публичните форуми с скакво сравняват федерацията обикновенните хора:
"Ми да земат и дилърите на наркотици да си регистрират федерация а?"
"Скоро ще регистрират федерация на педофилите и зоофилите...!"
"Това може да се случи само в булгаристан, престъпници да ми правят федерация.." и т.н.
Някой да е чел нещо по-различно? Точно това е мнението за нас! Такава е и първата реакция на наши приятели и познати, като разберат за хобито ни.
И друг път съм го споделял...
Начина е да променим мнението на хората и да покажем, че ние от федерацията сме по-различни...
Първата стъпка на федерацията е да започне да се занимава с някаква обществена дейност, примерно да се съберем и изчистим от буклука някое знаково и не само място, което е замарено, унищожено, усрано и т.н., а пък е толкова красиво и значимо и примерно после може да се ползва за отдих на самотни майки с деца, пък може и без деца или приют за изоставени селскостопански животни.
Можем да възтановим някоя стара разрушена чешма с наш труд!
Манастира, за който отговаря отец Димитър също е много добра възможност! Да се съберем, да чистим, да правим, да бъркаме бетон да реставрираме и да знаем, че този манастир е наш на федерацията, ние сме го спасили и е толкова красив защото ние сме го направили да е такъв! Да треснем една табела там с името на федерацията че го е направила! И всички ще го научат колкото да не им се ще!
Има деца със здравословни проблеми, по домове, сираци и т.н. Може един или два дена в годината да им разнообразим живота, като им покажем детекторите и ги научим да работят с тях, а защо не да им подарим един детектор, за да може и те да практикуват нашето хоби. Или дори да им предоставим един хубав пикник, да ги нахраним. Хиляда и две дейности могат да се измислят и все обществено полезни!
Само това е начина! Колко и да не им се иска ще ни приемат, пък после ще ни приемат и условията, защото вече ще им изглеждаме по различни
Последна промяна: 29 Май 2014 19:42 от kaveiros.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, ConceptionJunction, last1left, gyulterius, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 19:42 #20552

• yon
  • yon's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 73
ConceptionJunction писа:
yon писа:
Според мен с такива уведомления,след месец,два ще практикуваме само вкъщи в градината,защото сами регистрираме археологични обекти.

Нямах никакво намерение да коментирам твърдението, че сами ще регистрираме археологични обекти с уведомлението по чл.93 ал. 1 от ЗКН, тъй като то няма законово основание, защото реда за регистрация на археологични обекти няма нищо общо и НЕ кореспондира с уведомлението по чл.93 ал. 1 от ЗКН.

В подкрепа на моето твърдение като доказателство ще посоча:
Чл. 160. ал.1 от ЗКН - За случайно открити или намерени движими археологически обекти, както и антропологични останки се прилагат съответно чл. 93 - 95.

При внимателен прочит на закона всеки може сам да установи, че в него никъде не е разписано, че с уведомление по чл.93 ал. 1 от ЗКН се регистрират археологически обекти и едно такова твърдение е меко казано манипулация и неистина, направена от човек който не е чел закона и цели да обърка четящите тази тема.

Уважаеми yon, моля да посочиш разпоредба от нормативен акт съгласно която с такива уведомления сами си регистрираме археологични обекти в подкрепа на твоето твърдение, както по горе аз направих за моето твърдение и ако го направиш аз съм готов да ти се извиня и да приема твоето твърдение.
Moя е грешката за използването на думите /сами регистрираме/,не съм ги ползвал в буквалният им смисъл,имах впредвид че след като уведомиш музея,че си намерил предметите в нива-х.Тази нива-х,не става ли археологичен обект,след като собственоръчно съм намерил антични предмети,и какво ще ми се случи ако отново практикувам хобито си в тази нива-х.вече със знанието че мога да намеря археологически ценности и ме проверят органите.ЦИТАТ от адвокат Георгиев от 22.03.2012г<Именно това сега е другият неясен момент....кога има ползване на детектора
за извършване на теренни археологически проучвания...
Практиката ми е доста красноречива....ако няма явни и видими признаци на
движима културна ценност....обикновено не закачат търсачите.
В случая е без значение дали мястото е обнародвано като такова.
Във всички случаи съда търси индиции /индикация че там има културна ценност/.
Ако няма такива...обикновенно не осъждат. В повечето такива случаи полицията
дори не се занимава с такива случаи.

т.е.конкретният отговор е зависи какво има в гората!!!!

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 19:50 #20553

• djendaka
  • djendaka's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Председател на БНФМ регионален клуб Бургас, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 6748
kaveiros писа:
Това което искам да ви кажа, може би не е в точната тема.
В очите на другите ние сме сдружение от престъпници, намерили накаква вратичка да прекарат системата. Копаем могили, замимаваме се с трафик, крадем съкровищата на България, разрушаваме гробници, археологически паметници, па и насичкото отгоре ревем да ни разрешат, да го правим съвсем свободно пред всички и никой да не може да ни каже копче!... Вижте в публичните форуми с скакво сравняват федерацията обикновенните хора:
"Ми да земат и дилърите на наркотици да си регистрират федерация а?"
"Скоро ще регистрират федерация на педофилите и зоофилите...!"
"Това може да се случи само в булгаристан, престъпници да ми правят федерация.." и т.н.
Някой да е чел нещо по-различно? Точно това е мнението за нас! Такава е и първата реакция на наши приятели и познати, като разберат за хобито ни.
И друг път съм го споделял...
Начина е да променим мнението на хората и да покажем, че ние от федерацията сме по-различни...
Първата стъпка на федерацията е да започне да се занимава с някаква обществена дейност, примерно да се съберем и изчистим от буклука някое знаково и не само място, което е замарено, унищожено, усрано и т.н., а пък е толкова красиво и значимо и примерно после може да се ползва за отдих на самотни майки с деца или приют за изоставени селскостопански животни.
Можем да възтановим някоя стара разрушена чешма с наш труд!
Манастира, за който отговаря отец Димитър също е много добра възможност! Да се съберем, да чистим, да правим, да бъркаме бетон да реставрираме и да знаем, че този манастир е наш на федерацията, ние сме го спасили и е толкова красив защото ние сме го направили да е такъв! Да треснем една табела там с името на федерацията че го е направила! И всички ще го научат колкото да не им се ще!
Има деца със здравословни проблеми, по домове, сираци и т.н. Може един или два дена в годината да им разнообразим живота, като им покажем детекторите и ги научим да работят с тях, а защо не да им подарим един детектор, за да може и те да практикуват нашето хоби. Или дори да им предоставим един хубав пикник, да ги нахраним. Хиляда и две дейности могат да се измислят и все обществено полезни!
Само това е начина! Колко и да не им се иска ще ни приемат, пък после ще ни приемат и условията, защото вече ще им изглеждаме по различни
Докторе това което казваш е много хубаво и нищо не ни пречи да опитаме , но на първо място не забравяй в каква държава живеем , каквото и да направим пак ще сме пристъпници , всяко дело което направим ще казват това е с откраднати пари и тн. години наред се е набивало в тъпите ни тикви че това е престъпление и голяма част мислят че е така има и такива които гледат по далеч от носът си и осъзнават какво е положението , много от моите познати - приятели също мислеха така преди години , но след като седнах да им обясня си промениха мнението кои са престъпниците в случая но как да променим мнението на другите като никой не ни дава да говорим и ако случайно кажем се оказва съсвсем различно от това което искаме . Идеята ти не е никак лоша но дори и да проработи ще минат много много години дори и на полвината на тези които са ни промивани мозъците и пак ще са много , така че до тогава трябва да си търсим и други варянти да не стане от играчка плачка.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 20:20 #20556

• ConceptionJunction
  • ConceptionJunction's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 434
Многоуважаеми коментиращи, при всичкото ми уважение към Вас и с най-добри чувства си задавам въпроса:
Аз ли не мога да чета или Вие четете някое друго УВЕДОМЛЕНИЕ което тук коментираме?

Ето защо си позволявам да цитирам точно първите два абзаца от УВЕДОМЛЕНИЕТО което коментираме:

"В качеството си на лице, практикуващо металдетектинг като хоби и притежаващ техническо средство за тази цел, на.......... 2014 год. При проверка работата и техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор, случайно намерих няколко метални предмета, които е възможно да имат качествата на културни ценности.
Не притежавам необходимите познания, за да определя естеството на намерените вещи, а същевременно по силата на чл.93, ал.1 от Закона за културното наследство/ЗКН/ като лице, намерило такива вещи съм задължен в седемдневен срок, да уведомя най-близкия държавен, регионален или общински музей."

До тук кое точно е притеснително и кое точно определяте, като нарушение по ЗКН?

Ето и следващият абзац, като съм изключил текста за регистрацията на метал детектора който предпочитам да коментирам отделно:

"Предметите намерих в района на гр , общ
Известно ми е, че търсенето на археологически обекти с металдетектор или извършване на археологически разкопки без разрешение е престъпление по силата на чл.277а,ал.1-ал.3 от НК, предвид на което съм длъжен да Ви уверя че предметите намерих съвсем случайно, проверявайки техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор в различни почвени и природни условия,"

В този текст кое точно Ви притеснява и кое според Вас е нарушение на ЗКН?

И последният абзац:

"Предвид изложеното и в изпълнение на законовите си задължения, Ви уведомявам за намерените вещи, които съм запазил във вида и състоянието, в които ги намерих и мога да Ви ги предам при поискване."

Тук кое е притеснителното и кое според Вас е нарушение на ЗКН?

Само защото коментираме точно определен текст си позволявам да Ви помоля за коментари само по цитирания по горе текст, а всичко останало можем да коментираме в други теми!

п.п.Ако случайно съм засегнал или обидил някой, моля да ме извини, написаното от мен не цели да засегне който и да е, а само се опитвам да направя коментарите полезни за всички нас.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 20:23 #20557

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Така или иначе ще минат години Джендак, а и не съм казвал федерацията да преустанови всякакви други дейности
Просто трябва да поработи и в/у имиджа си
Нашите приятели са готови да ни приемат такива каквито сме и дори да са причасни в престъпление, заради нас, но това няма да промени общото мнение
В началото наред със статиите "Поп благославя иманяри-престъпници", ще се появят статии "Иманяри възтановиха храм" "..изградиха чешма.." "..нахраниха деца.." После ще започнат и да ни наричат с други имена.. Ще започнат да разграничават нещата
Как ти се струва статията "Трафиканти на наркотици се събраха и почистиха боклуците на наркоманите.. Построиха детска площадка" няма ли да се запиташ "..кви са тия трафиканти бе?"
Последна промяна: 29 Май 2014 20:27 от kaveiros.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 20:25 #20558

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
djendaka писа:
Идеята ти не е никак лоша но дори и да проработи ще минат много много години дори и на полвината на тези които са ни промивани мозъците и пак ще са много , така че до тогава трябва да си търсим и други варянти да не стане от играчка плачка.

Колеги дайте да ги измислим тези варианти колкото се може по скоро че докъто се натуткаме престъпниците иманяри ще оберат сичко що е сигнал на 40-45 см пък и на повече . После след време дори и да съумеем да променим закона така че ние търсачите да можем спокойно да търсим,намираме продаваме и колекционираме арх . ценности както е в развитите европейски страни то пък няма да е останало нищо за намиране. Наистина пред голяма дилема сме изправени. От една страна трябва да се търсят други варианти за да не стане от играчка плачка. А от друга промяната на общественото мнение като ключ за свободното практикуване на хобито .
Последна промяна: 29 Май 2014 20:34 от Nesho.
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат