Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още...

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 01 Апр 2012 22:45 #7397

 • Georgi Georgiev
 • Georgi Georgiev's Avatar
 • Офлайн
 • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
 • Мнения: 350
 • Получени благодарности 151
Да, тези споразумения май са станали масова практика.
Резултата от това дело е
пробация за шест месеца с два пъти седмично ходене да се подписва и ограничения в свободното придвижване за срок от шест месеца, изразяващо се в забрана за „напускане на населеното място-гр.Ямбол за повече от 24 часа без разрешение от пробационния служител или прокурора, както и отнемане на двата детектора и антиките без стойност.
Поне да беше пробвал да се защити в един процес, пак вероятно щяха да го осъдят, но все пак в процеса всичко подлежи на доказване.
Общо взето в такъв казус по чл.278, ал.6 от НК, осъдителната присъда е 3-6 месеца условно с три години изпитателен срок /това не го ограничава в придвижването, дори може да напуска спокойно страната/, а по 277а, ал.7
твърде вероятно нямаше да му отнемат в полза на държавата детекторите.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 00:40 #7399

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
Споразуменията са практика, защото деветдесет процента от търсачите не са наясно със закона. Като видят двама полицаи и се стряскат. Да не говорим, че вече е масова практика да ти влизат внезапно в къщи / съответно по сигнал от доброжелатели/ уж да търсят наркотици, пък да намират металотърсачи. Такава е практиката, защото не се изисква прокурорска заповед.
Единствения начин да се предпазим от това е превенция.
Първо да знаем как да реагираме във всечки ситуации при среща с органите на реда.
И второ, ако имаме колегиалност, да обясняваме и на останалите колеги, с които имаме контакти.
Аз така ги виждам нещата.
Ако всеки си направи труда да изчете тази тема от началото до края,и тази също: www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...imit=15&lang=bg#7398 и ако поразкаже на колегите си какво е прочел, осъдителните присъди и споразуменията ще намалеят драстично.
Щото като мине магарето баира, вече е късно...
Колегите, които се занимават с това хоби са длъжни да знаят закона. Думите: НЕ ЗНАМ, НЕ ЗНАЕХ в съда не важат..
Последна промяна: 02 Апр 2012 01:20 от Джони.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 10:09 #7402

 • Mila
 • Mila's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 893
 • Получени благодарности 3068
Още нещо прясно скалъпено....вижте какъв обвинителен акт е внесла Бургаската окръжна прокуратура. А бе на тези прокурори кой им е дал дипломите, те чували ли са за закони и после някой изобщо търси ли им отговорност за пълните глупости, които са сътворили и чрез които могат да разбият не един човешки живот.
www.os-burgas.org/index.php/work

17.04.2012 г.
2. НОХД № 375/2012 г. - 10.00 часа
Бургаска окръжна прокуратура е внесла обвинителен акт, с който е повдигнала на Ганчо Георгиев обвинение по чл. 278, ал. 6, предл. трето от НК за това, че на 11.03.2010 г. в жилище, находящо се в гр.Карнобат, ул. "Двадесет и четвърти януари" № 5 държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани в предвидения в Закона за културното наследство ред, а именно:
1. Обект № 1 - 15 броя лети оловни куршуми за преднопълнеща се пушка и един предмет с неясно предназначение, датиращи от 18-19 век, на обща стойност 80 лева- културни ценности по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обекти по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
2. Обект № 2 - част от метална верижка с дължина 3,8-4 см, състояща се от 7 брънки, изработени от тънка медна тел, датираща от античността или средновековието - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
3. Обект № 3 - част от ръждясала желязна пръчка с дължина 4,8 см и кръгло сечение, по която личат врязани около предмета концентрични линии - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
4. Обект № 4 - ръждясала желязна халка с елипсовидна форма, направена от огъната желязна пластинка с ширина 0,9 см. Големият диаметър на халката е 2,3 см., а малкия диаметър 1,7 см., датираща от античността, средновековието или възрожденската епоха – културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
5. Обект № 5 - част от бронзов пръстен - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
6. Обект № 6 - част от монета, представляваща медна пластина с дължина 1,3 см. и ширина 1 см. Монетата е заоблена от едната си страна, където под ръба се виждат три латински букви. Същата датира от края на 3-5 век -културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
7. Обект № 7 - част от правоъгълна медна пластинка с размери ширина 2 см. и дължина 2,2 см., леко огъната навътре и покрита с патина. Същата датира от епохата на античността или средновековието - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
8. Обект № 8 - част от силно корозирала медна пластина с неправилна форма с размери ширина 1,6 см и дължина 1,8 см., датираща от епохата на античността или средновековието – културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
9. Обект № 9 - почти половината част от средновековна византийска монета тип "скифат", датираща от 12-13 век на стойност 30 лева. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
10. Обект № 10 - стъклен фрагмент от столче за чаша, чийто ръб е с объл бордюр, датиращ от 5-7 век - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
11. Обект № 11 - 4 фрагмента от лети бронзови съдове, 3 фрагмента от медни съдове и 11 фрагмента, сред които медни ламаринки и медни фрагменти от обков, някои от които със запазени нитове на обща стойност 40 лева. Предметите са от епохата на античността или средновековието, с изключение на два фрагмента от бронзови съдове и една медна ламаринка, които могат да бъдат датиране до 19 век. - предметите са културни ценности по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обекти по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
12. Обект № 12 - малък бронзов предмет с форма на пресечен конус, в долната си част със заоблен външен ръб, с център в средата, а горната му страна е вдлъбната - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
13. Обект № 13 - медна ламаринка, сгъната два пъти, с дължина 4,1 см, в едната страна е с удебелен заоблен ръб, датираща от античността или средновековието - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
14. Обект № 14 - бронзов предмет с дължина 4,3 см., кух, с трапецовидна форма, от едната му страна има запоени 2 уши за нитчета, а на другата страна само едно ухо, датиращ от епохата на античността или средновековието на стойност 20 лева – културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
15. Обект № 15 - част от бронзов предмет, с правоъгълна форма с размери 2,5 см. на 4,7 см., с П-образно сечение, с къси страници, на предната му част с двойно врязана линия има нанесено изображение, датиращ от епохата на античността или средновековието на стойност 10 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
16. Обект № 16 - пафта от медна ламарина, с кръгла форма, с диаметър 6,7 см., външният ръб е с изрязани остри тригълни върхове - зъбци, от които са запазени изцяло или отчасти 13 броя. Зъбците са украсени с псевдогранули, като задната им част е чуквана няколко пъти с център. Пафтата е с 2 релефни ръба -в основата на зъбците и малко по-навътре, и с две кукички - едната за захващане към колан, а другата, която е с остър връх и по-малка, за захващане с друга пафта. Предметът датира от 14-16 век и на стойност 100 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
17. Обект № 17 - част от кръг - повече от половината, от медна ламарина, с диаметър 5,7 см. По лицевата повърхност на предмета има три концентрични врязани линии. Същият датира от 14-16 век и е на стойност 10 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
18. Обект № 18 - половин бронзова тока за колан с ажурна флорна украса. Предметът е с езиковидна форма с дължина 4,2см. Същият датира от 4-6 век и е на стойност 50 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
19. Обект № 19 - по-голямата част от оловен печат или пломба, вероятно търговска, датиращ от 4-6 век на стойност 50 лева – културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
20. Обект № 20 - оловен предмет с дължина 3,9 см., с кръгло сечение, единия му край е сплескан и завит в едната си част, датиращ от епохата на античността или средновековието - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
21. Обект № 21 - три броя бронзови стопилки, с неопределена форма, датиращи от неизвестна епоха - антична или средновековна – културни ценности по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обекти по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
22. Обект № 22 - по-голямата част от оловна дръжка, 1 бр. фрагмент оловен съд с част от дръжка, 1бр. фрагмент , оформен като нисък цилиндър, сплескан в единия край, 17 предмета с неопределена форма и различна големина, останали след леене на олово и използвани като суровина, датиращи от епохата на античността или средновековието на обща стойност 20 лева - културни ценности по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обекти по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
23. Обект № 23 - правоъгълна оловна пластина прегъната на две, като в този си вид е с размери дължина 2,7 см. и ширина 2 см.. В прегъвката е с вложен изящно изработено кремъчно острие с дължина на режещата част 2,7 см. Едностранно оловната пластина е с ръб по края, смачкан на едно място, за удобно хващане на острието, датира от епохата на античността или средновековието и е на стойност 300 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
24. Обект № 24 - керамичен съд без устието и горната част на тялото, като е запазена малка част от дръжката. Изработен на ръка от силно примесена със силикатни частици глина, неравномерно изпечена. Външната повърхност е излъскана, дъното е съвсем малко вдлъбнато навътре и е с диаметър 4,2см. Дръжката е с елипсовидно сечение. Съдът е от две залепени части и заедно с него има още три малки фрагмента. Същият е от късномедната или бронзова епоха и е на стойност 50 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
25. Обект № 25 - малко съдче с назъбено устие, част от което липсва. Изработено е от глина, добила сив цвят след изпичането. Дъното е почти плоско. Съдчето е високо 2 см., диаметърът на устието му е 4,5 см. Същото датира от тракийската епоха, I хил. пр. Хр. и е на стойност 80 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
26. Обект № 26 - чашка от кована мед с форма на пресечен конус. Чашката е смачкана, доста голяма част от дъното липсва, скъсана е на 3 места. Устието й е право. Чашката е изработена от един меден лист, върху който са щамповани 12 отделни полета, имитиращи листа на цветя. Отделните листчета са украсени със зигзаговидна линия, а при основата си, над дъното, върху чашката е изобразен концентричен кръг чрез изчукване. Устието на чашката е с диаметър 5,5 см., то е елипсовидно, а височината й е 4 см. Същата датира от 18-19 век и е на стойност 50 лева. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
27. Обект № 27 - дебела желязна халка с диаметър 5,5 см., с леко конична форма, която изпълнява ролята на накрайник. Същата датира от епохата на средновековието или Възраждането и на стойност 10 лева. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
28. Обект № 28 - римска монета отсечена при управлението на император Констанций II /337-361г./. Същата датира от средата на 4 век и е на стойност 40 лева. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
29. Обект № 29 - бронзов съд с две дръжки от римска епоха, висок 17,4 см., диаметър на устието 7,3 см. Едната му дръжка е отлепена от тялото но запазена. Съдът е с вдлъбното дъно, сферично тяло и права шийка, устийният ръб е заоблен и се издава леко навън. Същият датира от римска епоха 2-4 век и е на стойност 150 лева. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
30. Обект № 30 - смачкано кухо копче от сребърна сплав, с малко ухо за пришиване. Датира от епохата на средновековието, 13-14 век и е на стойност 10 лева. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
31. Обект № 31 - квадратно парченце бронз с размери 1 х 1,15 см. На едната му страна има неясно изображение в кръг, а на другата знакът X в кръг. Същото представлява "екзагия" - мярка с точно определено тегло. Датира от периода 5-7 век и е на стойност 150 лева. – културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
32. Обект № 32 - трапецовиден железен калъп с дължина 3,1 см. и височина 1,2 см. На горната му част е с вдлъбнато кръгло поле, в средата на което има врязана линия. Същият датира от епохата на късното средновековие или Възраждането и е на стойност 50 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН и археологически обект по смисъла на чл. 146, ал. 1 от ЗКН.
33. Обект № 33 - метална гривна с дължина 20,3 см., датираща от края на 19 -първата половина на 20 век, съставена от 20 бр. елипсовидни халки, в които са приспоени малки декоративни метални пластинки с украса от звездички, кръгчета и полукръгчета на стойност 30 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.
34. Обект № 34 - част от огърлица с дължина 11,3 см, датираща от края на 19 -първата половина на 20 век, състояща се от свързани помежду си чрез тънки метални ивички 14 елемента от много тънка ламарина от медна сплав, върху която са щамповани цвете в основата и ромбче на върха - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.
35. Обект № 35 - част от обект № 2 с дължина 10,5 см., състояща се от 11 елемента и закопчалка.
36. Обект № 36 - част от обект № 2, с дължина 5,5 см., състояща се от 7 елемента.
37. Обект № 37 - Захващащ елемент на дръжката на меден съд-бакрач или менец, датиращ от 19-20 век на стойност 10 лева – културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.
38. Обект № 38 и обект № 38а - 2 бр. лети лъжички от сребърна сплав, датиращи от 19 - първата половина на 20 век произведени от една съща фирма, украсени с релефна растителна украса на обща стойност 40 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН. 39.
Обект № 39 - бронзов фалосовиден предмет, датиращ вероятно от римския период, с неподвижно припоена елипсовидна бронзова халка с диаметър 1,5 см., на стойност 30 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.
40. Обект № 40 - монета от 5 стотинки, датиращи от периода между 1962 г. и 1989 г., с диаметър 2,25 см. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.
41. Обект № 41 - четири оловни куршума, датиращи от 19 век. Единият от тях е с част от гилзата. Два от куршумите са от оръжие с доста голям калибър. Куршумите са с еднакви размери - високи по 3 см. и с по 1,6см. в диаметър, с по три нареза по тялото. Третия куршум е от малко оръжие висок 2 см. и с диаметър 1 см, също с нарези. Куршумите са с обща стойност 20 лева - куршумите са културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.
42. Обект № 42 - патрон от неизвестно по вид огнестрелно оръжие, с дължина 3,4 см. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.
43. Обект № 43 - оловен куршум с дължина 2,5 см., с цилиндрична форма, заоблен в горния си край, с две врязвания под средната си част, датиращ от краят на Възрожденската епоха или от ново време на стойност 5 лева - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН. 44. Обект № 44 - железен дърводелски инструмент, дълъг 40 см., кован, единият му край е сплескан, но не заострен, а другият му край представлява дълго 7,8 см. и широко 2,8 см. малко корито със силно заострени ръбове. Същият датира от епохата на късното средновековие или Възраждането и е на стойност 30 лева -културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН,
всички на обща стойност 1465 /хиляда четиристотин шестдесет и пет/ лева.
Със същия обвинителен акт Бургаска окръжна прокуратура е повдигнала на Ганчо Георгиев и обвинение по по чл. 277а, ал. 3, предл. първо, вр. ал. 1 от НК за това, че на неустановена дата преди 11.03.2010 г. в землището на община Карнобат, без разрешение по Закона за културното наследство, търсил археологически обекти, използвайки 1бр. металотърсач "***", ведно с един брой приставка към него в тъмен цвят, 1бр. метал отърсач "***", ведно с три броя приставки към него светли на цвят.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 10:34 #7403

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
Ей, абе тия наистина не са в ред. Че и цени сложили на тия боклуци. Ако беше отишъл в музея с тях, дали щеше да ги види тия пъри?! Друг път. Щяха да го наритат да си ходи. Тука на един колега сути ти и асчета му върнаха като приключи следствието след обиск, щото в музея не ги искали - нямали стойност, пък тия и на парчетата цени сложили. Да не казвам къде ша си ги заврат, ако ими ги занесеш.... :S
То, че няма да го осъдят, няма, ама що създават на човека главоболия.
Последна промяна: 02 Апр 2012 10:35 от Джони.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 11:39 #7404

 • bati_jenko
 • bati_jenko's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 470
 • Получени благодарности 171
Джони написа:
Ей, абе тия наистина не са в ред. Че и цени сложили на тия боклуци. Ако беше отишъл в музея с тях, дали щеше да ги види тия пъри?! Друг път. Щяха да го наритат да си ходи. Тука на един колега сути ти и асчета му върнаха като приключи следствието след обиск, щото в музея не ги искали - нямали стойност, пък тия и на парчетата цени сложили. Да не казвам къде ша си ги заврат, ако ими ги занесеш.... :S
То, че няма да го осъдят, няма, ама що създават на човека главоболия.
Моля Ти се,кажи каааде ша си ги заврът,че не се сящам.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 12:59 #7406

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
bati_jenko написа:
Джони написа:
Ей, абе тия наистина не са в ред. Че и цени сложили на тия боклуци. Ако беше отишъл в музея с тях, дали щеше да ги види тия пъри?! Друг път. Щяха да го наритат да си ходи. Тука на един колега сути ти и асчета му върнаха като приключи следствието след обиск, щото в музея не ги искали - нямали стойност, пък тия и на парчетата цени сложили. Да не казвам къде ша си ги заврат, ако ими ги занесеш.... :S
То, че няма да го осъдят, няма, ама що създават на човека главоболия.
Моля Ти се,кажи каааде ша си ги заврът,че не се сящам.
Където искат....
Между другото, това е гавра не само с колегата, но и с музейните работници, че даже и с полицаите, дознателите, следователите....и всички по веригата...щото тоя глупав закон кара и органите на реда и съдебните органи да се занимават с глупости. Че и половината ми род е от Карнобат и още по-болно ми стана...
Направо побеснях като го прочетох.
И сега ша ви кажа какво ша направя.
Още тия дни събирам хората от моя район и правим един клуб.На феста достатъчно хора от района станаха членове + старите, бройката минава 100 за Шумен и региона. Има двама трима пича, които стават за председатели и са много точни. И още в момента, в който оформим това документално, първата ми работа ще е да напиша едно отворено писмо от името на клуба до районния музей, до полицията и до прокуратурата, като им задам един куп въпроси и им приложа няколко такива документа като това дело. Ша им обясна, че във всяка гора и във всяка нива е пълно с такива боклуци, без изобщо да има следи от живот там и ша ги питам какво да правим ние търсачите, които искаме да спазваме закона и си имаме официална организация и на централно и на местно ниво. Е, от добра воля, ще им предложа и сътрудничество....
Ти, представяш ли си, ако почнем да носим в музеите такива боклуци, каква ненужна работа ша им отворим. Аз лично ги върщам там дето съм ги намерила - който ги смята за културни ценности - да ходи да си ги търси. Пък оловата ги събираме и ги даваме на една женица, която лее куршум против уплаха... :laugh: - демек се мъчи да помага на хората.
И другото което ще направя, ще организирам членовете на клуба да отидем в една произволна нива, да им поизвадим такива боклуци, придружени с описание, снимки и джипиес координати на всяко парче - и газ в музея, както сме кални.
Да видят за какво иде реч......
Айде, че много се отплеснах....ама съм бясна.
Последна промяна: 02 Апр 2012 13:14 от Джони.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 19:41 #7415

 • vaskonti
 • vaskonti's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ
 • Мнения: 810
 • Получени благодарности 888
И ако намериш 5 ст. от 1962 г. ги занеси обезателно, защото представляват културна ценност по смисъла на чл.7. Тия добре ли са. Аз от бай Тошово време колко пари съм намирал не е истина, даже на кранево като бях на море и от плажа като ги намерих ги слагах по целия ръб на прозореца като броеница. Хлапетата ги събираха и с тях си взимаха каквото м пусне автомата за топли напитки до хран. магазин. Сега да не вземат да затворят плажа само защото има антични монети от 5 ст. Незнам да плача ли или да се смея над такива изказвания :dry:
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 20:39 #7420

 • Bojko
 • Bojko's Avatar
Нещо не става от тази Държава, освен криво разбраната цивилизация :evil: Остава само да започнат да изпращат притежателите на монети от Татово време в Белене.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 02 Апр 2012 21:29 #7426

 • Georgi Georgiev
 • Georgi Georgiev's Avatar
 • Офлайн
 • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
 • Мнения: 350
 • Получени благодарности 151
40. Обект № 40 - монета от 5 стотинки, датиращи от периода между 1962 г. и 1989 г., с диаметър 2,25 см. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.

Монетата с номинал 5 ст.от 1962 год. дори по смисъла на ЗКН
не е културна ценност, още по малко археологически обект:

Чл. 7. (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Не са културни ценности по смисъла на този закон:

1. машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;
4. антикварни предмети, непредставляващи произведения на изкуството, които не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;

И да внеса малко яснота.....това не си го е измислил прокурор....в обвинителният си акт, той е написал заключението
на вещо лице, най често музейни експерти.
Последна промяна: 02 Апр 2012 21:33 от Georgi Georgiev.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 03 Апр 2012 00:33 #7429

 • mitkovich
 • mitkovich's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 262
 • Получени благодарности 121
Georgi Georgiev написа:
40. Обект № 40 - монета от 5 стотинки, датиращи от периода между 1962 г. и 1989 г., с диаметър 2,25 см. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.

Монетата с номинал 5 ст.от 1962 год. дори по смисъла на ЗКН
не е културна ценност, още по малко археологически обект:

Чл. 7. (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Не са културни ценности по смисъла на този закон:

1. машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;
4. антикварни предмети, непредставляващи произведения на изкуството, които не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;

И да внеса малко яснота.....това не си го е измислил прокурор....в обвинителният си акт, той е написал заключението
на вещо лице, най често музейни експерти.


Тоя музеен експерт не може да определи предметите от кой период са ма много добре знае цената.
Туй нещо мяза на онуй нещо дет е кат туй нещо ама нее кат онуй нещо и струва илядо лева.
То бива простотия ма тоя изби рибата -когато са раздавали акъл тоя е бил последен и за него нее стигнало и за компенсация са му дали повечко глуповатост.
От такива тапанари страдаме -щот те са по всички етажи на власта.
Последна промяна: 03 Апр 2012 00:34 от mitkovich.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 03 Апр 2012 07:43 #7430

 • dionis
 • dionis's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 280
 • Получени благодарности 27
Georgi Georgiev написа:
40. Обект № 40 - монета от 5 стотинки, датиращи от периода между 1962 г. и 1989 г., с диаметър 2,25 см. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.

Монетата с номинал 5 ст.от 1962 год. дори по смисъла на ЗКН
не е културна ценност, още по малко археологически обект:

Чл. 7. (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Не са културни ценности по смисъла на този закон:

1. машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;
4. антикварни предмети, непредставляващи произведения на изкуството, които не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;

И да внеса малко яснота.....това не си го е измислил прокурор....в обвинителният си акт, той е написал заключението
на вещо лице, най често музейни експерти.
Един въпрос-юбилейните монети културни ценности ли са?Които се издаваха по бай Тошово време....
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 03 Апр 2012 08:48 #7431

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
dionis написа:
Georgi Georgiev написа:
40. Обект № 40 - монета от 5 стотинки, датиращи от периода между 1962 г. и 1989 г., с диаметър 2,25 см. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.

Монетата с номинал 5 ст.от 1962 год. дори по смисъла на ЗКН
не е културна ценност, още по малко археологически обект:

Чл. 7. (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Не са културни ценности по смисъла на този закон:

1. машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;
4. антикварни предмети, непредставляващи произведения на изкуството, които не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;

И да внеса малко яснота.....това не си го е измислил прокурор....в обвинителният си акт, той е написал заключението
на вещо лице, най често музейни експерти.
Един въпрос-юбилейните монети културни ценности ли са?Които се издаваха по бай Тошово време....
При тия обстоятелства май никой вече не може да каже.... :silly: :silly: Но преди две-три години се опитах да продам почти пълната колекция на един приятел и ми предложиха да купят само класьорите... :silly: :silly: Ама като гледам кво става със стотинките от 62-ра.... :silly:
Тоя музеен експерт трябва да го върнат в първи курс.... :silly:
Имам едно предложение - сигурно всички заедно можем да съберем една торба със монети точно от тая емисия - да направим една колективна находка и да му я изпратим като личен подарък. :silly: Аз имам сигурно поне 5-6 броя - направо съм за затвора... :silly:
Последна промяна: 03 Апр 2012 08:53 от Джони.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 03 Апр 2012 23:35 #7436

 • mitkovich
 • mitkovich's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 262
 • Получени благодарности 121
Джони написа:
dionis написа:
Georgi Georgiev написа:
40. Обект № 40 - монета от 5 стотинки, датиращи от периода между 1962 г. и 1989 г., с диаметър 2,25 см. - културна ценност по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗКН.

Монетата с номинал 5 ст.от 1962 год. дори по смисъла на ЗКН
не е културна ценност, още по малко археологически обект:

Чл. 7. (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) Не са културни ценности по смисъла на този закон:

1. машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;
4. антикварни предмети, непредставляващи произведения на изкуството, които не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани по реда на този закон като културни ценности;

И да внеса малко яснота.....това не си го е измислил прокурор....в обвинителният си акт, той е написал заключението
на вещо лице, най често музейни експерти.
Един въпрос-юбилейните монети културни ценности ли са?Които се издаваха по бай Тошово време....
При тия обстоятелства май никой вече не може да каже.... :silly: :silly: Но преди две-три години се опитах да продам почти пълната колекция на един приятел и ми предложиха да купят само класьорите... :silly: :silly: Ама като гледам кво става със стотинките от 62-ра.... :silly:
Тоя музеен експерт трябва да го върнат в първи курс.... :silly:
Имам едно предложение - сигурно всички заедно можем да съберем една торба със монети точно от тая емисия - да направим една колективна находка и да му я изпратим като личен подарък. :silly: Аз имам сигурно поне 5-6 броя - направо съм за затвора... :silly:

Идеята нее лоша на събора всеки да донесе колкото има и да ги съберем да му направим един подарък.
Аз имам 11 и съм за два затвора :laugh: :laugh:
Последна промяна: 03 Апр 2012 23:36 от mitkovich.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 09 Апр 2012 16:50 #7482

 • Mila
 • Mila's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 893
 • Получени благодарности 3068
Ето това са въпросните "културни ценности", описани по-горе в обвинителния акт от Бургаската окръжна прокуратура и заради които искат да унищожат човешки съдби.

Аз не знам стара къща, в която да няма подобни боклуци из мазета и дворове.
Дайте да направим една кампания "Да си почистим мазетата от скрап за един ден и да напълним музеите с културни ценности".
Прикачени файлове:
Последна промяна: 09 Апр 2012 16:51 от Mila.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Законодателсво - проблеми, граждански права, полезно, мисли и становища и още... 09 Апр 2012 20:57 #7485

 • Джони
 • Джони's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 1451
 • Получени благодарности 1498
И аз съм ЗА такава кампания, само кажете как да го организираме.
Дали да се опитаме да го направим всеки на местно ниво, което малко трудно ще се организира, но не е невъзможно или нещо по-сериозно.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898