Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: 750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ

750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 20:06 #8106

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3211
www.dnes.bg/mish-mash/2012/06/27/750-kg-...ov-v-lamansha.162426

Скрити от великия римски пълководец Юлий Цезар златни монети, с общо тегло 750 кг, откриха археолозите.

Близо две хилядолетия съкровището е било заровено в недрата на остров Джърси, позициониран в протока Ламанша – между Франция и Великобритания, гръмна любимият таблоид на Албиона "Дейли Мейл".

Според специалистите това е едно от най-големите находища с монети в Европа - 750 кг златни и сребърни келтски монети. По предварителна оценка те вероятно са от 30 000 до 50 000 бройки.

Според нумизматите цената на всяка монета е от 100 до 200 лири. Така цялото съкровище ще струва от 5 до 16,5 млн. долара.

Монетите са използвани от келтското племе кориозолити, населяващи северната част на съвременен Бретан и Нормандия.

Според учените баснословната сума монети е укрита от френски келти на о-в Джърси преди римското нашествие в средата на 1 в. пр. н. е., когато легионери на Юлий Цезар са покорявали галските племена.

За толкова векове под земята металът се е премесил с глина. Монетите са се слепили толкова плътно, че приличат на огромен къс.

Те били открити с металотърсачи от 70-годишния Рег Мед и приятеля му Ричард Майлс.

Иманярите търсели съкровището от 30 години, след като чули разказ за монети, намерени под корените на дърво, изтръгнато от земята от ураган.

Колко пари ще получат за находката, още не се знае, но по думите на Майлс печалбата ще е само приятно допълнение към радостта от намирането на монетите, които търсят от толкова отдавна.

Това е най-голямата находка на древни монети в Европа, според "Дейли Мейл".

Предишният рекорд е също от о-в Джърси от 1935 г. Тогава са намерени 11 000 монети.

btvnews.bg/lifestyle/liubopitno/imanyari...-keltski-moneti.html

www.cross.bg/1310953
Последна промяна: 27 Юни 2012 20:09 от Mila.
Администраторите са забранили публикуването за гости.

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 21:54 #8108

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14404
Дали ще има файда да съберем тия статии и да ги разпратим по институциите и най - вече в МК с
това да затвърдим тяхната теза за " бедната на антики Англия " да господа археолози , музейни работници и скъпо ни Министерство на Културата да сега и ние най- после прозряхме истината за бедната на антики Англия , какво са някакви си 750 кг. антично злато и сребро на някакъв си римски пълководец Юлий Цезар :laugh: .
-
А какво да кажем за героите откриватели
съкровището било открито с металотърсачи от 70-годишния Рег Мед и приятеля му Ричард Майлс.
ами според мен това са си много стари иманяри при това със специално техническо средство металдетектор
Какъв е извода до тук :
Двама дърти изпечени ИМАНЯРИ с металдетектори намират най-голямата находка на древни монети в Европа, според "Дейли Мейл". и то в бедната на антики Англия !
Според мен тия иманяри са за доживотен строг тъмничен затвор :laugh: !
Но все пак ще наблюдаваме как ще постъпят с тях в Обединеното Кралство !
Последна промяна: 27 Юни 2012 21:56 от Slavitoooo.

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 21:56 #8109

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Eeeх, благородно им завидях. Даже и не съвсем благородно. :laugh:
От друга страна, кво прая ако ми се случи?! :laugh: :laugh: :laugh: Бягам в музея и ми дават в най-добрия случай 5000лв?!
За находка, която струва няколко милиона?! в НАЙ-ЛОШИЯ МЕ ОБЯВЯВАТ ЗА ПРЕСТЪПНИК, монетите потъват в хранилището на музея и малко по малко заминават да се продават на вън....все ще се намери някой обеднял археолог.
Сега се сещам за думите на г-н Вагалински. Когато Илия го попита какво мисли за последната наредба за случайните откриватели, човека каза, че даже не я е чел. А в отговор на изумлението ни, и когато Илия отново го попита смята ли, че сумата от 5000 лв. е достатъчна за дарител с голямо съкровище, човека пак си каза, че нямат пари даже и за заплати, пък за кво да чете наредбата, като не го интересува, щото нямат пари и за откупки....С две думи - нито ги интересува наредбата, нито имат намерение да я прилагат.
Илия, да не клеветя нещо господина, но ако не се лъжа, думите му бяха точно такива.
Вие преценете къде сме и срещу какво сме изправени.
А това не е ли находката открита с детектор българско производство ?
Последна промяна: 27 Юни 2012 22:06 от Джони.

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 22:04 #8111

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3211
www.mirror.co.uk/news/uk-news/jersey-met...asure-hunters-941566

ХАХА, Вижте снимката кои са детекторите :woohoo: :laugh: :woohoo:

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 22:10 #8113

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
Mila написа:

На снимката се вижда според мен
Golden Mask 3+
и старо Tesoro Lobo за Лобото не съм сигурен много размазано се вижда !
При всички положения Владо Лилов трябва да черпи не , че не е черпил ама сега си му е баш ред :lol: !

Прикачени файлове:
Последна промяна: 27 Юни 2012 22:16 от Slavitoooo.

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 22:13 #8114

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Slavitoooo написа:
Mila написа:

На снимката се вижда според мен
Golden Mask 3+
и старо Tesoro Lobo за Лобото не съм сигурен много размазано се вижда !
При всички положения Владо Лилов трябва да черпи не , че не е черпил ама сега си му е баш ред :lol: !
Ами, поздравления за Владо Лилов - да отваря шампанското! :)
Последна промяна: 27 Юни 2012 22:16 от Slavitoooo.

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 22:17 #8115

• asparuh
  • asparuh's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2277
Браво на колегите,и на Владо Лилов също ,защото без Маската
можело да търсят още 30 години :laugh: :laugh: :laugh:

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 27 Юни 2012 22:41 #8118

• bati_jenko
  • bati_jenko's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 171
Джони написа:
Eeeх, благородно им завидях. Даже и не съвсем благородно. :laugh:
От друга страна, кво прая ако ми се случи?! :laugh: :laugh: :laugh: Бягам в музея и ми дават в най-добрия случай 5000лв?!
За находка, която струва няколко милиона?! в НАЙ-ЛОШИЯ МЕ ОБЯВЯВАТ ЗА ПРЕСТЪПНИК, монетите потъват в хранилището на музея и малко по малко заминават да се продават на вън....все ще се намери някой обеднял археолог.
Сега се сещам за думите на г-н Вагалински. Когато Илия го попита какво мисли за последната наредба за случайните откриватели, човека каза, че даже не я е чел. А в отговор на изумлението ни, и когато Илия отново го попита смята ли, че сумата от 5000 лв. е достатъчна за дарител с голямо съкровище, човека пак си каза, че нямат пари даже и за заплати, пък за кво да чете наредбата, като не го интересува, щото нямат пари и за откупки....С две думи - нито ги интересува наредбата, нито имат намерение да я прилагат.
Илия, да не клеветя нещо господина, но ако не се лъжа, думите му бяха точно такива.
Вие преценете къде сме и срещу какво сме изправени.
А това не е ли находката открита с детектор българско производство ?
5000 лв,това на теория. На практика обаче,нагрисквам ПО-ГОПЯМ от Аватара Ми. :angry:

Отг:750 кг злато на 2 хилядолетия открити на остров в Ламанша от ЛЮБИТЕЛИ АРХЕОЛОЗИ - ИМАНЯРИ 28 Юни 2012 16:29 #8129

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, Ilia, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат