Джони писа:
Докторе, това, което предлагаш е много хубаво и бива да се прави, но цел номер едно на Федерацията е закона и свободното търсене, а не общественото мнение. По-скоро трябва да възобновим връзката с музеите, и от тая камбанария да влияем на общественото мнение.
Навремето търсачите от района подаряваха и продаваха на музеите и никой не ги наричаше престъпници. Не можем вечно да твърдим, че си купуваме техники за хиляди, за да търсим капачки и да си мерим пишките по събори и сбирки.
Това предложение има шанс да възобнови тази връзка, но аз не мисля, че ще има този ефект, ако не се направи от много хора.
Когато се грижех новопазарския клуб да се събира, по едно време, след като бяхме преодолели страха да се съберем и да изпием по една бира без да се чудим кой е предателя, бяхме решили да направим някой и друг общ излет/ ние тук си знаем всички описани археологически обекти, има места, които пускат боклуци из горите и не са описан/ и след излета да предадем каквото намерим общо,от името на клуба, и като направим вече някакъв контакт да поканим и някой археолог на излет с нас. Учудващо е, че доста от колегите, поне 10-15 човека харесаха идеята, тук все още има хора от старата генерация, които общуват с археолози. Но нали се превърнах във враг номер едно на Федерацията и понеже спрях да се занимавам с обща дейност, клуба даже спря да се събира и това не се осъществи.
Може би това е някакъв вид форма, под която може да се направи подобно нещо, чрез клубовете на местни нива. От там нататък, може да се прави и персонално, защото вече ще има традиция. Но е хубаво да се почне от единия край.
От законова гледна точка не виждам пречка. Пречката може да бъде неправилното тълкуване на закона, на което сме свидетели и сега.
Между другото, закона позволява да се правят и легални теренни проучвания, и не съм сигурна на ниво клуб, а защо не и на ниво Федерация,дали не може да се направи нещо такова. Достатъчно е да се намерят археолози, които са готови да участват в проекта, да се регистрират няколко металотърсача за тая цел, и някой да му се занимава с бумащина. Щото, ако са спазени условията в закона, нямат причина да отказват.
Така че, някъде там, около това предложение е пътя. Въпроса е, как да се направи безболезнено и същевременно да има ефект. Но е добре да се включат много хора.
Защото това може да бъде и стъпката, от чиято позиция да искаме един ден, да се степенуват археологическите обекти, така че да има достъпни и за нас, при определени условия, разбира се.
От хора, които са чели проектите за новия закон, чувам, че ни готвят нещо още по-страшно, така че е добре нещо да се прави.
Това, че не предаваме нищо в музеите е незаконно. Правилно е да искаме да предаваме на музеите и от тая позиция да искаме читав закон.
Джони закона и свободното търсене ще дойдат след промяна на общественото мнение в резултад от една обществено полезна дейност на федерацията и нейните членове. Мое мнение е че ако чакаме първо закона да се промени за да ни даде възможност да бъдем обществено полезни закона никога няма да се промени. Аз също не подкрепям всичко което казва kaveiros но принципно идеята му е правилна. ConceptionJunction във един предишен негов пост се опита да ни накара да прочетем отново съдържанието на уведомлението и да кажем какво незаконно и нередно намираме в него. Аз се въздържах от подробен коментар защото не в наш интерес и му казах да прочете отново поста на vvurbanov за да разбере по добре какви са нашите опасения . Сега когато прочетох твоя коментар и най вече изречението цитирам -- Не можем вечно да твърдим, че си купуваме техники за хиляди, за да търсим капачки и да си мерим пишките по събори и сбирки. --край на цитата --мога спокйно да определя какво нередно намирам в текста на уведомлението --а той е цитирам -
При проверка работата и техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор,
случайно намерих няколко метални предмета. край на цитата --и още един цитат --Известно ми е, че търсенето на археологически обекти с металдетектор или извършване на археологически разкопки без разрешение е престъпление по силата на чл.277а,ал.1-ал.3 от НК, предвид на което съм длъжен да Ви уверя че
предметите намерих съвсем случайно, проверявайки техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор в различни почвени и природни условия-- край на цитата. Значи нищо нередно няма в този текст напълно законен е просто имайки предвит цитираното от мен твое изречение по горе намен лично текста на уведомлението ми се струва леко недообмислен за да не казвам леко банален .
Джони аз лично много се радвам за тази тема защото във текста на заявлението и уведомлението прозира какво е реалното положение на металдетектинга в България . Ние не пректикуваме свободно хобито металдетектинг по смисъла които е в развитите страни и незнам защо всички в последно време а и като гледам в тва число и ти започнахте да си мислите че сме започнали да го практикуваме свободно та само музеите трябва да накараме да роботят и идилията ще е пълна както е в развитите страни .
Текста на уведомлението много добре го казва цитирам -- проверявайки техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор в различни почвени и природни условия -- край на цитата. Ние не практикуваме металдетектинг Ние проверяваме техническите възможности на металдетекторите си при различни почвени и природни условия и точно защото сме на етап проверяване на техническите възможности на детекторите си точно затова все още практикуваме свободно хобито си дайте да не се заблуждаваме. Пак ще кажа промяната в закона няма да дойде вследсвие на шикалкавене и търсене на вратички . Хората не падат от марс или от луната. Свободния металдетектинг ще дойде в следствие промяна на общественото мнение за нас в резултад от една обществено полезна дейност на федерацията и нейните членове и също така запознаване на евроинституциите с проблема .