Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 10:24 #20596

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
Джони писа:
Nesho писа:
Джони писа:
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен, щото са налице неща, които може и да са културни ценности, които не са регистрирани и е налице металотърсач, който може да се използва за теренни проучвания без да е регистриран за тая цел.От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? Не мисля. Има ли значение дали ще го спечелиш или не, като ще се влачиш по съдилища и ще трошиш нерви? Ей за тия неща питах. Кое ще ни предпази от такъв сценарий, при който очевидно ще има неправилно тълкуване на закона от страна на оторизираните органи.
Добре, че скрихте темата поне от журналята.

Джони точно това е идеята да има такива случай а не да няма. Да може да се поучим от злощастния опит на колегите да видим какви са реакциите и ако имаме повече оправдателни присъди отколкото осъдителни със основание да почнем да търсим промяната в закона . .
Какво значи:" точно такава е идеята"?Изобщо не те разбрах.

Джони не ми се иска да ядосвам ръководството но щом не ме разбра цитирам --Всеки, който получи какъвто и да е отговор от музей или Министерството на културата, нека задължително да се свържи с мен или с адвокат Георгиев, за да преценим следващите стъпки. Освен това ще бъде полезно за останалите колеги да сподели и във форума какво е намерил, какви документи е изпратил и къде и какви отговори е получил. :dry: :dry: :dry: Сега свържи този цитат със изречението което не разбираш и мисля че ще ти стане ястно какво имах предвид . :)
Последна промяна: 30 Май 2014 10:28 от Nesho.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 10:29 #20597

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
mitko писа:
За мен тази тема приключва. Аз съм твърдо НЕ

(3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Културни ценности са и фрагменти от археологически или други предмети, които са в разрушен вид, съставляват малка част от автентична цялост на предмета, обезличени са в значителна степен, не притежават значима културна, научна или художествена стойност и могат да бъдат определени като масов материал. Те не подлежат на идентификация, но се включват в научно-спомагателния фонд на музеите при необходимост.

Това значи цяла БГ. Нека и ченгетата да знаят.
Ако трябва да се борим за нещо, то е това да се промени.
Вярно, че с това трябва да се борим, ама как?
Нали за това беше тая подписка, за такива промени в закона. Тогава ConceptionJunction надълго и широко обясняваше каква е процедурата, която трябва да спазят разните институции, когато има такава подписка, но аз не виждам нищо от това да се случи. Сега може би ще трябва да чакаме да ни обуят хубаво с още по-калпав закон, че да тръгнем да ги съдим, че не са спазили процедурата по подписката, ако има възможност и ако ние сме спазили процедурите, така че да са в наша полза. Пак "ако" и пак години още за хипотетични резултати.
Само че и тогава зададох въпроса може ли подписката да се използва срещу нас, и всички скочиха, че едва ли не съм саботьор.
В един момент трябваше да се молим БСП да останат на власт, за да има промени в закона, сега трябва да се молим да паднат, за да няма...май е така.
Въртим се като мухи в някакъв омагьосан кръг.
Според мен сега трябва да се направи нещо преди тези проекти за закон да влязат в парламента, не знам какви са процедурите и кога ще се случи това, но после ще е късно.
Затова ми харесва това намерение да се оведомяват музеите. То няма за цел да бори закона, като гледам, по-скоро има за цел да предпази отделния търсач, може и да има пропуски, но като идея може да свърши работа. Не се ли намери път за диалог с музеите под някаква форма, на мен ми се струва, че не можем да се борим със закона в нашата държава. А, доколкото разбирам, пътя да се търси помощ от вън или да се търсят правата ни на вън също не е лесен.
И кво прайм?
Че ние така можем да си се борим и докато сме живи.
Някой да ме поправи, ако бъркам.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, yon

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 10:38 #20598

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Джони писа:
mitko писа:
За мен тази тема приключва. Аз съм твърдо НЕ

(3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Културни ценности са и фрагменти от археологически или други предмети, които са в разрушен вид, съставляват малка част от автентична цялост на предмета, обезличени са в значителна степен, не притежават значима културна, научна или художествена стойност и могат да бъдат определени като масов материал. Те не подлежат на идентификация, но се включват в научно-спомагателния фонд на музеите при необходимост.

Ако трябва да се борим за нещо, то е това да се промени.
Вярно, че с това трябва да се борим, ама как?
Нали за това беше тая подписка, за такива промени в закона. Тогава ConceptionJunction надълго и широко обясняваше каква е процедурата, която трябва да спазят разните институции, когато има такава подписка, но аз не виждам нищо от това да се случи. Сега може би ще трябва да чакаме да ни обуят хубаво с още по-калпав закон, че да тръгнем да ги съдим, че не са спазили процедурата по подписката, ако има възможност и ако ние сме спазили процедурите, така че да са в наша полза. Пак "ако" и пак години още за хипотетични резултати.
Само че и тогава зададох въпроса може ли подписката да се използва срещу нас, и всички скочиха, че едва ли не съм саботьор.
В един момент трябваше да се молим БСП да останат на власт, за да има промени в закона, сега трябва да се молим да паднат, за да няма...май е така.
Въртим се като мухи в някакъв омагьосан кръг.
Според мен сега трябва да се направи нещо преди тези проекти за закон да влязат в парламента, не знам какви са процедурите и кога ще се случи това, но после ще е късно.
Затова ми харесва това намерение да се оведомяват музеите. То няма за цел да бори закона, като гледам, по-скоро има за цел да предпази отделния търсач, може и да има пропуски, но като идея може да свърши работа. Не се ли намери път за диалог с музеите под някаква форма, на мен ми се струва, че не можем да се борим със закона в нашата държава. А, доколкото разбирам, пътя да се търси помощ от вън или да се търсят правата ни на вън също не е лесен.
И кво прайм?
Че ние така можем да си се борим и докато сме живи.
Някой да ме поправи, ако бъркам.

Джони идеята въпреки недообмислените неща които каза wurbanov наистина не е лоша. Но без реална арх . карта на България със свободни за практикуване на металдетектинг зони си е чист автогол (мисля че точно това имаше предвид mitko) още повече като се смята че би ни предпазила от промени в закона и затова трябва да се бърза . Който иска да си действа по въпроса за да се поучим от неговия опит :evil: да си действа но както каза колегата wurbanov ако това се направи масово каквато всъщност е идеята за да може всички да сме предпазени от евентуални обвинения момента на случайноста се губи и отива подяволите .
Последна промяна: 30 Май 2014 11:00 от Nesho.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 10:54 #20599

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
Nesho писа:
Джони писа:
Nesho писа:
Джони писа:
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен, щото са налице неща, които може и да са културни ценности, които не са регистрирани и е налице металотърсач, който може да се използва за теренни проучвания без да е регистриран за тая цел.От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? Не мисля. Има ли значение дали ще го спечелиш или не, като ще се влачиш по съдилища и ще трошиш нерви? Ей за тия неща питах. Кое ще ни предпази от такъв сценарий, при който очевидно ще има неправилно тълкуване на закона от страна на оторизираните органи.
Добре, че скрихте темата поне от журналята.

Джони точно това е идеята да има такива случай а не да няма. Да може да се поучим от злощастния опит на колегите да видим какви са реакциите и ако имаме повече оправдателни присъди отколкото осъдителни със основание да почнем да търсим промяната в закона . .
Какво значи:" точно такава е идеята"?Изобщо не те разбрах.

Джони не ми се иска да ядосвам ръководството но щом не ме разбра цитирам --Всеки, който получи какъвто и да е отговор от музей или Министерството на културата, нека задължително да се свържи с мен или с адвокат Георгиев, за да преценим следващите стъпки. Освен това ще бъде полезно за останалите колеги да сподели и във форума какво е намерил, какви документи е изпратил и къде и какви отговори е получил. :dry: :dry: :dry: Сега свържи този цитат със изречението което не разбираш и мисля че ще ти стане ястно какво имах предвид . :)
Аз не бих си позволила такива обвинения.
Но да ти кажа какво мисля по въпроса.
Ако има 200 човека, които са навити да минат през дела, и през един такъв сценарий, аз ще се включа.
Защото ми е писнало да се оглеждам като гърмян заек, да мисля всеки път какво говоря по телефона, при всяко чукане на вратата да се чудя не е ли обиск, при всяко излизане да се питам какво ша правя ако намеря нещо, да мисля кой предател и кой не................
Предпочитам да си предизвикам едно дело, ако някой успее да ми гарантира, че резултата ще бъде в моя полза и че ще мога да им натривам после носовете наред, за да можем да докажем, че и спазвайки закона по всичките му точки пак може да те сметнат за престъпник. Ама да е направено така, че ние да дирижираме парада. Те да си мислят, че ни хващат, а да ги хванем ние на тясно.
И това е вариант, но става с хора, и то с много, за да има ефект. Щото едно такова "мероприятие" ще докаже категорично, че закона е неработещ.
Последна промяна: 30 Май 2014 10:56 от Джони.
Следните потребители изказаха благодарности: Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 11:07 #20601

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Джони писа:
Аз не бих си позволила такива обвинения

Никой не обвинявам просто незнам защо останах със впечатленята които изброих. :dry: Надявам се и някой от УС да сподели своя опит с нас след като от музея му откажат да му приемат няколкото наброй културни ценности намерени извън територията на арх. обект която територия е отбелязана на арх. карта на България. B)
Последна промяна: 30 Май 2014 11:27 от Nesho.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 11:12 #20602

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
[quote
Джони идеята въпреки недообмислените неща които каза wurbanov наистина не е лоша. Но без реална арх . карта на България със свободни за практикуване на металдетектинг зони си е чист автогол (мисля че точно това имаше предвид mitko) още повече като се смята че би ни предпазила от промени в закона и затова трябва да се бърза . Който иска да си действа по въпроса за да се поучим от неговия опит :evil: да си действа но както каза колегата wurbanov ако това се направи масово каквато всъщност е идеята за да може всички да сме предпазени от евентуални обвинения момента на случайноста се губи и отива подяволите .[/quote]
Абе тва за тия археологичски обекти не е точно така.
Не те ли хванат да работиш върху описан археологически обект, в никой съд не могат да те обвинят че си правил незаконни теренни проучвания, свързани с конкретно място. Обикновено съдят, ако ти намерят нещо в къщи или в колата и ако имаш и металотърсач и тогава правят връзка, че с него евентуално си правил незаконни теренни проучвания. Но, ако си уведомил музея, че си ги намерил на еди кое си място случайно и то не е описан археологически обект, могат да ти повдигнат обвинение, че притежаваш нерегистрирани културни ценности, но няма как да те обвинят в незаконни теренни проучвания. То долу горе такъв е смисъла на това уведомление.
Щом още не са забранили продажбата и притежанието на металотърсачи, значи не могат да забранят и металдетектинга в определени негови форми. Така че, не е незаконно да откриеш с металотърсач културни ценности извън описаните археологически обекти, но е незаконно да не уведомиш музея за това. И аз питах колко е незаконно да ги притежаваш след като си уведомил музея и след като е минал седемдневния срок, ама ей на - никой не ми отговаря.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 11:22 #20603

• gyulterius
  • gyulterius's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 115
България не може да опази културното си наследство особено с тоя закон, при този материал от хора с ниско образование , бедни и гладни , селянчето иманяр едва ли мисли за какъвто и да е закон , като няма пазар в България има в чужбина , и изглежда свободно си го ползват , кой има тези привилегии , кой контролира трафика им, всичко в тази България е в ръцете на престъпни организации начело с Парламента , мвр-то прави показни акцийки на някои мишкари с коцета , а другия с колесницата впрегнал и конете барабар си изнася каквото е намерил ... по добре си задайте въпроса , как федерацията спомага за опазването на културно историческото наследство, никой няма да повярва на тая простотия че тествайки детектора открил бил предмет с арх стойност , нали живеем в държава на мошеници и престъпници и куп още долнопробни индивиди с користни цели , законите са писани за страхливци за да ги спазват те , а законотворците да ги нарушават ... ебаха и майката на таз държава барабар с простия и селски народ
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Nesho

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 11:22 #20604

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Джони писа:

Абе тва за тия археологичски обекти не е точно така.
Не те ли хванат да работиш върху описан археологически обект, в никой съд не могат да те обвинят че си правил незаконни теренни проучвания, свързани с конкретно място. Обикновено съдят, ако ти намерят нещо в къщи или в колата и ако имаш и металотърсач и тогава правят връзка, че с него евентуално си правил незаконни теренни проучвания. Но, ако си уведомил музея, че си ги намерил на еди кое си място случайно и то не е описан археологически обект, могат да ти повдигнат обвинение, че притежаваш нерегистрирани културни ценности, но няма как да те обвинят в незаконни теренни проучвания. То долу горе такъв е смисъла на това уведомление.
Щом още не са забранили продажбата и притежанието на металотърсачи, значи не могат да забранят и металдетектинга в определени негови форми. Така че, не е незаконно да откриеш с металотърсач културни ценности извън описаните археологически обекти, но е незаконно да не уведомиш музея за това. И аз питах колко е незаконно да ги притежаваш след като си уведомил музея и след като е минал седемдневния срок, ама ей на - никой не ми отговаря.

И аз си мислих така ама ми се преобърнаха представите на 360 след като прочетох линка който даде върбанов към темата керамика и поста на адвокат Георгиев свързан със конкретно дело. Линк да си припомниш защото гледам че е коментиран поста в темата от теб . www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...1&Itemid=126&lang=bg

цитат от пост на адвокат Георгиев от същата тема цитирам --- -- В конкретният случай, двамата подсъдими са тествали металдетектори в най обикновена нива.
Никакви културни ценности не са открили до идването на органите на реда.Такива не са открити
и по домовете им. В момента на залавянето им, по нивата не са открити никакви предмети които
да сочат наличие на археологичен обект.
След пето или шесто съдебно заседание, съдията по делото поиска повторна експертиза при
изготвянето на която вещото лице, след повторен оглед на изораната вече нива, представи в съда
въпросната керамика /строителна и битова/, без да може прецизно да я определи дали е римска или
турска, но направи заключение, че в дълбочина най-вероятно има градежи, поради моето мястото е
недвижима културна ценност, т.е археологически обект, независимо от обстоятелството не никъде не
е регистриран като такъв.
/А според мен и в дълбочина никога няма да бъде открито нищо, тъй като в близост е прокопан канал
при социализма за напояване на тези оризови ниви и при прокопаването му нищо не е било открито
или засегнато/
Именно поради тези заключения /наличие на керамика по повърхността/ съдът прие че двамата
собственици на металдетекторите са търсили културни ценности, т.е. че са осъществили състава на
чл.277а,ал.3 във вр. с ал.1 от НК.

Извод: Не ходете да практикувате хобито си по места където има керамика.Знам че звучи абсурдно
но в противен случай рискувате да ми станете клиенти, поне докато не се промени несъвършенният
текст на чл.277а,ал.1 от Наказателният кодекс. -край на цитата

И в същата връзка цитат от поста на Митко в тази тема цитирам -(3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Културни ценности са и фрагменти от археологически или други предмети, които са в разрушен вид, съставляват малка част от автентична цялост на предмета, обезличени са в значителна степен, не притежават значима културна, научна или художествена стойност и могат да бъдат определени като масов материал. Те не подлежат на идентификация, но се включват в научно-спомагателния фонд на музеите при необходимост.

Ако трябва да се борим за нещо, то е това да се промени.--край на цитата
Последна промяна: 30 Май 2014 11:40 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 12:24 #20609

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
odins писа:
Това че има 50 или 100 хиляди търсачи не означава нищо,по важното е че има 5-6 милиона хора на който в продължение на години им е внушавано че ние сме престъпници и сме станали много богати от това хоби.В последните години постоянно излизат по най-гледаните медии документални филми поръчани от археолозите за да настройват общественото мнение как сме разсипали и окрали културното наследство,а истинските престъпници са те.Не е ли време и федерацията да направи такъв филм,да се покаже на масовия зрител че единствената цел на археолозите е да крадат и подменят какво то намерят,как са унищожили сумата и а могили и археологически обекти и са ги зарязали защото нямат какво повече да измъкнат от там.Да се покаже как стоят нещата в белите страни.

Колега има вече такава инициатива за направата на такъв филм. Може да се включиш и ти със някъква информация. Наистина и археолозите имат известни ползи от това да бъдем очернени защото по този начин се прикриват техните золуми но не те са в основата на кампанията срещу нас затова в темата призовах да не се споменават конкретни имена поне докато изнесените материали не са достатъчни за направата един филм. Нямаме никъква полза от открита война с археолозите още повече имайки предвид положението в което се намираме в момента . ето и линк към темата www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...6&Itemid=126&lang=bg

послепис -Ако някой се чуди защо все още не съм качил снимки на рушащ се археологически обект въпреки че аз дадох идеята бих искал да го уверя че тези дни ще дам информация и ще кача снимки. Просто от някоко дена съм със сектнат кръст и немога да си карам мотора щото изпитвам ужасни болки. :(
Последна промяна: 30 Май 2014 12:33 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: Mila

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 15:37 #20624

• Радо ВТ
  • Радо ВТ's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 374
Деси,браво на постовете ти. Това са жалони от които не трябва да се делим. Ти знаеш що за зверче е търсача: издържливо, подозрително, плашливо, че и отмъстително. Знаеш и всичко останало. Виждаш как и ние се омотаваме в материята. Aми другите близо 2000 члена на федерацията? Ами тези които се опитваме да приобщим към нас? На тях не им ли идва в повече? И ще ви отговоря идва им. затова са теглили майната на всички и всичко и изобщо не се занимават с нашите главоболежки.Ами тези които лично сме убедили да станат членове на федерацията? Аз вече имам въпроси от рода Накъде върви колата? Ясно е, че по устав не можем да я караме, по устав може само да се доказваме .Аз съм за доверието между музеите и нас. Така и съм практикувал с тях. Оставям нещото и им казвам:-Имате ми номера когато сте готови с протокола звъннете. Чак тогава им казвам къде е намерено. Винаги съм вярвал, че членове на федерацията ще станат помощници на полевите археолози. Да ама между нас стоят закони които ни противопоставят. Нямам и идея какъв закон ще сътворят Соларов и сие. Ако не отделят ценното от безценното, ако не дадат определение за масовия материал Ви предлагам:.Всеки да си избере по един музей и да му изпраща с куриер но с наложен платеж по две три коцета или каквото е намерил. Плика да е надписан по възможост по гръмко. Може да има и кратко извинение за причиненото неудобство. Така хем ще имаш черно на бяло че си пратил, хем музеите като платят пощенската услуга ще се чукнат по главите и ще си проверят аритметиките. Xем ако откажат пратката- ще си е твоя по не знам какъв закон. Непременно на третия път ще получим учтиво писмо че музеят им има достатъчно количества от това и да се обърнем към друг музей. Десет човека без никакви разходи и с активна гражданска позиция са достатъчни да сложат закона на мястото му. Затова във преден пост питах. Може ли монета на която пише одесос да бъде изпратена във Варна или задължително да я представя в най близкия музей? Имах и още един въпрос от по рано. Престъпление ли е ако преминеш през място с наситена керамика но с изключен апарат? и още един Ако в къщи намерят акордеон то значи ли че мога да свиря на него?
Следните потребители изказаха благодарности: Джони, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 15:59 #20625

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
ConceptionJunction писа:
Джони писа:
ConceptionJunction писа:
Много вярно.
Затова питах какво става при следната ситуация, но никой не ми отговори. Уведомил си музея. Не са те потърсили. Минава седемдневния срок и ти правят тараш в къщи. /не виждам нищо невъзможно да се случи точно така./ Намират ти нещата, за които си оведомил музея и по етапен ред си следствен, щото са налице неща, които може и да са културни ценности, които не са регистрирани и е налице металотърсач, който може да се използва за теренни проучвания без да е регистриран за тая цел.От там нататък е в ръцете на прокуратурата, дали ще ти повдигне обвинение или не, след като си уведомил музея. Пречи ли им да ти повдигнат дело? .

Многоуважаема Джони!
Уведомлението се прави писмено, и на практика това означава,
че то е заведено в деловодството в съответния музей по надлежния
законов ред – т.е. с входящ номер и дата.

Твое задължение е да си осигуриш копие от уведомлението, което
ще те предпази, от каквито и да е последващи действия на държавни органи.

И докато музея не предприеме каквото и да е по уведомлението ти
и то писмено, ти не си нарушила никой закон и никой няма право да ти повдига
каквото и да е обвинение защото в уведомлението си декларирала,
че в изпълнение на законовите си задължения(чл. 93 ал.2 от ЗКН),
си уведомила музея, че намерените вещи, запазила си ги във вида и
състоянието, в които са намерени и можеш да им ги предадеш при поискване.

Уведомлението те защитава срещу образуване, на каквото и да е
наказателно производство срещу теб, тъй като ти си изрядната страна -
изпълнила задължение по закон и ако има нарушение то в случая е
на музея, защото не е взел отношение по уведомлението.

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Можеш ли да ми гарантираш, че и полицията ще мисли като теб като ми дойде на обиск? Как ще ми обясниш, че в закона е ясно, че регистрация на металотърсачи, които не се използват за планирани теренни проучвания, не е необходима, а в същото време за това има и присъди и административни глоби и тая практика продължава.
Последното дело, което води адвокат Георгиев в Нови пазар е красноречиво точно в тая посока. Между другото, да го поздравя, разбрах, че от Върховен съд са върнали делото все пак във Варна. Накратко - има намерени в дом културни ценности плюс металотърсач. по презумпция, щом са на едно място, има присъда за нерегистрация и извършване на теренни проучвания. А апарата даже не беше употребяван. Беше пристигнал от Англия преди седмица. Никой не може да докаже, че си извършвал теренни проучвания с него, след като не са те хванали на място, но присъда има. Има и присъда за неща, които са показвани в музей. Не са регистрирани, но са носени в музея. там щяха да викат свидетели от музея, че нещата са носени там, но не знам какво стана, май отказаха да свидетелстват. Не знам всички подробности, той и човека си има вина, че държи толкова неща в къщи, но...поне едно от двете обвинения е неправомерно, а има и присъда, а нали знаеш как се натрупва присъда като те признаят за виновен по две обвинения?. Щото, ако имам нож в къщи, значи ли, че ще заколя някого с него?!
ПРАКТИКАТА СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ЗАКОНА, ЗАТОВА ГОВОРИМ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ. И няма кой да ти гарантира, че закона ще бъде уважен от полиция, прокуратура или съд. Пълен произвол е. Как да ти го обясня по друг начин? Първо бият, после питат. Ей тва е положението. :)
Последна промяна: 30 Май 2014 16:04 от Джони.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 17:40 #20639

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3211
Неизвестните са много за съжаление. И никой от нас не може да предвиди всичко.Но идеята е да изпитаме системата, както и тя нас. Затова коментираме тук и сега - за да изясним нещата с общи усилия.

Ако преди учредяването на федерацията бяхме отишли да питаме музея и министерството на културата дали може, сега няма да си пишем тук. Спомнете си първия голям и открит събор - Копринка. Много хора действително бяха наплашени и не дойдоха. Тогава направихме тест и видяхме, че не е опасно. Те /полиция, прокуратура и музеи/ също видяха, че не сме страшни. Съборите ни с всяка изминала година стават по-големи - факт. Така че и сега не всички ще тръгнат вкупом напред към музея. Обаче никога няма да си позволя да обвиня някого в страх или несигурност. Аз самата също имам различни страхове и не бих предприела много неща в живота си, ако не съм вътрешно убедена. И какво лошо, ако някой ме убеди със собствения си пример.

Забелязвам, че вече има изказвания в публичното пространство - онези с багерите са опасните, а онези дето копаят на ръка не са главните виновници, но и те са в кюпа на престъпниците.
Що се отнася за движимите ценности - нека видят, че сме склонни да показваме не само на дилъри, а и на държавата. Нека помислят обаче защо няма да занеса ауреус....Проблемът е друг - че точно тези дето са на служби, със зъби и нокти драскат ние да сме извън закона и никога да не се впишем в системата. Точно те искат намереното да отива в определени дилъри, а не в музея и в същото време ако се разбере, че съм намерила нещо и не съм го дала на когото е трябвало, аз ще бъда притисната чрез полиция и прокуратура, защото все пак съм извън закона. По този начин корупцията ще разцъфтява, а ние ще лазим ниско-ниско и ще се стряскаме като видим човек наблизо.

Аз си представям изпълнението на инициативата по този начин:
Отивам да се помотая в някой голям обработваем блок - разбира се, не върху посеви. Може пък да се окаже, че познавам арендатора и той ме е пуснал. Никак не ми се вярва една обработваема земя, която изкарва хляба на много хора и селскостопански работници и в която са вложени много средства, да бъде обявена за недвижим археологически обект, та дори и поради няколко парчета керамика. Какво пречи да отида в някоя горичка, която е не е помирисвала керамика, камо ли зидове и могили. Просто съм имала невероятен късмет днес там, намирайки следните метални предмети: стотинки от царско и тошово време, счупено колибарско пръстенче, ръждясали пирончета, подковки, сачми и други боклуци...е, вероятно ще намеря някоя сребърно акче за цвят и една-две подобия на бронзови монети, върху които нищо не се чете. И оттук нататък чакам дали ще ги обявят за културни ценности. Ако решат, че са културни ценности - хубаво. Ще бъдат принудени да ги оценят и да ме възнаградят, такъв е закона. хаха. Ако не са - ще трябва да ми ги върнат обратно с писмен документ, че не представляват културни ценности.

Целта е да направя проба на системата. През цялото това време и аз ще си отварям очите, защото системата също ще ме пробва.
Според това какво ще се случи през това време и отново подчертавам - аз не знам предварително, ще се предприемат следващите действия.
Позволявам си да цитирам проф. Палмър, който каза следните думи в България: "Законодателство, което разчита само на наказания, а не на поощрения и награди, не може да работи добре.... "

А може би това е една от целите - да не работи добре за гражданите, а да работи за една шепа хора?! А не е ли точно това идеята да проверим с тази инициатива?

Радвам се, че в темата има различни мнения и най-много, че всеки разсъждава. Само така ще успеем да вземем правилното решение.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, Джони, emoxristov, Nesho, dmd_77, Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 30 Май 2014 18:11 #20642

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Mila писа:

Радвам се, че в темата има различни мнения и най-много, че всеки разсъждава. Само така ще успеем да вземем правилното решение.

Аз лично също се радвам че и вие се радвате че можем да мислим. Въпроса е ще се дообмислят ли нещата и ще се вземат ли в предвид някой наши опасения.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 31 Май 2014 04:35 #20680

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
Мила, смяташ ли, че търсачите са готови за такъв тест на системата?
То това не е като ходенето по събори.
Инициативата е хубава, откъдето и да я погледна, но не съм убедена, че сте взели под внимание всички "ако"-та, които носи или, по-скоро, сте ги пренебрегнали.
В най-добрия вариянт/ако се прави както ти предлагаш/ виждам около 10-15 човека, които ще се включат първоначално, даже сигурно поименно мога да ти ги изброя, останалите ще чакат да минат месеци и години, за да се уверят, че "не боли", ако е така. Не разполагаме с месеци и години за такъв тест.
Помислете не може ли да се напарви на клубно ниво, все пак и все още сме лигитимна организация. Така ще бъде по-безболезнено за отделния търсач.
Ако очаквате, че за пет боклука ще посетят някой, защото е уведомил музея и не ги е предал - може, ако решат да правят назидателна акция и да повдигат дела, които знаят, че няма да бъдат спечелени. Но всички знаем, това е обществена тайна, че полиция влиза на обиск, само ако са сигурни, че ще намерят каквото търсят. Как ще се подхранва иначе тоя пиар?
А, иначе, предполагам, че от музеите няма да има и отговор. Щом цяло министерство си позволява да мълчи, вместо да дава отговори, какво очаквате от регионалните музеи?
Това нещо може да стане само с масовост. Да почнат всички музеи да получават уведомления и да се чудят какво става.
В добрия вариант, някой от музеите може и да откликне, и да се създаде полезен контакт, но това е почти в сферата на мечтите.
Долу горе така виждам нещата.
Следните потребители изказаха благодарности: Radislav

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 31 Май 2014 04:46 #20681

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
Има и друга подходяща форма. Федерацията прави показна превенция и акция за опазването на културното наследство. Прави се организация по места, както направихте за събирането на подписката. Уведомява се за тази акция всеки регионален музей, където предстои сбирка с писмо и покана/ситурно няма да я уважат/. В акциата може да се включи кратко разяснение какво не бива да прави един търсач, да се направи общ излет извън рамките на археологически обект, а в тази акция/както казва Доктора, може да се включи и някаква обществено полезна дейност, примерно почистване на археологически обект или нещо от сорта. Могат да се избират и места за излета, където да се почисти също, посещаеми места, даже да се остави по една табела. Федерацията беше тук, почисти, моля не цапайте, нещо от сорта. След такива излети, каквото се намери, вече се прави уведомление, от името на Федерацията. Като се направят такива двайсеттина сбирки, може да се поканят и местни журналисти, за местните това ще е сензация, може и да има известен ефект. И да се постигнат няколко цели наведнъж.
Но, каквмото и да правите, действайте, преди да са излезли официално проектите по промяна в закона.
Мисля, че това е начина да се разбута малко общественото мнение преди промените.
Можете да каните някой от музеите и да му дадете възможност да обясни на търсачите къде и как във района могат да ползват металотърсачи и какво да правят, ако намерят нещо, лошо няма в това.
Можете по време на акцията да подхвърляте на журналисти кои са местата, където има нестопанисвани археологически обекти.
Много неща могат да се измислят, които да се направят в рамките на два-три месеца показно, включително и показни дарения на малки музеи. Не е задължително да са антики, може да е нещо етнографско или...ценни книги, даже и стари снимки вършат работа.
Пък, ако щете направете стотина табели за важните археологически обекти, няма да струва кон и вол, на табелите просто да пише, че е ерхеологичесик обект и да има забранителния знак за металдетектинг. Да им покажем, че можем да свършим работата, която не вършат те.
Много още може да се разсъждава в тая посока.
С две думи, предложението е чудесно, преосмислете малко целите и начина, за да има повече и по-сигурен ефект.
Последна промяна: 31 Май 2014 05:25 от Джони.
Следните потребители изказаха благодарности: Mila
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат