Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2

ТЕМА: Предложение на БНФМ за изменение и допълнение на ЗКН

Отг:Предложение на БНФМ за изменение и допълнение на ЗКН 11 Мар 2011 14:31 #2937

• ElGato
  • ElGato's Avatar
Колега , нямаме работа с металдетектори на архeологически обекти , има достатъчно хубави места за практикуване на хобито
Последна промяна: 11 Мар 2011 16:14 от ElGato.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Предложение на БНФМ за изменение и допълнение на ЗКН 11 Мар 2011 15:09 #2938

• denarr
  • denarr's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 12
немам предвид тарсене бе колеги прочетете публикациата целата.там пише че които се разхождапо арх. обекти подлежи на санкциа не става вапрос за таркане.чл228б за разходка в арх. обект без разрешение глоба от 5000-20000 лв.за таркане са доста по високи.та какво имам предвид ако излезеш да се поразходиш сас децата си нпример на близката до градати крепост или историческа забелеgителност итам доиде инспеторат тази глоба тегрози саглсно новите проектопромени.
Последна промяна: 11 Мар 2011 15:38 от denarr.

Отг:Предложение на БНФМ за изменение и допълнение на ЗКН 13 Мар 2011 08:07 #2958

• Domina
  • Domina's Avatar
Прочетох и аз Стенограмата от 24.02.2011г....
Е, казано с една думма "лошо"...
Лошото е, по няколко направления, тъй да се каже по мое мнение...Но ще се опитам да покажа някои неща с цитати от Стенограмата....
1. "Авторството на текстовете е предимно на самото Министерство на културата, водени от желанието на администрацията да подобрим съществуващите текстове и където те не работят или очевидно срещат някакви сериозни трудности да бъдат решени. Помагали са ни, разбира се, и колеги от други администрации – Министерството на регионалното развитие и благоустройството по отношение на режими, свързани със ЗУТ; от МВР по отношение на наказателно-правни въпроси и особено за подобряване на административно-наказателния режим на закона. Така че основно това са текстове, изработени в системата на изпълнителната власт и са отчетени, макар че в много малка степен, и предложения от граждански структури. Но в основата си това са текстове, изработени от нашата администрация.
Абе, Чобанов, не виждате ли, не се ли убедихте най-сетне, че във Вашето министерство няма мозъци с компетентности и възможности да сътвори закон, че нямате читави юристи - щото такива на които съда им отменя над 70%актовете според мен не са читави... Ей, пусто милиционерско мислене /ама то какво ли да окачва човек от нещатен сътрудник на МВР-то и Прокуратурата, който сега, хванал малко власт, се мисли да Годпод Бог/...Не разбрахте ли, че закон от чиновници и милиционери не се прави. Ако искхте да направите читави поправки, трябваше да потърсите и мнението на експерти, в т.ч. компетентни юристи, на хора-практици и на представители на обществото - на най-засегнатите негови членове и органицазии, които имат преки впечатления, какво най-не му е наред на закона....Ако се бехте вслушали в почвече от предложенията на организациите, щяхте да сътворите доста по-добър продукт...Но, защо ли се очудвам, вероятно това Вие не го искате...Вероятно целта Ви е да има лош закон....Само се питам - защо? Може би обслужвате интересите на хората от "тъмната страна" - поне друго логично обяснение няма, защото, все пак, това едва ли го правите от неразбиране и само от келешрък...Как да е, това си е лично мнение....Все пак, мисля си, че приемането на тези промени, измайсторени от изпълнителната власт ще доведат до оставки в изпълнителната власт!

2. "Тодор Чобанов: Първо искам да обърна внимание, че действително в Конституцията има текстове, които защитават частната собственост, но има и текст, който казва, че държавата се грижи за опазването на културното и историческото наследство. От гледна точка на правото в сферата на собствеността, реално имаме една ситуация на съсобственост. Примерно, когато имаме една земеделска земя и в твоята земеделска земя се констатира един археологически обект, той е публична държавна собственост и реално сме в един особен режим, при който частният и общественият интерес се срещат. Законодателят наистина трябва да намери най-разумния режим представителите на държавата, в случая археолозите, да си свършат работата. Надявам се, че в резултат на една редакционна работа ще се намери и вариант, който да позволи текстовете да бъдат прилагани без проблеми."
Вие разбирате ли нещо от това - аз не. Това са пълни глупости, ама пълни! Това, маркираното в болд, не е вярно, ама никак...Що говориш грубости, бе Чобанов, та се излагаш? Съсобственост в земезелската земя, когато върху нея има отктира малко разпиляна счупена керамика, как ли пък не? Е, вижда се колко са в част експертите Ви... От "правна гредна точка" било така. Нещо бъркаш - това може да е от гледна точка на некадърния чиновник и простия милиционер, ама няма да е от гл.т. на праното и съда...Ха дайте една такава теза, пък да видим как ще то прилагате..и какво мисли Нашенския и Евпорейския съд по въпроса....
3. "Тодор Чобанов: По отношение на въпроса, свързан с търговията. Мога да кажа, че цяла серия от поправки в закона се стремят да облекчат съществуващата ситуация. Действително е верен Вашият анализ. В края на миналото Народно събрание законодателят изработи и прие този закон, но той създава големи проблеми на обществените отношения."
Що манипулирате Комисията?!...Ама така е, който не си е чел материяла лесно се манипулира, още по-лесно чонек се манипулира след 16.00ч. когато акъла му е другати и бърза "да приключи" досадната комисия... Аз от цярата стенограма видях всичко на всичко три резонни въпроса....При условие че проблемите на проекта на наз 30, условно казано, това не говори добре за Комисията по законодателство....
Чобанов, що така откровенно и нагло лъжеш - проекта няма за облекчи търговията, а напротив, ще я затрие съвсем, ако търговците решат да спазват закона и контролните органи, за които говориш тръгнат да си вършат работата....Нищо не се облегчава, а напротив....Ще го видите и това, гат му дойде вречето....Хм, но всъщност, може би двамата говорим за различни неща - аз си мисля за почтените търговци, антикварите и пр., а ти сигурно, като казваш, че ще се облегчат нещата, имаш предвид "търговията на един определен кръг лица" дето в момента купуват евтино и продават зад граница скъпо....Е, да за тях, със сигурност положението ще се облегчи, но не и за останалите - нормалните търговци и обикновенните граждани...
Айде, викам да спра до тук...стига толкоз мнения....чунким някой ще ги чете, пък и да ги прочете - файда надали ще има...Щото времето за писания вече явно мина...Настана внреме да други действия - из площадите и из Европата...

Отг:Предложение на БНФМ за изменение и допълнение на ЗКН 13 Мар 2011 08:29 #2959

• pepelanov
  • pepelanov's Avatar
Чете се :) Чете се и от лекетата и от почистващите препарати!
Ама тия лекета май не са си чели урока по история!

Отг:Предложение на БНФМ за изменение и допълнение на ЗКН 26 Фев 2013 22:30 #10717

• satir
  • satir's Avatar
За мен аз съм намерил най-подходящото си хоби в лицето на металдетектинга.Нали ще го практикувам извън закона или легално……. няма сила която да ме спре.
Трябва да се промени ЗКН и да се даде шанс на много хора да се развличат свободно с това хоби и при достатъчен късмет да има изгода и за търсача и за държавата.Още повече ,че това ще става без предварителни разходи на държавата.Какво имам в предвид?
От бюджета еднократно ще бъде заделена не особено голяма сума която ще носи само печалба и взаимна изгода.С тези пари специална група от некорумпирани специалисти ще посещават по дати музеите в България и ще изкупуват всички артефакти които представляват интерес на прилична цена.Така търсачите няма да бъдат ощетявани от прекупвачи извън закона.Артефактите които са уникати ще се запазват в музеите по региони където са намерени.Всички които се дублират като монетите с еднакъв номинал да се оставят най качествените а за всичко останало да се провеждат ежемесечни търгове където колекционери от цял свят да си набавят монети с прилежащите документи за произход.Приходите от тези търгове да бъдат насочвани към ново изкупуване на артефакти от търсачите а оставащите в излишък средства да акумулират за момента когато ще се предложи на комисията нещо скъпо и ценно.
Всичко което не представлява интерес за тази комисия да бъде документирано с документ който да дава право на търсача да колекционира ,заменя и продава на други лица.
Най-важното за да имаме поле за практикуване на хобито ни държавата е крайно време да доведе дознание кое е археологичен обект и кое е извън зоната им.Дори границите на горното да подлежат на ежегодно изменение.
Последното,но най важното е строг контрол върху съхранението и отговорността за артефактите поверени на музеите.Пресичане на порочната практика от подмяна с по-ниско качество или с фалшификати та дори и кражба на предмети и монети от музейни работници.
Последна промяна: 26 Фев 2013 22:47 от satir.
  • Страница:
  • 1
  • 2
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, yaponetsa, skita6t, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат