Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3

ТЕМА: Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 15:55 #20243

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14403
Колеги темата е свързана с идеята на Нешо :
"Nesho" написа :
Аз предлагам федерацията да направи филм свързан със рушащите се навсякъде в България недвижими археологически обекти в резултат от разкопки на археолози и в последсвие зарязани на произвола на съдбата. Принципно винаги когато се планират пари за дадени разкопки никога не се предвиждат пари за временното им съхранение докато се намерят повече средсва за тяхното трайно консервиране и превръщането им в туристически обекти. Резултата е стотици рушащи се недвижими паметници на културата по цялата територия на България които са много а ма много повече от рушащи се такива вследсвие на интервенция на иманяри. Само чрез един такъв филм от наша страна може да се види кой е враг номер едно за недвижимите паметници на културата иманярите ли или нехайството на археолози и държава в лицето на институциите на които им е в ресора да ги опазват ,съхраняват и развиват.
Друго което предлагам е след като направим филма да се опитаме да съберем пари за реставрирането и временното съхранение(примерно един навес които да пази от сняг и дъжд би бил доста полезен) на един такъв изоставен от археолози и държава недвижим археологически обект. Мисля че само така бихме се показали истински ангажирани към опазването на културното ни наследсво а не като даваме карти или тем подобни .

Slavitoooo написа :
Федерацията надали ще има достатъчно средства за направата на такъв филм !
Тъй като идеята е много добра по - разумно ми се струва да пусна тема и колегите от всички краища на България
да качват снимки и клипове на въпросните места придружени с описание !
След време ще сглобим филм като използваме снимките и клиповете на колегите !!!
Последна промяна: 22 Май 2014 16:20 от Slavitoooo.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros, vvurbanov, Nesho, Fastext, miro1113, last1left

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 16:14 #20250

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
  • Получени благодарности 12817
Аз поемам ангажимент да заснема видео и снимки от разрушенията които са направили археолозите на Кастра Рубра, също и други обекти, в момента не мога да се сетя...
Също мога да монтирам различни материали снимани от търсачи във формата на филм, ако друг не може.. Не съм професионалист, но се справям...
Последна промяна: 22 Май 2014 16:22 от Slavitoooo.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, valchan_gb, emoxristov, Nesho, Fastext

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 16:51 #20261

• emoxristov
  • emoxristov's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 618
Това е страхотна идея. Хубаво ще е филма да е от няколко части така ще се тиражира по дълго във интернет простронството. Аз бих помогнал с представянето му във всички големи световни форуми за металдетектинг , също така бих го тиражирал във всички социални мрежи. Би било добре в края на всяка серия да има координатите на виновниците за това безхаберие за да могат да получават благодарствени писма и препоръки.. helpemo
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros, Nesho

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 16:55 #20263

• FLORE
  • FLORE's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ и модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 5022
Скоро очаквайте и от мен едно видео от Созопол и там има доста такива обекта.
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА ФЕДЕРАЦИЯТА ПО МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

Бранейки се срещу евреина, аз се боря за делото на бога.
Това, което не е добра раса на този свят е плява.
Следните потребители изказаха благодарности: kaveiros, Nesho

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 17:05 #20264

• miro1113
  • miro1113's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Просто човек
  • Получени благодарности 3864
Нека ако може да даде насочващ списък с такива обекти .
Аз също правя разни обиколки , по различни причини из родината .
Ако човек изпусне $100 банкнота и злато за $10 , то за златото ще се наведе , с такъв хъс сякаш парите никога не са съществували !
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 17:18 #20265

• kaveiros
  • kaveiros's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Лош и дебел
  • Получени благодарности 12817
Ми нека тамата се скрие, да не я гледат мутрите
Последна промяна: 22 Май 2014 17:21 от kaveiros.
Следните потребители изказаха благодарности: valchan_gb

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 17:20 #20266

• emoxristov
  • emoxristov's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 618
kaveiros писа:
Ми нека тамата се скрие, да не я гладат мутрите

Да трябва да може да се вижда само от членове на Федерацията.
Следните потребители изказаха благодарности: djendaka, kaveiros

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 17:40 #20268

• prishelski
  • prishelski's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Производител на Jager / Hunter металдетектори
  • Получени благодарности 46
Има и един друг момент . В Монтана например направиха УЖ някаква реставрация на античната крепост "Диана" . Не знам доколкото е професионално реставрацията да се прави като се налива бетон за щяло и нещяло. Направи ми впечатление още в началото когато разчистваха останките на една антична църква и как ги струпваха на камара. После заляха с бетон. Бах ли го. Може пък аз да съм тъп и не разбирам. Ама нали другаря Чобанов преди казваше за нас че ако намерим нещо и го преместим т.е. вземем, то променяме контекста на събитията. По тая логика тия измениха цялата История . За съжаление не мога да видя последните неща дето ги надроби крадливия кмет , ама гаранция са претупали нещата за да отклонят пари и после да се бият в гърдите кво са направили. Иначе на обикновения и неразбиращ човек това му харесва и не забелязва измамата. Предполагам че и на други места има подобни неща.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, vaskonti, valchan_gb, mitko, Nesho

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 17:50 #20270

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
Колеги към предложението което направих искам да направя едно допълнение. Тъй като някои да не казвам повечето от тези арх. обекти са изоставени в продължение на години най добре ще е да не споменаваме имена на археолози ръководители на разкопки . Нека оставим самите те четящи тази тема ( защото има много от тях посещаващи скришничко форума не е тайна. :cheer: ) сами да си разпознаят посредсвом изнесения снимков материал лайната които са изсрали. :P

Идеята ми е да не изнасяме невярна информация когато не сме сигурни по начина по който всички държава , медии, прокурори и археолози спекулират с нас. За да има наистина тежест това което ще покажем в тази тема изнесената информация трябва да бъде максимално коректна.
Снимките , наименованието на обекта и къде се намира той на територията на България мисля че са напълно достатъчни за да се види добре резултата от нехайството на държавата .
Последна промяна: 22 Май 2014 17:57 от Nesho.

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 17:55 #20271

• djendaka
  • djendaka's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Председател на БНФМ регионален клуб Бургас, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 6757
Тази тема е супер , а съм сигурен че крайния резултат ще е още по хубав да видим накрая кои са престъпниците :laugh:
Следните потребители изказаха благодарности: emoxristov, Nesho

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 18:20 #20274

• Georgi Georgiev
  • Georgi Georgiev's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
  • Получени благодарности 152
Също подкрепям идеята! Ще помагам с материали и ако се наложи с каквото мога
при изготвяме на късометражен филм.
Нека изпращащите материали да имат в предвид, че снимки и видео е желателно да
са с висока резолюция....ще се получи филм с високо качество. Успех!
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, valchan_gb, mitko, emoxristov, Nesho

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 22 Май 2014 19:00 #20277

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Още едно малко допълнение към предложението ми колеги. Преди да качите снимки на рушащ се недвижим археологически обект за всеки случай проверете го във гугъл за негови по ранни снимки правени непосредсвено след разкопките ако има такива качете ги и тях. Така най добре ще си проличи пагубния ефект за тези великолепни паметници на културата ,археологията и архитектурата от нехайството на държавата.
Също така след като качите материалите които сте подготвили веднага ги изтрийте за да не би някой да си помисли че ползвате тези материали за подготовка на извършване на незаконни терени проучвания и археологически разкопки. . :P :P :P :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
Последна промяна: 22 Май 2014 19:05 от Nesho.

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 23 Май 2014 08:02 #20289

• kobak
  • kobak's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 8
www.facebook.com/zdravko.hristov.5/media...0000471480069&type=3
колеги това е линк към профила ми във фейсбук със снимки /за тук в сайта са много големи/на крепоста Дискудуратера до с.Гостилица Дряновско.За жалост както виждате след археолозите всичко е занемарено и пустее

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 20 Юни 2014 19:29 #21652

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
yon копирах видеото тук . Мисля че ще бъде доста полезно допълнение към филма които ще направим когато съберем достатъчно материал за рушащи се недвижими паметници на културата вследсвие нехайството на държавата .

Навсякъде в България е пълно с недостроени пътни отсечки и магистрали . Причината е че някой е усвоил повече пари от предварително изчислените и предвидените. На фона на всичкото това строежа на магистралата спокойно е можел да бъде преустановен за известно време за да могат археолозите спокойно да си свършат работата но много гладници са се наредили и чакат да усвояват и да крадат пари. Можело е също така тези триста метра некропол да бъдат просто заобиколени ама дяла на парите които ще бъдат усвоени и откраднати ще бъде много по малък.
Последна промяна: 20 Юни 2014 19:33 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: valchan_gb

Информация за рушащите се недвижими археологически обекти в България 19 Мар 2015 22:38 #29598

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6683
Експерти ще извършат спешна проверка на състоянието на тракийската гробница на Севт III, съобщиха от Министерството на културата (МК).

Проверката се прави по разпореждане на министъра на културата Вежди Рашидов, след получен сигнал от община Казанлък.

В момента обектът е затворен за посещения поради течове и свличане на земни маси в коридора на гробницата.

Пред DarikNews.bg директорът на Историческия музей в Казанлък д-р Момчил Маринов потвърди, че хълмът над гробницата пропада. Според него, най-вероятната причина са дъждовете и усилилите се свлачищни процеси на хълма.

Маринов заяви, че е предприел нужните действия в създалата се ситуация, извършва се и специален мониторинг на гробницата, като няма опасност за самото съоръжение, нито културните ценности в него, но има потенциална опасност за посетителите.

Запознати и участвали в археологическите дейности при откриването на гробницата си спомниха, че още тогава археоложката Диана Китова е твърдяла, че защитното съоръжение над гробницата трябва да се изгради по друг начин, именно заради потенциалната опасност от подобни свлачищни процеси, пише DarikNews.bg.

Инспекцията ще бъде извършена от експерти на главната дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в министерството.

МК иска от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии гробницата да получи спешна финансова помощ за извършване на необходимите аварийни и укрепителни дейности.
www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/praviat...-na-sevt-iii-6033287
Тия учени тъпанари искат да кажат, че 2000 и .... години не е валяло.И как има опасност за посетителите, а за гробницата няма. То бива простотия, ама когато е подплатена с диплома е отвратителна. angry И колко милиона ще откраднете сега.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Последна промяна: 19 Мар 2015 22:40 от mitko.
Следните потребители изказаха благодарности: mitkovich, kaveiros, Nesho
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат