ConceptionJunction писа:
vvurbanov писа:
Няма за какво да се заведе дело в Страсбург.Всяка държава в ЕС може да има различни закони касаещи металдетектинга.Нашите не нарушават договорите и споразуменията които сме подписали с ЕС, нито международните правни норми.
След като внимателно прочетох написаното от г-н vvurbanov у мен съвсем спонтанно възникна следния въпрос :
Ако горното твърдение е истина и "нашите не нарушават договорите и споразуменията които сме подписали с ЕС" за какво хармонизиране на българското законодателство с това на европейските страни става въпрос в устава на федерацията?
Справка:
Устав на Българска Национална Федерация по Металдетектинг
Чл.6. Основни цели на сдружението са:
6. Подпомагане и подготовка на експертно равнище за поетапното хармонизиране на българското законодателство с това на европейските страни.
п.п. Моля да коментират само хора, които са прочели и приели без условия устава на федерацията! Устава или се приема, или не. Незнам за такава опция да можеш да станеш член на Федерацията с условия към устава.
Това, че ние
искаме да хармонизираме нашето законодателство с европейското, не означава автоматично, ча Българското законодателство противоречи на Европейското, а и никъде и никой не е казал, че в различните държави на Европа трябва да има еднакъв закон за Културно наследство. Доколкото ми е известно има приети общоевропейски норми, но те имат пожелателен, а не задължителен, характер към различните законодателства. Така че, ние можем да си искаме всичко, а българския законотворец не е длъжен да се съобразява с нас.
Колкото до мнението на Върбанов. И съм съгласна с него, и не съм.
За първи път съм съгласна и с мненията на Елмо, и не съвсем.
Може и да не може да съдим българското законодателство в Страсбург, както казва Върбанов, но това не означава, че не можем да търсим правата си по друг път, в други европейски институции. Много се изприказва за несъвършенствата на ЗКН, очевидно е, че има такива и е почти сигурно, че може би нарушават някои от правата ни по конституция. Вече има купища материали за това как се прилага закона. Сигурно можем да се обърнем към някоя европийска институция като организация. Доколкото знам, има корекция в закона след намесата на Омбудсмана за противоконституционни точки в него. Сигурно има още какво да се прави в тази посока.
Така че, търсенето на права чрез наддържавни институции изобщо не е лишено от смисъл, а дали съд или по друг път, е в компетенцията на юристите.