miro1113 писа:
Нешо е прав , когато на изток е имало високо развити цивилизации обработка на металите , писменост . То на запад са се радвали на каменна брадва .
Но на пример в Етиопия по това време е имала писменост която обаче е забравена и не се ползва днес . От нея са останали само частични свидетелства .
Каква ми беше основната идея да отворя темата. Много се замислих върху въпроси свързани със еволюцията когато разбрах че има острови на които
живеят племена грубо казано които на еволюционно равнище са още във каменната ера спрямо съвременния и модерен свят. Стрелят си със лъковете
не са знаели какво е метал и неговите свойства, не са виждали бели хора и си мислят още че земята е плоска а техния остров е центъра на света.
Някой или по голямата част от хората ще си кажат ОК какво толкова били са откъснати от света през последните 8/10 хиляди години и са си останали
на тва ниво. Да така е но защо ние сме с развили и еволюирали и още преди 8 хиляди години сме имали развита култура а те във 21 век още не са.
И моя отговор и предположение следния. Според мен еволюцията винаги е била подпомагана във определени етапи на развитие От кой Не знам
Само мога да предполагам. Ще дам и един конкретен теоретичен пример свързан със въпросните племена. Ако например близначета или айде да не са близначета да не ги разделяме,
да кажем просто две деца аборигенчета от въпросните острови едното го осиновява семейство от бяла държава, а другото си остава при майка му и баща му туземци. Точно за 18 години образование( езици,химия,биология,история,география,информатика, физика,
астрономия и т.н) и живот във бялата държава туземчето ще е по напред от неговото братче или сестриче със едни 10 хиляди години еволюция.
Разбира се неможе да се отрича и гена и наследствената памет но тя е незначителна защото веднага може да се направи и обратния пример или колко би се развило едно дете на някой нобелов лауреат ако още от бебе се остави при туземците.