Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ...

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 20:01 #14622

• zolak
  • zolak's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 228
Днес бях на една сбирка на златарите и колкото и да си мислят хората,че са тясно профилирани интереси,мога да ви кажа,че всеки от тях се сблъсква с някакви интересни камъни в реката.От реката излизат и далеч по-интересни неща... освен златинки....
.И да Ви кажа на една такава сбирка,не се говори само за драги.Също,както си мислят други за нас.
Да не казвам ,че всеки втори е бил - или сега има апарат.
Тази тема е за тези,които си мислят,че имат най-драгоценния камък на света,както и за тези със шлаката дето си мислят,че е метеорит.
За тези с фосилите отговорите ,ще бъдат малко по-бавни,защото аз не разбирам от Миоцен и Горна креда и съответно ще се допитвам до по-знаещи.

И естествено снимков материал ,но на ФОКУС!!!!!

Преобладаващите камъни за подарък или намерени,са лилаво и бяло
това е аметист
Червеникаво с "накакви"точки и чертички е яспис....И това е само в сферата на догадките.......
Пускайте снимков материал...
Това,което не ме убива-ме прави по силна.
Когато вълчицата минава,кучките могат само да скимтят.
Последна промяна: 05 Окт 2013 20:47 от zolak.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: skita6t, Nesho, elmu007

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 20:12 #14623

• Gladius
  • Gladius's Avatar
zlatoimeteoriti.bg/wp/wp-content/uploads/2013/02/631484.jpg Кварцово Злато -- жила

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 20:19 #14624

• Gladius
  • Gladius's Avatar
img15.nnm.ru/9/e/c/5/e/d0be4ea6cde113632a8958c25fd_prev.jpg А това е --Азурит www.crystalclassics.co.uk/minerals/s_3951.jpg Атова пьк е Родохрозит вьрху Мантанит
Последна промяна: 05 Окт 2013 20:22 от Gladius.

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 20:36 #14625

• zolak
  • zolak's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
Ще започна първо с Галенита,който въпреки,че го имам в къщи,не съм го пробвала с апарат...
Та колеги на събора ми показаха Галенит и се чудеха какво е..защото апаратите го "чуват.....
Има метален блясък,цепест лом /може и да бъркам/и често е с Пирит или халкопирит.Тежи "като" олово.
Образеца ,който е на снимката с времето ще потъмнее от окислението причинено от въздуха.
Та нещото на снимката е Галенит с Пирит,има метален блясък и тежи ,като олово

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 20:55 #14626

• Gladius
  • Gladius's Avatar
Да Пирита се вижда -- това жьлтеникавото трябва да е. Обаче не ми се вярва тои да дава тежината а ако има и метален отбляськ що не го провериш подробно за наличие на Сребро

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 21:10 #14627

• zolak
  • zolak's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
В този и други подобни образци няма наличие на сребро,но това не значи ,че в самата рудна жила няма.Може да има много други неща...

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 21:21 #14628

• Gladius
  • Gladius's Avatar
Даа сигурно има но да ти кажа тука в тази сфера за камьните сьм доста зле. Признавам имам бегьл поглед на нещата с тях обаче обичам да ги гледам и дори имах сьбрани не лоши екземпляри и то от реки . Особено като ходех по едно време да промивам Злато -- АМА НЕ СЕ СМЕИТЕ сьщо така привлекателно хоби като нашето .Само че там вече имам доооста скромен опит -- засега

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 22:04 #14629

• elmu007
  • elmu007's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 930
Минералите са интересни образци на неживата природа ,преди години им бях фен може би и още съм , после малко ги изучавахме и в университета, но те са ясни, дават само красота и то за тези които я виждат .Няма я тази тръпка непрекъснато да се изненадваш която ти дава металдетектинга . sshy
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, Gladius

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 05 Окт 2013 23:55 #14630

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
elmu007 писа:
Минералите са интересни образци на неживата природа ,преди години им бях фен може би и още съм , после малко ги изучавахме и в университета, но те са ясни, дават само красота и то за тези които я виждат .Няма я тази тръпка непрекъснато да се изненадваш която ти дава металдетектинга . sshy

elmu007 Абе то и в метaлдетектинга ако човек е от достатъчно дълго време и ако цените и на най-скъпите монети никога не надвишаваше 5 лв незнам какво би останало от тръпката и от какво чак толкова човек би се изненадал. Може би ще е същата тръпка като да вадиш щайби по цял ден и да казваш че се наслаждаваш на хобито металдетектинг :laugh: Но както и да е смятам че докато не се научим да синтезираме примерно кристалите по начина и красотата по който го прави природата и най-често срещания кристал за мен е по значим от което и да е било парче метал обработено от човека. Да не говорим че кристалите все повече намират своето приложение в техниката докато старите монети които намираме освен да допълват информацията за себе си и да бъдат приложени в нечия колекция друго приложение не виждам.
Последна промяна: 06 Окт 2013 06:07 от Nesho.

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 06 Окт 2013 07:39 #14631

• Gladius
  • Gladius's Avatar
Nesho писа:
elmu007 писа:

elmu007 Абе то и в метaлдетектинга ако човек е от достатъчно дълго време и ако цените и на най-скъпите монети никога не надвишаваше 5 лв незнам какво би останало от тръпката и от какво чак толкова човек би се изненадал. Може би ще е същата тръпка като да вадиш щайби по цял ден и да казваш че се наслаждаваш на хобито металдетектинг :laugh: Но както и да е смятам че докато не се научим да синтезираме примерно кристалите по начина и красотата по който го прави природата и най-често срещания кристал за мен е по значим от което и да е било парче метал обработено от човека. Да не говорим че кристалите все повече намират своето приложение в техниката докато старите монети които намираме освен да допълват информацията за себе си и да бъдат приложени в нечия колекция друго приложение не виждам.
.....Имат приложение и Монети и Предмети Нешо в Историята -- Понеже тя може да ни научи но много важни неща . Друг е вьпроса че никои не си взема поука от нея . А сега ми пожелаите Успех чеее след малко отивам да повилнея с Металдетектора AVE -- Поздрави

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 06 Окт 2013 10:05 #14632

• Радо ВТ
  • Радо ВТ's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 374
С фосилите по внимателно. Съхранението им определено ще Ви докара неприятности по чл 278 ал 6 ,защото под общ знаменател се водят културни исторически ценности. Това лято работих в село Малко Трънково обл Ст Загора, посока Чирпан. Това село по моето тълкуване на закона, е безценно. Защото къщи,плевни, огради и всичко каменно е фосили. Ама много пъти по милиарди фосили и то от местна кариера. Защо да не кандидатстваме в ЮНЕСКО и да го направим световен паметник?
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, Gladius

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 12 Дек 2013 20:01 #15989

• elmu007
  • elmu007's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 930
Берилиеви кристали .

И малко шлака за контраст . :)
Последна промяна: 12 Дек 2013 20:15 от elmu007.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, Радо ВТ, Nesho, Fastext

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 19 Дек 2013 22:59 #16079

• cat
  • cat's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1881
http://media.snimka.bg/s1/1636/029515667.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/1916/030075955.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/2584/031411802.jpg?r=0

Да добавя и малко златинки че не видях в темата .
Последна промяна: 19 Дек 2013 23:06 от cat.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, atina, ConceptionJunction

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 20 Дек 2013 08:00 #16081

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
Колега cat ,
колко грама е златото в зеленият леген ,
колко кубика земя е преработена за това количество и каква е чистотата ( каратите ) на златото ?
Последна промяна: 20 Дек 2013 09:07 от Slavitoooo.

КАМЪНИ,ЗЛАТИНКИ И ФОСИЛИ... 20 Дек 2013 15:33 #16095

• cat
  • cat's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1881
Около 23к е чистотата точно неможе да кажа понеже не е минавало през лабораторно окаратяване , за да го промием прехвърлихме към 1,5 м3 нанос

http://media.snimka.bg/s1/2396/031035444.jpg?r=0

а златото е 1,1г
Следните потребители изказаха благодарности: valchan_gb, ConceptionJunction, Vasilev Si
Модератори: Slavitoooo, skita6t, djendaka, Ilia, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат