Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Самородно злато и начини за добиване

Самородно злато и начини за добиване 04 Ян 2011 16:01 #2030

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
Всичко за самородното злато ще научим от Стефан Младенов
познат на повечето колеги като ( stemla )
Хобито да промива речно злато практикува от доста време ,
през свободното си време проучва реките за наличие на ценния метал от София е . !

Намерено с металдетектор !

Последна промяна: 08 Фев 2014 02:18 от Slavitoooo.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Самородно злато и начини за добиване 04 Ян 2011 21:12 #2036

• stemla
  • stemla's Avatar
Здравейте,искам да ви представя търсенето на самородно злато като хоби.През вековете добива на злато е било препитанието за много хора но в днешно време е малко популярно.Има много начини за търсене на злато,от най-елементарен до използването на скъпи техники.По света много хора използват металдетектори за намира на жълтия метал.За да намерите златинка ви е необходимо само обикновенно легенче и лопата,за по-голямо количество това не е достатъчно. Във България има повече самородно злато отколкото предполагате а и търсенето му е доста интересно хоби което не отсъпва по нищо на другите като лов и риболов а и може успешно да се практикува с определени марки металдетектори.
Прикачени файлове:
Последна промяна: 08 Фев 2014 02:19 от Slavitoooo.

Самородно злато и начини за добиване 04 Ян 2011 21:15 #2037

• dionis
  • dionis's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 27
Стемла,добре дошъл:))От тебе наистина могат да се научат много интересни неща:)

Самородно злато и начини за добиване 04 Ян 2011 22:15 #2041

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3211
Добре дошъл на Стефан Младенов! Чудесна тема!
Искам да помогна с информация за литература по темата:
Авдев, Стоян. История на златодобива по българските земи / Стоян Авдев . - София : Бесике, 2005 . - 360 с.
Съдържа и Списък на селищата, в чиито землища е имало стар златодобив ; Предметен и терминологичен речник.
Ерулски, Иван. Златодобивът в Трънско / Иван Ерулски . - Перник : Изд. авт., 1995 . - 92 с.
Истинското име на авт. е Иван Тасов Гюров. - 1 000 тир.
Николов, Георги. Злато и златодобив за всички / Георги Николов . - Sofia : Found. Ekaterina, 1996 . - 112 с. : с ил.
Иванов, Иван Димитров. Златото : История, величие и бъдеще / Иван Димитров Иванов . - Пазарджик : Първа частна печ., 1996 . - 80 с.
Ръководство за добив на злато с указания за златоносните находища в България . - Б. м. : б. и., Б. г. . - 91 с.

Самородно злато и начини за добиване 04 Ян 2011 22:18 #2042

• comander
  • comander's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4278
Стефчо,привет от мен.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 00:07 #2045

• stemla
  • stemla's Avatar
Mila написа:
Добре дошъл на Стефан Младенов! Чудесна тема!
Искам да помогна с информация за литература по темата:
Авдев, Стоян. История на златодобива по българските земи / Стоян Авдев . - София : Бесике, 2005 . - 360 с.
Съдържа и Списък на селищата, в чиито землища е имало стар златодобив ; Предметен и терминологичен речник.
Ерулски, Иван. Златодобивът в Трънско / Иван Ерулски . - Перник : Изд. авт., 1995 . - 92 с.
Истинското име на авт. е Иван Тасов Гюров. - 1 000 тир.
Николов, Георги. Злато и златодобив за всички / Георги Николов . - Sofia : Found. Ekaterina, 1996 . - 112 с. : с ил.
Иванов, Иван Димитров. Златото : История, величие и бъдеще / Иван Димитров Иванов . - Пазарджик : Първа частна печ., 1996 . - 80 с.
Ръководство за добив на злато с указания за златоносните находища в България . - Б. м. : б. и., Б. г. . - 91 с.
Благодаря за посрещането,посочените книги са полезни за залтотърсача и мога да ви предложа интересни неща които съм качвал от тях,начина по който е предоставена информацията не е добър но става за интересуващи се
това са сведенията за стар златодобив
Последна промяна: 08 Фев 2014 02:20 от Slavitoooo.

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 01:22 #2047

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
И от мен добре дошъл! :) И за добре дошъл въпрос. Има ли места в Бг, където с Джипито освен да вадя железа от един метър, да пробвам все пак и малко самородно злато да намеря? :silly: Не ми трябва конкретна информация от сорта : на 5км СИ от Дуранкулак, ами принципно, има ли смисъл? Прочетох във форума ти, но информацията ми се видя малко, пък може би ще е интересно и за колегите тук? Защото за мен твоята област е terra incognita. Благодаря предварително.
В моя район има доста базалтови могили, има ли смисъл да се ослушам наоколо?

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 09:21 #2050

• stemla
  • stemla's Avatar
Джони написа:
И от мен добре дошъл! :) И за добре дошъл въпрос. Има ли места в Бг, където с Джипито освен да вадя железа от един метър, да пробвам все пак и малко самородно злато да намеря? :silly: Не ми трябва конкретна информация от сорта : на 5км СИ от Дуранкулак, ами принципно, има ли смисъл? Прочетох във форума ти, но информацията ми се видя малко, пък може би ще е интересно и за колегите тук? Защото за мен твоята област е terra incognita. Благодаря предварително.
В моя район има доста базалтови могили, има ли смисъл да се ослушам наоколо?
Здравей,има такива места в БГ но друг е въпроса как ще ги лукализираш.Да ти кажа че злато за промиване има в много реки почти в цяла България но повечето е дребно.За да го намираш с детектора ще ти подскажа каква информация да търсиш,първо трябва да разбереш в кои райони на Бг е намирано едро злато,след това в коя река и накрая точния участък на реката.Едрото злато е тежко и го няма по цялото течение на реката.Точа информация в публичното пространство не очаквай да намериш за това трябва да четеш между редовете. .Друг начин е разпитването на стари хора за стар златодобив и най точния е намирането на човек който с промиване е намирал едро злато и той да ти посочи точното място
Последна промяна: 08 Фев 2014 02:21 от Slavitoooo.

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 17:30 #2054

• dionis
  • dionis's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 27
В село Лесичево,до Пазарджик,е намирана буца самородно злато,някъде 30-те 40-те години на миналия век.Цялата долина там е терасирана от река Тополница.На един от черните пътища над селото каруцата на един човечец пропаднала с едното колело.Слезнал да я вади и в дупката намерил бучка самородно злато.Няма да е била малка,защото историята се разказва и до днес.Много вероятно да е имало кухина в кварца.А кварц там има много,обикалял съм по притоците,там,където са минавали през скали и са си правили пролом.Но нямах никакви уреди за промиване,за да пробвам на местата,където има водопадчета и вирчета.Изобщо от Тополница е извадено доста злато.Идваха хора от Северна България с багер,булдозер,с голямо сито.Показвали са ми шишенца със самородно злато,повечето е от люспи,но имаше и по големички парченца вътре.И съм гледал,как от концентрата върху поставка за краката от лека кола се отсява златото и минерали,за които казваха,че са по-скъпи от него:)На светлината на слънцето е невероятно жълт блясък-красота.

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 21:33 #2068

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 922
като малък съм ходил с баща ми на р. Лепетура, която е близо до селото ми и сме гледали как промиват в корита. понеже реката почти пресъхва си правеха бентове и с водни помпи прехвърляха от единиа в дрегия вир вода за да може да промиват. с лопати изгребваха чакъл и пясък в едни корита и водата отнасяше материала към едни сита и освен златинките имаше и много рубин само че с размер 1-2 мм. и го изхвърляха защото неможел да се обработва и не го взимали , а иначе е по-скъп.

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 22:01 #2071

• comander
  • comander's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4278
Деси,имам доста голям жокер за тебе bg.wikipedia.org/wiki/Колю_Мариново аз ходих но замои късмет заваля дъжд разговарях с местните и доста от тях потвърдиха за намирането на самородни късове
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 22:16 #2072

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Благодаря,Митак! Близо ми е до Хасково, при първа възможност ще си опитам късмета. Инфото си заслужава.
Благодаря и на Стемла за вниманието.
Въпроса ми беше по-скоро на какъв терен да се пусне Джипито. Около реката, по суходолията, има ли някаква специфика за мястото. То не, че не може и в самата река да се бръкне, но ми се струва, че ще е малко по-трудно.

Самородно злато и начини за добиване 05 Ян 2011 23:43 #2073

• stemla
  • stemla's Avatar
Джони написа:
Благодаря,Митак! Близо ми е до Хасково, при първа възможност ще си опитам късмета. Инфото си заслужава.
Въпроса ми беше по-скоро на какъв терен да се пусне Джипито. Около реката, по суходолията, има ли някаква специфика за мястото. То не, че не може и в самата река да се бръкне, но ми се струва, че ще е малко по-трудно.
Търсенето трябва да е основно в самата река където тече по скала,иначе в дебелите наноси нямаш шанс да намериш златинка 1 грам на един метър дълбоко с никакъв детектор.Също може да се търси по скални склонове които трябва да са пручени че са златоносни.

Самородно злато и начини за добиване 06 Ян 2011 15:02 #2085

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
stemla написа:
Джони написа:
Търсенето трябва да е основно в самата река където тече по скала,иначе в дебелите наноси нямаш шанс да намериш златинка 1 грам на един метър дълбоко с никакъв детектор.Също може да се търси по скални склонове които трябва да са пручени че са златоносни.
Привет stemla !
Радвам се , че си тук и вече умуваме за златото !
Искам да попитам понеже , в темата чета " ПРОУЧВАНЕ " явно без проучване не става !
Обясни как се прави проучване на даден район ? Сигурно има няколко начина за реките горе долу е ясно но за сухите места като върховете , разни височини ? Как се прави проучване ако за дадения район няма грам предания и случки със самородно злато ?
Последна промяна: 06 Ян 2011 15:05 от Slavitoooo.

Самородно злато и начини за добиване 06 Ян 2011 22:56 #2092

• stemla
  • stemla's Avatar
Slavitoooo написа:
Привет stemla !
Радвам се , че си тук и вече умуваме за златото !
Искам да попитам понеже , в темата чета " ПРОУЧВАНЕ " явно без проучване не става !
Обясни как се прави проучване на даден район ? Сигурно има няколко начина за реките горе долу е ясно но за сухите места като върховете , разни височини ? Как се прави проучване ако за дадения район няма грам предания и случки със самородно злато ?
Злато се добива от древни времена и сигурно в наши дни са най-малко търсачите на самородно злато.Сведения има за вяко място където има злато във България,друг е въпроса дали ще попаднеш на подходящи.Аз лично не съм търсим злато с детектор и мога да говоря само от това което съм гледал от западните форуми.За да се проучва даден район първо трябва да се знае какви скали има в него и дали са златоносни по принцип.
Последна промяна: 08 Фев 2014 02:22 от Slavitoooo.
Модератори: Slavitoooo, skita6t, djendaka, Ilia, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат