ConceptionJunction писа:
yon писа:
Според мен с такива уведомления,след месец,два ще практикуваме само вкъщи в градината,защото сами регистрираме археологични обекти.
Нямах никакво намерение да коментирам твърдението, че сами ще регистрираме археологични обекти с уведомлението по чл.93 ал. 1 от ЗКН, тъй като то няма законово основание, защото реда за регистрация на археологични обекти няма нищо общо и НЕ кореспондира с уведомлението по чл.93 ал. 1 от ЗКН.
В подкрепа на моето твърдение като доказателство ще посоча:
Чл. 160. ал.1 от ЗКН - За случайно открити или намерени движими археологически обекти, както и антропологични останки се прилагат съответно чл. 93 - 95.
При внимателен прочит на закона всеки може сам да установи, че в него никъде не е разписано, че с
уведомление по чл.93 ал. 1 от ЗКН се регистрират археологически обекти и едно такова твърдение е меко казано манипулация и неистина, направена от човек който не е чел закона и цели да обърка четящите тази тема.
Уважаеми yon, моля да посочиш разпоредба от нормативен акт съгласно която с такива уведомления сами си регистрираме археологични обекти в подкрепа на твоето твърдение, както по горе аз направих за моето твърдение и ако го направиш аз съм готов да ти се извиня и да приема твоето твърдение.
Moя е грешката за използването на думите /сами регистрираме/,не съм ги ползвал в буквалният им смисъл,имах впредвид че след като уведомиш музея,че си намерил предметите в нива-х.Тази нива-х,не става ли археологичен обект,след като собственоръчно съм намерил антични предмети,и какво ще ми се случи ако отново практикувам хобито си в тази нива-х.вече със знанието че мога да намеря археологически ценности и ме проверят органите.ЦИТАТ от адвокат Георгиев от 22.03.2012г<Именно това сега е другият неясен момент....кога има ползване на детектора
за извършване на теренни археологически проучвания...
Практиката ми е доста красноречива....ако няма явни и видими признаци на
движима културна ценност....обикновено не закачат търсачите.
В случая е без значение дали мястото е обнародвано като такова.
Във всички случаи съда търси индиции /индикация че там има културна ценност/.
Ако няма такива...обикновенно не осъждат. В повечето такива случаи полицията
дори не се занимава с такива случаи.
т.е.конкретният отговор е зависи какво има в гората!!!!