ConceptionJunction писа:
Много уважаема Джони,
позволете ми да не приема това ваше:
„ Ние тука си се пеним у форума, ама ква файда?” като сериозна и отговорна позиция на член на БНФМ (какъвто сте Вие), защото най-вероятно Вие не сте се информирали и прочели внимателно „Позиции и Становища от/за БНФМ и хобито Металдетектинг” -
metaldetecting.bg/index.php?option=com_c...yout=default&lang=bg
По мое скромно мнение БНФМ е свършила много работа (видно от горния линк) и в никой случай тази работа не може да бъде квалифицирана, като „пенене у форума, ама ква файда”. Точно тази информация за свършената работа от БНФМ според мен следва да бъде предоставена на държавните институции имащи отношение към културното наследство за да се противопостави на лъжите и манипулациите изразявани от хора целящи уронване престижа и името на БНФМ.
Приятен уикенд!
Под "пенене у форума" имах предвид себе си и колегите, които се възмущават, а не работата на Федерацията, айде да не изопачаваме нещата.
А когато апелирам за сериозна реакция, то е защото разсъждавам какви са последствията от такива статии.
Тази статия вече се разпространява във Фейсбук, поне в няколко сериозни групи. Не знам колко човека ще прочетат книжното тяло на вестника, но със сигурност ще достигне до много хора благодарение на интернет. Със сигурност всички, които имат допир до проблема ще свържат статията точно с БНФМ. И със сигурност тази невярна информация ще донесе негативи, враговете ще станат повече, а своите ще се чудят колко е истината. Ако аз съм един редови търсач и не познавам хората от Федерацията и ръководството и, и прочета случайно тая статия, ще си помисля много сериозно дали да стана член. Не виждате ли, че посланието е отправено към хората от нашата гилдия най-вече/частта, която визира Федерацията/ и целта е да де дискредитира организацията пред своите, хората имащи металотърсачи. Това си е чиста проба начин да се отслаби организацията отвътре.
Това съвсем не е първата статия, която праща това послание. Може би е пета, шеста поред. Излизат през месец-два. И освен това, че злепоставя пред цялото общество организацията, директно казва на хората - не членувайте там, лъжат ви.
И, ако Федерацията не прави сериозни стъпки по въпроса тази практика да се пресече, означава в очите на всички, че едва ли не сме гузни и съгласни с написаното, и понеже е истина, нищо не може да се направи.
Не знам, колега, колко сте запознат с дългогодишните опити на Федерацията за диалог с всички институции и с мълчаливия отказ за диалог, с пренебрежителното отношение и със отказа от всякаква комуникация. На мен поне вече ми е ясно, че с възпитано чукане по врати нещата не се получават. Колко писма бяха до МК, колко опити за срещи, колко писма до омбудсмана, участие във форуми, организации на кръгли маси....конференции, съобщения в пресата, поканени журналисти на събори...не може да се изброи всичко. Ефекта е нулев. Вместо заинтересуваните институции да кажат, ей, чакайте бе, има организация, която може да съдейства за опазване на културното наследство, то всеки път излиза някой с чин и пост и обявява - има една престъпна Федерация, която организира иманярите.
Питам, какво правите като ви ударят шамар? Колко пъти подавате и другата буза? Колко шамара трябва да ви ударят, че да посегните да се защитите или да отговорите със същото?
Докато не се тръгне с рогата напред, ефект няма да има.
И понеже знам, че ще ми кажете що не напишеш едно писмо до редакцията лично и не свършиш нещо лично ти, предварително да ви отговоря, че бих го направила. Но, когато в моя район обяснявах по един час на всеки търсач, че картата не го предпазва, ако ходи по археологически обекти,че не му дава никакви привилегии, а е най-вече израз на съпричастност към каузата за промяна на закона, и няма адвокат, който да го спаси, ако го хванат с антики, се намериха хора, които ме обвиниха, че дискредитирам Федерацията и ми спретнаха цяло обвинително събрание в Шумен.