Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Българите история, хипотези, загадки

Българите история, хипотези, загадки 26 Ян 2014 22:07 #17194

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1260
Nesho писа:
fastext писа:
Само Хитлер разбираше желанията на циганите...........За мен циганен значи сапун.

fastext човек не избира като какъв да се роди но със сигурност избира как и като какъв да живее. B)
95% от циганите живеят и се държат като животни,зареди останалите 5% ли да мисля добро.Май последните години нещо много взеха и да се въдят...защо ли? И недей казва че човек не избирал какъв да се роди,избира го неговият предходен ген,който е едно и също.Това значи че от крушата може да падне само круша,но ако очакваш да падне слива иди се прегледай.Не можеш да очакваш чудеса със скапан ген,освен по филмите.
Някой мърши трябва просто да се смажат! Някой истини трябва просто да се кажат,аз не съм добър, не съм велик, не съм безгрешен,но не съм боклук и неща да бъда...
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: elmu007

Българите история, хипотези, загадки 26 Ян 2014 22:12 #17195

• elmu007
  • elmu007's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 930
Nesho писа:
fastext писа:
Само Хитлер разбираше желанията на циганите...........За мен циганен значи сапун.

fastext човек не избира като какъв да се роди но със сигурност избира как и като какъв да живее. B)

Не може да избира , всичко е вродено(генно заложено ) .

Тя и жабата кат видяла че подковават коня и тя си вдигнала крака, ама от жаба кон не става . :laugh:

Българите история, хипотези, загадки 26 Ян 2014 22:46 #17196

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
elmu007 писа:

Тя и жабата кат видяла че подковават коня и тя си вдигнала крака, ама от жаба кон не става . :laugh:
fastext писа:

95% от циганите живеят и се държат като животни,зареди останалите 5% ли да мисля добро.Май последните години нещо много взеха и да се въдят...защо ли? И недей казва че човек не избирал какъв да се роди,избира го неговият предходен ген,който е едно и също.Това значи че от крушата може да падне само круша,но ако очакваш да падне слива иди се прегледай.Не можеш да очакваш чудеса със скапан ген,освен по филмите.

Недейте така ! Гена на циганите е индийски а индийците са древен народ с древна култура. Един от най големите шахматисти Вишванатан Ананд е индиец а също и играта на шах преди хиляди години най вероятно е измислена там. B)
Последна промяна: 26 Ян 2014 22:47 от Nesho.

Българите история, хипотези, загадки 26 Ян 2014 22:51 #17197

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Nesho писа:
elmu007 писа:

fastext писа:

Недейте така ! Гена на циганите е индийски а индийците са древен народ с древна култура. Един от най големите шахматисти Вишванатан Ананд е индиец а също и играта на шах преди хиляди години най вероятно е измислена там. B)
говориш значи за 5-те % за които хич не ми пука
Някой мърши трябва просто да се смажат! Някой истини трябва просто да се кажат,аз не съм добър, не съм велик, не съм безгрешен,но не съм боклук и неща да бъда...
Последна промяна: 26 Ян 2014 22:52 от Fastext.
Следните потребители изказаха благодарности: elmu007

Българите история, хипотези, загадки 27 Ян 2014 14:32 #17219

• Радо ВТ
  • Радо ВТ's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 374
Някои иманяри знаят историята по-добре от музеите

Императора беше велика личност в бранша, казва нумизматът от Бургас

Красимир Кръстьовски

17. Септември 2013, брой 215

Иван Симеонов е сред малкото познавачи на антични монети в Бургас. С нумизматика се занимава от ученическа възраст. В миналото е бил притежател на малка сбирка. Приятел преживе на корифея на родната браншова общност бай Желязко-Императора. Автор е на книгата "Загадките на Анхиалското монетосечене". Днес хобито му е само на ценител и познавач.

- Г-н Симеонов, нумизматиката е хоби, страст или бизнес за богати хора?
- Аз се увлякох още като ученик. Нумизматиката дава много познания - за времето, бита и историята. Монетите са част от миналото, по които може да съдим дори за държавното устройство, за величието и падението в различните епохи. Когато бях млад, държавата насърчаваше това наше хоби и, ако не го подпомагаше, то поне не му пречеше. Някога имахме свое дружество, обменяхме опит, находки, тълкувахме какво стои зад тях. Благодарение на системата дори иманярските съкровища оставаха в страната - най-често в регионалните музеи. Днес нумизматиката е убита. Дори богатите хора останаха без сбирки. Твърдя, че държавата ни по най-грозен начин насърчава находките ни да отиват в аукционите зад граница.
- Защо?
- След така наречените демократични промени, май по времето на царското правителство, се промени законът. Новото беше, че на всички притежатели на сбирки трябваше да им се опишат експонатите и да станат държавна собственост. Частникът може само да съхранява монетите си. Виж, ако покупката е от аукцион зад граница - има един текст, че собствеността се признава. И така намереното у нас все по-често се изнася. Ако си българин и искаш да го легализираш, се отива навън, извършва се продажба от лице и съответно покупка и така може легално да се притежава. Такива случаи обаче са малко. Практиката е купувачите да са чужденци.
- За много пари ли става въпрос?
- Относително. Находките у нас най-често са на монети в огромни тиражи, които струват по 10-15 лева на бройка. Ценни монети, с висока антикварна стойност се срещат много рядко. Като млад и аз имах нещо като сбирка. Започнах с български стотинки и пари от Третото българско царство. Впоследствие се сдобих и с някоя друга римска и византийска, но отдавна не притежавам нищо. Учех се на занаят от Милев и Премянов. Те бяха тукашните корифеи. Сега за жалост всичко умря. Заради закона ликвидирах колекцийката си. Сега се ровя още и се интересувам, но само като ценител и познавач.
- Познавал си се лично с Императора, какъв човек бе той?
- Бай Желязко бе велика личност. Около него витаеха всякакви легенди, голяма част от които са чиста истина. Първо, Императора не бе случаен човек. Имаше невероятни познания по история, по метали. На него фалшива монета никой не можеше да му пробута. Той беше деликатен и си имаше един маниер - като му донесат за експертиза фалшфикат, казваше: "Абе хубави са монетите, ама аз няма да ги купя!" Иначе имаше винаги готовност за покупка на ценности. В джоба си носеше редовно по 10 000-20 000 в долари и марки. Винаги изтупан и стегнат, с вратовръзка, вдъхваше респект. Плащаше директно, без пазарлъци. Затова ми стана смешно, когато убиецът му пусна версията, че му дължал пари. Това е абсурд. Помня, когато се запознахме - беше на една наша сбирка в Профсъюзния дом. Идва при мен бай Желязко и пита: "Значи ти си Иван, дето ми праща поздрави!" Пък аз едвам вдянах, че мой познат от Ямбол, който знаеше че се интересувам от антики, му пращал много здраве ей така, да ме представи пред корифея. Та, тогава Императора извади един класьор с много редки златни монети. Поисках и аз да ги разгледам, а той ме отряза - "Тези неща не са за тебе, момче". Аз се засегнах и тръгнах да си ходя. На входа обаче бай Желязко ме стигна, даде ми класьора да го разглеждам, а аз онемях - сбирката бе нещо уникално. Тогава за пръв път се изплаших да не би нещо да се случи и да стана отговорен, 40 златни монети са това, а той: "Абе, спокойно си разгледай всичко". Беше психолог и умееше да преценя хората. Трябва да кажа, че той не се и страхуваше.
- Как не се страхува, та той е бил доста възрастен по това време?
- Беше към 80-те, но здрав. Императора по времето на Втората световна война е бил парашутист. Бил е специално обучен. На мен ми разказа за най-тежкия момент в живота си. Ранили го тежко около Страцин. Едната му ръка била почти откъсната и полевите лекари били на мнение да я отрежат, но да му спасят живота. Бай Желязко обаче стиснал зъби и ги заплашил, че ако сторят това и оживее, ще ги намери след войната и ще ги избие до крак. Лекарите, стреснали ли се или друго, но рискували и все пак успели да спасят ръката му с операция насред бойното поле.
- Колко струва най-скъпата монета в държавата ни?
- Тя е една - златната на Иван Асен. На музея в София я предал един сърбин. Чувал съм, че оценката й е за повече от милион. За нея сърбинът поискал бартер монети от Девненското съкровище. То е най-голямото, намирано по нашите земи. Общото му тегло е около 600-700 килограма в сребърни монети.
- Най-голямото ни съкровище е сребърно?
- Хм. Един много известен иманяр, няма да ти кажа името му, ми каза, че при находки от сребро, на 50 сребърника има по една златна монета. Той ровил винаги след археолозите и в неговите находки било така.
- Как стоят нещата с иманярите у нас?
- Знам, че са под по-особен надзор. Дори ги дебнат и чакат да намерят нещо. После им се спретва полицейска акция и им вземат всичко, без металотърсачите...
- Ами да ги съжалим, а?
- Не. Иманярите по-често гонят Михаля с разни уж автентични карти на заровени иманета.
- Кои са най-издирваните съкровища в България?
- На Вълчан войвода и на тракийския цар Лизимах. Легендите обаче са толкова много, че това търсене вече е в няколко района на Югоизточна България. Много се копае в Руенско и въобще по Балкана. Някога там са били граничните ни крепости и по тези калета наистина се намират монети. Сред тях уникалните обаче са изключение.
- Каза, че най-скъпата ни монета е от времето на Иван Асен, а това е чак Втората българска държава. По-стари български пари не са ли намирани?
- Ами, не. Чувал съм най-различни предположения и догадки, но категорични доказателства за сечени пари в Първата българска държава няма. Което за съжаление води до едни размисли в посока на писаното от византийските хроникьори: Че държавата ни тогава е била призната само за да служи като охрана на границите от нашествия на варварите. А войните сме ги водели, когато от империята забавят или спрат да ни плащат. Логиката е такава. Как така иначе държава с устройство, армия и църква няма да сече собствени монети? Преди години Димитър Станков обяви, че притежава златна монета, сечена по подобие на византийските от времето на Аспарух, но това не се доказа официално. Монети със сигурност имаме освен от Иван Асен, и от брат му Петър Белгун, и от Калоян. Асеновата е юбилейна - за битката при Клокотница. Предполагам, че ако има други, те също са за знаменателни събития и не са били в обращение.
- Кои са най-заможните ни нумизмати?
- Както обясних, у нас нямаме право. Може би най-голяма е колекцията на Димитър Станков-Бузата, който има собствен аукцион. Много заможен е и един Славей, фамилното му име не мога сега да си спомня. Той също живее в Германия и се занимава с реставрация и изработка на копия на монети. Невероятен е.
- Значи само музеите ни днес се занимават професионално с нумизматика?
- Може да се каже. В не всички обаче служителите са професионалисти. Когато излезе промяната в закона, предадох една малка сбирка за 150 лв. В нея обаче имаше и една рядка монета, като само тя струваше повече. А мен един музеен специалист само дето не ме обвини, че съм ги измамил, предавайки сбирка за жълти стотинки. Не искам да коментирам. Тъжното е, че държавата ни вече толкова години не осъзна, че този текст в закона работи срещу нея и много ценности безвъзвратно ще потънат в чужбина.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Nesho, atina, last1left, lionidas

Българите история, хипотези, загадки 07 Фев 2014 23:55 #17665

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, elmu007, fermer

Българите история, хипотези, загадки 07 Фев 2014 23:57 #17666

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, elmu007, miro1113

Българите история, хипотези, загадки 07 Фев 2014 23:58 #17667

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Nesho, elmu007, miro1113

Българите история, хипотези, загадки 12 Сеп 2014 13:11 #23549

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
/1994-1996 г./ по интервюта от пресата/.Ванга е оптимист за съдбата на България: ”България е благословена страна. Неслучайно силите ме изпратиха тук! Българите са стар народ и не са били прости чергари /номади-б.а./, а навсякъде, където са минавали са изграждали и оставяли държави. Българското писмо е едно от най-старите в света. Лошо ще стане за България, но един ден ще се оправим./ в разговори индиректно подсказва, че това ще стане след 2016 г.-б.а./ Вярвайте в това, не се подлъгвайте по разни приказки на тоя и оня. Когато ви е тежко и трудно четете Библията. Там всичко е написано и всичко е вярно- кое е било и кое ще стане. Каквото и време да дойде почитайте вярата и традициите, защото те също са средство за оцеляване.“

/1981 г./ Дойде времето на „чудесата“ и науката ще направи големи открития в областта на нематериалното. Ще бъдат разгадани много тайни. Ще се открият много старини. Ще бъдем свидетели на изумителни археологически открития, които коренно ще променят познанията ни за света от древни времена. Всичкото скрито злато ще излезе на повърхността на земята, но ще се скрие водата. Така е определено!
Следните потребители изказаха благодарности: lionidas

Българите история, хипотези, загадки 17 Сеп 2014 17:30 #23645

• miro1113
  • miro1113's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Просто човек
  • Получени благодарности 3864
Ако човек изпусне $100 банкнота и злато за $10 , то за златото ще се наведе , с такъв хъс сякаш парите никога не са съществували !
Следните потребители изказаха благодарности: mitko, Fastext

Българите история, хипотези, загадки 18 Сеп 2014 22:30 #23666

• elmu007
  • elmu007's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 930
Гледам тук много снимки на патриоти се качват .
Но тия патриоти не са си задавали въпроса - аз какво ще спечеля ? , тези хора са имали ум, достойнство , чувство за принадлежност към народа си , смелост и чест . Знаели са че ако народа го няма и тях няма да ги има .
Сега няма такива хора , но има мишки които парадоксално боравят с паметта на тези достойни хора .
Следните потребители изказаха благодарности: lionidas

Българите история, хипотези, загадки 21 Сеп 2014 20:18 #23722

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Българите са най-древният народ в Европа

Прадедите ни преди 2 хилядолетия са били кръвни роднини с унгарците, румънците и гърците, сочи генно изследване на кръвта, проведено в Европа и Северна Африка. То групира европейските народи, като се базира на десет Y-хромозомни гена (маркери), които са характерни само за мъжете и не присъстват в кръвта на жените.

От нашата страна са изследвани 130 мъже, на които е взета кръв. В нея е проследена т. нар. Y-хромозома, която жените нямат, обясни проф. д-р Иво Кременски, ръководител на Националната генетична лаборатория към Майчин дом – София.
Кръвните проби са обособили славянските народи в групата „Източна Европа“. В нея са руснаци, беларуси, украинци, поляци, словенци, хървати и изненадващо латвийци и литовци, но без естонците! Нас ни няма сред тази група народи, но това не значи, че впоследствие не сме натрупали славянски примес, уточнява проф. Кременски.
Към групата народи от Южна Европа, в която сме и ние, българите, са включени още италианците, сицилианците и съседите ни турци, гърци, румънци, както и българските турци.
„Кръвната ни близост с тях е логична, защото сме съседи, но интересна е връзката ни с унгарците. Тя е резултат на общия ни произход от Средна Азия“, коментира професорът. Днешните унгарци са доказани потомци на легендарните хуни. С тях от районите на Алтай и Тяншан към Европа през I–II век сл.Хр. се придвижват и българските племена. През V век, предвождани от Атила, те завладяват почти цяла Европа.
От династичния род Дуло произхождат хан Аспарух и основателят на унгарската държава Арпад. Тези исторически данни са открити от унгарските езиковеди алтаисти проф. Петер Липтак и проф. Ласло Лигети.
За съжаление генното изследване на кръвта е само в Европа и не обхваща зоните на Кавказ и Средна Азия. Иначе от там биха изскочили прелюбопитни данни за движението на древните българи. Генетиката на ХХI в. не се вълнува от домораслите ни копнежи да се изкарваме ту славяни, ту арийци. Маркерите на Y-хромозомата потвърждават днес знанията за произхода ни, описани в родовата хроника „Джагфар тарихъ“ , писана през ХVII в. във Волжка България.
В нея е отбелязано, че българите се преселват в Азия от Балканите и Кипър, както сочи днес генното изследване на Y-хромозомата. После именно тези българи са част от хуните, които първи потеглят обратно към Европа и дават начало на Великото преселение на народите.
Всеки пети българин е с ген на 7800 години

Авторите на тази статия се включиха в генното изследване. Кръвните проби на фоторепортера Цветан Томчев показаха, че е носител на уникален генетичен код, характерен само за Балканите.
„Този уникален хаплотип (генна комбинация – б. ред.) на колегата ви Томчев е от 7800 години по тези земи и се предава само от баща на син“, обясни д-р Боряна Захарова, биолог от Националната генетична лаборатория в София.
Около 20 на сто от днешните български мъже се оказват носители на този ген, който няма аналог никъде по света. Тези мъже са кръвни потомци на местно население, живяло по земите на днешна България още от VI хилядолетие пр.Хр. Сиреч векове преди траките! И това мъжко население никъде не се е преселвало, нито е влизало в сексуален контакт с жени от народи, живеещи извън Балканите. „Българите са сред най-старите народи в Европа. В голямо европейско проучване бе открит един генетичен маркер, който тръгва от Балканите. Наричаме го ЕМ78-алфа и той се оказа на възраст 7800 години“ – обясни проф. д-р Иво Кременски.
„Тези научни данни бяха потвърдени от археолозите ни. Те откриха край Враца човешки кости, датирани на 7000 години. Тогава е настъпил Потопът и много от живеещите по нашите земи са се преселили из цяла Европа, за да оцелеят от бедствието“, убеден е проф. Кременски.
Хаплотипът на другия участник в изследването, Максим Караджов, се повтаря у общо 158 мъже от Европа и от Мала Азия. Точно 8 македонци имат същата генна комбинация като неговата, 3-ма румънци, 9 жители на главния град на сръбската област Войводина – Нови Сад, 4-ма поляци от Варшава... Повечето са хора от славянски държави, но кръвният маркер сочи, че българинът Караджов има по един генен близнак в Северна Гърция, както и в областта Ломбардия, Северна Италия, където през VII в. са се заселили Алцековите българи.
„Тези генни съвпадения не значат нищо. Но ако на местопрестъпление полицаите открият органични следи от вас, адвокатът ви може да пледира, че извършителят не сте вие, а някой от вашите „генни близнаци“ от Македония например“, смее се д-р Боряна Захарова.
Общите резултати от това генетично изследване сочат, че най-близки по кръв с българите са техните съседи – гърци, румънци, сърби, турци, но и унгарците. Родството ни с тях е от далечната ни прародина в Средна Азия и общото ни придвижване с хуните към Европа.
„Въпросният генетичен маркер ЕМ78-алфа (който е на 7800 г. – б. а.) е открит и в Египет, у доста хора в Кипър, в Палестина. Други маркери пък показват с кого сме се съвкуплявали преди 2 хилядолетия, по времето на Христос. Най-близки тогава са ни били румънците, гърците, сицилианците, тюрките. Днес езикът ни е славянски, но геномът ни е прабългарски“, заяви проф. Кременски.
Македонците крият чии са

Точно македонците отказали да участват в европейското генно проучване за произход. Братята от Вардарско обявили, че ще правят свое собствено изследване на Y-хромозомата на македонските мъже. Така и сторили, но използвали само част от всичките генни маркери. Точно тези, които малко ги раздалечават от нас и ги родеят повече с албанците, гърците и хърватите. По това тяхно си домашно проучване българите са им чак четвърти братовчеди.
Екипът на проф. Иво Кременски подготвя нов дълбок сондаж в биографията на българите – изследване на маркер в ДНК на нашите жени. С него ще се разбере дали хунобългарите са водели със себе си съпругите и децата си. Или са се придвижвали само мъже на коне, които са оплождали жените на покорените народи!? Генетиката тепърва ще дописва историята ни.
Последна промяна: 21 Сеп 2014 20:24 от Fastext.

Българите история, хипотези, загадки 21 Сеп 2014 21:38 #23728

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -

Честит празник на всички колеги.И помнете.......... Кръвта вода не става. ;)
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, mitko

Българите история, хипотези, загадки 23 Сеп 2014 17:46 #23773

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Аз Съм Българче стихотворение на Иван Вазов

Аз съм българче и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна
е родината ми мила.

Аз съм българче. Обичам
наште планини зелени,
българин да се наричам -
първа радост е за мене.

Аз съм българче свободно,
в край свободен аз живея,
всичко българско и родно
любя, тача и милея.

Аз съм българче и расна
в дни велики, в славно време,
син съм на земя прекрасна,
син съм на юнашко племе.
Следните потребители изказаха благодарности: dmd_77

Българите история, хипотези, загадки 27 Сеп 2014 21:20 #23862

• Fastext
  • Fastext's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Последна промяна: 27 Сеп 2014 21:26 от Fastext.
Следните потребители изказаха благодарности: Христов
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, Ilia, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат