Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: За музеите,търсачите и паметниците на културата

За музеите,търсачите и паметниците на културата 03 Юли 2012 17:44 #8201

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1189
Прави впечатление че 90% от намерените находки са открити случайно,а не при археологически разкопки или проучвания.Представете си колко от съкровищата в музея нямаше да ги има сега.Рогозенското,Панагюрското, Летнишкото и по 40-50 колективни находки на година според Йорданка Юрукова.През хиляда деветстотин седемдесет и някоя година двама жители на село Костена река като копали за тоалетна намерили гърне с тетрадрахми.Разделили си ги наполовина и единия от тях ги сложил в едно тасче под царка.Като отидох да ги видя същия ми се оплака че кокошките постоянно ги разпиляват и все се налага да ги събира.Обещах му че ще се обадя в музея в Дългопол да дойдат да ги вземат и да му ги платят.За благодарност човека ми подари една тетрадрахма на Алесандър.След като съобщих за находката на археолога Златарски той разгледа монетата и ми я върна.Каза че понеже съм нумизмат нека да ми остане за спомен.Трябва да се прави разлика между паметници на културата от национално значение и такива монети и предмети които се търгуват по аукционите в Европа. През следващите години много често предавах предмети(монети не искаха казваха че имали много) в музеите на Шумен,Варна,Силистра и София.Богдан Филов също пише в известията че са му носили за откупуване находки от денари но и той ги връщал-имали много такива.Много работи им носех и от музеите ми ги плащаха и нямаха нищо против че ги намирам с металотърсач.Напротив отношенията ни бяха приятелски, помагах им и с МТ при разкопки и експедиции понеже те нямаха машини.Но не бях само аз,много търсачи постъпваха по същия начин.Сега това ми прилича на английския металдетектинг.Ако се направи справка ще се види колко много нещо постъпваше в музеите тогава и колко влиза сега.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:За музеите,търсачите и паметниците на културата 09 Юли 2012 21:51 #8270

• Georgi Georgiev
  • Georgi Georgiev's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
  • Получени благодарности 152
"Много работи им носех и от музеите ми ги плащаха и нямаха нищо против че ги намирам с металотърсач.
Напротив отношенията ни бяха приятелски, помагах им и с МТ при разкопки и експедиции понеже те нямаха машини.Но не бях само аз,много търсачи постъпваха по същия начин."

Приятелю Върбанов,това което ни казваш е абсолютно вярно и беше пример за едно много добро сътрудничество
между музеите, колекционерите и търсачите.
Явно това беше неудобно някому....и последва тази драстична промяна в закона за културните ценности.
И не само това, интереса към паметниците на културата стана престъпление, много хора бяха осъдени.
Защо стана така и се отдалечихме от този модел, изводите нека си го правят хората.
Дано успеем да върнем нещата в нормалното им състояние близко до английския модел.

Отг:За музеите,търсачите и паметниците на културата 09 Юли 2012 22:49 #8271

• zempar
  • zempar's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2436
Georgi Georgiev написа:
Явно това беше неудобно някому....и последва тази драстична промяна в закона за културните ценности.
неудобно разбира се , за каналджиите на антики , за собствениците на канали , които са на депутатите висши ченгета и техни приближени
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, yaponetsa, skita6t, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат