Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации. Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.
За членство в БНФМ - натиснете тук За регистрация във форума - натиснете тук
ТЕМА: Какво трябва да знаем преди да започнем да се занимаваме с металодетектор ?
Какво трябва да знаем преди да започнем да се занимаваме с металодетектор ?
29 Ян 2014 21:49 #17304
jorkata785
Офлайн
Не е член на БНФМ
Получени благодарности 3
Здравейте, тъй като търсих такава тема и не открих , искам да попитам какво трява да знаем преди да почнем да се занимаваме с металодетектор. Ясно ми е че са различни детекторите , но всяко нещо има една основа , и въпроса е какво трябва да знае един напълно начинаещ ( как да определяме настройките, какви са тънкостите ...... ) ? Благодаря !
Последна промяна: 29 Ян 2014 21:49 от jorkata785.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
29 Ян 2014 22:05 #17305
Nesho
Офлайн
- Член на БНФМ -
Получени благодарности 4419
jorkata785 писа:
Здравейте, тъй като търсих такава тема и не открих , искам да попитам какво трява да знаем преди да почнем да се занимаваме с металодетектор. Ясно ми е че са различни детекторите , но всяко нещо има една основа , и въпроса е какво трябва да знае един напълно начинаещ ( как да определяме настройките, какви са тънкостите ...... ) ? Благодаря !
Различни детектори различни тънкости.......... насочил ли си се вече към определен металдетектор?
Последна промяна: 29 Ян 2014 22:27 от Nesho.
29 Ян 2014 23:01 #17306
dmd_77
Офлайн
- Член на БНФМ -
Получени благодарности 49
Jorkata преди да хванеш МД трябва и малко тръпка да имаш,като при риболова.А тръпка имаш ли,то детектора няма много голямо значение,важното е да има фактура и да работи.Поздрави sshy sshy sshy
Последна промяна: 29 Ян 2014 23:02 от dmd_77.
30 Ян 2014 05:17 #17308
SP_Detectors
Офлайн
- Не е член на БНФМ -
Получени благодарности 133
jorkata785 писа:
Трябва да знаеш ,че:
1.Металдетектинга НЕ е за мързеливи хора,ако те мързи да копаеш изобщо не се захващай.Ако не те мързи вечер ще се прибираш уморен,но пък ще спиш като бебе.За един ден човешките сили позволяват да се изкопаят 500+- дупки,зависи от терена,големината и дълбочината,на плажа се копае най-лесно,в гората е най-трудно.
2.Не всеки сигнал е нещо ценно. Предполагам ,че в БГ е по чисто,но тук в Америка един колега беше изчислил ,че за всеки намерен златен пръстен е изкопал 300 капачки,или пултабс.Така ,че трябва да знаеш ,че ще има моменти в които може да копаеш ненужни метални предмети,но това не трябва да те отчайва,тягостното чувство бързо изчезва когато намериш нещо ценно,но се иска упоритост и постоянство.
3.Трябва да знаеш как да копаеш,и след това да покриваш дупките си така ,че изобщо да НЕ личи ,че е копано.
4.Трябва да събираш всички ненужни и нежелани находки и да ги изхвърляш на подходящи места,за да не се случи след това да ги намираш пак.След време може да си купиш по дълбок детектор и наново да обиколиш вече претърсените места,и да намериш нови находки.Аз например редовно обикалям едни волейболни игрища и съм ги изчистил ,сега каквото и да писне копая,и копая много по малко боклуци,а такива места като плажовете и пясъчните игрища постоянно се зареждат с изгубени ценности.
Виж ме в края на това видео колко боклучи изхвърлям
Колкото за настройките на детектора ,ще се учиш в движение.Най-добре е да копаеш всички сигнали,така ще си сигурен ,че не си изпуснал нещо ценно,а и така ще свикнеш да разпознаваш сигналите. Виж ме тук,на това волейболно игрище имаше толкова много монети,че заnочнах да копая само тези по 25 цента,за няколко часа събрах 12$.На следващия ден изкопах и монетите по 10 и 5 цента,на третия ден изкопах и тези по 1 цент. Накрая реших да изкопая всички сигнали и последния сигнал,който приличаше на сигнал от алуминиево фолио се оказа 6.5 грама 14К знатна гривна.Така ,че повече дупки=повече находки:
Когато купиш детектор ,или по скоро още преди да го купиш ,най-добре е да гледаш видеоклипове с подробно описание на работата на детектора,а такива има колкото искаш в You Tube.
Последна промяна: 30 Ян 2014 05:46 от SP_Detectors.
Следните потребители изказаха благодарности: Mila, Радо ВТ, Nesho, jorkata785
30 Ян 2014 08:25 #17315
zolak
Офлайн
- Не е член на БНФМ -
Получени благодарности 233
Jorkata 785 , преди да хванеш какъвто и да е апарат,първо прочети и дълбоко вникни в законите!
Да имаш апарат, не е незаконно,може да е втора употреба,но с фактура от предишен собственик.Така няма да те обвинят,че е краден и с него са извършвани всичките изкопи в БГ включително и тези от багер.
После трябва да разбереш какво може и какво -не.
Не може: да си на археологичен резерват или селище без значение регистрирано или не-без значение дали е изорано преди това и унищожено;не може да разкопаваш могила;не може да копаеш в засята нива,колкото и да те сърби;не може да си на терен с керамика-без значение от кой век;не може да си на "кале" ......и т.н.
В момента тече голям обществен дебат за новите предложения за промяна на законите,които се опитват да ги превърнат в още по-регресивни-не,че до сега не бяха такива.
Останалото се учи с практика и разходки из природата.
Най-вече ,ако си начинаещ трябва да изградиш собствен "морал" и етика в това хоби и дано не е с отрицателен знак!
30 Ян 2014 08:51 #17316
Радо ВТ
Офлайн
- Член на БНФМ -
Получени благодарности 374
1.Металoдетектор къща не храни. 2.Скъпите МД често са реплики на стари такива. 3.Това са търговски хватки. 4.Заниманието е за хора с пари и свободно време. 5. Трябва стари търсачи да те научат как да си пазиш задника. 6. Да се научиш да мяташ с двете ръце поотделно. 7.Да внимаваш с какво и на кого се хвалиш. 8. Да не поразяваш това което видимо е старо и за което е положен труд. 9. Да не пипаш никога фалшификат. 10. Да не снимаш чужди сигнали. 11.Не дай бог да тръгнеш да продаваш и да сбъркаш адреса. 12. Ако си член на федерацията, знай че има голяма фракция която се стреми да издигне авторитета и над свободно зулумстващи и практикуващи колеги. 13.Почиствай си редовно джобовете и колата от скрап преди завръщане. 14. Ти прецени кое да оставиш на края на нивата. 15 В колата никога не крий сигнали-разликата е толяма.16. Самообразованието и търпението са необходими. 17.Когато начинаещ търси нестандартно изненадата идва по бързо. 18. Да заобикаляш археологическите обекти отпечатани в държавен вестник, както и поникналите посеви 19. Нагласи си отговори на възможно по вече въпроси-ще ти помогне четенето във форума и коментарите на закона. 20. Сега всички ние сме на начална позиция спрямо неприетия още нов проектозакон за КН.21. Това е само една частица от това което ти е необходимо. И Ако не си се разочаровал ти казвам добре дошъл.
30 Ян 2014 09:24 #17318
jorkata785
Офлайн
Не е член на БНФМ
Получени благодарности 3
Благодаря ви много за отговорите , тъй като съм на работа и нямам много време , довечета ще ги прочета всичките отговори от .. до , но питането ми беше основно за металодетектора , като машинка . Защото за първи път ще хващам такава , а относно законите , горе долу съм на ясно с тях , а и по моя край, кажи речи Няма от кой да се притеснявам .
Следните потребители изказаха благодарности: Slavitoooo
30 Ян 2014 10:24 #17321
bati_jenko
Офлайн
- Член на БНФМ -
Получени благодарности 171
jorkata785 писа:
Благодаря ви много за отговорите , тъй като съм на работа и нямам много време , довечета ще ги прочета всичките отговори от .. до , но питането ми беше основно за металодетектора , като машинка . Защото за първи път ще хващам такава , а относно законите , горе долу съм на ясно с тях , а и по моя край, кажи речи Няма от кой да се притеснявам .
Миии,тогава вземаш един сърп и започваш да жънеш!
Следните потребители изказаха благодарности: mitko
30 Ян 2014 16:08 #17337
jorkata785
Офлайн
Не е член на БНФМ
Получени благодарности 3
Не разбрах това какво общо имаше по темата ?
30 Ян 2014 16:31 #17339
bati_jenko
Офлайн
- Член на БНФМ -
Получени благодарности 171
jorkata785 писа:
В превод: Вземаш машина,и започваш да изкормваш земята.
Последна промяна: 31 Ян 2014 03:50 от bati_jenko.
Следните потребители изказаха благодарности: dmd_77
30 Ян 2014 20:26 #17349
jorkata785
Офлайн
Не е член на БНФМ
Получени благодарности 3
bati_jenko писа:
jorkata785 писа:
В превод: Вземаш машина,и започваш изкормваш земята.
Хаах чак да изкормвам .. , ама първо трябва да се науча да работя с детектор, за това питах основните работи при работа , но явно докато не хвана за първи път и не пробвам , нищо няма да стане ..
30 Ян 2014 20:55 #17352
zolak
Офлайн
- Не е член на БНФМ -
Получени благодарности 233
jorkata785 писа:
................. , но питането ми беше основно за металодетектора , като машинка . ... .
Аз пък се чудя що питаш едно и също нещо с два въпроса,коренно различни по смисъл? Или от предната тема със три страници нищо не разбра?
Това,което не ме убива-ме прави по силна.
Когато вълчицата минава,кучките могат само да скимтят.
Следните потребители изказаха благодарности: mitko
31 Ян 2014 04:55 #17360
SP_Detectors
Офлайн
- Не е член на БНФМ -
Получени благодарности 133
Това е все едно да питаш как се такова жена,какво да очакваш и т.н..... Ами взимай детектора и действай,ше се учиш в движение. Като чуеш пиу-пиу и копаеш,след време ше почнеш да разпознаваш сигналите .Повечето детектори са с вградени пограми за търсене на монети,монети и накити,всички метали,за самородно злато,за плажа.... Като начало ше ползваш една от вградените програми в зависимост от това на какав терен ще търсиш...Така че действай! До сега да беше открил някое съкровище
Следните потребители изказаха благодарности: dmd_77
31 Ян 2014 08:30 #17362
jorkata785
Офлайн
Не е член на БНФМ
Получени благодарности 3
Благодаря ви все пак ! А колкото до предишната тема с 3 страници , 2 страници бяха спор между съфоромници кой е по добър и кой не , но няма значение .
31 Ян 2014 09:55 #17363
dmd_77
Офлайн
- Член на БНФМ -
Получени благодарности 49
Jorkata истината е такава,купувай си детектор,по възможност повече да е автомат,като грунд и т.н. и бягай на къра,а с практиката ще разбереш кой е най-подходящия апарат за тебе.Аз така направих.Още съм си с първия апарат но съм доволен,научих му всичките тънкости и сега при първа възможност съм на къра,там е истината....ПОЗДРАВИ
Следните потребители изказаха благодарности: jorkata785