Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 20:38 #20560

 • kaveiros
 • kaveiros's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Лош и дебел
 • Мнения: 14184
 • Получени благодарности 12798
М/у другото, ако някой незапознат чете тази тема, единственото впечатление с което ще остане е, че се опитваме, по всякакъв начин да намерим вратички, да си извършваме престъпленията, като тон ни дава самия председател, пък даже и адвокат сме си намерили! Точно това ползват нашите врагове!
Такива теми трябва да са дълбоко законспирирани и да са достъпни само за членове и хора които са съпричастни с идеите ни!
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 22:04 #20574

 • Nesho
 • Nesho's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 5553
 • Получени благодарности 4419
ConceptionJunction писа:
Многоуважаеми коментиращи, при всичкото ми уважение към Вас и с най-добри чувства си задавам въпроса:
Аз ли не мога да чета или Вие четете някое друго УВЕДОМЛЕНИЕ което тук коментираме?

Многоуважаеми господин ConceptionJunction. Трябва ли колегата vvurbanov да напише още няколко поста за да разбереш какви са ни опасенията или ще продължаваш да ни правиш на папагали.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 29 Май 2014 22:52 #20576

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1188
ConceptionJunction писа:
Многоуважаеми коментиращи, при всичкото ми уважение към Вас и с най-добри чувства си задавам въпроса:
Аз ли не мога да чета или Вие четете някое друго УВЕДОМЛЕНИЕ което тук коментираме?

Ето защо си позволявам да цитирам точно първите два абзаца от УВЕДОМЛЕНИЕТО което коментираме:

"В качеството си на лице, практикуващо металдетектинг като хоби и притежаващ техническо средство за тази цел, на.......... 2014 год. При проверка работата и техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор, случайно намерих няколко метални предмета, които е възможно да имат качествата на културни ценности.
Не притежавам необходимите познания, за да определя естеството на намерените вещи, а същевременно по силата на чл.93, ал.1 от Закона за културното наследство/ЗКН/ като лице, намерило такива вещи съм задължен в седемдневен срок, да уведомя най-близкия държавен, регионален или общински музей."


До тук кое точно е притеснително и кое точно определяте, като нарушение по ЗКН?

Ето и следващият абзац, като съм изключил текста за регистрацията на метал детектора който предпочитам да коментирам отделно:

"Предметите намерих в района на гр , общ
Известно ми е, че търсенето на археологически обекти с металдетектор или извършване на археологически разкопки без разрешение е престъпление по силата на чл.277а,ал.1-ал.3 от НК, предвид на което съм длъжен да Ви уверя че предметите намерих съвсем случайно, проверявайки техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор в различни почвени и природни условия,"


В този текст кое точно Ви притеснява и кое според Вас е нарушение на ЗКН?


И последният абзац:

"Предвид изложеното и в изпълнение на законовите си задължения, Ви уведомявам за намерените вещи, които съм запазил във вида и състоянието, в които ги намерих и мога да Ви ги предам при поискване."

Тук кое е притеснителното и кое според Вас е нарушение на ЗКН?

Само защото коментираме точно определен текст си позволявам да Ви помоля за коментари само по цитирания по горе текст, а всичко останало можем да коментираме в други теми!

п.п.Ако случайно съм засегнал или обидил някой, моля да ме извини, написаното от мен не цели да засегне който и да е, а само се опитвам да направя коментарите полезни за всички нас.
Точно този текст коментирам.Културните ценности се намират там където има археологически обекти.Търсенето в района на археологически обект независимо дали обекта е регистриран е престъпление.Самото търсене там независимо дали ще се намери културна ценност е престъпление.Ние нямаме право да търсим на такива места ,независимо дали ще предадем намерените културни ценности в срок.Намирането и предаването на няколко културни ценности носи белезите на археологическо проучване.Тъй като след намирането на първата културна ценност, търсача не е спрял, а е продължил да търси и да намира антики.Ако търсача открие с металотърсача макар и една културна ценност според мен трябва в едноседмичен срок да уведоми музея.Ако обаче е карък и нищо не може да намери освен керамика, тогава е длъжен в седем дневен срок да отиде и се предаде с металотърсача си в най близкото РПУ.
Последна промяна: 29 Май 2014 23:02 от vvurbanov.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 04:30 #20579

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
Докторе, това, което предлагаш е много хубаво и бива да се прави, но цел номер едно на Федерацията е закона и свободното търсене, а не общественото мнение. По-скоро трябва да възобновим връзката с музеите, и от тая камбанария да влияем на общественото мнение.
Навремето търсачите от района подаряваха и продаваха на музеите и никой не ги наричаше престъпници. Не можем вечно да твърдим, че си купуваме техники за хиляди, за да търсим капачки и да си мерим пишките по събори и сбирки.
Това предложение има шанс да възобнови тази връзка, но аз не мисля, че ще има този ефект, ако не се направи от много хора.
Когато се грижех новопазарския клуб да се събира, по едно време, след като бяхме преодолели страха да се съберем и да изпием по една бира без да се чудим кой е предателя, бяхме решили да направим някой и друг общ излет/ ние тук си знаем всички описани археологически обекти, има места, които пускат боклуци из горите и не са описан/ и след излета да предадем каквото намерим общо,от името на клуба, и като направим вече някакъв контакт да поканим и някой археолог на излет с нас. Учудващо е, че доста от колегите, поне 10-15 човека харесаха идеята, тук все още има хора от старата генерация, които общуват с археолози. Но нали се превърнах във враг номер едно на Федерацията и понеже спрях да се занимавам с обща дейност, клуба даже спря да се събира и това не се осъществи.
Може би това е някакъв вид форма, под която може да се направи подобно нещо, чрез клубовете на местни нива. От там нататък, може да се прави и персонално, защото вече ще има традиция. Но е хубаво да се почне от единия край.
От законова гледна точка не виждам пречка. Пречката може да бъде неправилното тълкуване на закона, на което сме свидетели и сега.
Между другото, закона позволява да се правят и легални теренни проучвания, и не съм сигурна на ниво клуб, а защо не и на ниво Федерация,дали не може да се направи нещо такова. Достатъчно е да се намерят археолози, които са готови да участват в проекта, да се регистрират няколко металотърсача за тая цел, и някой да му се занимава с бумащина. Щото, ако са спазени условията в закона, нямат причина да отказват.
Така че, някъде там, около това предложение е пътя. Въпроса е, как да се направи безболезнено и същевременно да има ефект. Но е добре да се включат много хора.
Защото това може да бъде и стъпката, от чиято позиция да искаме един ден, да се степенуват археологическите обекти, така че да има достъпни и за нас, при определени условия, разбира се.
От хора, които са чели проектите за новия закон, чувам, че ни готвят нещо още по-страшно, така че е добре нещо да се прави.
Това, че не предаваме нищо в музеите е незаконно. Правилно е да искаме да предаваме на музеите и от тая позиция да искаме читав закон.
Последна промяна: 30 Май 2014 04:49 от Джони.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: ConceptionJunction, yon

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 05:17 #20580

 • ConceptionJunction
 • ConceptionJunction's Avatar
 • Офлайн
 • Не е член на БНФМ
 • Мнения: 231
 • Получени благодарности 434
Темата стана наистина сериозна и българският синдром „15 – 15” появил се на евроизборите миналата неделя със страшна сила действа и тук изразен в синдрома „металдетектор, културна ценност, археологически обект – престъпник, престъпление”.
И ако миналата неделя неправилното тълкуване на закона изразено от избиратели, които избират номер 15 да отбележат в бюлетината си всички налични цифри 15 изпратиха на първо място и в Европарламента номер 15 от листата си, нещо, което при правилно тълкуване на закона е невъзможно да се случи в български избори, то сега тук чисто механичното свързване на металдетектор, културна ценност, археологически обект с престъпник и престъпление от хора, които неправилно тълкуват закона води до сериозни различия и спор – дали е престъпление или не подаването на уведомлението по чл.93 ал. 1 от ЗКН.
И тъй като съгласно закона извънсъдебното разрешаване на спорове е доброволна и поверителна процедура е необходимо достъпа до тази тема да е ограничен за хора, които не участват в разрешаването на спора, (а само четат темата) за да се спази и не се нарушава принципа на конфиденциалност при решаване на спорове.Иначе казано да се проведе една процедура по медиация.
Само в условията на медиация всеки спокойно може да изрази своите аргументи за или против инициативата, като му е гарантирана конфиденциалност.
Последна промяна: 30 Май 2014 05:18 от ConceptionJunction.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Mila

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 08:05 #20585

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1188
Уведомяването че си извършил престъпление не е престъпление, както не е престъпление и уведомяването на музеите.Опитвам се да кажа, че обстоятелствата при които са намерени предадените предмети може да послужат за повдигане на обвинения.
Мога да си представя какъв проектозакон е нагласила групата Соларов.-"Намервача е длъжен доброволно да занесе в едноседмичен срок намерените предмети в музея за да бъде застрелян веднага в момента на предаването им".
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Джони, mitko, Nesho, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 08:09 #20586

 • ConceptionJunction
 • ConceptionJunction's Avatar
 • Офлайн
 • Не е член на БНФМ
 • Мнения: 231
 • Получени благодарности 434
БНФМ е българско гражданско сдружение регистрирано по българските закони в български съд с устав, който отговаря на изискванията на закона и не нарушава нито една законова разпоредба или забрана.
Регистрацията на БНФМ бе атакувана от държавни органи, но не постигна официално обявяване на БНФМ извън закона и днес федерацията, който и каквото и да говори е законосъобразно действащо юридическо лице и никой няма право да твърди обратното докато регистрацията на БНФМ не бъде заличена от съда.


Устав на Българска Национална Федерация по Металдетектинг

Чл.5.(1) Сдружението осъществява дейност в общественополезна полза, изразяваща се в:
1. металдетектинг – откриване на метали с металдетектор в рамките на закона;

Чл. 7. Средствата, с които сдружението ще постига своите цели, са:
1. Издирване на метални предмети (пръстени, монети, украшения, фрагменти и др.) в паркове, увеселителни заведения, плажове и частни имоти със съгласието на собственика, като се спазват законите на страната.
4. Ангажиране на експерти, юристи, консултанти, представители на други НПО и медии в защита на законните права и интереси на всеки член на сдружението в областта на металдетектинга.
9. Организиране на дискусии, семинари, обучения и презентации за членове на сдружението, с което да се подпомага непрекъснато развитието и усъвършенстването на знания и умения, служещи на целите на сдружението.


Всеки член на федерацията доброволно е приел да спазва Устава и съгласно чл.7 ал. 1 той издирва метални предмети (пръстени, монети, украшения, фрагменти и др.) в паркове, увеселителни заведения, плажове и частни имоти със съгласието на собственика, като се спазват законите на страната.

Всяка една хипотеза или твърдение за търсене на археологически обекти с металдетектор от членове на федерацията НЕ кореспондира с тяхното задължение да спазват и изпълняват устава и ги прави закононарушители за които федерацията не носи отговорност.

И тъй като се коментира понятието „културна ценност” първо трябва да се знае кога точно един предмет е такъв или не.

ЗКН - Чл. 96. (1) Идентификацията е дейност, чрез която се определя дали дадено нематериално или материално свидетелство съответства на критериите за културна ценност, както и неговата класификация и категоризация по реда на този закон.
(2) Идентификация на културни ценности се извършва от националните и регионалните музеи самостоятелно или съвместно с други научни или културни организации и висши училища.
(3) Идентификацията на културни ценности се извършва от комисия, назначена от директора на музея. В комисията се включват трима музейни експерти, като при необходимост може да бъдат включвани и други експерти от съответната област, вписани в регистъра по ал. 4, както и лица, вписани в регистъра по чл. 165.
(4) В Министерството на културата се създава и поддържа регистър, в който се вписват лицата по ал. 3, които притежават образователно-квалификационна степен "магистър" и най-малко 5 години стаж в съответната професионална област. Редът за водене на регистъра се определя с наредба на министъра на културата.


Когато случайно намериш няколко метални предмета( а не при търсене на археологически обекти), които е възможно да имат качествата на културни ценности( това пише в уведомлението, което си подписал), за тези метални предмети първо трябва да се приложи от съответния музей процедурата по чл.96 от ЗКН и чак когато съответна комисия излезе с решение, че тези предмети са или не са културна ценност можем да говорим дали имаме културна ценност или не.

Уведомлението, което правиш не ти вменява закононарушение, тъй като ти не си търсил археологически обекти, а металните предмети, който си намерил при тестване на металдетектора ( при спазване на устава на федерацията), тъй като до този момент намерените метални предмети не са обявени за културни ценности, а само имат характера на такива.

Съвсем друг казус е ако държавни органи при проверка у дома ти намерят метални предмети, изземат ги по надлежния ред и установят, че са културни ценности, то тогава ти си извършил престъпление, като си укрил и не си ги предал в законовия срок културна ценност и този казус няма нищо общо с Уведомлението което коментираме тук.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Mila, Джони, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 08:58 #20588

 • odins
 • odins's Avatar
Това че има 50 или 100 хиляди търсачи не означава нищо,по важното е че има 5-6 милиона хора на който в продължение на години им е внушавано че ние сме престъпници и сме станали много богати от това хоби.В последните години постоянно излизат по най-гледаните медии документални филми поръчани от археолозите за да настройват общественото мнение как сме разсипали и окрали културното наследство,а истинските престъпници са те.Не е ли време и федерацията да направи такъв филм,да се покаже на масовия зрител че единствената цел на археолозите е да крадат и подменят какво то намерят,как са унищожили сумата и а могили и археологически обекти и са ги зарязали защото нямат какво повече да измъкнат от там.Да се покаже как стоят нещата в белите страни.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 09:04 #20589

 • Nesho
 • Nesho's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 5553
 • Получени благодарности 4419
Джони писа:
Докторе, това, което предлагаш е много хубаво и бива да се прави, но цел номер едно на Федерацията е закона и свободното търсене, а не общественото мнение. По-скоро трябва да възобновим връзката с музеите, и от тая камбанария да влияем на общественото мнение.
Навремето търсачите от района подаряваха и продаваха на музеите и никой не ги наричаше престъпници. Не можем вечно да твърдим, че си купуваме техники за хиляди, за да търсим капачки и да си мерим пишките по събори и сбирки.
Това предложение има шанс да възобнови тази връзка, но аз не мисля, че ще има този ефект, ако не се направи от много хора.
Когато се грижех новопазарския клуб да се събира, по едно време, след като бяхме преодолели страха да се съберем и да изпием по една бира без да се чудим кой е предателя, бяхме решили да направим някой и друг общ излет/ ние тук си знаем всички описани археологически обекти, има места, които пускат боклуци из горите и не са описан/ и след излета да предадем каквото намерим общо,от името на клуба, и като направим вече някакъв контакт да поканим и някой археолог на излет с нас. Учудващо е, че доста от колегите, поне 10-15 човека харесаха идеята, тук все още има хора от старата генерация, които общуват с археолози. Но нали се превърнах във враг номер едно на Федерацията и понеже спрях да се занимавам с обща дейност, клуба даже спря да се събира и това не се осъществи.
Може би това е някакъв вид форма, под която може да се направи подобно нещо, чрез клубовете на местни нива. От там нататък, може да се прави и персонално, защото вече ще има традиция. Но е хубаво да се почне от единия край.
От законова гледна точка не виждам пречка. Пречката може да бъде неправилното тълкуване на закона, на което сме свидетели и сега.
Между другото, закона позволява да се правят и легални теренни проучвания, и не съм сигурна на ниво клуб, а защо не и на ниво Федерация,дали не може да се направи нещо такова. Достатъчно е да се намерят археолози, които са готови да участват в проекта, да се регистрират няколко металотърсача за тая цел, и някой да му се занимава с бумащина. Щото, ако са спазени условията в закона, нямат причина да отказват.
Така че, някъде там, около това предложение е пътя. Въпроса е, как да се направи безболезнено и същевременно да има ефект. Но е добре да се включат много хора.
Защото това може да бъде и стъпката, от чиято позиция да искаме един ден, да се степенуват археологическите обекти, така че да има достъпни и за нас, при определени условия, разбира се.
От хора, които са чели проектите за новия закон, чувам, че ни готвят нещо още по-страшно, така че е добре нещо да се прави.
Това, че не предаваме нищо в музеите е незаконно. Правилно е да искаме да предаваме на музеите и от тая позиция да искаме читав закон.

