Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: За иманярството в Уикипедия

За иманярството в Уикипедия 22 Дек 2015 11:27 #36439

• kyankov
  • kyankov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 84
Здравейте колеги,

Днес от любопитство отворих уикипедия за да се запозная с българската дефиниция на думата "иманяр", аналог на английското "treasure hunter" която описва нашето хоби (защото мисля, за повечето от нас това е хоби). С голямо мое разочарование, това което прочетох там ме обижда, смятам че е необективно, несправедливо и меко казано подвеждащо. Звучи като пропаганда, с нотки профанация.

Моля, ако има мили хора, приятели на металдетектинга, които познават добре материята и могат да систематизират знанията и убежденията си, ударете едно рамо да поправим това недоразумение.

Линк към статията в уикипедия тук
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, djendaka, yaponetsa, lyubo

За иманярството в Уикипедия 22 Дек 2015 16:13 #36440

• cat
  • cat's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1881
Недоразумението няма да се поправи с писане а с действия , докато се крием като мишки а като ни видят гледаме гузно нещата няма да се променят . От 2 години излизам на плажа по светло в туристическия сезон когато се изпразни плажа между 19 и 20 ч а извън сезона посред бял ден в началото ме гледаха накриво сега нещата се промениха тия които се разхождат редовно ме приемат спокойно и с усмивка, проблема е че това го правим малко хора повечето се крият и чакат някой друг да проправи пътя .
Обяснявал съм и на полицейски служители че детектинга е като да имаш кола , може да я имаш може да я караш но неможе да мачкаш хора , детектора може да го имаш може да търсиш с него метални предмети но извън регистрираните археологически обекти .
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, skita6t, djendaka, yaponetsa, mitko, miro1113, Отона

За иманярството в Уикипедия 22 Дек 2015 17:38 #36444

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6683
Това е писано от милиционер по партийна поръчка.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, kyankov, Djenko

За иманярството в Уикипедия 22 Дек 2015 17:48 #36445

• yaponetsa
  • yaponetsa's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ и модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 2166
Не е проблема в това дали ни казват иманяри или търсачи.Проблема е в отношението към нас и как държавата гледа на нас , и как ни третира.Мене не ми дреме толкоз как ни викат.Английската дума treаsure hunter буквално си значи ловец на съкровища,което е точно нашенската дума иманяр.Ми иманяри сме си.Кой не му се ще да намери на Тутенщайн имането.Всеки си мечтае да намери нещо интересно.То нали за това е и хобито ни.
Лошото е че тая статия от уикипедията показва колко им е акъла на авторите и.То в уикипедиата и аз мога да влезна да я редактирам.Но това няма да промени вече натрапените убеждения в обществото.Както казва cat докато се крием и мишкуваме зор ше е работата.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander, djendaka, asparuh, mitko, miro1113, cat, Anghello, kyankov, Djenko Виж още благодарили

За иманярството в Уикипедия 22 Дек 2015 20:06 #36452

• comander
  • comander's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4278
понеже няма страница (Българска културно историческа мафия)кои ще се наеме да я попълни ,нека вътре напишем наща гледна точка до момента
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...
Последна промяна: 22 Дек 2015 20:26 от djendaka.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, skita6t, djendaka, sitalk, yaponetsa, fides, miro1113, cat, Отона

За иманярството в Уикипедия 22 Дек 2015 20:19 #36453

• asparuh
  • asparuh's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2277
Точно казано от comander ,нека някой по вещ, да защити и нас като организация и хора с право да си практикуват свободно хобито, без да се чустват преследвани или наблюдавани като престъпници
Следните потребители изказаха благодарности: comander, djendaka, cat

За иманярството в Уикипедия 23 Дек 2015 08:40 #36463

• kyankov
  • kyankov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 84
Аз не споря, че сме иманяри. Проблема е, че една лъжа написана сто пъти в става истина - в случая ние сме и се асоциираме като иманяри, но аз се дистанцирам от определението списано от някой от системата, за което отделено време е получил и хонорар или заплата. Нека обогатим страницата и от обслужваща поредната масова приватизация в държавата (този път на културни ценности), да се доближи повече до реалността и да е в полза на хората, каквото е идеята. Вярвам, че не сте съгласни с части от текста, дайте предложения как да ги променим - ако не му се занимава на някой просто да даде предложението си тук, а аз или някой друг от форума ще направим редакцията.
Относно криенето на колегите - според мен се крият хора, които се страхуват. Дали от непознаване на закона, дали защото имат вкъщи нещо за което музея не е уведомен, или са намерили нещо което имат намерение да продадат или са продали... примерно. Донякъде разбирам - никак не е лесно да не влезеш в сянка докато се занимаваш с металдетектинг, колкото и усилия да полагаш, щото ти си по презумпция престъпник (макар и в разрез със един от основните правни принципи записани и в конституцията "Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда"). Освен това търсенето на плажа е едно, в нивите друго - по-екстремно е, по-криминално, по-съмнително и тн (а и никога не си на 100% сигурен дали мястото няма да ес окаже от интересно за вещите лица при евентуален съдебен процес). Малко са хората, които могат да издирят собствениците на нивата в която ще търкат, та камо ли да поискат и разрешение от тях в писмена форма за да са в синхрон със изискванията.

Цялата статия трябва да се пренапише. Иманярството само по себе си не е противозаконно - противозаконно би било да копаеш на терена на археологически обект, да търгуваш с не идентифицирани антики, да откриеш предмет който има белези на културна ценност и да не уведомиш в предвидения в закона срок от 7 дни най-близкия музей и тн... Длъжни сме да редактираме страницата. Ако не си помогнем сами, няма кой. Не подценявайте уикипедия и интернет пространството въобще, още по-малко като източник на информация но и като инструмент който трябва да се ползва от хората за хората.

ПС: Да не говорим, че има толкова много информация да се напише. Хората остават с впечатление, че могилите са били разграбвани само в последните 100-на година, а всъщност процеса е започнал още с възникването на християнството по нашите земи. Това е само един пример. Съжалявам, че нямам необходимите знания и "дар слово" :)
Последна промяна: 23 Дек 2015 09:21 от kyankov.
Следните потребители изказаха благодарности: Fastext

За иманярството в Уикипедия 23 Дек 2015 13:43 #36467

• yaponetsa
  • yaponetsa's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ и модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 2166
Готово бе колега.Отне ми 2-3 мин. да редактирам текста.Остава да видим колко дълго ще се запази без някой да го редактира.Направих промените в 15:38 на 23.12.2015.Ето и как изглежда редакцията ми.

Иманярство
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Иманярството е дейност, извършвана от физически лица ("иманяри"), изразяваща се издирване на загубени или укрити предмети от минали епохи. Обикновено издирването става с помощта на технически средства, най-често металдетектори.

Съдържание

1 Правен статут
2 Причини и размер
3 Структура на иманярството в България
4 Противодействие на незаконното иманярство

Правен статут

Деянието не е престъпно според Наказателния кодекс на Р България, когато се извършва извън територията на регистрирани археологически обекти.

Термините "иманярство", "иманяр", "търсач" и пр. не са правни термини. Използването на регистрирано оборудване (металдетектор) не прави издирването на археологически ценности законно,ако издирването се извършва на територията на регистрирани археологически обекти.Регламентирането на издирвателската дейност е уредена в специална наредба на Министерство на културата.
Причини и размер

Причините за иманярството не са комплексно изследвани, но сред тях са високата безработица, бедността, криминогенната обстановка в страната и недостатъчното противодействие от страна на органите на реда, както и желанието (хоби) за издирване на загубени вещи и предмети.

Липсва публична статистика за размера на иманярството в България.
Структура на иманярството в България

Най-общо съществуват няколко типа иманяри:

т.нар. "малджии", които търсят легендарни съкровища като това на Вълчан войвода, на цар Иван Шишман и др.;
инцидентно действащи опортюнисти, които не се занимават с не регламентирани дейности и спазват законовите разпоредби на РБ;
самостоятелно действащи иманяри - неорганизирани в групи, системно занимаващи се с издирвателска дейност;
иманярски групи - състоят се от няколко човека копачи, ръководени от лице, свързано с местни прекупвачи (дилъри). Обикновено работят в ограничен периметър.

По някога иманярите се насочват към съществуващи археологически обекти или черпят информация за потенциални такива от исторически книги, медии, местни слухове или сведения от музейни работници и археолози с които действат в комбина.
Противодействие на незаконното иманярство

Противодействието на незаконните археологически разкопки е в ресора на Криминална полиция, а когато става въпрос за организирана престъпна група - в ресора на ДАНС. Често двете служби действат съвместно.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, zempar, djendaka, mitko, Fastext, miro1113, cat, kyankov, Отона

За иманярството в Уикипедия 23 Дек 2015 15:22 #36472

• asparuh
  • asparuh's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2277
Браво колега,добър си.Остава да следим за развитие.Поздрави
Следните потребители изказаха благодарности: mitko

За иманярството в Уикипедия 19 Дек 2016 21:29 #49381

• sitalk
  • sitalk's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 492
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, yaponetsa, skita6t, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат