Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Схемата Portable Antiquities

Схемата Portable Antiquities 22 Ное 2016 19:37 #48411

 • vvurbanov
 • vvurbanov's Avatar
 • Офлайн
 • - Член на БНФМ -
 • Мнения: 575
 • Получени благодарности 1188

Английския модел

През 1995 г. проучването на металдетектинга в Англия, от Съвета за британската археология, очерта някои мрачни факти от въздействието на това хоби. То заключи, че от стотиците хиляди артефакти, намерени от търсачите всяка година, само една малка част са докладвани на музеите.Решаваща информация за археологическите обекти се губи.
Дори по-лошо, три-четвърти от археологическите обекти са имали нападения на техните разкопки от детектористи, а между 1988 и 1995 г. потребители с незаконни метал детектори са повредили най-малко 188 древни паметници (археологически обекти от национално значение, защитени по силата на закона, където е необходимо специално разрешение да се копае или да използвате метални детектори.

Във Великобритания всяка година се откриват стотици хиляди археологически ценни предмети, много от тях с помощта на детектори за метал, други - по време на археологически работа, строежи или добив на минерали и други ценни материали.
През 1996 г. британския парламент прие Закона за съкровищата.Търсача е длъжен, в рамките на 14 дни, да докладва само за находките които отговарят на критериите за съкровище.

Всички други археологически находки като фрагменти от керамика съдове, предмети и монети, стават собственост на търсача и собственика на земята и се докладват на държавата доброволно.

Преценено е че музеите е безмислено да притежават тия археологически обекти, просто защото те не могат да се грижат за всеки намерен обект , складовите помещения вече са пълни и те трябва да бъдат върнати на търсача след като всички научна информация е бъде извлечена от находката.

Преходът от взаимна неприязън към диалог, развитие на общи интереси и цели води до създаването на нови механизми за работа и ново законодателство.Следващият важен аспект на английски модел е условията, които подтикват хората доброволно да докладват археологическите находки и съкровища. Доброволно и без никакви полицейски търсения или употреба на сила. Насърчаването на хората, се основава на справедливи финансови награди. Английските депутати смятат, че е много по-изгодно и благоприятно за бюджета на държавата, ако парите се изразходват за съкровища и награди, отколкото за финансовите ресурси, които не оказват влияние върху крайния резултат и са погълнати от полицията и разследващите служби. Привличането на съмишленици е прозорливо така се повишава общественото доверие и се решават основни социални проблеми.
Размерът на финансовата награда за всяко намерено съкровище , се определя от специално създаден независим орган ,който включва независими експерти в различни области: представители на музеи, нумизматични компании, Националния съвет за детектори на метал и т.н. Те определят финансовата стойност на находката и плащат на търсача 100% от пазарната му цена. Ако съкровището се намери в частна земя сумата се разделя поравно между търсача и собственика на земята. Ако находката е археологически обект, но не е съкровище, в съответствие с критериите се връщат на търсача и собственика на земята, където е намерена. Находката официално става тяхна собственост. Преди това, обаче, всички подробности за откритието на археологическия обект са влезли в базата данни и са маркирани върху археологическата карта на Великобритания, така че тя може да бъде на разположение за бъдещи изследвания по всяко време след това.

Това е обичай, не само във Великобритания, но и в други европейски страни, да се даде на търсачите(намервачите) извън официалните археологически обекти финансово възнаграждение, изчислено като процент от пазарната цена на обекта. В Англия това е 100% от стойността на обекта, в Германия - 100%, ако е бил намерен на частна земя и 50%, ако е бил намерен на обществена земя, в Италия - 25% от стойността на съкровището е т.н.

През септември 1997 започва програма за сътрудничество с търсачите ..Английската схема за Portable старини се основава на сътрудничество ,взаимно уважение, доверие и партньорство между археолози и детектористи.
Тя е доброволна схема за записване на археологически обекти, открити от членове на обществото. Всяка година хиляди предмети са открити, много от потребителите метал детектор, но също така и от хора, по време на ежедневната си работа. Такива открития предлагат важен източник за разбирането на нашето минало.
Portable Antiquities е създадена за насърчаване на записването на тези находки и да се разшири информираността на обществото за значението на тези обекти.
Схемата за Portable Antiquities се разви като доброволна схема за запис на находки, които не са обхванати от разпоредбите на Закона за Treasure 1996
Целите на схемата са систематично записване на археологически предмети, намерени от обществеността.
Да се повиши образованието на обществеността ,да се предоставят сведения за стойноста на археологически находки в техния контекст .
Да се увеличат възможностите за активно участие на обществеността в археологията и засилване на връзките между потребителите на метал-детекторни и археолози.
Да насърчат всички онези, които намерят археологически обекти, за да ги направят достъпни за записване .
Голям акцент беше поставен върху значението на образователната роля на схемата и по този начин се развива работа на терен, като разговори и включване на обществеността в археологическа работа в резултат от разкриването на находки.

Схемата се прилага от мрежа от служителите за връзка (Flos), базирани в музеи в цялата страна. Flos , дава съвети по находки и Закона за Treasure. Те също така насърчават членовете на обществото, потребителите металдетектора, археолози и музеи, да работят заедно.
. Много неизвестни досега археологически обекти са били идентифицирани с помощта на схемата и тя е допринесла значително за нивото на знания за миналото. Flos поддържа тесни връзки с местните търсачи и са допринесли за затоплянето на отношенията между detectorists и археолозите, които често преди това са презирали един на друг.
Близо 90 на сто от археологическите артефакти във Великобритания са открити от любители иманяри с метални детектори. Майкъл Люис, заместник-началник на преносими антики и съкровища в Британския музей в Лондон, го нарича "земя риболов", добавяйки, че законът насърчава иманяри да приемат най-добрите практики в металдетектинга, като записват местонахождението на находките.

Връзката между археолози и търсачите е, в по-голямата си част, направо симпатична.

"Законът за Treasure работи добре, защото тя гарантира, че важните находки в крайна сметка ще попаднат в музеите, и намервачите ще са възнаградени Те се насърчават да направят правилното нещо.".


Статистическите данни, публикувани на интернет страницата на схемата за Portable антики са следните:
• Всяка година броят на доброволно докладваните археологически обекти се увеличава. През 1998 г. ( пробна година) имаше 24 хиляди регистрирани обекти, от които 10 000 са монети, през 1999 г. е имало 29 хиляди обекти, от които 13 000 са монети.
• До 21-ви Март 2012 точно половин милион обекти са били регистрирани като се има предвид, че днес - началото на октомври 2012 г. - броят на регистрираните антики е 814 410.
• Цялата база данни е на разположение онлайн и всеки може да се регистрира и да получат достъп с различно ниво на информация в зависимост от нивото на тяхната потребителска сметка.
• 88% от гражданите, които са съобщили находките са използвани метални детектори и всички от тях извършват търсения извън границите на недвижимите културни паметници и археологически резервати.
• 72% от обектите са открити върху земеделски земи, които са третирани с торове и вещества и също са разорани многократно с тежки машини.
• Местоположението на 90% от находките е вписано с голяма точност до 100 квадратни метра, което е минималното изискване, за предоставянето на информация.
• През 2009 г. и 2010 г. са отчетени 158 088 археологически обекти и 1638 от тях изпълнени изискванията за съкровища.
Историческите знания трябва да се придобиват в съответствие с моралните норми.Гражданите би трябвало да се насърчават да участват в научни изследвания и да допринесат за откриването на миналото си.

от metaldetecting.bg/index.php?o...d=9310&lang=bg
finds.org.uk/
и други.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, comander, vaskonti, djendaka, vezir, kaveiros, valchan_gb, mitko, bobo, miro1113 Виж още благодарили

Схемата Portable Antiquities 23 Ное 2016 09:08 #48432

 • lefter
 • lefter's Avatar
 • Офлайн
 • Блокиран
 • Мнения: 892
 • Получени благодарности 1438
Това е може би най-демократичната схема,действаща в страна от ЕС.В САЩ е още по-демократично,но те са страна с по-нова история.
Може ли това да се случи и тук,и как трябва да се процедира. За съжаление промяната по закон е в ръцете на законотворците,които заедно със своите консултанти от МК сътвориха дейстащия в момента ЗКН.Какво би ги накарало да го променят.Според мен единствено с законов натиск по всички направления.БНФМ като гражданско сдружение би могла да бъде активен участник в този процес.Това зависи и от нас ,обикновените членове.Иначе ни очакват още 100години мачкане.
Казано на шега,проблема може да се разреши много лесно:Правим 140 депутата от новия парламент членове на БНФМ, А мин.-председателя почетен председател на БНФМ, и хоп променяме закона за нула време.
Дай Боже в следващия парламент да влязат повече честни и умни хора-демократи.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: comander, djendaka, valchan_gb, bobo, Radislav

Схемата Portable Antiquities 23 Ное 2016 18:17 #48451

 • mitko
 • mitko's Avatar
 • Офлайн
 • Член на УС на БНФМ
 • Мнения: 2670
 • Получени благодарности 6147
Тази тема е в отворената част на сайта. Какво ми прави впечатление. Влязох в сайта преди пет минути и имаше 84 госта да го слухтят. Темата е много интерсна, а е отворена до сега за прочит 75 пъти. Та защо влизат тия партизани в сайта, като не четат и видимата част. След малко размисли, стигнах до извода, че е заради рецептите и манджите на Рублата. ;) :ohmy: :lol: :( Очи пълни, уста празни. :whistle:
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: comander, djendaka, kaveiros, miro1113
Модератори: Slavitoooo, Ilia, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат

Тел. 0887721898