Джони закона и свободното търсене ще дойдат след промяна на общественото мнение в резултад от една обществено полезна дейност на федерацията и нейните членове. Мое мнение е че ако чакаме първо закона да се промени за да ни даде възможност да бъдем обществено полезни закона никога няма да се промени. Аз също не подкрепям всичко което казва kaveiros но принципно идеята му е правилна. ConceptionJunction във един предишен негов пост се опита да ни накара да прочетем отново съдържанието на уведомлението и да кажем какво незаконно и нередно намираме в него. Аз се въздържах от подробен коментар защото не в наш интерес и му казах да прочете отново поста на vvurbanov за да разбере по добре какви са нашите опасения . Сега когато прочетох твоя коментар и най вече изречението цитирам -- Не можем вечно да твърдим, че си купуваме техники за хиляди, за да търсим капачки и да си мерим пишките по събори и сбирки. --край на цитата --мога спокйно да определя какво нередно намирам в текста на уведомлението --а той е цитирам -При проверка работата и техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор, случайно намерих няколко метални предмета. край на цитата --и още един цитат --Известно ми е, че търсенето на археологически обекти с металдетектор или извършване на археологически разкопки без разрешение е престъпление по силата на чл.277а,ал.1-ал.3 от НК, предвид на което съм длъжен да Ви уверя че предметите намерих съвсем случайно, проверявайки техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор в различни почвени и природни условия-- край на цитата. Значи нищо нередно няма в този текст напълно законен е просто имайки предвит цитираното от мен твое изречение по горе намен лично текста на уведомлението ми се струва леко недообмислен за да не казвам леко банален .
Джони аз лично много се радвам за тази тема защото във текста на заявлението и уведомлението прозира какво е реалното положение на металдетектинга в България . Ние не пректикуваме свободно хобито металдетектинг по смисъла които е в развитите страни и незнам защо всички в последно време а и като гледам в тва число и ти започнахте да си мислите че сме започнали да го практикуваме свободно та само музеите трябва да накараме да роботят и идилията ще е пълна както е в развитите страни .
Текста на уведомлението много добре го казва цитирам -- проверявайки техническите възможности на притежаваният от мен металдетектор в различни почвени и природни условия -- край на цитата. Ние не практикуваме металдетектинг Ние проверяваме техническите възможности на металдетекторите си при различни почвени и природни условия и точно защото сме на етап проверяване на техническите възможности на детекторите си точно затова все още практикуваме свободно хобито си дайте да не се заблуждаваме. Пак ще кажа промяната в закона няма да дойде вследсвие на шикалкавене и търсене на вратички . Хората не падат от марс или от луната. Свободния металдетектинг ще дойде в следствие промяна на общественото мнение за нас в резултад от една обществено полезна дейност на федерацията и нейните членове и също така запознаване на евроинституциите с проблема .
Последна промяна: 30 Май 2014 10:57 от Nesho.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Джони, kaveiros, yon

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 09:19 #20590

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
ConceptionJunction писа:
БНФМ е българско гражданско сдружение регистрирано по българските закони в български съд с устав, който отговаря на изискванията на закона и не нарушава нито една законова разпоредба или забрана.
Регистрацията на БНФМ бе атакувана от държавни органи, но не постигна официално обявяване на БНФМ извън закона и днес федерацията, който и каквото и да говори е законосъобразно действащо юридическо лице и никой няма право да твърди обратното докато регистрацията на БНФМ не бъде заличена от съда.


Устав на Българска Национална Федерация по Металдетектинг

Чл.5.(1) Сдружението осъществява дейност в общественополезна полза, изразяваща се в:
1. металдетектинг – откриване на метали с металдетектор в рамките на закона;

Чл. 7. Средствата, с които сдружението ще постига своите цели, са:
1. Издирване на метални предмети (пръстени, монети, украшения, фрагменти и др.) в паркове, увеселителни заведения, плажове и частни имоти със съгласието на собственика, като се спазват законите на страната.
4. Ангажиране на експерти, юристи, консултанти, представители на други НПО и медии в защита на законните права и интереси на всеки член на сдружението в областта на металдетектинга.
9. Организиране на дискусии, семинари, обучения и презентации за членове на сдружението, с което да се подпомага непрекъснато развитието и усъвършенстването на знания и умения, служещи на целите на сдружението.


Всеки член на федерацията доброволно е приел да спазва Устава и съгласно чл.7 ал. 1 той издирва метални предмети (пръстени, монети, украшения, фрагменти и др.) в паркове, увеселителни заведения, плажове и частни имоти със съгласието на собственика, като се спазват законите на страната.

Всяка една хипотеза или твърдение за търсене на археологически обекти с металдетектор от членове на федерацията НЕ кореспондира с тяхното задължение да спазват и изпълняват устава и ги прави закононарушители за които федерацията не носи отговорност.

И тъй като се коментира понятието „културна ценност” първо трябва да се знае кога точно един предмет е такъв или не.

ЗКН - Чл. 96. (1) Идентификацията е дейност, чрез която се определя дали дадено нематериално или материално свидетелство съответства на критериите за културна ценност, както и неговата класификация и категоризация по реда на този закон.
(2) Идентификация на културни ценности се извършва от националните и регионалните музеи самостоятелно или съвместно с други научни или културни организации и висши училища.
(3) Идентификацията на културни ценности се извършва от комисия, назначена от директора на музея. В комисията се включват трима музейни експерти, като при необходимост може да бъдат включвани и други експерти от съответната област, вписани в регистъра по ал. 4, както и лица, вписани в регистъра по чл. 165.
(4) В Министерството на културата се създава и поддържа регистър, в който се вписват лицата по ал. 3, които притежават образователно-квалификационна степен "магистър" и най-малко 5 години стаж в съответната професионална област. Редът за водене на регистъра се определя с наредба на министъра на културата.


Когато случайно намериш няколко метални предмета( а не при търсене на археологически обекти), които е възможно да имат качествата на културни ценности( това пише в уведомлението, което си подписал), за тези метални предмети първо трябва да се приложи от съответния музей процедурата по чл.96 от ЗКН и чак когато съответна комисия излезе с решение, че тези предмети са или не са културна ценност можем да говорим дали имаме културна ценност или не.

Уведомлението, което правиш не ти вменява закононарушение, тъй като ти не си търсил археологически обекти, а металните предмети, който си намерил при тестване на металдетектора ( при спазване на устава на федерацията), тъй като до този момент намерените метални предмети не са обявени за културни ценности, а само имат характера на такива.

Съвсем друг казус е ако държавни органи при проверка у дома ти намерят метални предмети, изземат ги по надлежния ред и установят, че са културни ценности, то тогава ти си извършил престъпление, като си укрил и не си ги предал в законовия срок културна ценност и този казус няма нищо общо с Уведомлението което коментираме тук.
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен, щото са налице неща, които може и да са културни ценности, които не са регистрирани и е налице металотърсач, който може да се използва за теренни проучвания без да е регистриран за тая цел.От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? Не мисля. Има ли значение дали ще го спечелиш или не, като ще се влачиш по съдилища и ще трошиш нерви? Ей за тия неща питах. Кое ще ни предпази от такъв сценарий, при който очевидно ще има неправилно тълкуване на закона от страна на оторизираните органи.
Добре, че скрихте темата поне от журналята.
Последна промяна: 30 Май 2014 09:46 от Джони.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 09:48 #20591

 • pechkata
 • pechkata's Avatar
 • Офлайн
 • Член на БНФМ
 • Мнения: 348
 • Получени благодарности 116
Джони писа:
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен. От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? Не мисля. Има ли значение дали ще го спечелиш или не, като ще се влачиш по съдилища и ще трошиш нерви? Ей за тия неща питах. Кое ще ни предпази от такъв сценарий, при който очевидно ще има неправилно тълкуване на закона от страна на оторизираните органи.
Добре, че скрихте темата поне от журналята.
Аз мисля че това е един от многото варианти по които ни мачкат - и то успешно... secretemo
Администраторите са забранили публикуването за гости.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 09:50 #20592

 • Nesho
 • Nesho's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 5553
 • Получени благодарности 4419
Джони писа:
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен, щото са налице неща, които може и да са културни ценности, които не са регистрирани и е налице металотърсач, който може да се използва за теренни проучвания без да е регистриран за тая цел.От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? Не мисля. Има ли значение дали ще го спечелиш или не, като ще се влачиш по съдилища и ще трошиш нерви? Ей за тия неща питах. Кое ще ни предпази от такъв сценарий, при който очевидно ще има неправилно тълкуване на закона от страна на оторизираните органи.
Добре, че скрихте темата поне от журналята.

Джони точно това е идеята да има такива случай а не да няма. Да може да се поучим от злощастния опит на колегите да видим какви са реакциите и ако имаме повече оправдателни присъди отколкото осъдителни със основание да почнем да търсим промяната в закона . Има доста неща които не са дообмислени добре vvurbanov даде примерите. Начина да не ти се повдигне обвинение е намерения предмет да е само един пък човек докато изпробва техническите си възможности на детектора няма как да знае дали случайно няма да намери няколко метални предмета на едно място имащи белези на култ. ценности даващи цветен сигнал като от един . Никъде не се конкретизира това в уведомлението напротив даже се говори в множествено число. Другото важно нещо което казва vvurbanov е че дори и да се уведоми и предаде само един предмет на музея а другите предмети да се оставят пак там където са намерени когато това се направи масово от хора ползващи попринцип детекторите си за изпробване на технически възможности момента на случайноста отива по дяволите. Прибави към това факта че все още цялата територия на България се третира като един голям арх. обект и сама си прави заключенията .
Последна промяна: 30 Май 2014 10:10 от Nesho.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 09:56 #20593

 • mitko
 • mitko's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ
 • Мнения: 2735
 • Получени благодарности 6415
За мен тази тема приключва. Аз съм твърдо НЕ

(3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Културни ценности са и фрагменти от археологически или други предмети, които са в разрушен вид, съставляват малка част от автентична цялост на предмета, обезличени са в значителна степен, не притежават значима културна, научна или художествена стойност и могат да бъдат определени като масов материал. Те не подлежат на идентификация, но се включват в научно-спомагателния фонд на музеите при необходимост.

Това значи цяла БГ. Нека и ченгетата да знаят.
Ако трябва да се борим за нещо, то е това да се промени.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 10:04 #20594

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
Nesho писа:
Джони писа:
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен, щото са налице неща, които може и да са културни ценности, които не са регистрирани и е налице металотърсач, който може да се използва за теренни проучвания без да е регистриран за тая цел.От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? Не мисля. Има ли значение дали ще го спечелиш или не, като ще се влачиш по съдилища и ще трошиш нерви? Ей за тия неща питах. Кое ще ни предпази от такъв сценарий, при който очевидно ще има неправилно тълкуване на закона от страна на оторизираните органи.
Добре, че скрихте темата поне от журналята.

Джони точно това е идеята да има такива случай а не да няма. Да може да се поучим от злощастния опит на колегите да видим какви са реакциите и ако имаме повече оправдателни присъди отколкото осъдителни със основание да почнем да търсим промяната в закона . .
Какво значи:" точно такава е идеята"?Изобщо не те разбрах.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 10:10 #20595

 • ConceptionJunction
 • ConceptionJunction's Avatar
 • Офлайн
 • Не е член на БНФМ
 • Мнения: 231
 • Получени благодарности 434
Джони писа:
ConceptionJunction писа:
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен, щото са налице неща, които може и да са културни ценности, които не са регистрирани и е налице металотърсач, който може да се използва за теренни проучвания без да е регистриран за тая цел.От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? .

Многоуважаема Джони!
Уведомлението се прави писмено, и на практика това означава,
че то е заведено в деловодството в съответния музей по надлежния
законов ред – т.е. с входящ номер и дата.

Твое задължение е да си осигуриш копие от уведомлението, което
ще те предпази, от каквито и да е последващи действия на държавни органи.

И докато музея не предприеме каквото и да е по уведомлението ти
и то писмено, ти не си нарушила никой закон и никой няма право да ти повдига
каквото и да е обвинение защото в уведомлението си декларирала,
че в изпълнение на законовите си задължения(чл. 93 ал.2 от ЗКН),
си уведомила музея, че намерените вещи, запазила си ги във вида и
състоянието, в които са намерени и можеш да им ги предадеш при поискване.

Уведомлението те защитава срещу образуване, на каквото и да е
наказателно производство срещу теб, тъй като ти си изрядната страна -
изпълнила задължение по закон и ако има нарушение то в случая е
на музея, защото не е взел отношение по уведомлението.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898