Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: Богатствата на нашите царе

Богатствата на нашите царе 08 Дек 2013 17:02 #15880

• satir
  • satir's Avatar
Вчера се завърнах от една много приятна разходка до Гърция.Отделих достатъчно време за да посетя столиците на древна Македония-Вергина и Пела.След огледа на древните селища и музеите им с експонатите-изключително ценни и красиви датиращи около 5-ти до 4-ти век преди Христа,в мен започна да напира един въпрос който искам да споделя с вас.
Как така гръцките археолози успяват да открият местонахождението на толкова древни царе и културното им наследство а нашите до сега не са успели да намерят богатството или поне гробовете на нито един от толкова много царе които сме имали през Първата и Втората Българска Държава/до близкото Средновековие/?Величието на един владетел освен с подвизите му се доказва и с намерените доспехи,натрупани богатства и дарове.
Нашите археолози трябва да се чувстват длъжници към нацията ни и да положат усилия да бъдат теоретично подготвени за откриването им.И да не виждат конкуренция а само подкрепа в наше лице.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Богатствата на нашите царе 08 Дек 2013 18:15 #15885

• SP_Detectors
  • SP_Detectors's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 133
satir писа:
Вчера се завърнах от една много приятна разходка до Гърция.Отделих достатъчно време за да посетя столиците на древна Македония-Вергина и Пела.След огледа на древните селища и музеите им с експонатите-изключително ценни и красиви датиращи около 5-ти до 4-ти век преди Христа,в мен започна да напира един въпрос който искам да споделя с вас.
Как така гръцките археолози успяват да открият местонахождението на толкова древни царе и културното им наследство а нашите до сега не са успели да намерят богатството или поне гробовете на нито един от толкова много царе които сме имали през Първата и Втората Българска Държава/до близкото Средновековие/?Величието на един владетел освен с подвизите му се доказва и с намерените доспехи,натрупани богатства и дарове.
Нашите археолози трябва да се чувстват длъжници към нацията ни и да положат усилия да бъдат теоретично подготвени за откриването им.И да не виждат конкуренция а само подкрепа в наше лице.

ЗАщото нашите царе са погребвани в манастири и църкви,тяхното богатство се е предавало на следващия Цар. А голяма част от манастирите са действащи и БНЦ няма да позволи да се копае там.

Богатствата на нашите царе 08 Дек 2013 18:32 #15886

• satir
  • satir's Avatar
Съгласен съм с тази набожност и приемственост,но се съмнявам,че 48 наши владетели са погребани само в храмове и са оставили всичко в наследство на следващите.

Богатствата на нашите царе 08 Дек 2013 18:46 #15887

• bob22
  • bob22's Avatar
satir писа:
Съгласен съм с тази набожност и приемственост,но се съмнявам,че 48 наши владетели са погребани само в храмове и са оставили всичко в наследство на следващите.
Наследството на последния ни Цар е в Монте Карло и Лос Анжелос и в чужди музеи и колекции. За предишните не знам,но може и наистина да са скътали нещо в Българската земя.

Богатствата на нашите царе 08 Дек 2013 18:59 #15889

• satir
  • satir's Avatar
Нямах в предвид Третата Българска Държава.Тя е началото на всичките ни беди които достигат до наши дни.
Последна промяна: 08 Дек 2013 19:01 от satir.

Богатствата на нашите царе 09 Дек 2013 08:48 #15895

• самотрак
  • самотрак's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ
  • Получени благодарности 945
Сатире,много наши царе са открити и по древни и не толкоз!Повечето са "на топло скатани в частни колекций"!!!

Богатствата на нашите царе 09 Дек 2013 15:44 #15899

• Радо ВТ
  • Радо ВТ's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 374
Иван Асен трети, син на Мицо Асен и внук на Иван Асен втори. Една нощ през годината 1279 натоварва на волски каруци атрибутите на царската власт и ги откарва в Константинопол. Там ги е продал, и ако не ме лъже паметта е доживял до старини. Направил го e, защото не е видял никакво бъдеще за себе си в Търново след като е разбит от Ивайло край Девня. Следващата година участва в успешния заговор срещу Ивайло като Ромейски дипломат и до там. По интересна е развръзката на която бях и съм свидетел.През годините 1965 1969 много хора бяха докарвани всеки ден да копаят на Царевец-това бяха предимно строители от селата. Сковаха много дълги улей с ръчни колички закарваха пръста. Първо до улея после и в него. Пръста отиваше в подножието от там се натоварваше на камиони и закарваше на градското сметище близо до града. Вътре в крепоста влизаха само камионите Молотовка газ51,другите бяха широки. На влизане караха камъни за стената на излизане земя. И да помниш уважаеми туристе, че когато се прекланяш пред царствения хълм -Там културен слой от....колкото .... до колкото е бил дълбок сега го няма .Както няма и грешки и вандализъм разбира се ,защото всичко е "проучено". Ха сега Вие познайте какво са търсили тогава?
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo, valchan_gb, satir, vvurbanov
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, Ilia, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат