Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не?

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 17 Мар 2016 09:23 #40690

 • kyankov
 • kyankov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 34
 • Получени благодарности 84
Привет колеги,
Много ми е чудно, как хем не е законно да притежаваш "културни ценности", хем се продават по магазини, а ги има и в онлайн обяви. Пример - антикварни магазини по черноморието, обяви в OLX като на този профил olx.bg/ads/user/3VrZ/ . Виждал съм магазин в който се продават открито "железа" намирани от колеги, а собственика дори сподели, че известни личности от министерствата са му клиенти и не е имал проблем. Тея хора защо не представляват интерес за съответните органи, а ние да се чувстваме репресирани и да губим една камара време да се разправяме с музейни служители, куриери и тем подобни без да сме сигурни дали си помагаме или си правим лоша услуга.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: vvurbanov

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 17 Мар 2016 18:02 #40711

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1189
Здравей kyankov!
Случаите са различни.Тия в OLX са реплики, то изработването им също е забранено, но продажбата им изглежда не е незаконна.Срещат се понякога сякаш и оригинални монети , но те са малоценни или собственика не знае добре закона.Железата и те не се знаят от притежателите им какви са дали са антични, средновековни или по нови.Някои може да знаят че не е законно, но не осъзнават степента на опасността. Тия които продават на влиятелни хора (от министества) естествено , че няма да ги закачат, те са защитени от влиятелните индивиди на които продават.Никой няма да тръгне да ги разследва.
То има много по фрапантни случаи, които никой не преследва даже и при неоспорими доказателства.Преди време един иманяр който редовно от години търси под водата антики, подари малка златна монета в музея.Този човек се оказа приятел на Божидар Димитров, на когото е предал парата.Показаха какви антични съдове, сестерции и други антики и монети има в къщи.Били му разрешили(Б,Д.?) от музея да си ги задържи и той ги е наредил в къщи като музей.Никой няма право да се разпорежда с антиките, като ги дава тоя или оня.Те са държавни, и Божо извършва престъпление като се разпорежда с тях оставяйки ги на този иманяр.Всичко това го има на видеоклип, който пущаха в новините по телевизията и е в нета.Нито прокуратурата се самосезира, нито полицията, щото става въпрос за Б.Димитров.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka, vezir, kaveiros, Радо ВТ, miro1113, kyankov, rublata

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 17 Мар 2016 19:27 #40717

 • Радо ВТ
 • Радо ВТ's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 245
 • Получени благодарности 374
Почти съм убеден че става дума за Атанас Катрафилов-Президент на българската федерация по подводен риболов, Несебърски общинар, бизнесмен и потомък на Ботев четник.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 17 Мар 2016 20:22 #40722

 • Mila
 • Mila's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 923
 • Получени благодарности 3188
Според моя прочит на българските закони, няма проблем да купуваш и продаваш КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ, дори и такива, които са АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРЕДМЕТИ. Друг е въпросът с произхода и начина на придобиването им.

Не всеки археологически предмет е културна ценност и няма как да бъде.
Да не говорим, че според настоящия Закон за културните ценности е дадено следното определение за АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТИ: "Археологически обекти са всички движими и недвижими материални следи от човешка дейност от минали епохи, намиращи се в земните пластове, на тяхната повърхност, на сушата и под вода, за които източници на информация са ТЕРЕННИТЕ ПРОУЧВАНИЯ.” А що е ТЕРЕННО ПРОУЧВАНЕ и кой прави такова, можем да разберем в НАРЕДБА № Н-00-0001 от 14.02.2011 г. за извършване на теренни археологически проучвания. Член първи от тази наредба сочи: Чл. 1. С тази наредба се уреждат:
1. условията и редът за извършване на теренни археологически проучвания;
2. (нова - ДВ, бр. 30 от 2012 г. , в сила от 17.04.2012 г.) условията за приемане на теренни археологически проучвания;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 30 от 2012 г. , в сила от 17.04.2012 г.) регистрацията на специалните технически средства при извършване на теренни археологически проучвания и възможностите за използването им.

Както на всички е известно, Министерството на културата отказва регистрация за ползването на металдетектори за хоби, тъй като ДЕЙНОСТТА ТЪРСЕНЕ НА ЗАГУБЕНИ МЕТАЛНИ ПРЕДМЕТИ НЕ Е РАВНОЗНАЧНО НА ТЕРЕННО АРХЕОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ, а и хоби-търсачите не отговарят на изискванията за извършване на теренни археологически проучвания. Оттук следва, че всичко намерено от хоби-търсача, дори да е много много старо, не отговаря на условията да бъде археологическа движима културна ценност, тъй като не е търсена и намерена в условията на теренно археологическо проучване.


Да не говорим, че според Европейските регламенти, монетите - дори и по-стари от 1800 г., изобщо не се водят археологически ценности, а нумизматика, като имат съвсем различен статут - много по-свободен от археологическите предмети. Повече можете да се запознаете от РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 116/2009 НА СЪВЕТА от 18 декември 2008 година относно износа на паметници на културата, и забележете - става въпрос за ИЗНОС В ТРЕТИ СТРАНИ ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?...039BG.01000401-E0002
Според този регламент монетите влизат в графа 13.Колекции от исторически, палеонтологически, етнографски или нумизматичен интерес . Финансовите прагове за разрешение за износ в трети страни на графа 13 е 50 000 евро !!! И т.н. и т.н. - който има интерес, нека се запознае с европейския регламент, който е приет от България само на книга, но няма как да се спазва, тъй като вътрешните закони са диаметрално различни и несъвместими с европейските.


Дори в Наредба № Н-3 от 3 декември 2009 г. за реда за извършване на идентификация и за водене на Регистъра на движими културни ценности, е посочено, че монетите не подлежат на идентификация.

Чл. 5. Не подлежат на идентификация по реда на тази наредба:
1. движими вещи по чл. 4, ал. 1, инвентирани във фондовете на националните, регионалните и общинските музеи до влизането в сила на ЗКН;
2. археологически обекти – монети и монетовидни предмети, върху които физически или юридически лица са установили фактическа власт до влизането в сила на ЗКН;
3. монети и монетовидни предмети, датирани след 1800 г., които нямат принос и значение за човешката история.


П.С. Съжалявам за дългия и леко объркващ пост :laugh: , но такава е реалността и със законовата регулация, свързана с културните ценности в България - пълна каша с цел масово хората да не могат да разберат за какво става дума и да се чувстват винаги виновни, дори преди да бъде доказано дали има извършено престъпление.
Последна промяна: 17 Мар 2016 20:29 от Mila.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, skita6t, djendaka, yaponetsa, solid, свещ.Димитър, vvurbanov, miro1113, cat, kyankov Виж още благодарили

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 02 Юни 2021 18:34 #100824

 • mitko
 • mitko's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ
 • Мнения: 2831
 • Получени благодарности 6644
За всяко прасе има Коледа

Ето какво откриха в кабинета на арестувания Папалезов СНИМКИ
Предмети с белези на движими културно-исторически ценности са открити в кабинета на висшия служител на МВР
редмети с белези на движими културно-исторически ценности, записки и други веществени доказателства са открити и иззети в хода на извършените действия по разследването по образувано досъдебно производство на Специализира прокуратура.

Предметите, предимно монети, са открити при претърсване на служебния кабинет на Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности” в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП).
Част от монетите са били професионално увити и пакетирани с прикрепени към тях разпечатки, отразяващи търгове на един от най-големите аукциони в Германия. Само за една от монетите, например, е посочена цена 3400 евро.
В хода на следствените действия са открити и иззети още мобилни телефони, над 10 флашки, CD-та, тефтери и записки с описание на лица и местности, касаещи предмета на разследване по досъдебното производство за организирана престъпна група за държане и трафик на движими културни ценности и за изпиране на пари.

В кабинета на А. Папалезов са намерени множество визитки на ръководителя на фондация „Тракия“ и на нейни членове, както и на обвиняем по друго досъдебно производство на Специализирана прокуратура, касаещо длъжностни престъпления в Държавна комисия по хазарта.

Иззетите монети и други вещи с белези на движими културни ценности не са били описани като веществени доказателства по преписки или досъдебни производства на ГДНП или на други звена на МВР.

Предстои прокуратурата да назначи експертиза за произхода им. Според първоначалните данни монетите вероятно са от времето на Древен Рим и Древна Елада.

Полицейският служител А.П. е привлечен като обвиняем за участие в организираната престъпна група, създадена с користна цел за извършване на престъпления по чл.287а, чл.278 и чл.253 от НК - престъпление по чл. 321, ал.3 от НК.

Екипът от наблюдаващи прокурори е сезирал за случая дирекция „Инспекторат“ при МВР, която е на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи.
blitz.bg/kriminalni/prestplenie/eto-kakv...imki_news821021.html
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Последна промяна: 02 Юни 2021 18:36 от mitko.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, djendaka, kaveiros, bobo, Nesho, miro1113, rublata

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 03 Юни 2021 14:21 #100846

 • kaveiros
 • kaveiros's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Лош и дебел
 • Мнения: 14186
 • Получени благодарности 12817
Трябва да се уточни, че тук не става въпрос за "прасе", а за голяма, гнусна и мръсна свиня!
Определението "голяма, мръсна и гнусна", което характеризира тази свиня може да се даде, защото това бе свинята, определена от суверена, да се бори с иманярската мафия и точно тази гадна свиня се оказа иманярската мафия! ...и напреки цялото си високопарно грухтене и квичене, по медиите, с/у уж "мафията"!
Тази свиня, има голяма вероятност, да спаси "Коледата", поради това че всички свини там горе са навързани като свински черва.
Това няма никакво значение. Фактите показват, състоянието на кочината им, за което Федерацията алармира от години и доказателство, защо вместо да се вземат думите и под внимание, тя е обявена, за враг!
И ако някой все още не вярва, трябва само да прочете "Фермата на животните", на Оруел, където съвсем точно е описана ситуацията!
Грух и квик!!! Свиня им майчина, на всички "някъде там горе"!!
Последна промяна: 03 Юни 2021 14:44 от kaveiros.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, djendaka, vezir, solid, niki stoianov, mitko, bobo, Nesho, miro1113, rublata Виж още благодарили

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 09 Юни 2021 19:14 #100875

 • Slavitoooo
 • Slavitoooo's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
 • Мнения: 16415
 • Получени благодарности 14383
Нищо няма да му направят щото ще се издъни цялата престъпна схема на държавната хранилка ,
а нали и тия дето трябва да му направят нещо са от същата държавна схема хранилка .
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 10 Юни 2021 19:39 #100878

 • bobo
 • bobo's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 7714
 • Получени благодарности 6403
Slavitoooo писа:
Нищо няма да му направят щото ще се издъни цялата престъпна схема на държавната хранилка ,
а нали и тия дето трябва да му направят нещо са от същата държавна схема хранилка .
Адаша ти от Учиндол и той ли е комунист?...
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 10 Юни 2021 21:40 #100879

 • Slavitoooo
 • Slavitoooo's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
 • Мнения: 16415
 • Получени благодарности 14383
bobo писа:
Slavitoooo писа:
Нищо няма да му направят щото ще се издъни цялата престъпна схема на държавната хранилка ,
а нали и тия дето трябва да му направят нещо са от същата държавна схема хранилка .
Адаша ти от Учиндол и той ли е комунист?...
за комунисти не бях споменавал ама ..играе за Борисов .
Последна промяна: 10 Юни 2021 21:47 от Slavitoooo.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 01 Юли 2021 20:12 #101162

 • Slavitoooo
 • Slavitoooo's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
 • Мнения: 16415
 • Получени благодарности 14383
Mitko Stankov
Помните ли какво публикувах при новината, че гонещият иманярите ченгесар Папалезов е играл на „хорото“ на уж преследваните от неговата служба бандити ? Същото споделиха и някои археолози.
Това е моят отговор на коментар на един известен български археолог : „Петър Балабанов Вярвам и съм съгласен с казаното по отношение на покровителството на нелегалните иманяри от специализираните полицейски служби, прокуратурата и съда. Само преди няколко дни научихме, че и главният инспектор и началник сектор „Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция „Национална полиция“ Ангел Папалезов е бил залегнал на хранилката на Черепа. Вярвам и на употребата на багери и друга механизирана техника от нелегални търсачи на съкровища. Но търсене на ритони, фиали и други произведения на изкуството и културата от античността от професионални археолози с цел да обогатят Васил Божков и неговата криминална организация-Фондация „Траки“ е по- голямо и по-отвратително престъпление! Достатъчно е да се направи справка с имената на БАН-ичарите „учени“-професори, доктори и агенти на ДС, които са получавали пари от Черепа през последните 20 години ,минимум! Списъкът е много дълъг, за да го публикувам тук! Този списък е публична тайна. Погледнете кои са ,,Будители’’-те! С тяхна помощ беше създадена не само една колекция и фондация на криминална база , но и една втора Национална БАН-ичарница!“
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros

Търговия със стари предмети - как така някои могат, други не? 09 Юли 2021 15:56 #101265

 • mitko
 • mitko's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ
 • Мнения: 2831
 • Получени благодарности 6644
Васил Божков показа откупения си артефакт
Артефактът е бронзова хидрия, датирана от IV век преди Христа
Бизнecмeнът Вacил Бoжкoв пoкaзa oткупeния aртeфaкт, зa кoйтo твърди, чe e иззeт oт прoкурaтурaтa.

Aртeфaктът e брoнзoвa хидрия, дaтирaнa oт IV вeк прeди Хриcтa, кaтo бизнecмeнът ce e cдoбил c нeя прeз 2008 гoдинa, cтaвa яcнo oт излoжeн oт Бoжкoв дoкумeнт.
fakti.bg/bulgaria/595167-vasil-bojkov-po...kupenia-si-artefakt-
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, kaveiros
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898