Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

ТЕМА: Улесняване на металдетектинга

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 11:20 #12759

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1189
Закона който касае металдетектинга не ни харесва и има подписката за промяната му.Ние спазваме закона сега ще го спазваме и в бъдеще.Но най много пречат и създават неприятности хора и служители които не знаят че имаме право да притежаваме и търсим с металотърсач на тия места които не са забранени.Това са разни пазачи,полски,полицаи,горски,кметове,служители в администрацията и други хора които не им влиза в работата.Всички тия хора много уважават "документа" и искат да им се представи такъв.
През 1991 година си бях извадил едно "Разрешително за златодобиване" за 30 лева.В него се казваше че имам право да добивам злато с помоща на малка техника.Такава в случая е и металотърсача.С тоя документ веднага отпадат въпросите:"Какво търсиш и имаш ли право да търсиш?"Тоя документ няма за цел да разреши търсенето на обекти които са паметници на културата.Но това не ни и трябва достатъчно е да можем да си търсим на всички други места злато.Сега такава регистрация се прави в МФ за двеста лева ,допълнително към нея могат да се вписват за 50 лева и други лица които искат да добиват злато.Този документ е ценен и предпазва от доста неприятности.Така упражняването на хобито става по лесно и законно.
В нашия случай може да се направи една централна регистрация на федерацията в която да се регистрират и получат документи членовете които имат желание.Предполагам че ще има много желаещи не само от федерацията но и от други които желаят да станат членове и да имат такъв документ.Тия които искат действително да промиват злато ще трябва да вземат разрешение от съответната община.Но на тия които само проверяват дали има злато за да знаят дали да започнат да промиват и добиват смятам че няма да им е необходимо.
www.minfin.bg/bg/page/628
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho, Fastext

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 14:33 #12760

• Радо ВТ
  • Радо ВТ's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 374
Не се съмнявам, че отново си прав с логика и информация. В случая има неща които зависят от нас и такива които не зависят от нас. Ти как мислиш това с металдетекторите в петък по национал-географик случайно ли е? И ще си отговоря не е. Това е част от програма за промяна на общественото мнение. Предаването от което имаме най голяма нужда и което не зависи от нас. Но пък ние можем да си помогнем сами като качваме и споделяме снимки във фейса.Те трябва да бъдат много . Идеята е металотърсача или човек с МД да не прави изненадващо впечатление. И не ги крийте нека и другите да снимат. Вярвам че събитията в Турция и на нашите площади показват енергията на фейсбука,нещо с което тепърва управляващи ще се съобразяват. Другото ни задължение. При среща с колеги из природата,ние първи да отидем и да говорим с тях.Има за какво.

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 14:39 #12761

• pechkata
  • pechkata's Avatar
  • Офлайн
  • Член на БНФМ
  • Получени благодарности 119
Звучи логично ама за отделен индивид...

www.forum.zlatoimeteoriti.bg/index.php?&...8e554c984f793c2b3e48
Последна промяна: 30 Юни 2013 14:42 от pechkata.

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 15:14 #12762

• skita6t
  • skita6t's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Председател на Регионален клуб Видин, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 2565
Muncho писа:
Не се съмнявам, че отново си прав с логика и информация. В случая има неща които зависят от нас и такива които не зависят от нас. Ти как мислиш това с металдетекторите в петък по национал-географик случайно ли е? И ще си отговоря не е. Това е част от програма за промяна на общественото мнение. Предаването от което имаме най голяма нужда и което не зависи от нас. Но пък ние можем да си помогнем сами като качваме и споделяме снимки във фейса.Те трябва да бъдат много . Идеята е металотърсача или човек с МД да не прави изненадващо впечатление. И не ги крийте нека и другите да снимат. Вярвам че събитията в Турция и на нашите площади показват енергията на фейсбука,нещо с което тепърва управляващи ще се съобразяват. Другото ни задължение. При среща с колеги из природата,ние първи да отидем и да говорим с тях.Има за какво.
www.facebook.com/groups/179944982173590/ www.facebook.com/groups/metaldetectingBNFM/
КАК ДА СТАНА ЧЛЕН НА ФЕДЕРАЦИЯТА ПО МЕТАЛДЕТЕКТИНГ
Последна промяна: 30 Юни 2013 15:19 от skita6t.

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 16:46 #12763

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 4419
vvurbanov още един път благодаря ти за информацията а и за предложението. Разгледах сайта и форума на търсачите на самородно злато и метеорити. Значи според мен повечето от тях освен търсачи на самородно злато по реките са си и прикрити любители на металдетектинга и май май често прибягват до услугите на информацията която предлага сайта и форума на БНФМ. pechkata ами че то те са си колеги и са като нас любители на металдетектинга защо да звучи логично само за отделен индивид. Вкрайна сметка във развитите държави със традиции в металдетектинга металдетекторите се използват за търсене на всичко що е метал което е и нашето желание а и предполагам и тяхното. Друг е въпроса а и след като прочетох темата или по точно въпроса повдигнат от vvurbanov. Нетрябваше ли наистина първо да се концентрираме върху улесняване на свободното практикуване на металдетектинга и определянето на териториите за това. Улесняване или по точно подобряване на отношението на музейните работници и хората към нас и нашето хоби. И чак след това да лобираме за узаконяването на частни колекции и колекционери и свободен пазар на антики. Знам че те нещата по принцип са свързани и едното си върви ръка за ръка със другото както си е в развитите държави. Но всички знаем че България далеч нее тази развита държава която ни се иска да бъде . Не насипахме ли наведнъж прекалено много искания заложени в подписката след като знаем какъв здрав лобизъм стои зад черния пазар на антики и замесения във всичко това държавен апарат. послепис Знам че на ръководството няма да им хареса много много моят коментар но след повдигнатата тема и въпрос от страна на vvurbanov не можех да не изразя мнение просто съвеста не ми го позволява :laugh: :laugh: :laugh: :whistle:
Последна промяна: 03 Юли 2013 07:10 от Nesho.
Следните потребители изказаха благодарности: vvurbanov

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 18:20 #12765

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Всички направени предложения не се изключват взаимно.Подписката почти приключи.Ако се приеме предложението за либерализирането на търговията и търсенето на антики ,това е чудесно.Във фейса съм към осем групи които имат отношение към историята,нумизматиката и металдетектинга.Предложих да се регистрираме към една фирма за златодобиване защото ще излезе по евтино,иначе е 200 лева.Преди няколко месеца се интересувах за реда в Австралия.Там също се плаща някаква миньорска такса от 30 долара.У нас рибарите и ловците плащат билети и разрешителни,не може да протестираме че се налага и ние да плащаме.От 30 до 50 лева не е много за да може спокойно да маха човек с лява или дясна ръка по цял ден металотърсача.Аз на времето си извадих разрешителното от общината в Нови пазар.Но сега явно има промяна защото четох че регистрацията става в министерството на финансите.
Всички мислят че търсим злато,ако им кажем че точно това правим и то законно, страстите ще се успокоят. :)

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 19:13 #12766

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Напълно съм съгласен с теб колега vvurbanov. Може би ще се повторя но според мен ти си човека с най-градивни и ползотворни теми и мнения от цялата федерация като изключим ръководството и незнам как стоят нещата но с опита който имаш и начина ти на мислене според мен в най-скоро време трябва да станеш част от УС на федерацията за да може градивните ти идеи да стават реалност по един или друг начин ;) Искам също така да ти кажа колега vvurbanov а и на много други колеги. Знам че закони не се променят всеки ден за да се чака нещата да се приемат и променят поотделно. Знам че на хора с дългогодишен опит в металдетектинга желанието за промяна на статуквото е много по силна от хора с малък опит като мен вероятно. Но не беше ли по правилно първо да се бяхме концентрирали върху това как да направим така че да практикуваме свободно хобито си и да се научим да работим съвмесно с археолози и музейни работници а и те с нас. Да се примирим че за известно време хобито металдетектинг ще бъде наистина чисто и просто хоби и чак след което вече променили отношението на обществото към нас и металдетектинга като цяло да преминем към узаконяване на колекционерството и свободния пазар на антики. :) послепис Знам че то като се обърне каруцата пътища много а и тя не се е обърнала още но дано с коментара си да не изпреварвам по някъкъв начин събитията пак казвам Дано!
Последна промяна: 30 Юни 2013 19:33 от Nesho.

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 19:14 #12767

• elmu007
  • elmu007's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 930
За никой не е тайна че черния пазар на антики в България се държи от хора и олигарси свързани с досегашните и сегашните управляващи { ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ } .Цялата изпълнителна и съдебна власт е опорочена .Когато се въведе лустрация за парламента и магистратите всичко ще се нареди от самосебеси .Няма нищо по нормално и в България да има регламентиран пазар на антики контролиран от държавата ,както в белите държави , но тук комунизма още не си е отишъл .
Следните потребители изказаха благодарности: Nesho

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 19:30 #12769

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
elmu007 писа:
За никой не е тайна че черния пазар на антики в България се държи от хора и олигарси свързани с досегашните и сегашните управляващи { ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ } .Цялата изпълнителна и съдебна власт е опорочена .Когато се въведе лустрация за парламента и магистратите всичко ще се нареди от самосебеси .Няма нищо по нормално и в България да има регламентиран пазар на антики контролиран от държавата ,както в белите държави , но тук комунизма още не си е отишъл .
elmu007 напълно си прав Спор няма. Но ние любителите на металдетектинга не можем да чакаме в крайна сметка да се изчистят всички кусури на държавата за да можем да практикуваме свободно хобито си. Длъжни сме да се нагаждаме понякога към опорочения отдавна държавен апарат иначе сме обречени да не практикуваме свободно хобито си още с години. послеслов- Абе elmu007(и тук не се заяждам не ме разбирай погрешно) ти няма ли най-после да решиш да похарчиш 20лв за да дадеш своя принос и да станеш член на федерацията събора мина :laugh: :laugh: :laugh: ;) Ако си го направил вече извини ме предварително :pinch: :whistle:
Последна промяна: 30 Юни 2013 19:35 от Nesho.

Улесняване на металдетектинга 30 Юни 2013 20:05 #12770

• mitko
  • mitko's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ
  • Получени благодарности 6671
Колега Върбанов, това което предлагаш няма как да стане, защото съгласно наредбата:
Добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях могат да извършват лицата, които са ТЪРГОВЦИ с вписан предмет на дейност работа с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях или са дружества по чл.357 от Закона за задълженията и договорите когато извършват такава дейност по занятие и са вписани в публичния регистър на лицата, осъществяващи тези дейности.
А пък Федерацията е:
БНФМ, юридически е уредена като сдружение с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност.
Така, че който иска да се регистрира по тази наредба, правите едно ООД и готово. А дано, ама надали.
СТАНИ ЧЛЕН НА БНФМ. ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Измяната на престъпния режим е патриотизъм, а патриотизмът по отношение на престъпна държава - това е измяна!

Улесняване на металдетектинга 01 Юли 2013 17:55 #12780

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
Nesho писа:
vvurbanov още един път благодаря ти за информацията а и за предложението. Разгледах сайта и форума на търсачите на самородно злато и метеорити. Значи според мен повечето от тях освен търсачи на самородно злато по реките са си и прикрити любители на металдетектинга и май май често прибягват до услугите на информацията която предлага сайта и форума на БНФМ. pechkata ами че то те са си колеги и са като нас любители на металдетектинга защо да звучи логично само за отделен индивид. Вкрайна сметка във развитите държави със традиции в металдетектинга металдетекторите се използват за търсене на всичко що е метал което е и нашето желание а и предполагам и тяхното. Друг е въпроса а и след като прочетох темата или по точно въпроса повдигнат от vvurbanov. Нетрябваше ли наистина първо да се концентрираме върху улесняване на свободното практикуване на металдетектинга и определянето на териториите за това. Уласняване или по точно подобряване на отношението на музейните работници и хората към нас и нашето хоби. И чак след това да лобираме за узаконяването на частни колекции и колекционери и свободен пазар на антики. Знам че те нещата по принцип са свързани и едното си върви ръка за ръка със другото както си е в развитите държави. Но всички знаем че България далеч нее тази развита държава която ни се иска да бъде . Не насипахме ли наведнъж прекалено много искания заложени в подписката след като знаем какъв здрав лобизъм стои зад черния пазар на антики и замесения във всичко това държавен апарат. послепис Знам че на ръководството няма да им хареса много много моят коментар но след повдигнатата тема и въпрос от страна на vvurbanov не можех да не изразя мнение просто съвеста не ми го позволява :laugh: :laugh: :laugh: :whistle:

Брилянтен пост колега само не разбрах , като оправим закона спокойно да търсим
извън археологичните обекти (като се има на предвид ,че и сега няма такава забрана )
какво правим след , като намерим монета от по - старичките ?
Последна промяна: 01 Юли 2013 17:56 от Slavitoooo.

Улесняване на металдетектинга 02 Юли 2013 03:47 #12783

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Валка, като ти намерят в теб две три монети или каквито и да е боклуци с белези на археологически обекти....се връщаме в начална точка и никакви разрешителни няма да свършат работа. А като те хванат в някоя нива с две парчета керамика, резултата е същия.
Към настоящия момент никакви документи не ни вършат работа, освен при проверка на колата, в която нямаш антики.
А тук скоро имаше тараш на жилища и коли, само щото в колата имало познат на полицията търсач.... без металотърсач.
Имаше и последвала гръмка статия в пресата, как му взели един куп неща от дома. А то са реплики, които вече са му връщали два пъти. :laugh:
Тъй че - все сме си в изходна позиция "нисък старт"....за...сети се какво.

Улесняване на металдетектинга 02 Юли 2013 05:43 #12784

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
В България освен депутатската карта се издават и други документи за безнаказаност на разни тричави дупета.Но ние не сме от тях и това разрешително за златодобиване не ни предпазва от нарушаването на законите.
Все пак друго си е с този документ.Като те спре полицията на пътя, представяш документа и продължаваш към обекта.Следващия път само като видят да стърчат кирки и лопати от далеч ти козируват и не те спират.Докато търсиш ако дойдат разни горски и полски даваш им да прочетат документа и да целунат печата с подписа на министъра.А по набожните може да се прекръстят с трите пръста на лявата си ръка.Не е малко да си търси човек комфортно докато спазва линията на закона.Лошото е че тая линия е много тясна. :) :)
Последна промяна: 02 Юли 2013 07:43 от vvurbanov.

Улесняване на металдетектинга 02 Юли 2013 18:41 #12794

• Nesho
  • Nesho's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Slavitoooo писа:
Nesho писа:
vvurbanov още един път благодаря ти за информацията а и за предложението. Разгледах сайта и форума на търсачите на самородно злато и метеорити. Значи според мен повечето от тях освен търсачи на самородно злато по реките са си и прикрити любители на металдетектинга и май май често прибягват до услугите на информацията която предлага сайта и форума на БНФМ. pechkata ами че то те са си колеги и са като нас любители на металдетектинга защо да звучи логично само за отделен индивид. Вкрайна сметка във развитите държави със традиции в металдетектинга металдетекторите се използват за търсене на всичко що е метал което е и нашето желание а и предполагам и тяхното. Друг е въпроса а и след като прочетох темата или по точно въпроса повдигнат от vvurbanov. Нетрябваше ли наистина първо да се концентрираме върху улесняване на свободното практикуване на металдетектинга и определянето на териториите за това. Уласняване или по точно подобряване на отношението на музейните работници и хората към нас и нашето хоби. И чак след това да лобираме за узаконяването на частни колекции и колекционери и свободен пазар на антики. Знам че те нещата по принцип са свързани и едното си върви ръка за ръка със другото както си е в развитите държави. Но всички знаем че България далеч нее тази развита държава която ни се иска да бъде . Не насипахме ли наведнъж прекалено много искания заложени в подписката след като знаем какъв здрав лобизъм стои зад черния пазар на антики и замесения във всичко това държавен апарат. послепис Знам че на ръководството няма да им хареса много много моят коментар но след повдигнатата тема и въпрос от страна на vvurbanov не можех да не изразя мнение просто съвеста не ми го позволява :laugh: :laugh: :laugh: :whistle:

Брилянтен пост колега само не разбрах , като оправим закона спокойно да търсим
извън археологичните обекти (като се има на предвид ,че и сега няма такава забрана )
какво правим след , като намерим монета от по - старичките ?
Колега поста ми далеч не е брилянтен и няма смисъл от ирония. Значи мисълта ми е следната и тя е. Разрешавайки се само и единственно металдетектинга в България и обозначените за това територии. Първо обикновенния търсач (а не колекционер или търговец) получава дългоочакваното си разрешение да практикува любимото си хоби съгластно закона без рестрикции. И второ разрешавайки напърво време само металдетектинга (което мен лично ме интересува най–много) не нарушаваме или по точно не пречим на първо време на лобистки интереси (знаем всички на кои). С риск да се повторя(е то май че се повтарям :laugh: ) ще цитирам част от моя пост в отговор на elmu007 по горе в темата. цитирам--Но ние любителите на металдетектинга не можем да чакаме в крайна сметка да се изчистят всички кусури на държавата за да можем да практикуваме свободно хобито си. Длъжни сме да се нагаждаме понякога към опорочения отдавна държавен апарат иначе сме обречени да не практикуваме свободно хобито си още с години. Slavitooo заначи отностно отговор на твоя въпрос --какво правим след, като намерим монета от по -старичките-- :( отговора ми е следния-- Правим същото което сме правили и досега--Спазваме закона :laugh: :laugh: :laugh: :whistle: послепис---Ако трябва да отговоря на въпроса сериозно и извън шегата обаче ще кажа--Аз лично си имам професия и бизнес които ми носят достатъчно доходи необходими ми да живея (не богато) но нормално винаги съм разглеждал металдетектинга като хоби и нищо повече от хоби а не като интерестно носещо емоции доходоностно занимание. Готов съм да работя с археолози ако е необходимо стига да ме третират като личност в заниманието си допринасящ за обогатяването на Българската история.
Последна промяна: 02 Юли 2013 18:50 от Nesho.

Улесняване на металдетектинга 03 Юли 2013 04:00 #12797

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14390
Тук не става въпрос въобще за кой какви доходи има , професия и от къде си изкарва парите . Просто за да е законно това което искаш не само ти а и аз и всички други не се решава на парче защото се поучава пак не работещ закон . За да има работещ закон трябва всичко да работи , дори закона трябва да се промени и за музеите !Ако решат нещо на парче утре много лесно ще решат друго !
Сега също никой по - принцип не може да ти каже нещо , когато работиш с детектора извън археологичен обект
обаче може да ти каже ако в теб намерят някой денар то вече и за акчета се натягат ! Ако имаше нормален закон
за денара и акчето нямаше да има проблеми ! Като се замисля то пък и кой закон ни е в ред !
Последна промяна: 03 Юли 2013 04:05 от Slavitoooo.
  • Страница:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, Ilia, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат