Аз не споря, че сме иманяри. Проблема е, че една лъжа написана сто пъти в става истина - в случая ние сме и се асоциираме като иманяри, но аз се дистанцирам от определението списано от някой от системата, за което отделено време е получил и хонорар или заплата. Нека обогатим страницата и от обслужваща поредната масова приватизация в държавата (този път на културни ценности), да се доближи повече до реалността и да е в полза на хората, каквото е идеята. Вярвам, че не сте съгласни с части от текста, дайте предложения как да ги променим - ако не му се занимава на някой просто да даде предложението си тук, а аз или някой друг от форума ще направим редакцията.
Относно криенето на колегите - според мен се крият хора, които се страхуват. Дали от непознаване на закона, дали защото имат вкъщи нещо за което музея не е уведомен, или са намерили нещо което имат намерение да продадат или са продали... примерно. Донякъде разбирам - никак не е лесно да не влезеш в сянка докато се занимаваш с металдетектинг, колкото и усилия да полагаш, щото ти си по презумпция престъпник (макар и в разрез със един от основните правни принципи записани и в конституцията "Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда"). Освен това търсенето на плажа е едно, в нивите друго - по-екстремно е, по-криминално, по-съмнително и тн (а и никога не си на 100% сигурен дали мястото няма да ес окаже от интересно за вещите лица при евентуален съдебен процес). Малко са хората, които могат да издирят собствениците на нивата в която ще търкат, та камо ли да поискат и разрешение от тях в писмена форма за да са в синхрон със изискванията.
Цялата статия трябва да се пренапише. Иманярството само по себе си не е противозаконно - противозаконно би било да копаеш на терена на археологически обект, да търгуваш с не идентифицирани антики, да откриеш предмет който има белези на културна ценност и да не уведомиш в предвидения в закона срок от 7 дни най-близкия музей и тн... Длъжни сме да редактираме страницата. Ако не си помогнем сами, няма кой. Не подценявайте уикипедия и интернет пространството въобще, още по-малко като източник на информация но и като инструмент който трябва да се ползва от хората за хората.
ПС: Да не говорим, че има толкова много информация да се напише. Хората остават с впечатление, че могилите са били разграбвани само в последните 100-на година, а всъщност процеса е започнал още с възникването на християнството по нашите земи. Това е само един пример. Съжалявам, че нямам необходимите знания и "дар слово"