Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2

ТЕМА: Инициатива "Дарения"

Инициатива "Дарения" 30 Апр 2010 22:21 #352

• Aemilivs
  • Aemilivs's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 109
Здравейте колеги и колежки :)
Лесно казваме кой какво трябва да ни даде направи за нас и т.н..
Предлагам и ние да дадем нещо.
Предлагам инициатива за даряване в местните РИМ-ове на монетен материал и артефакти.Каквото ви се откъсне от сърцето.Дори и най-мижавия костак да е.Предлагам да го структурираме.Примерно избираме даден ден и по области.
Примерно събират се колегите от област Ловеч отиват в местния музей и правят дарение.Естествено от името на федерацията.Може и в медий да го впишем.Разбира се всяка област ще го впише в местна медия,като ще и разпратим съобщение за инициативата като цяло в по-големи медий.
Който иска да ме допълни защото си лягам :)
Дано харесвате предложението.
Поздрави :)
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Инициатива "Дарения" 30 Апр 2010 22:28 #353

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
На мен предложението ми харесва. Има колеги, които и сега го правят, но не сме се сетили да го направим организирано.
Не знам как точно може да стане, но идеята никак не е лоша.
Има само един проблем, който виждам: оказва се, че все още не можем да се наречем организирана група.
Дано греша.

Отг:Инициатива "Дарения" 30 Апр 2010 22:29 #354

• dionis
  • dionis's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 27
Много е хубаво!Но няма ли да питат,защо не са регисрирани нещата в срок?Или ще бъдат от регистрираните?:)

Отг:Инициатива "Дарения" 30 Апр 2010 22:31 #356

• dionis
  • dionis's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Извинявам се много ,още не познавам всички функции на сайта.

Отг:Инициатива "Дарения" 30 Апр 2010 22:38 #358

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
Модераторите ще го оправят.
Ами що да питат, ще им носим това, което сме намерили последния път като излизаме, ако сме намерили нещо, което ги интересува. :)

Отг:Инициатива "Дарения" 01 Май 2010 00:09 #360

• Aemilivs
  • Aemilivs's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
1.Лесно ще се организираме ( предполагам).
2. Не е необходимо нещата да са от тези,които сме регистрирали като колекций.За това ги даряваме,защото не са регистрирани :P ;)
3. А ако им занесем нещо което не ги интересува се надявам че биха били така любезни да ни кажат какво можем да правим с него след това.По закон май трябва да приберат всичко.На нищо не биха отказали.Сигурен съм :)
Ще ми се след време да има колекция "Федерация Металдетектинг".Готино,а? ;)

Отг:Инициатива "Дарения" 01 Май 2010 10:46 #363

• Georgi Georgiev
  • Georgi Georgiev's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
  • Получени благодарности 152
Здравейте,
идеята за дарения в полза на музеите е много добра.
Поне аз от 15 години я обсъждам с търсачите и многократно съм ги приканвал да заливат музеите с намерените предмети. Макар, че от личен опит знам че в един момент служителите започват с неохота да приемат предметите,
по простата причина, че не им се занимава с описването и регистрирането на предметите.
Относно реда и начина бих могъл да ви дам няколко препоръки, за да бъдат спазени законовите изисквания, и по надлежен начин да е регистрирано дарението, което ще направя в следващите дни.

Отг:Инициатива "Дарения" 01 Май 2010 13:11 #366

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
Благодаря Ви, господин Георгиев, или Жоро,/Тук всички сме приятели/ от името на всички колеги!
Вашето присъствие във форума е много полезно за всички.
Казвам го от името и на останалите, но мисля, че всички с интерес четем мненията Ви!

Отг:Инициатива "Дарения" 01 Май 2010 13:36 #368

• Aemilivs
  • Aemilivs's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Така.Днес на Търново разпитах малко за даренията.Има една голяма спънка :)
Вече дори и даряването в музеите е същата занимавка като регистрация на АРТЕФАКТИ.
Назначава се комисия от 2ма човека независими от други градове,плащат им се разходи - път спане и т.н.. Шеф на музей го каза.Дали е истина не знам.Но ако е ... нямам думи.

Отг:Инициатива "Дарения" 01 Май 2010 13:42 #370

• dionis
  • dionis's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Ако е така,могат да им се оставят пред вратата с бележка-отБНФМ :)))

Отг:Инициатива "Дарения" 02 Май 2010 08:31 #376

• stan960
  • stan960's Avatar
Писах туй във Ф.ИМПЕРИО още преди време -Нямате никакъв проблем да си ги дарите или задържите костаците -процедурата е точно такава каквато описва Емил -разхода включително командировъчните на Експертите по всички тия чиновнически финтифлющини се плаща от физическото лице ако е самостоятелен дарител или в случая който предлага Емо от Федерацията -Въпросът е след това каква ще е реакцията и последствията зя Федерацията - Знаете че дори много да им се иска на всякъкви номенклатурки без значение на партийна принадлежност Федерацията не може да бъде заличена Не е разрешено обаче да се ходи без значение къде със металдетектор и да се правят така наречените теренни проучвания-от там естествено и въпросът за начинът на придобиване на артфактите който ще даряваш-От тук пък пред мен възниква въпросът дали с едно такова показно меценатство в неблагоприятен момент нема сами да дадем оръжието в ръцете на врага- Предполагам Адвокат Георгиев е по в час със тъмните нюанси и евентуални капани в едно такова начинание и ще осветли аудиторията по въпроса още повече че това са стъпки касаещи бъдещето на Федерацията - Та поне моето мнение Емо е да пойзчакаме с комсомолските пориви.................. ;)

Отг:Инициатива "Дарения" 03 Май 2010 16:58 #379

• Georgi Georgiev
  • Georgi Georgiev's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
  • Получени благодарности 152
Дарението е регламентирано в Закона за задълженията и договорите /ЗЗД/.
По силата на чл.225 от ЗЗД, с договора за дарение дарителят отстъпва веднага и безвъзмездно,нещо на дарения /т.е.предмета на дарението/, който го приема, т.е. договора е едностранен, тъй като поражда задължение само за дарителя, но не и за дарения, или казано по друг начин от страна на надарения няма насрещна престация.
На следващо място съгласно чл.225.ал.2 от ЗЗД, дарението на движими имущества трябва да стане в писмена форма с нотариално заверени подписи или чрез предаване на веща.
В конкретния случай който коментираме, считам че няма никакъв проблем във всеки един момент да се дари на музей някаква вещ, чрез предаването и т.е.без писмен договор с нотариална заверка на подписите.
Считам, че това може да стане с формално заявление до музея от името на дарителя, с което се заявява желание
да бъде дарена безвъзмездно дадената вещ, която би следвало да бъде описана и предадена едновременно с подаването на заявлението.
От музея са длъжни след като приемат дареният предмет да издадат документ за получаването му. Обикновенно това са бланкови разсписки в които се описва от кой, какво и на коя дата е получено от съответният музеен служител.
Същите си имат пореден номер и дата на издаването и са документа който удостоверява, че сте дарили на музея някаква вещ.Никъде няма изискване да се заплаща някаква сума за експертиза от специалисти или други подобни,
а и както посочих по-горе акта на дарение представлява едностранен договор и същият произвежда действието си в момента на предаването на веща и приемането и от нададеният, т.е.музея.
В случая с цитираното от Aemilivs мнение на „Шеф на музей”,считам че не отговаря на никакви законови изисквания.Приемам го по скоро като често срещаното от страна на някои музейни работници нежелание да се занимават с допълнителна работа по идентификация и регистрация на постъпилите вещи.
Действително съгласно чл.98, ал.1 от ЗКН за резултатите от идентификацията се изготвя експертно заключение в което се посочва дали вещта съответства или не на изискванията за културна ценност и ако съответства на изискванията, директорът на музея в едномесечен срок издава удостоверение на притежателя и, а той поема разноските по дейноста на назначената експертна комисия.
Но в сучая говорим за дарение на веща, т.е. приемаме, че сме в хипотезата когато тя е придобита от музея чрез дарение,като в този случай директорът разпорежда нейното вписване в инвентарната книга на музея,а дарителя
не поема никакви разноски във връзка с назначената експертна комисия.

Отг:Инициатива "Дарения" 23 Май 2010 18:31 #461

• sitalk
  • sitalk's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 492
Аз пък предлагам следното: всеки член на федерацията(който иска де) да извади по нещо,след като се съберат артефактите от някой колега(упълномощен от БНФМ) с документи и т.н......всичко се описва да няма после недоволни,или обвинения за изчезнали предмети и тн...Накрая тези неща се носят в София в Нац.исторически музей,при Божидар Димитров.И му се казва,че това е дарение за музея от новоучредената БНФМ...
Преди месец-два му писах на имейла.Обясних му за Федерацията.Питах го да се направи предаване в "Памет БГ",ама....ни вопъл,ни стон..Нека тогава да му "натресем" всички събрани неща,да види,че при нас шега няма......че ще вървим напред....ако иска да ги приема...Ако трябва ще дойде и журналист с оператор с камера..да присъства....
Ето текстта,който му писах не електр.поща:
B) B) B)

Здравейте г-н Димитров!
Поздрави на Вас и на Вашето хубаво предаване "Памет българска".Казвам се Тодор Гурков,от Сливенско.Преди 2-3 год.сме си говорили с Вас в предаване,както и по телефона.За история разбира се.Щяхте да ми идвате на гости,ама не остана време..както и да е.
Сега ви пиша по повод една молба от мои познати,които са учредили една Федерация. Казва се "Българска Национална Федерация по Металдетектинг".
Федерация,която Ловешкия съд я е узаконил.Нейните членове са хора,които упражняват това хоби(Металдетектинг) извън и далеч от границите на Археологическите обекти.Хора,които се дистанцират от копаещите могили и други арх.паметници,както и от износа на антики зад граница.
В държави от Евпопейския съюз има такива клубове,така,че хората смятат за съвсем нормално и тук да е законно това дело.Имаше няколко предавания на тази тема,сега,желанието на председателия и неговите заместници е дали ще бъдете съгласни да се направи едно предаване за това в "Памет българска".За да се покаже на обществото,че това не са престъпници,както в последно време някои искат да се втълпи това на обществото.Ако се съгласите да се направи такова предаване,телефонния номер на председателя на БНФМ е 0898584502.На заместника е 0888654620.Или на мен пишете и аз ще им предам.
B) B) B)

Да му се занесат нещата,пък да видим какво ще стане....
Така предлагам да се направи-от Високото да се тръгне.А за местните Музеи,пак ще има....

Отг:Инициатива "Дарения" 25 Май 2010 22:21 #475

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 940
и на мен ми харесва идеята за предаване на артефакти от името на федерацията и ако смятате че не е много късно нека всеки донесе по нещо на националният събор в згориград. там ще си направим опис ако е необходимо и ще изберем човек който да ги предаде на НИМ.може и снимка да направим в случай че някоя медия е заинтересована.

Отг:Инициатива "Дарения" 14 Ное 2010 20:28 #1114

• pechkata
  • pechkata's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ
  • Получени благодарности 119
Да след представяне на предложението на Федерацията в регионалния музей ще поема инициативата за дариния в гр.Левски и региона... Със нова дата...
Последна промяна: 15 Ное 2010 20:49 от pechkata.
  • Страница:
  • 1
  • 2
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, yaponetsa, skita6t, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат