Регистрираните потребители имат достъп до пълната база на форума като виждат всички теми и публикации.
Регистрация във форума се допуска единствено за членове на БНФМ.

За членство в БНФМ - натиснете тук 
За регистрация във форума - натиснете тук

Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме

ТЕМА: За някои особености при металдетектинга

За някои особености при металдетектинга 07 Авг 2012 22:29 #8488

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 1189
СТАНАТА - Вилата на „Станата” където бяха отседнали участниците в събора по металдетектинг я строи бригадата на бай Нанко през 1969 година.На вилата отидохме от винпрома където нито обекта успяхме да свършим нито виното му.Макар че всеки от бригадата разбираше от пиене и от строителство,някои разбираха повече от едното .От строителство разбирахме по малко май.Аз бях най младата надежда на бригадата и тъкмо щях да влизам в казармата.След свършване на работа се полагаше на бригадата по една поцинкована кофа(добре измита от варта) вино.Всяка вечер най внимателно и отговорно пълнех тая кофа.Понякога вечерта оставаха няколко пръста на дъното,но на другата сутрин всички идваха час и половина по рано и чакаха бай Нанко да отключи.
Пазач на Станата беше бай Иван ,много хубав човек с много хубаво вино и две хубави прасета.Та той ни помоли да му заколим едното прасе и ние се съгласихме веднага.На всички ни щеше да е за първи път включително и на прасето.На другия ден сутринта ударихме по една греяна ракия за озверяване бай Иван показа едното прасе и аз скочих в кочината.Загледахме се един друг недоверчиво с прасето и то първо ме прецени.Отиде в другия край на кочината и още в началото отказа да ми съдейства.Колегите отвориха малко вратата и аз го подкарах внимателно към нея.Дотогава при всеки възможен случай искаше да излезе сега отказа категорично.И не само това ами и като викна изнерви всички ни та чак и другото прасе.То взе да се щура из кочината и иска да излезе туй първото не ще и не ще.Понеже и двете прасета бяха от една порода ,на една възраст,на едни килограми и (както научих сетне били близнаци) почнаха след малко да се държат еднакво.И двете се объркаха бягат,викат и аз се обърках кое беше номер едно за колене.В суматохата едното изкочи от кочината,но колегите веднага скочиха отгоре му и го затиснаха.То както викаше подбели очите и почна да хъхри на умирачка.През тъй време изкочих от кочината и почнах да търся някоя част от прасето дето се вижда и не е затисната от хора за да забия ножа.Обиколих ги няколко пъти аз не виждам прасето.-Дръпнете се викам ще го удушите преди да съм го заклал.Единия колега ми направи малко място, аз забих ножа и им извиках да го пуснат.Щом го пуснаха и то скочи и хукна през поляната,въобще не се държи като заклано или поне като започнато.Даже прескочи едни храсти дето аз сетне ги заобиколих.Веднага всички погледнахме към второто прасе,но то се беше възползвало от нашата ангажираност и понеже останало без внимание заминало нейде.И тъй от две че останахме без прасе за колене.Пръв се окопити бай Иван хлътна във вилата, изкочи с една пушка и ми я хвърли.Аз я хванах във въздуха и веднага хукнах по трасето.Зад мен чувам бай Иван да вика -Застреляй първото.Ако не се беше обадил щях да гръмна кое да е без да гледам раса,пол,цвят или принадлежност.Просто бях нахъсан да убия някое прасе,знаете как е.Това е в гените на всеки мъж,а в гените на всяка жена е ще не ще да го сготви веднага на мъжа си.Обаче факта че почнах да го коля промени коренно отношението на прасето към мен и нямаше да ме допусне близо за да го разгледам и да установя кое от двете е.То и другото като видя как се отнасям с приятеля му подозирах че няма да иска да има нищо общо с мен.Въобще него ден не бях популярен сред прасетата на Станата.Докато бягам и си мисля такива тъжни работи навлязох в гората.Още в началото забелязах едното прасе да се крие в гъстака и да се прави на умряло.Бутнах го леко,не се прави ами си е умряло и то това което трябва.Дигнах тогава пушката и стрелях във въздуха.Щото ако не чуят изстрел никой няма да повярва че аз съм го застрелял.Тогава три сачми дванайсет нули паднаха на поляната на Станата и допринесоха за популяризирането на металдетектинга
Последна промяна: 07 Авг 2012 22:31 от vvurbanov.
Администраторите са забранили публикуването за гости.
Следните потребители изказаха благодарности: last1left

За някои особености при металдетектинга 07 Авг 2012 22:39 #8490

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
:lol: :lol: :lol: :lol: Страхотно! И темета си я бива!
Колега, имаш невероятен талант на разказвач! Аз чакам още истории...Посмях се от сърце.
Може и да се включа по някое време....
И ако смениш малко името на темата - "особеностите на българския металдетектинг" :laugh: :laugh: :laugh:.....

За някои особености при металдетектинга 07 Авг 2012 23:05 #8491

• zolak
  • zolak's Avatar
  • Офлайн
  • - Не е член на БНФМ -
  • Получени благодарности 233
Аз също се посмях от сърце,защото всяка дума беше като сценка пред очите ми.Поздравления,знаем,че имаш богат опит и чакаме още.
Това,което не ме убива-ме прави по силна.
Когато вълчицата минава,кучките могат само да скимтят.

За някои особености при металдетектинга 08 Авг 2012 08:13 #8492

• Mila
  • Mila's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 3210
:woohoo: :woohoo: :silly: :laugh: искаме ощеееее

За някои особености при металдетектинга 12 Авг 2012 22:50 #8543

• Джони
  • Джони's Avatar
  • Офлайн
  • Блокиран
  • Получени благодарности 1498
Малко за особеностите на женския металдетектинг. :)
Чета темата за екипировката на търсача www.metaldetecting.bg/index.php?option=c...d=21&id=7327&lang=bg , кефя се на хубавите джаджи, но обикновено преди да помисля за моята екипировка все излиза нещо друго, което трябва да се купи спешно - като нов бойлер например.
И си казвам, е, добре де, с каква екипировка ходя аз.
И като много мислих....моята скромна екипировка е: металотърсач, лопата и Хари, без да броим мен. :silly: :silly:
Палатка не ми трябва, защото съпруга ми няма да одобри преспиване по чукарите с чужд мъж, затова не нося. Ние с Хари обикновено не спим. Пък ако толкова закъсаме за покрив над главата, Хари ще ми направи колиба от клони.
Раница не нося, защото Хари има винаги много джобове и там вкарвам всичко, което не ползвам в момента, особено телефона, който изобщо не искам да чувам. После, докато търся из джобовете му нещата си, намирам толкова други...за които даже не съм и предполагала, че ще влязат в употреба. Ама - там са. ;)
Някакви много фешън и специални обувки също не ми трябват. Ако трябва да газя река или кал Хари ще ме пренесе. От змии не ме е страх, щото те и без друго бягат от себеподобни, пък ако някоя тръгне да ме гризе за кокалчетата, Хари е наоколо и ...бой с лопатата, освен ако не предпочете да я целува. :)
Кирки, копачки, ...и всякаква вълшебна земекопна техника също е излишна. Хари копае дето се сетите с лопата, а като не може с лопата - копае с ръце. Всичко що е вътре, излиза навън. ;)
Дъждобран - забравете. Хари ще ме заслони от дъжда и ще свали всичко от гърба си. Е, аз може и да не остана суха, но със сигурност дъжда няма да е сериозния ми проблем.
А това с печката направо ме разби - абсолютно излишна вещ. Хари е печка отвсякъде. Пали огън с една лопата насред нивата и с пет клонки, а ако няма и това, е, има една печка - "топлообмен" и казват - много стар, но изпитан модел, патент на Хари. :)
А пък ония джаджи четири в едно, пет в едно.. с огниво, свирка и .......нееее. Хари пали от половин оборот, свири "Токата и фуга" без инструменти и като удари две водки така свети, че няма нужда от сигнални ракети.
Гледам липсват там в темата Джипиес, карти, сателитни снимки...изобщо навигацията. Ама на мен и тя не ми трябва. Главата на Хари е абсолютен джипиес, има запечатана сателитна снимка, даже и регистъра с археологическите обекти, толкова дълбоко пазен като тайна от МК, и той е в главата му. Винаги знам къде не трябва да ходя. Е, от време на време за Рим минаваме през Тракия, но ...лошо няма. Опознавам родината под вещото наблюдение на Хари.
Колкото до автомата - е, това пък хич не съм се сещала да вземам. Хари ме пази от всичко що мърда, даже и когато не искам да ме пазят.
Така че, замислите се...дали да използвате Фискарс, Дахщайн, Джърбър....като можете да замените всичко в едно - и то родна българска марка - ХАРИ. :silly:
Да ви кажа, даже не знам дали и Майнлаб не можете да замените с ХАРИ. Защото едно време, когато гърнетата излизаха през ден, Майнлаб в България нямаше, но Хари беше тук ....и на линия . ...24часа и вършеше работата, която сега извънземните технологии не могат. :laugh: :laugh: :laugh:
А, ако случайно ви стане скучно и металдетектинга ви дойде в повече ....Хари е на разположение - може и стихове на Ботев да ви рецитира, докато прави всичко друго, от което имате нужда - например да ви намери любовник/ца/ или да изгони някой такъв/такава/. :laugh: :laugh: :laugh:
Всичко това, казано на шега, но с дълбоко уважение към приятелството. Щото без приятели, не само металдетектинга не върви, но и хляба не е сладък, за ракията да не говорим. ;)
Последна промяна: 13 Авг 2012 02:32 от Джони.

За някои особености при металдетектинга 13 Авг 2012 15:31 #8556

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Забелязал съм че всеки си хвали металотърсача и лопатата.За пръв път някой се сеща да каже добра дума и за приятеля си,а трябва.Чудесно е че си го направила Джони.Като ме питат нови търсачи каква машинка да си вземат винаги им казвам.-Вземи си каквато ти е на сърце,ама си вземи и приятел да излизате заедно.Който излиза сам губи много.Така си е.

За някои особености при металдетектинга 21 Авг 2012 16:39 #8637

• В.Великов
  • В.Великов's Avatar
:)) Голяма веселба тука ;) много живописна историята с прасето, искаме още ;)

И аз имам една история с прасе, честно казано не помня на кое кале беше, помня че беше много стръмно и с кола нямаше как да се стигне, най-близката чешма на километър и нещо.
Та затова, катерим баира (аз, баща ми и Бобо от Каспичан) нарамили машинки, лопати, вода, храна, абе почти като хималайски шерпи, мъка отвсякъде. И понеже пътеката къде я има къде не, по едно време отцепихме напряко през гъсталака. По едно време отпред нещо изшумоля и докато с еусетим бяхме на 3-4 метра от рошаво и ядосано диво прасе. Ядосано, щото изръмжа през зъби нещо и се закова наточено насреща - гледа ни и чака явно да се открием ...
Баира - към 70 градуса нагорнище абсурд да бягаме, да не говорим, че с тия багажи ще е много трудна гледка. С баща ми метнахме квото можахме на земята и се заоглеждахме за дървета за прикритие, обаче Каспичанеца смъкна бавно багажа, извади войнишката лопатка и вика тихичко "ела, ела по наблизо ... само ела'... шъткахме му, съскахме му - не мърда, явно ще се бори, прасето сигурно към метър високо, ама не дворно прасе ми съвсем див звяр - спортист, наежено изглежда голямо като Лада. Изобщо голямо сърцебиене, добре че на прасето явно му стана смешно, изръмжа още веднъж и отнесе нанякъде.
Каспичанеца вика, ей, мама му стара, щях да го прасна с лопатката между очите и да ядем една седмица пържоли :)

Между другото, навил съм баща си да дойде в Англия на търсачески излет - поканен си и ти, стига да имаш време и желание

За някои особености при металдетектинга 21 Авг 2012 18:05 #8639

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
Величко май си ти.Много отдавна не съм ви виждал.Пратих ти съобщение.Благодаря за поканата,тия дни може да отида до Памукчи да поговорим с баща ти.
В раздела шегите на търсачите съм написал нещо за Христо.

За някои особености при металдетектинга 21 Авг 2012 21:07 #8641

• В.Великов
  • В.Великов's Avatar
:) иди го виж - ще ти се зарадва, дадох им линка и те да четат

За някои особености при металдетектинга 22 Авг 2012 17:00 #8651

• vvurbanov
  • vvurbanov's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -

БЕЗ МЕТАЛОТЪРСАЧ
----Интересно и вълнуващо беше и преди появата на апаратите когато ходехме да търсим на око.След дъжд търчахме с моя приятел Христо в село Войвода на могилата.Там по пътечките водата откриваше монети.Ние имахме уговорка който намери монета да не я вдига докато и другия я види и се порадва.Но Христо най напред я вдигаше да я види ,след това я слагаше на същото място и аз да я видя.Голям зор видях докато го оттуча от този навик.След това започнахме да сеем за монети на Дунава, що пясък сме пресели.Няма да забравя Васил Матеев от Русе (лека му пръст) ,как сее по долни гащи от жарсе.Тия дето единия им крачол винаги е по къс и винаги оттам му висеше едното мъдо.Като засили ситото наляво и то отива на дясно и обратно.Върши му работа значи ползва го ама трябва по прикрито и тайно все пак монети търсим.-Василе,- му виках -инженер човек си прибери го нагоре,-дигне го той след пет минути пак същата работа.Един ден да вземе жена му да обере с праха от бюрото златните телчета, топченца ,парченца от два сезона -и в казана за боклук.Та няколко дена след това бате Васко сееше по енергично и мъдото си стоеше горе, ама след туй пак го разлюля.Боко пък имаше едно апаратче,но то хващаше толкова на плитко,че се броеше в групата без металдетектори.Отначало даже нямаше инструмент,ама много обувки скъса и си намери някаква шпакла.Наблюдавал съм го нарочно как търси защото все хубави пари намираше, ако са изгнили и корозирали той не можеше да ги хване.Веднъж тъкмо се навежда да вземе монетата и го спрях.Отидох при него и видях една хубава сестерция да стърчи наполовина от земята.Значи той е ударил антената в нея, металотърсача се обадил и тогава Боко я видял.Все гледаше първи да мине обекта,но и след мене намираше.Докато един ден му купих машинката,той си купи като моята и почна да намира олова и боклуци като хората
Следните потребители изказаха благодарности: last1left

За някои особености при металдетектинга 22 Авг 2012 19:34 #8653

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14410
Колега vvurbanov ,
чета и през главата ми минават различни мисли вие сте от поколението търсачи на съкровища дето е застъпило годините преди появата на металотърсачите и първите години на появата им и работата с тях ,че чак до днес , ако продължавате да пишете ще трябва разказите да се съберат и подготвят за печат !
Колегите нека и те да кажат нещо , Джонито вече има издадени две подобни книги и може да помогне !
Последна промяна: 22 Авг 2012 19:45 от Slavitoooo.

За някои особености при металдетектинга 22 Авг 2012 20:22 #8654

• zempar
  • zempar's Avatar
  • Офлайн
  • - Член на БНФМ -
  • Получени благодарности 2436
като съдя по познанията и опита на колегата Върбанов мисля че няма да ви стигнат листЯта да го издадете на книжен носител :laugh: :cheer: , съвременни и модерни хора сме ще е по-добре нещо мутимедийно да се спретне :) , декор, под асмата на двора, стара маса от талпи а на нея шише ракия две чаши и парче нарязана сланина и Върбанов разказва :) :) :)

За някои особености при металдетектинга 22 Авг 2012 20:54 #8657

• В.Великов
  • В.Великов's Avatar
Ами мога да ви дам малко имена за следващия събор - почетни гости :) да разкажат как е било едно време :) много има за слушане!

Да са похваля, днеска дойде апаратчето - подготвям го за сезона :) сега антена, слушалки и батерии трябват и сме готови
Прикачени файлове:

За някои особености при металдетектинга 22 Авг 2012 21:09 #8658

• Slavitoooo
  • Slavitoooo's Avatar
  • Офлайн
  • Член на УС на БНФМ, Модератор в уебсайта на БНФМ
  • Получени благодарности 14410
Величко честито да ти е Тежончето !
metaldetecting.bg/index.php?option=com_k...cat&catid=25&lang=bg
Tesoro е може би единствената фирма в света ,
която си произвежда почти всичко в Arizona USA .
www.tesoro.com/
Последна промяна: 22 Авг 2012 21:28 от Slavitoooo.
Модератори: Slavitoooo, djendaka, skita6t, yaponetsa, FLORE, Ilia, hektor, dertlibey, admin

Контакти

Илия Илиев

Председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Ловеч 5500

Ул. Цар Освободител 33, ет. 2, ап. 3

Тел. 0898584502

Електронна поща: info@metaldetecting.bg

Иван Джендов

Заместник-председател на Българска национална федерация по металдетектинг

Тел. 0887933802

Георги Георгиев

Адвокат