Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Екипировката на търсача

Отг:Екипировката на търсача 17 Дек 2012 23:16 #9881

• zolak
  • zolak's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 233
Добре де Док.,ще обясниш ли защо са сприцовките,явно са свързани с кортизона,който се прилага при силни алергични реакции?Защо ни е острието за скалпел или скалпел,и можем ли от аптеките да си намерим вендузи?
Турникета ,ако го правиш сам на себе си,не винаги може да бъде ефективен.
Ако го прави неопитен,може да спре нормалния приток на кръв.
Аз лично се справям с мускулните инжекции,за венозни не ща и да помисля,но при стрес и нужда от реакция,най вероятно да успея от 5-тия път.
Това,което не ме убива-ме прави по силна.
Когато вълчицата минава,кучките могат само да скимтят.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Re:Екипировката на търсача 18 Дек 2012 00:32 #9882

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
  • Получени благодарности 12817
Точно, спринцовките са за кортизона. При ухапвания от насекоми, от змии, е възможна алергична реакция, която да доведе до смърт в рамките на минути.
Скалпелчето е много полезно, първо въпреки, че обикновенно имаме по 2-3 ножа в себе си, различни размери, когато ни е най-необходим, нямаме... Напр. могат да се отрежат бинтове, да се срежат дрехи, да се направи достатъчно малък и точен разрез, при ухапване от змия и т.н.
Ето това е острие Но11

И струва 20-тина стотинки... Не е необходим цял скалпел
Не знам по аптеките дали има вендузи, в магазините, за ектрийм спортове и бушкрафт обаче има...
Има техники, за употреба на турникет, сигурно има информация в онтернет. Изполва се при разкъсвания на кр. съдове, също и при ухапвания от змии..
Не е необходимо да се правят венозни инжекции, мускулна е дастатъчна, при спешна ситуация където и да е все е от полза
Също в аптечката трябва да има и ролка левкопласт
Последна промяна: 18 Дек 2012 00:36 от kaveiros.

Отг:Re:Екипировката на търсача 18 Дек 2012 00:43 #9883

• zempar
  • zempar's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2436
kaveiros написа:
-голяма доза инжекционен кортизон
това за какво се ползва

Отг:Re:Екипировката на търсача 18 Дек 2012 18:13 #9885

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14410
Брех тука са уплаших яко от тия инжекции :lol: ама той доктора сигурно им разбира обаче аз никога не съм носил
такова нещо !
За някой от нещата може да се реагира превантивно пък то не че значи 100% но все пак подготовката си е подготовка кво имам на предвид ,
за змиите зиме лете ходя с обувки тип (кубинки ) и як достатъчно дълъг панталон ( дънки , камуфлажен ) с това 100% се ограничава достъпа на змията до крака това е най- вече заради защото можем да настъпим змия без да я видим !
Друго много важно нещо е да различаваме отровните змии от не отровните ! Значи отровни са пепелянката , усойницата и каменарката (мн.рядко срещана ) по принцип всичките бягат от човека но някой път отровните понеже знаят силата си и упорито застават на пътеката и съскат !Трябва да се знае ,че змията напада само когато се чувства застрашена иначе изчезва и толкова !
Сега фалове могат да станат когато избираме място за обяд в трябва добре да огледаме камъните покрай нас
защото точно когато седнем да обядваме ръцете са ни близко до земята и могат да станат обект на атака ако има змия в близост до нас !
Ще речете е хубаво ама ако все пак те гризне някой пепелянка кво ще правиш
значи има там няколко неща те се знаят някой даже са спорни но
винаги съм разчитал на човека до мен на приятеля с който съм на излет от него и от мен зависи за колко време ще се доберем до най - близкият медицински пункт !
Последна промяна: 18 Дек 2012 18:50 от Slavitoooo.

Отг:Екипировката на търсача 18 Дек 2012 19:06 #9886

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 941
Ето накратко какво да правим при ухапване от змия.
Първа помощ
Раната се измива със студена вода и сапун за дезинфекция. Никога не се бинтова около става, пръст, шията, главата или торса. Превръзката не трябва да е много стегната, тъй като нейната роля е да забави разпространението на отровата, но не и да спре дълбоката циркулация на кръвта в крайника. Правилно направената превръзка позволява под нея да се промушат два пръста. Обезопасен по този начин, крайникът може да остане не повече от 2 часа. Добре е да се пият горещи течности. Пострадалия трябва да се транспортира до лечебно заведение легнал при леко обездвижване на засегнатия крайник.
Какво не трябва да се прави
не се поставя турникет и не се пристяга тъканта над мястото на ухапването - би предизвикало тъканна реакция с оток. Не се разрязва тъканта с режещи инструменти и не се изсмуква раната и не се поставя противозмийски серум, освен при специални случаи и само в болнично заведение
При ухапване от комари и други жилещи вече има спрей за след ухапване които успокояват мастото . Поне според мен най .често нараняванията са от клони и бодливи храсти в горите като по-важно е да пазим очите в такива случаи. При падания може да има натъртвания , охлузвания и да недава Господ по-тежки наранявания.затова промиване с кислородна вода е достатъчен и антисептичен прах за повърхностна рана. Отгоре лека превръзка или лепенка и продължаваме с хобито. Доколкото сме учили йод в рана не се слага поради опасност от анафилактичен шок. На по прост език много боли, не пробвайте особино на повърхностни ажулвания. Гарантирам протичане на топла вода от едно място ниско долу и опасност от скъсани гласни струни :lol: По принцип йода се ползва за обработка на мастото преди разрез ако е необходимо.

Отг:Екипировката на търсача 18 Дек 2012 20:42 #9887

• zolak
  • zolak's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 233
Е Васко тука в някои изречения много изпадаш в конфронтация с Док.
Да змии има и само три са отровни,но не до там да те убият.Нещото ,което може да го направи е алергията ,която се развива.Именно за това е Кортизон.Може да бъде полезен при ухапване от пчели,оси,стършели,земни пчели и много други иначе безобидни твари,но реакцията на организма е непредвидима.Когато Кортизон е течен,т.е. да се слага със спринцовка,се съкращава времето необходимо за реакция на лекарството,ако е под формата на хапче.Например алергозан на хапчета,който по принцип е по-слаб.Промените в организма настъпват незабелязано,имам в предвид,че ако някога сте ужилвани от пчела и нищо Ви е нямало-това не значи ,че няма някога да настъпи по-регресивна промяна.
Дядо ми беше алергичен и реакцията за това с инжекцията е между 3-10 мин.Следва задушаване.
Слага се ,мисля шина на ухапано от змия,най вече за обездвижване заради болката и кръвообръщението,колкото по- малко крайника се движи и мускола извършва работа,толкова разпространението се ограничава.
Това го казвам при условие ,че не съм медицинско лице.Може и да греша,да видим Доктора защо е учил толкова години и после специализирал.......
Това,което не ме убива-ме прави по силна.
Когато вълчицата минава,кучките могат само да скимтят.

Отг:Екипировката на търсача 18 Дек 2012 21:41 #9889

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Може би, за по широка аудитория, написано от Васко е правилно, едва ли някой ще иска, индивид който си няма никаква представа, да ви извършва каквито и да е манипулации.
Отивам да изкарам кучето и като се върна ще напиша моето мнение

Re:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 00:51 #9891

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Първо да си кажа, че хич не ми се пишеше по темата, защото знаех какво ще последва..
За оказване на първа помощ има курсове водени от специалисти, които дават поне основна представа, мисля, че всеки който се интересува, би трябвало да ги посети, преди да прилага каквито е да е техники!
Наученото от филми, написаното от някоя баячка, гледачка или билкар в интернет или където и да е, е опасно и могат да доведат до убийство!
Мога да ви дам пример, с широко разпространения сърдечен масаж, с които спасяват хората, на които им е прилошало в почти всички филми. В действителност, това е убийство, ако човека не е умрял, със сигурност ще умре или по случайност ако не умре, ще е с трайни и сериозни увреждания.
Най доброто което може да направи някой, който си няма идея, при спешен случай, е да мръдне леко в страни и тихичко да си припадне!
Аз ЛИЧНО, при ухапване от змия, вместо да търся студена вода и сапун, за да дезинфекцирам мястото, бих направил следното:
Веднага бих пристегнал с турникет, превръзка, колан, въже, лента, ръкав, крачол, прашки или както искате го наречете, крайника, над ухапаното място, бих направил малък, но достатъчен разрез или бих пробил няколко пъти с игла ухапаното място, за да изтича венозната кръв. Турникета бих го пристегнал така, че да ограничава венозното кръвообращение, но не и артериалното. По този начин ще донякъде ще спра разпространението на отровата, без да огранича достъпа на кислород до тъканите. С вендузата бих се опитал, да отстраня отровата, до колкото е възможно.
За йода! Прочетох че йода, предизвиквал анафилактичен шок и съм съгласен! Също така съм съгласен, че теоретично погледнато, анафилактичен шок може да получите, ако някой пръдне, във ваше присъствие в стаята! Или пък ако ви се скъса презерватива в сюмблимния момент, някоя маца или според предпочитанията може и мачарок, има вероятност да пострада по същия начин!
В действителност йода е токсичен, за тъканите и за това не се препоръчва да се използва, при открита рана! М/у другато, аз йод, не съм виждал от има-няма 20 години! Има си йодни препарати, които не са токсични и могат да се използват спокойно. Когато казах йод имах в предвид точно това ...и не боли чак толкова. Нямам представа в България как е положението с йода, но вярвам, че също не се използва чист разтвор. Един такъв препарат, напр. е Бетадин
По-горе Золак, много правилно отбеляза, че смъртта настъпва най-често от анафилактичен шок, за да умре от отровата на човек ще му трябва доста време, така, че ще е достатъчно, да го заведете до най близкия здравен пункт. Това няма да ми попречи обаче да се опитам да огранича разпространението на отровата.
Последна промяна: 19 Дек 2012 01:27 от kaveiros.

Отг:Re:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 12:24 #9893

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
Докторе сега като чета ми идва на акъла ще трябва тия неща да ги покажеш нагледно как стават на някой събор , защото с тия вендузи с тия опасни масажи на сърцето съвсем се обърках , и друго евентуалната аптечка на търсача няма
да се различава от тая предназначена за планинския туризъм ! ??
И все пак какво трябва да има в аптечката ?
Последна промяна: 19 Дек 2012 12:49 от Slavitoooo.

Re:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 15:04 #9896

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Ок, като се затопли времето, ще хванеме една пепелянка и ще пробваме

Отг:Re:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 15:27 #9897

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
kaveiros написа:
Ок, като се затопли времето, ще хванеме една пепелянка и ще пробваме
То когато я хванеш страшно няма страшното е когато се е спотаила близо и дебне , имах на предвид
да покажеш нагледно как се правят всичките манипулация кое първо кое после защото аз примерно не знам
как се работи с вендуза досещам се но не знам точно как става !

Отг:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 16:02 #9898

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
В нашите аптеки масово се продава йодна тинктура, и затова първите ми изказвания за това какво да има в аптечката като първа необходимост е иманно кислородна вода, а не йод за промивка. Посли прах за рани може и гел. Отгоре чиста превръзка е достатъчна за да си родължим хобито при добро желание или пък да се върнем до медицински ункт. Случвало ми се е да правя всякакви импровизации, като промивка на посечен с брадва крак само с парче плат и вода около раната и счукан аспирин с дръжката на отвертка в целофан от цигари и посипах раната. При положение че сме на около 3-4 км. в гората веднага качихме племенника на трактора и хайде в къщи където наново вече промих раната както си трябва и с лекарство което слагам на рана при кастрация на прасета се наложи да сложа и на крака на племенника. Веднага транспортиране до Ловешката болница и лекаря огледа раната пита ме какво съм правил и после вика " ми за какво ми го карате" . За всеки случай сложи един шев и всичко приключи.

Отг:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 16:46 #9900

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6686
Какво сте се загрижили толкова за здравето си.Той (шефа на отчето) си знае работата. Пък и 21-ви е съвсем близо.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!

Re:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 18:01 #9905

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Това е интересно, тук където съм никой не ползва йод, затова пък бетадин масово навсякъде. Може да се използва и в/у жива рана, има известен дискофорт, но не е кой знае какво, слага се и на деца без особен проблем, на отворени травми по лицето, очите и т.н. Това ни е основния антисептик, кислородна вода ползваме предимно, за почистване на изсъхнала кръв.

Отг:Екипировката на търсача 19 Дек 2012 18:55 #9906

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
Ще потърся в нашите аптеки бетадин и ако има ще си взема. Имах идшн колега дето като се пореже и немога да го стигна из цеха, а исках само да му промия раничката. Така и не го стигнах , атой си смуче пръста и вика ще ми мине. Само ако знае колко микроби може да има в устата не е истина. То животните така правят, но там муцина в състава на слюнката е в пъти повече отколкото при хората и си върши работата.
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, Ilia, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат