Първо да си кажа, че хич не ми се пишеше по темата, защото знаех какво ще последва..
За оказване на първа помощ има курсове водени от специалисти, които дават поне основна представа, мисля, че всеки който се интересува, би трябвало да ги посети, преди да прилага каквито е да е техники!
Наученото от филми, написаното от някоя баячка, гледачка или билкар в интернет или където и да е, е опасно и могат да доведат до убийство!
Мога да ви дам пример, с широко разпространения сърдечен масаж, с които спасяват хората, на които им е прилошало в почти всички филми. В действителност, това е убийство, ако човека не е умрял, със сигурност ще умре или по случайност ако не умре, ще е с трайни и сериозни увреждания.
Най доброто което може да направи някой, който си няма идея, при спешен случай, е да мръдне леко в страни и тихичко да си припадне!
Аз ЛИЧНО, при ухапване от змия, вместо да търся студена вода и сапун, за да дезинфекцирам мястото, бих направил следното:
Веднага бих пристегнал с турникет, превръзка, колан, въже, лента, ръкав, крачол, прашки или както искате го наречете, крайника, над ухапаното място, бих направил малък, но достатъчен разрез или бих пробил няколко пъти с игла ухапаното място, за да изтича венозната кръв. Турникета бих го пристегнал така, че да ограничава венозното кръвообращение, но не и артериалното. По този начин ще донякъде ще спра разпространението на отровата, без да огранича достъпа на кислород до тъканите. С вендузата бих се опитал, да отстраня отровата, до колкото е възможно.
За йода! Прочетох че йода, предизвиквал анафилактичен шок и съм съгласен! Също така съм съгласен, че теоретично погледнато, анафилактичен шок може да получите, ако някой пръдне, във ваше присъствие в стаята! Или пък ако ви се скъса презерватива в сюмблимния момент, някоя маца или според предпочитанията може и мачарок, има вероятност да пострада по същия начин!
В действителност йода е токсичен, за тъканите и за това не се препоръчва да се използва, при открита рана! М/у другато, аз йод, не съм виждал от има-няма 20 години! Има си йодни препарати, които не са токсични и могат да се използват спокойно. Когато казах йод имах в предвид точно това ...и не боли чак толкова. Нямам представа в България как е положението с йода, но вярвам, че също не се използва чист разтвор. Един такъв препарат, напр. е Бетадин
По-горе Золак, много правилно отбеляза, че смъртта настъпва най-често от анафилактичен шок, за да умре от отровата на човек ще му трябва доста време, така, че ще е достатъчно, да го заведете до най близкия здравен пункт. Това няма да ми попречи обаче да се опитам да огранича разпространението на отровата.