Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 9

ТЕМА: Монети и монетни типове срещани в България

Монети и монетни типове срещани в България 03 Ян 2011 16:26 #2018

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
Колеги в тази тема ще научим малко повече за монетите
с помощта на Камен Колев ( roca ) от Стара Загора занимава се с нумизматика като хоби повече от 10 години, като по-подробно римско и византийско монетосечене. Има интереси и в сферата на античната и българската история, средновековие и възраждане. Образованието му е свързано с строителство, като средното е строителен техникум, а висшето е в УАСГ. В момента работи в областта на търговията с индустриално оборудване.
Прикачени файлове:
Последна промяна: 03 Ян 2011 16:52 от Slavitoooo.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 03 Ян 2011 17:56 #2019

• NERON
  • NERON's Avatar
Добре дошъл , Камене !

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 03 Ян 2011 18:27 #2020

• Kiril62
  • Kiril62's Avatar
Привет и от мен Камене.Радвам се че ще напишеш хубави неща.С теб поне се познаваме и твойто компетентно мнение ще бъде много полезно на по младите колеги.

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 03 Ян 2011 19:57 #2021

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Похвално. Още един интересен и полезен човек във форума! Добре дошъл! Очакваме включване.

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 03 Ян 2011 21:56 #2022

• Aemilivs
  • Aemilivs's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 109
Тука форум нумизматика ли стана ? Уж не искаме хората и най-вече държавниците да ни свързват с антични монети и предмети, а само за това се говори ...

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 03 Ян 2011 23:27 #2023

• dionis
  • dionis's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 27
Ами ако докато си практикуваш хобито попаднеш на нещо ценно,което е важно културно наследство?Ако не знаеш какво е,току виж си го зафучил обратно,пък то да става за централен експонат на музей:) Въпреки че при сегашното положение на нещата е по-добре да го хвърлиш пак там,откъдето е изникнало.........

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 10:55 #2026

• zempar
  • zempar's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2436
добре дошъл roca
моите уважения към колегата roca който е всепризнат специалист в областта ,
но мисля че такава тема във нашия форум е неудачна да не казвам вредна ,
двете хобита са доста различни и не бива да се смесват , както и във форум
нумизматици няма тема металдетектинг.
подкрепям мнението на колегата Aemilivs

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 11:59 #2027

• prishelski
  • prishelski's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Производител на Jager / Hunter металдетектори
  • Получени благодарности 46
Според мен няма нищо лошо да се коментират монети, а и банкноти, като чисто справочна информация. Не става въпрос за търговия, а за обща култура. Тези неща така и така си ги има в интернет , но в повечето случай не са на Български.

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 13:57 #2028

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Колеги, моето мнение е, че нещо пак бъркаме понятията и тълкуването на законите, оттам и различните ни мнения относно тази тема.
В България не е престъпление да намериш стара монета. Престъпление е, ако не уведомиш музея затова. Или поне такова внушение се опитва да изгради законът, а още повече новите проекти, които да не забравяме, все още не са приети.
След като БНФМ е официално призната от българския съд, а е очевидно и, че да търсиш метали с металдетектор извън археологическите обекти не е престъпление, съвсем нормално е понякога да откриваме и монети.
Разсип на единични монети има навсякъде, и на места, където изобщо няма следи от човешко присъствие. Хората ги намират и без металотърсачи, докато си копаят царевицата, градината или ходят на разходки из горите. И това не ги прави престъпници.
И е съвсем нормално, след като търсим метали, да се интересуваме и от монетите, които така или иначе има вероятност да намерим.
Да не говорим, че има монети, произведени след 1800 година, които също имат колекционерска и нумизматична стойност без това да противоречи на законите в страната ни.
Така че, моето мнение е че една такава тема с образователна цел има място във форума, стига да не се злоупотребява с материята.
В тоя ред на мисли, след като е ясно, че не извършваме престъпна дейност е време да започнем да говорим и за реална работа с музеите, крайно време е да спрат да ни третират като врагове. Но това е съвсем друга тема.
Последна промяна: 04 Ян 2011 17:09 от Джони.
Следните потребители изказаха благодарности: Отона

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 17:37 #2031

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3211
Разбира се, че е добре да се коментират и монети, независимо стари или съвременни. Все пак те са от метал и е естествено да попаднем на тях с металдетектор, така че е съвсем нормално да ги коментираме. Естествено не с цел покупко-продажба, а с образователна цел. Между другото аз съм на Вие с нумизматиката (нормално, човек не може да е специалист по всичко, а това е необятна наука) и бих се зарадвала на някой, който ми поднесе знанията си на готово. Не бъркайте понятията - между намирането на монета и извършване на престъпление с културно-исторически ценности няма НИЩО ОБЩО, което обаче управляващите и музейните работници умишлено желаят да размият и смесят. Освен това част от членовете на федерацията членуват и в нумизматични дружества. В заключение, не виждам защо трябва да крием, че между металдетектинга и монетите има нещо общо - да, има общо и това е, че монетите са метални. Не допускайте някой да ви внуши, че сте престъпници и да ви вмени вина за това, че коментирате художествената стойност и качествата на напр. тракийска сребърна монета - това не е приоритет само на музейните работници.

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 17:47 #2032

• vaskonti
  • vaskonti's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 922
за много години на всички колеги, и добре дошъл на Камен при нас. човека също си има хоби и ако металдетектинга го влече не е необходимо да го нападате. това ,че си има и друго хоби не е от значение щом не ни пречи дори мисля че може да ни е от полза.

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 20:21 #2033

• zempar
  • zempar's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
ако визираш мен , щото така си мисля , не мисля че съм го нападнал
просто така мисля така го написах , против съм да има такава тема тук
иначе към човека Камен Колев ( roca ) нямам нищо против ,
напротив респектиран съм от знанията му в сферата на нумизматиката
криво си ме разбрал колега

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 21:00 #2035

• vezir
  • vezir's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ
  • Получени благодарности 1167
До колегите Zempar и Aemilivs:Мисля ,че темата за монетите е точно на място защото:Първо използваме металдетектори тип монетар,които работят на дълбочината на орния слой(около 30 см),в слоя в който почти всичко е пред безвъзвратно унищожаване след въвеждане на тежката селскостопанска механизация преди 50 години и изкуствените торове,и ние на практика спасяваме тези монети и артефакти.Второ,да не се правим на луди и да мислим хората,че са глупави и не знаят за какво иде реч.Трето,ако намериш монета на Гордиян // и не правиш разлика с Гордиян///,и няма кой да ти обясни тогава ко праим :woohoo:
Следните потребители изказаха благодарности: Отона

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 21:26 #2038

• zempar
  • zempar's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
както кажеш , нямам претенции да съм прав и дано не съм
просто мнение

Отг:Монети и монетни типове срещани в България 04 Ян 2011 22:03 #2039

• comander
  • comander's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4278
Дааа,добре дошъл на момчето нумизмат.Хубаво е да има такива теми,все пак не коментираме качеството на някав хероин, тука става въпрос за монети,Само ми е любопитно защто археолозите имат голям апетит към монетите,те не са нумизмати.Да не би да ги продават на такива?
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че...
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 9
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат