Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 27 Май 2014 17:29 #20385

• Ilia
  • Ilia's Avatar
  • Офлайн
  • Председател на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 972
Почти всички обвинения, повдигнати от полицията и прокуратурата на наши членове са затова, че са открили археологически обект / културна ценност/ и в 7-дневен срок не са уведомили най-близкия музей /дори въпросните намерени предмети да са най-елементарни боклуци или по-съвременни метални предмети/.

Ето защо БНФМ започва кампания, с която всеки от нас да уведоми най-близкия музей в 7-дневен срок от излизането с металдетектора и намиране на предмети с неустановен характер. Тази процедура ще извършим по сега действащите закони на страната и извършвайки всичко стъпка по стъпка ще се предпазим от евентуално повдигане на обвинение. Другата цел на инициативата е да накараме музеите да започнат да работят съгласно закона.

За тази цел адвокат Георги Георгиев подготви писмено уведомление, което всеки трябва да разпечата и да носи винаги със себе си при излизане за търсене с металдетектор. След намиране на различните предмети, включително и т.нар. боклуци, заради които има осъдени хора, трябва да попълни уведомлението в 7-дневен срок и да изпрати по пощата или чрез куриерска фирма до най-близкия музей, но задължително с обратна разписка. Преди изпращането на уведомлението направете ксерокопие и заедно с обратната разписка ще пазите предметите в дома си в плик, на който е написана датата на подаденото уведомление до музея.
След изпълнение на тази процедура по закон би трябвало да ви потърсят от музея да занесете предметите и да съобщите мястото, на което сте ги открили. При предаването на предметите на музейните работници обезателно искате да се направи приемо-предавателен протокол с описание на предметите и дата на предаването.

Преди изпълнение на тези процедури обаче съветваме всеки, който не е подавал заявление за регистрация на металдетектора си в Министерството на културата, да го извърши. Въпреки, че федерацията се пребори във Върховния административен съд и съдът реши, че не е необходима регистрация за металдетектори, които се използват за хоби, а не за археологически разкопки, съветваме ви да извършите и тази процедура, независимо, че отговорът на министерството ще бъде отрицателен или няма да получите такъв. Принципно не е необходимо, но смятаме, че за успешното извършване на процедурата за уведомяване на музеите, ще бъде много полезно да се поиска и регистрация на металдетектора. Полезността на тази стъпка е тема на друг разговор, така че няма сега да влизам в подробностите. Припомням, че подробности за тази процедура има в следната тема: www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...lang=bg&limitstart=0
Заявлението за регистрация отново се изпраща по пощата или куриерска фирма и непременно с обратна разписка, която служи за входящ номер на документа. Обратната разписка се пази с останалите документи.

Осъзнавам, че първоначално повечето хора ще се стреснат от тромавите процедури, които описах, но това е най-сигурния начин да се предпазим от проблеми с полицията и повдигане на обвинения.

Всеки, който получи какъвто и да е отговор от музей или Министерството на културата, нека задължително да се свържи с мен или с адвокат Георгиев, за да преценим следващите стъпки. Освен това ще бъде полезно за останалите колеги да сподели и във форума какво е намерил, какви документи е изпратил и къде и какви отговори е получил.

И отново най-важното:
1. Пазете цялата кореспонденция, входящи номера и т.н. Това е вашата най-голяма защита дори при евентуални обвинения.
2. Направете си ксерокопия на документите, които ще изпращате.
3. Не предавайте нищо без писмен приемо-предавателни протоколи.
4. Преди да се подпишете на какъвто и да е документ, прочетете внимателно текста. Ако мислите, че има некоректни неща, не се подписвайте, а се свържете или с мен или с адвокат Георгиев за консултация.
5. Не се доверявайте и не допускайте устни отговори и договорки с музейните работници, изисквайте писмен документ за всичко.

Тук публикувам бланките.

За попълване можете да ги изтеглите от от прикачения файл оттук:

Прикачен файл:

Име на файл: muzeiuvedomlenie.pdf
Размер: 32 KB

Прикачен файл:

Име на файл: registraci...tect.doc
Размер: 35 KB

Ако имате проблеми с изтеглянето или формата на документите, обадете се за да пуснем в желания формат.
Последна промяна: 01 Апр 2015 16:40 от admin.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, djendaka, lyubo, nedelja, emoxristov, Pandora, miro1113, kyankov, Отона Виж още благодарили

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 27 Май 2014 17:37 #20386

• emoxristov
  • emoxristov's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 618
Мисля че за всички ще е полезен въпроса :
Можем ли да пратим заявление за регистрация на детектор с куриер ?
На кой адрес се праща заявлението за регистрация ?
Следните потребители изказаха благодарности: Pandora

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 27 Май 2014 19:10 #20391

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
Няма ли да провокираме така връщането пак на задължителния регистрационен режим за металдетекторите . :dry:
Знам че има решение на съд ама като почнат да получават заявление след заявление при положение че се знае и на всички ни е ястно че регистрацията на металдетектори ползвани за хоби отпадна няма ли да ги провокираме да почнат да си задават въпроси и да мислят най различни варианти.

послепис-Иначе идеята да уведомяваме музеите за намерени метални предмети имащи белези на културни ценности чрез уведомление е много добра и на мен ми харасва и я подкрепям. В крайна сметка това май е единствения начин да докажем че сме се опитали да спазим закона в срок . Просто не съм сигурен добра ли е идеята да се опитваме да си регистрираме детектора при положение че не се изисква регистрация за него само за да получим очакван отрицателен отговор
Последна промяна: 27 Май 2014 21:54 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: Радо ВТ, mitko, atina

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 27 Май 2014 19:41 #20393

• atina
  • atina's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 55
След като отпада регистрацията, на мд със решение на съда защо е нужно, нещо не ми е ясно много това ''презастраховане'' пред органите на реда!
Следните потребители изказаха благодарности: Радо ВТ, mitko

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 00:14 #20408

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1189
В повечето случаи антиките се намират там където има керамика.Тия места въпреки че не са открити и регистрирани като паметници на културата ,законът пак ги защитава и пази.Търсенето там е забранено и уведомяването че на такива места са намерени антики ,според мен ще навлече неприятности.Тъй като при последвалата проверка на мястото, много лесно могат да се намерят фрагменти от керамика, които търсача може да е пропуснал.
Последна промяна: 28 Май 2014 00:15 от vvurbanov.
Следните потребители изказаха благодарности: Радо ВТ, mitko, nedelja, emoxristov, Nesho, atina

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 07:54 #20418

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6671
Мисля, че такова решение трябва да се вземе на годишното събрание на Федерацията. Сега според мен си вкарваме автогол. При положение, че има решение на съда, сами да усложняваме ситуацията, лично на мен не ми се нрави. Градските съдилища като не уважават решението на Върховния съд, каквито и документи да вадим, те ще си знаят тяхната.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Следните потребители изказаха благодарности: Радо ВТ, FLORE, Nesho, atina

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 17:15 #20456

• Georgi Georgiev
  • Georgi Georgiev's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ, Юрист с успешна практика в областта на хобито Металдетектинг
  • Получени благодарности 152
Разбирам, че не ви харесва да искате регистрация на детекторите, но изпращането
на едно такова искане до Министъра на културата е по-добър вариант от образуване
на наказателно производство, ходене по съдилища и прокуратури и в много вероятно
осъждане, дори да не е налице състав на престъпление.В крайна сметка от практиката
съм стигнал до този извод...но вие си решавайте....Федерацията само ви предлага.
Поисках да има искане за регистрация, въпреки отказите на МК, тъй като има няколко
случая в които прокуратурата въпреки 3-те решения на ВКС , образува наказателни дела
за това, че собственика на детектора не е поискал регистрация, след като знае, че същият
може да бъде ползван за търсвне на археологически обекти (чл.277а,ал7,изр.1 от НК)
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, djendaka, FLORE, ConceptionJunction, Тео

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 17:45 #20461

• Радо ВТ
  • Радо ВТ's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 374
След като, под уведомлението стои моят подпис, аз мога и ще го изчистя от един абзац. Ще го нося в себе си но няма да го конфронтирам с допълнението към членската карта. Мисля, че не сме дорасли нито ние нито музеите за тази инициатива.. Може ли да даря монета примерно от Одесос на Варненския музей а не на Търновския където е намерена? Или няма значение, и в двата ще бъде открадната.
Последна промяна: 28 Май 2014 18:11 от Радо ВТ.
Следните потребители изказаха благодарности: last1left

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 17:59 #20465

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
Georgi Georgiev писа:
Разбирам, че не ви харесва да искате регистрация на детекторите, но изпращането
на едно такова искане до Министъра на културата е по-добър вариант от образуване
на наказателно производство, ходене по съдилища и прокуратури и в много вероятно
осъждане, дори да не е налице състав на престъпление.В крайна сметка от практиката
съм стигнал до този извод...но вие си решавайте....Федерацията само ви предлага.
Поисках да има искане за регистрация, въпреки отказите на МК, тъй като има няколко
случая в които прокуратурата въпреки 3-те решения на ВКС , образува наказателни дела
за това, че собственика на детектора не е поискал регистрация, след като знае, че същият
може да бъде ползван за търсвне на археологически обекти (чл.277а,ал7,изр.1 от НК)

Адвокат Георгиев Образувани са наказателни дела на даден човек само затова че детектора му не е регистриран ли ?. :dry:
И другото което искам да попитам е как да искаме регистрация при положение че не се изисква регистрация и имали изобщо установен ред в министерството по които всеки един от нас да може да регистрира специалното си техническо средство металдетектор на който металдетектор отбелязаното предназначение да му бъде само и единствено практикуване на хоби ?.
А иначе добре разбирам идеята на това да покажем че сме си направили труда и също така да го имаме черно на бяло независимо че отговорът на министерството ще бъде отрицателен. :dry:
Последна промяна: 30 Май 2014 12:08 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, Радо ВТ, FLORE, jickata

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 18:06 #20466

• djendaka
  • djendaka's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Председател на БНФМ регионален клуб Бургас, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 6736
Аз лично изпратих такова заявление и бях от първите получили отрицателен отговор за регистрацията , и да ви кажа след като получих този отговор и го добавих към решението на съдът за лигитимноста на федерацията и членската карта си спестих много разправии след срещи с органите на редът , защото след подобна среща най често задаванита въпроси са . Регистриран ли ти е апарата , имаш ли документи за него и евентуално след показване на членската карта да попитат и за самата федерация . Знам че в момента всеки си задава много въпроси и не може да осъзнае защо това се прави , но този ход беше обмислян и обсъждан много време до като се изпипа възможно най добре и се стигне до този му варянт . Преди време когато започнахме кампанията с изпращането на заявления за регистрация много хора не пуснаха от страх да не се знае че притежават Металдетектори , в последствие се оказа че са направили грешка , сега съм сигурен че ще е същото положение пак заради самия страх , но всеки от Бургаския клуб който реши да направи тази стъпка след мен , може да заповяда и аз лично ще му обясна и помогна да изпълни всичко както трябва .
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, FLORE, emoxristov, sdsds, ConceptionJunction, prospector, Тео

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 18:25 #20468

• joro_76
  • joro_76's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 16
Идеята за уведомяване на музеите по този начин определено ми допада , обаче със регистрацията на детекторите как ще процедираме при положение че веднъж съм пращал документи в министерство на културата и съм получил отказ , но тогава имах друг модел детектор , сега съм с друг , след време не се знае .... За всеки ли да пращаме нова молба за регистрация ?

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 18:35 #20471

• FLORE
  • FLORE's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ и модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 5022
Ако трябва за всеки да пращаме да ги залеем с писма и без това като гледам нямат кой знае колко работа.
Нека да пращат каквито си искат. :)
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА ФЕДЕРАЦИЯТА ПО МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

Бранейки се срещу евреина, аз се боря за делото на бога.
Това, което не е добра раса на този свят е плява.

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 18:47 #20475

• djendaka
  • djendaka's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Председател на БНФМ регионален клуб Бургас, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 6736
joro_76 писа:
Идеята за уведомяване на музеите по този начин определено ми допада , обаче със регистрацията на детекторите как ще процедираме при положение че веднъж съм пращал документи в министерство на културата и съм получил отказ , но тогава имах друг модел детектор , сега съм с друг , след време не се знае .... За всеки ли да пращаме нова молба за регистрация ?
Няма нужда да пращаш друго запитване , просто вписваш номера на това което си получил там ясно пише че когато се ползва като детектор за хоби не се иззисква регистрция което е напълно достатъчно , ти реално вече нужното го имаш за да престъпиш към втората точка
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 18:49 #20476

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6671
Аз ако се страхувам, нямаше мутрата да ми е на снимката. И не мислите ли, че е време, въпреки всички трудности, да се борим всички българи, да няма присъди по предположението "МОЖЕ". С това предположение всеки МОЖЕ да бъде осъден за всичко.На мене лично ми писна да съм виновен до доказване на противното. Да им е.а и "демокрацията". Отивам да си допия виното.. :evil:
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, djendaka, Nesho, last1left, Тео

ИНИЦИАТИВА ЗА УВЕДОМЯВАНЕ НА МУЗЕИТЕ В БГ ЗА СЛУЧАЙНО НАМЕРЕНИ ПРЕДМЕТИ ПРИ МЕТАЛДЕТЕКТИНГ 28 Май 2014 19:00 #20479

• FLORE
  • FLORE's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ и модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 5022
mitko писа:
Аз ако се страхувам, нямаше мутрата да ми е на снимката. И не мислите ли, че е време, въпреки всички трудности, да се борим всички българи, да няма присъди по предположението "МОЖЕ". С това предположение всеки МОЖЕ да бъде осъден за всичко.На мене лично ми писна да съм виновен до доказване на противното. Да им е.а и "демокрацията". Отивам да си допия виното.. :evil:

Наздраве :cheer: :cheer: :cheer:
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА ФЕДЕРАЦИЯТА ПО МЕТАЛДЕТЕКТИНГ

Бранейки се срещу евреина, аз се боря за делото на бога.
Това, което не е добра раса на този свят е плява.
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат