Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2

ТЕМА: GPS Навигация

GPS Навигация 15 Юни 2012 08:40 #8007

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14389
Споделете опит за ориентирането с GPS в планината !
Ако има колеги използващи GPS навигация нека споделят кой апарат с какви екстри е подходящ за търсача !? Имали устройство по подобие на новия Minelab CTX 3030 с функция да запаметява ценни сигнали открити от детектора при големи преходи в планината или кое GPS устройство и с какви функции е най - подходящо за търсача ?

Последна промяна: 15 Юни 2012 08:50 от Slavitoooo.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:GPS Навигация 16 Юни 2012 11:38 #8011

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
  • Получени благодарности 12817
За ГПС-ите, кои са добри, надежни, лоши, трябва някой друг да даде мнение, лично ползвам iPhone 4 и съм доволен.
Важно е какъв софруер ползва ГПС-а и възможност, за избор на голям набор навигационни програми.
Що се отнася до картите, които вършат добра работа, за нашето хоби, на първо място слагам, сателитните снимки на Google Earth, допълнена от офроуд картата на Geotrade

Отг:GPS Навигация 16 Юни 2012 19:23 #8012

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
kaveiros написа:
За ГПС-ите, кои са добри, надежни, лоши, трябва някой друг да даде мнение, лично ползвам iPhone 4 и съм доволен.
Важно е какъв софруер ползва ГПС-а и възможност, за избор на голям набор навигационни програми.
Що се отнася до картите, които вършат добра работа, за нашето хоби, на първо място слагам, сателитните снимки на Google Earth, допълнена от офроуд картата на Geotrade
Благодаря !
Ако има колега използвал и двата модела нека каже кой е по - добрия !
GARMIN - GPSmap 60CSx

iPhone 4
Прикачени файлове:
Последна промяна: 16 Юни 2012 19:26 от Slavitoooo.

Отг:GPS Навигация 16 Юни 2012 20:30 #8013

• zempar
  • zempar's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2436
не съм ползвал нито единия , но мисля че GPSса си е GPS а айфона си е телефон със GPS.
хубавото на телефона с джипиес е че , когато си в обхват на мобилния оператор можеш да използваш гугъл мапс , от друга страна пък тока на айфона ще пада доста по - бързо от този на гармина.
ако аз трябваше да избирам щях да взема гармина при условие че има вероятност да му се инсталират топографски карти , предполагам е ударо и влагоустойчив , държи много с едно зареждане , има покритие и точност дори и в дълбоки дерета и гъсти гори , което поне при мен на телефона не е така или ако имам някакво покритие ми дава отклонение със 20-30м
успех в чуденето :)

Отг:GPS Навигация 16 Юни 2012 22:01 #8014

• kelesis_ss
  • kelesis_ss's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ
Гармина има отклонение от 0.5 до 1.5 м в зависимост от метеорологическите условия в момента на запис и локация.За предпочитане според мен и още някои специалисти.

Отг:GPS Навигация 16 Юни 2012 23:37 #8015

• dionis
  • dionis's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 27
Слави,имам Гармин от старите модели и е перфектен:)Мисля,че модела е 220.

Отг:GPS Навигация 17 Юни 2012 15:03 #8016

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
kaveiros написа:
Здравей, дай някакаъв линк към тия офроуд карти на Geotrade, да не ги търся в нета.
Последна промяна: 17 Юни 2012 15:16 от Джони.

Отг:GPS Навигация 17 Юни 2012 15:11 #8017

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Аз отдавна се каня да си взема един малък таблет заради навигацията и да си кача в него топогравските карти и отделно сателитните снимки от Google Earth, но във формат на картинки, а не да ги ползвам чрез интернет. Такива таблети могат да се намерят вече по стотина лева в Ибея. Искам таблет, заради по-големия екран, а цял лаптот да разхождаш по баирите не върви. А иначе, руските топогравски карти са идеални, и ако се калибрират от тях могат да се свалят координати с точност до двайсеттина метра, имат някакво отклонение, сигурно е зададено нарочно.
После в какво Джипиес устройство ще ги вкарвам, май ми е все тая. :)
Те сега се мъчат да направят телефоните многофункционални, лошо няма, но аз като излизам с металотърсача обикновено изключвам телефона, по ред причини.
Последна промяна: 18 Юни 2012 07:15 от Джони.

Отг:GPS Навигация 17 Юни 2012 16:11 #8018

• deultum
  • deultum's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 34
а някой случайно да знае дали има начин да се сложи някаква офроуд карта на TOMTOM GO 300 че ако търся място което е извън пътя ме води на някоя точка от пътя която е най близо до мястото това е като въведа координати ?

Отг:GPS Навигация 18 Юни 2012 20:29 #8021

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
b]Джони написа:[/b]
Здравей, дай някакаъв линк към тия офроуд карти на Geotrade, да не ги търся в нета.
Ето ТУК има офроуд картата на България за Гармин, вижте линковете, ако не работят, свиркайте, ще се постарая да я кача някъде.
Джони написа:
Аз отдавна се каня да си взема един малък таблет заради навигацията и да си кача в него топогравските карти и отделно сателитните снимки от Google Earth, но във формат на картинки, а не да ги ползвам чрез интернет. Такива таблети могат да се намерят вече по стотина лева в Ибея. Искам таблет, заради по-големия екран, а цял лаптот да разхождаш по баирите не върви. А иначе, руските топогравски карти са идеални, и ако се калибрират от тях могат да се свалят координати с точност до двайсеттина метра, имат някакво отклонение, сигурно е зададено нарочно.
После в какво Джипиес устройство ще ги вкарвам, май ми е все тая. :)
Те сега се мъчат да направят телефоните многофункционални, лошо няма, но аз като излизам с металотърсача обикновено изключвам телефона, по ред причини.
Значи когато споменах, по горе, за ГПСите, да имат възможност, да ползват голям набор навигационни програми, имах в предвид, да могат се инсталират няколко навигационни програми. Например в едно устройство могат да се инсталират заедно: ТомТом, Гармин, Гугъл Ерт, Дестинатор, Медитериан и т.н. и т.н.... Това ознаава, че такава машинка, може да работи като устройство на Гармин или ТомТом или друго, без ограничения от софтуер, със същите подробности и екстри, при условие че има достатъчно добър ГПС разбира се... Един таблет с вграден ГПС би свършил чудесна работа, неудобството му всее пак е, че не можеш да го носиш в джоба, колкото и да е малък...

Сателитните снимки на Гугъл, заемат невероятно голямо пространство в диска, затова не е практично, да се държи цялата тази информация,. Просто в устройства които работят с такива карти, е необходимо от вкъщи да вкарате картата само на района който ви интересува, примерно през Уай-Фай, във временната памет, което става автоматично, само като разгледате картата и зумирате местата които ви интересуват с подробности.

Картите на Геотрейд, са правени точно по тези руски военни топографски карти който споменаваш.
Ето ТУК може да разгледате тези карти, както и да свалите някои от тях за устройство Гармин

deultum написа:
а някой случайно да знае дали има начин да се сложи някаква офроуд карта на TOMTOM GO 300 че ако търся място което е извън пътя ме води на някоя точка от пътя която е най близо до мястото това е като въведа координати ?
Да, за Том Том има офроуд карти вкл. и за България, не знам обаче, дали някой е направил тази на Геотрейд, за Том Том.
Принципно няма по дора карта от тази на Геотрейд, за България
Последна промяна: 18 Юни 2012 21:29 от kaveiros.

GPS Навигация 21 Юни 2014 19:21 #21678

• quell
  • quell's Avatar
... аз се оборудвах с туристически Гармин не знам кой модел беше на старо от ebay...
Противоударен, с положителна плаваемост и достатъчно памет. Има базова карта на света а аз съм качил подробните карти на БГ_маунтин и БГ-топомапс и съм доволен.
Много е хубаво на топографските карти, че като застанеш до някой баир от сечението на линиите ти става ясно от коя страна на хълма е най-добре да щурмуваш.... Другото хубаво е, че с две батерии АА кара около 8-10 часа без прекъсване... Има още барометър, електронен компас, възможност за заключване на посока, водене по трак и още сигурно около милион опции, които не ползвам като барометър, игри, календари за риболов и всякакви тъпотии...
Признавам си, че използвам около 5% от всичките му екстри...
Не ми допада единствено, че дисплея е сравнително малък и не е удачен за да добиеш представа за по-голям участък, но затова винаги си принтирам един отрязък на картата където ходя,... от военните на БГ-топомапс...на хартия..

GPS Навигация 15 Мар 2015 18:08 #29448

• adam4o
  • adam4o's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 291
Здравейте, темата малко стара, ама ще разкажа какво използвам аз, понеже има много гората покрай мен и много пъти се загубих при търсене, затова от известно време използвам Bushnell (американска фирма) BackTrack point 5 и Bushnell BackTrack D-Tour. www.bushnell.com/all-products/gps

BackTrack point 5

Никога няма да се загубиш! Просто Bushnell Backtrack - компактен GPS локатор с компас, който показва посоката и разстоянието до пет избрани точки! Тук ще намерите правилната посока максимално близо 999 миля! Лек и водоустойчив, задвижвани от две ААА батерии налични в търговската мрежа 1.5 V в режим компас показва географските координати, за да ви помогне да определите позицията си на картата.

Устройството разполага с голям лесен за четене дисплей с течни кристали (LCD) със син фон и четири бутона:
- В горния десен ъгъл - MARK - бутон марка и изберете елемента
- Долу вдясно - UP - превъртане / промяна
- Горна ляво - ON / OFF - бутон / Off
- Долния ляв - надолу - превъртане / промяна

Голям и ясен, с висока разделителна способност на екрана показва няколко режима:
- В посоката и разстоянието до една от петте запаметените обекти
- Температура и височина в м над морското равнище,
- Компас, и географската дължина и ширина (градуси, минути, секунди и стотни от тях).
Интересното е, че след записване на ориентира (рекорд), устройството може да бъде изключен, без страх от загуба на съхраняваните координати. Записът ще бъде възстановен при следващото.
Циферблатът е с големи ясни цифри, за да показват, че разстоянието (или. Стойността на компаса в градуси) до избраната точка. Горните цифри са показатели:
- Battery,
- Силата на сателитен сигнал.

Надеждността на такова решение се състои в това, че целият свят се покриват от обхвата на Глобалната система за позициониране. Важно е, Backtrack не се нуждае от картата за да покаже пътя обратно! Това е предимство в сравнение с конвенционална навигация GPS, че без карта няма да ни помогне в гората, на брега на езерото, или когато искате да се намери кола.
Допълнителна опция е електронния компас, с който откриваме в областта и ние осъзнаваме, посоките на картата на света.
Устойчив на влага (дъжд, пръски, водна пара) е удобен карабинер за свързване на устройството към линия на колана, линк броеница или О-пръстен. (Google преводач)

Bushnell BackTrack D-Tour допълнително има възможност да записва до 48 часа изминат път които после можете да свържете устройството към компютъра и Google Maps ще Ви покаже всички данни.

Мои примерен път.

Последна промяна: 15 Мар 2015 18:11 от adam4o.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, preskouuu, niki stoianov, Nesho

GPS Навигация 17 Апр 2015 08:27 #30398

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
дайте съвет за някаква GPS навигация за androidbg ,обаче да работи без Интернет ще използвам таблет Samsung GT-P3100, трябва ми за да запаметявам разни точки ( места ) в райони където няма интернет връзка
Последна промяна: 17 Апр 2015 09:35 от Slavitoooo.

GPS Навигация 17 Апр 2015 09:42 #30400

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
Значи първото е, да намериш добра карта на мястото което те интересува, от там нататък ще разбереш коя програма ще ти свърши работа.
Това може да го разбереш само по австралийските форуми.
Няма добра програма, има добри карти и варират според мястото и нуждите!
На теб вероятно не ти трябва пътна карта, а топографска.
Последна промяна: 17 Апр 2015 09:44 от kaveiros.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo

GPS Навигация 17 Апр 2015 19:48 #30407

• kronos555
  • kronos555's Avatar
  • Офлайн
  • Не е член на БНФМ
  • Получени благодарности 828
Аз ползвам Sygic на айфон, и мисля че върши работа, колкото да си намеря колата и да таг-на нещо интересно. Хубавото е че при айфон 5с навигацията е посредством руската сателитна система Глонасс, и не се нуждаете от интернет за да използвате гпс-а.
  • Страница:
  • 1
  • 2
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, Ilia, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат